אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברגע האחרון: ועדת הכספים אישרה פה אחד את הפרדת כאל מדיסקונט בניין כאל כרטיסי אשראי. על כאל קיים איסור להימכר לגוף מוסדי | צילום: באדיבות כאל

ברגע האחרון: ועדת הכספים אישרה פה אחד את הפרדת כאל מדיסקונט

ההחלטה התקבלה אף שהמפקח על הבנקים אמר כי "אין תשתית עובדתית שראויה להצדיק קבלת החלטה כל כך משמעותית", וחזר על עמדתו שעדיף לבחון את הנושא בעוד שלוש שנים; המפקח תמך בכך שגופים מוסדיים יוכלו להחזיק בחברות כרטיסי אשראי

30.01.2023, 13:27 | שקד גרין

חברי ועדת הכספים אישרו היום (ג') פה אחד את הפרדת חברת כרטיסי האשראי כאל מבנק דיסקונט. האישור ניתן בדקה ה-90, שכן החוק מאפשר לאשר את ההפרדה עד 31 בינואר, כלומר מחר.

בשבוע שעבר דנה הוועדה בנושא, אך יו"ר הוועדה גפני ביקש לקיים דיון נוסף בנוכחות המפקח על הבנקים, שהיה בדעת מיעוט בוועדה הייעודית שבחנה את הנושא, והתנגד להפרדה.

בדיון אמר המפקח על הבנקים יאיר אבידן כי לפי כל הנתונים שלפניו "אין אקדח מעשן ואין תשתית עובדתית שראויה להצדיק קבלת החלטה כל כך משמעותית", במיוחד כאשר מדובר בהחלטה ללא דרך חזרה. עוד הוסיף כי היה מעדיף לקבוע חלון זמנים נוסף של שלוש שנים לבחינת הנושא. עם זאת, הבהיר המפקח כי עמדתו היא דעת מיעוט, וכי אין חשש ליציבות בנק דיסקונט בעקבות ההפרדה.

המפקח התייחס גם לשאלה אם לאפשר למוסדיים להחזיק בחברת כרטיסי אשראי, והביע את תמיכתו בכך: "אני חושב שיש ערך בכך שמוסדי יחזיק בחברת כרטיסי אשראי, כדי לתרום לתחרות", הוא אמר.

בוועדה שבחנה את הנושא והמליצה על ההפרדה השתתפו בין השאר נגיד בנק ישראל, ראש חטיבת המחקר בבנק ומנכ"ל משרד האוצר, והם היו חלק משבעה מתוך שמונה חברי הוועדה שהכריעו כי יש לבצעה וכי היא תסייע להגביר את התחרות בשוק האשראי. לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' קיבל בחודש שעבר את המלצת הוועדה, האישור בוועדת הכספים הוא השלב האחרון לאישור ההפרדה.

במהלך הדיון עלתה גם סוגיית מכירת חברות כרטיסי האשראי לגופים מוסדיים, כאשר לפי התקנות הנוכחיות, חברת אשראי שהופרדה מבנק לא יכולה להימכר ישירות לגוף מוסדי. לכן אישור התקנות מביא לכך שבעוד מקס (לשעבר לאומי קארד) וישראכרט, שהופרדו מלאומי והפועלים (בהתאמה) לפני מספר שנים, נמצאות בהליכי מכירה לגופים מוסדיים, על כאל קיים איסור להימכר לגוף מוסדי.

עם זאת, כלל לא ברור שמכירת חברות כרטיסי האשראי לגופים המוסדיים תאושר על ידי הממשלה. נציג אגף תקציבים איתי טמקין הצהיר כי עד 23 בפברואר הם יגבשו המלצת מדיניות לשר האוצר, ולכן כרגע מבקשים לאשר את התקנות כפי שהן ולא לקבל החלטה עד לגיבוש ההמלצה.

באופן זה אמנם ייווצר פרק זמן של קרוב לחודש מההחלטה היום על ההפרדה ועד המלצת המדיניות לשר, שבו בדיסקונט ובכאל תהיה אי ודאות בנוגע למכירת כאל, אך מדובר בפרק זמן שולי ביחס לכך שתהליכי מכירת החברות ארוכים ולא מתבצעים ברגע אחד. בנוסף, בהינתן כלל ההתייחסויות של הרגולטורים בנושא, סביר כי אם באוצר יאשרו את המכירה למוסדיים, הם יקדמו תיקון חקיקה שיאפשר גם לכאל להימכר.

מנכ"ל משרד האוצר היוצא, רם בלינקוב, התייחס לסוגיה בשבוע שעבר ואמר כי "זו תהיה איוולת" לאשר את מכירת מקס וישראכרט למוסדיים ולמנוע את מכירתה של כאל. עוד הוסיף בלינקוב כי הוא מתנגד למכירת חברות האשראי למוסדיים כעת ויש להמתין 10 שנים מן ההפרדה. לעומתו, המפקח על הבנקים הביע בדיון היום את תמיכתו למכירת חברות האשראי למוסדיים.

אף שהוועדה התכנסה לדון בסוגיה מקצועית נקודתית, חבר הכנסת אוריאל בוסו תקף באמצע הדיון את השתתפותו של מנכ"ל דיסקונט, אורי לוין, בהפגנה במוצ"ש נגד הרפורמה המשפטית, ואמר כי על מנהל בנק להימנע ממעשה פוליטי. חברת הכנסת פרקש הכהן השיבה: "זכותו הבסיסית של כל אזרח להביע את עמדתו בשעה זו. לכל אזרח הזכות לצאת ולהפגין, ולא משנה מה מקצועו".


תגיות