אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצים להרוויח? תיפרדו מהקונספט של שימור הון קן פישר. הרצון לצמיחה בתיק ההשקעות לא מתיישב עם הרצון לשמר הון | צילום: פישר השקעות

התמונה הגדולה

רוצים להרוויח? תיפרדו מהקונספט של שימור הון

הניסיון להימנע מתנודתיות באמצעות השקעה במוצרים סולידיים מבטל את האפשרות ליהנות מצמיחה משמעותית 

06:02 | קן פישר

בימים כאלו, שבהם השווקים בעולם בכלל, ובישראל בפרט, מציגים תנודתיות גבוהה, האפשרות להשיג צמיחה בתיק ההשקעות תוך שימור ההון קוסמת לכל מי שמחפש ביטחון כלכלי. אבל האפשרות הזו אינה קיימת באמת. שימור הון פירושו ביטול התנודתיות. אלא שתנודתיות ושליליות הן לא מילים נרדפות. עלייה של 1% וירידה של 1% הן אותה תנועה בכיוונים הפוכים. ללא ירידה לעולם לא תהיה עלייה. ההיסטוריה מוכיחה שבכל הנוגע למניות, התנודתיות היא לרוב תנועה כלפי מעלה בטווחי זמן משמעותיים.

שימור הון אמיתי פירושו הימנעות מהסיכון שנקרא תנודתיות. כלומר, להבטיח את זה שהנכסים שלך לא יוכלו לרדת בטווח קצר. זה דורש ביצוע השקעות שמניבות תשואה נמוכה דוגמת מזומן, ני"ע ממשלתיים קצרי טווח ומוצרים בנקאיים מובטחים דוגמת פיקדונות.

הגם שבשל עליית הריבית, הבנקים, גם בישראל, העלו את הריבית על הפיקדונות, התשואות המובטחות בהן עדיין נמוכות, גם ביחס לאג"ח ממשלתיות שמניבות 4.85% לעשר שנים — תשואה לא גבוהה במיוחד שלא עונות להגדרה של צמיחה, בוודאי לא כשבוחנים את האינפלציה, שבישראל עומדת בממוצע על 1.5% מאז שנת 2023.

הממוצע החציוני מ־1943 הוא 6.4%. כל עלייה באינפלציה מקזזת את התשואה הנקייה. גם בארה"ב התמונה דומה. אג"ח של ממשלת ארה"ב לעשר שנים מניבה 3.76%, מה שעולה בקנה אחד עם העלייה של מדד המחירים לצרכן (CPI) שעומד על 3.5%. כמו כן, צריך לקחת בחשבון שאג"ח היא לא מוצר נטול תנודתיות, כפי שראינו בשנים 2021—2022.

שימור הון אמיתי, או ביטול התנודתיות, פירושו גם להימצא מחוץ לשוק המניות בזמנים מאתגרים, ופירוש הדבר הוא להחמיץ 67.1% מהחודשים ו־72.7% מהשנים שבהן מדד ת"א־35 עלה מאז נוסד ב־1991. אם מסתכלים על מדד S&P 500, שנוסד ב־1925, מדובר על החמצה של 63.1% מהחודשים ו־73.5% מהשנים שבהן המדד עלה. לכן, בטווח הקצר, שימור הון וצמיחה לא מתקיימים יחד. אם אתם שואפים לצמיחה, עליכם להיות מוכנים לתנודתיות.

אבל צמיחה יכולה לשמר הון לטווח הארוך. כיצד? אם נסתכל על 79 תקופות של 20 שנה בין השנים 2023-1925 בשוק המניות האמריקאי, נוכל לראות שמניות לא הניבו תשואות שליליות כלל בכל אחת מהן, כשממוצע התשואה הדולרית עמד על 806%. בישראל התמונה דומה כשבוחנים 13 תקופות של 20 שנים, והתשואה השקלית הממוצעת עמדה על 467%.

נכון, אין ודאות שההיסטוריה תחזור על עצמה, אבל היא מספקת לנו עוגן סביר של ציפיות. כל עוד המניע שלנו הוא להרוויח כמה שיותר, המניות הן שאמורות לספק לנו צמיחה ארוכת טווח. ובפרספקטיבה רחבה, צמיחה לאורך זמן היא־היא שימור ההון האמיתי.

קן פישר הוא מייסד ויו"ר פישר השקעות — אחת מחברות ניהול הכספים העצמאיות הגדולות בעולם, שמנהלת מעל 236 מיליארד דולר עבור אינדיבידואלים, משפחות ומוסדות • לחברה יש כיום יותר מ־145 אלף לקוחות, כולל כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם


תגיות