אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החל"ת חזר לאופנה: הרשתות שוב יעשו סיבוב על המדינה? חנות פוקס בגן העיר בתל אביב. הרשת הראשונה שמיהרה להוציא עובדים לחל"ת | צילום: יובל חן

ניתוח

החל"ת חזר לאופנה: הרשתות שוב יעשו סיבוב על המדינה?

פוקס, המשביר וגולף מוציאות אלפי עובדים לחל"ת בשל המלחמה. המטרה: להפעיל מנוף לחץ על הממשלה כדי להכניס את הרשתות הגדולות למתווה הפיצויים. בקורונה זה הוביל למענק עצום ולניסיון לנצלו לחלוקת דיבידנדים

23.10.2023, 06:15 | אורנה יפת

המעסיקים הגדולים לא מחכים לפיצוי מהמדינה ומוציאים אלפי עובדים לחל"ת במטרה לצמצם את הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מהמלחמה ולקזז את הירידה בהכנסות. הראשונה להכריז על הוצאה מאסיבית של עובדים לחל"ת היתה פוקס של איש העסקים הראל ויזל. פוקס היא אחת מקבוצות הקמעונאות הגדולות במשק ומעסיקה מעל ל־12 אלף עובדים. החברה, שנחשבת לסמן הימני של הענף, הודיעה לבורסה על הוצאת 30%–50% מעובדיה לחופשה ללא תשלום למשך חודש. ריטיילורס, החברה הבת של של ויזל שמפעילה את רשתות הספורט של הקבוצה, הודיעה על הוצאה לחל"ת של 30%–40% מעובדיה. המשמעות: אלפי עובדים משתי החברות ייצאו לחל"ת באופן מיידי.

במקביל להודעה דיווחה פוקס כי שכרם של בכירי החברה, בהם ויזל עצמו, יקוצץ בכ־50% לחודש, לאחר שמטה הקבוצה עבר לעבודה במתכונת מצומצמת. עובדי מטה אחרים, שלא הוצאו לחל"ת, יקבלו 80% מהשכר בחודש הקרוב. עלות שכרו של ויזל בשנת 2022 כולה עמדה על 8.7 מיליון שקל, מתוכם 3.16 מיליון שקל בדמי ייעוץ, 3.03 מיליון שקל במענק ועוד 2.5 מיליון שקל בתגמול מבוסס מניות. ויזל מחזיק באמצעות חברת ויזל אחזקות (ביחד עם שותפים) גם כ־19.6% ממניות החברה בנוסף ל־0.6% שבהן הוא מחזיק ישירות. מתחילת השנה חילקה פוקס דיבידנדים בהיקף של 122.5 מיליון שקל (האחרון שבהם שולם ב־26 בספטמבר), מהם נהנה גם ויזל עצמו.

החלטת פוקס מגיעה שבועיים לאחר תחילת המלחמה, שצמצמה משמעותית את תנועת הלקוחות בקניונים, כשחלק מהחנויות שקרובות לאיזורי העימות נותרו סגורות לפי הנחיות פיקוד העורף. אתרי האונליין של הקבוצה ממשיכים לעבוד כרגיל. בפוקס ציינו כי לירידה המשמעותית בהיקף הפעילות עשויה להיות השפעה שלילית מהותית על תוצאות הרבעון הרביעי לשנת 2023 ואולי גם לאחר מכן, לאור אי הוודאות בנוגע להמשך הלחימה.

קיצוץ שכר לעובדים שנותרו

הדיווח של פוקס לבורסה פתח את הסכר ליתר החברות בענף האופנה להוציא את עובדיהן לחל"ת. המשביר, שבשליטת רמי שביט ומעסיקה 1,470 עובדים, הודיעה לכ־40% מעובדי הסניפים ומטה החברה על הוצאתם לחל"ת ל־30 ימים עם אופציה להארכה. נכון להיום כל סניפי החברה פתוחים, למשמרת אחת בלבד, למעט סניף אשקלון שסגור לגמרי. אתר הסחר של החברה עובד ומטה החברה פועל במתכונת מצומצמת. רמי שביט, מנכ"ל החברה ודירקטור, הודיע כי ימשיך לעבוד בהיקף מלא אך שכרו יקוצץ ב־50% בחודשים אוקטובר–דצמבר. בנוסף, שכרם של עובדי המטה שימשיכו לעבוד, יקוצץ ב־10%–30% באוקטובר–דצמבר.

גם בקבוצת גולף כבר הוציאו עובדים לחל"ת ולחופשות על חשבון ימי חופש של העובדים. גולף מעסיקה כ־2,200 עובדים ובחברה סירבו למסור בשלב זה כמה עובדים הוצאו לחופשות. "הקבוצה נערכת לשינויים בתקופה הקשה שכולנו חווים, ועקב הירידה במחזורים בימים אלו חלק מהעובדים מנצלים ימי חופש וחלק יצאו לחל"ת. בתקווה שנחזור לפעילות במהרה בעזרת תוכנית הסיוע מהמדינה, לצד הקושי והלחימה החשובה על עתיד המדינה", נמסר מגולף.

בעוד שבפוקס, המשביר וגולף מיהרו להוציא עובדים לחל"ת, ישנן חברות בשוק שמשהות את ההחלטה. בדלתא מסרו במענה לפניית "כלכליסט", כי כרגע עוד לא מוציאים לחל"ת ובקסטרו עוד "לא התקבלה החלטה בנושא". זארה סירבה להגיב וכך גם רנואר שמסרה שכרגע עוד לא הוציאה לחל"ת. בקבוצת H&M כל החנויות פתוחות ועוד לא הוציאו עובדים לחל"ת אך החברה מסרה: "אנו פועלים בהתאמה למצב ובוחנים מה נדרש מדי יום". ברשת רנואר סירבו להגיב אך מקורבים לרשת טענו כי טרם הוציאה עובדים לחל"ת. קבוצת אירני סירבו להגיב.

"רוצים חל"ת גמיש"

הצעד שבו נקטה פוקס, ואחריה רשתות אחרות, בא כמענה למתווה הפיצויים שעליו הצהיר ביום חמישי האחרון שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. מתווה זה לא נותן מענה לעסקים עם היקף מכירות שנתי של מעל ל־400 מיליון שקל, מה שהותיר ללא מענה את הרשתות הגדולות כשפוקס סיימה את 2022 עם הכנסות של 4.8 מיליארד שקל, קסטרו עם 1.6 מיליארד שקל, גולף – 954 מיליון שקל והמשביר – 911 מיליון שקל.

העיתוי על ההחלטה אינו מקרי ובא בניסיון ללחוץ על הממשלה לשנות את המתווה. בשבוע שעבר, בטרם הוצג מתווה הפיצויים לעסקים, קיים שר האוצר סמוטריץ' פגישה עם ארגוני המעסיקים השונים. נציגי התאגדות רשתות המסחר ביקשו להצטרף לפגישה אך זכו להתעלמות מוחלטת והודיעו כי אם האוצר לא יזמן אותם לפגישה הם יחלו להוציא עובדים לחל"ת בתחילת השבוע. התאגדות רשתות המסחר מסרה: "אנו נאלצים בזאת להודיע שמאות הרשתות הקמעונאיות החלו להוציא עובדים לחל"ת. אנו קוראים לממשלה לתת מענה מיידי לשכר העובדים, אחרת יוצאו למעלה מ־100 אלף עובדי רשתות המסחר מתוך 300 אלף לחל"ת, החל מהיום".

ברשתות המסחר מבקשים שהממשלה תאפשר להם להוציא את העובדים לחל"ת גמיש. לדברי שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת בריל: "אנחנו מבקשים חל"ת גמיש שיאפשר להוציא עובדים ולהחזיר אותם לפי הצורך. למעלה מ־50% מעובדי רשתות המסחר כרגע לא מועסקים. גם החנויות שפועלות עושות זאת במשמרת אחת עד השעה 18:00". בפגישה אמש בין נציגי הרשתות לבין שר הכלכלה ניר ברקת הבטיחו הרשתות כי אם בקשתן תענה ובמידה ויהיו להן רווחי יתר, הן יחזירו את הפיצויים שיקבלו מהמדינה.

פגיעה ישירה בעובדים

כנגד הטענות על כך שהמדינה "שכחה" אותן במתווה הפיצויים, קשה שלא להיזכר בהתנהלות של חלקן, כמו פוקס, בתחילת מגפת הקורונה. אחרי הסגר הראשון במרץ 2020 מיהר הבעלים ויזל לצעוק את זעקת הרשתות באולפני הטלוויזיה והלחץ שהוביל נשא פרי כשהמדינה הודיעה על הטבות בכ־6 מיליארד שקל למעסיקים הגדולים, במטרה שאלו יחזירו את העובדים למעגל העבודה. זה לא מנע מפוקס להודיע על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות, וויזל בראשם, שלושה חודשים לאחר מכן. רק בעקבות לחץ ציבורי כבד שהופעל על החברה, היא חזרה בה מההחלטה.

בהינתן העובדה שאין כרגע מנגנון פיצוי מהמדינה, ההוצאה של עובדים לחל"ת פוגעת בעיקר בעובדים עצמם. עובד שהוצא לחל"ת נדרש לנצל קודם כל את ימי החופש שצבר במהלך עבודתו והוא זכאי לקבל דמי אבטלה רק אם היה בחל"ת לפחות 30 יום קלנדריים וזאת בתנאי שעבד לפחות 12 חודשים ברציפות במהלך 18 החודשים האחרונים. עובדים שיתנגדו להוצאתם לחל"ת עשויים להיות מזומנים לשימוע לפני פיטורים בחברה, כך שההחלטה של הרשתות לא משאירה להם הרבה ברירה.

רשתות השיווק, יש להזכיר, נפגעו ממודל החל"ת שהונהג בקורונה, כשלאחר ששיחררו עשרות אלפי עובדים לחופשה על חשבון המדינה, גילו כי העובדים מסרבים לחזור למקומות העבודה בשגרה. זה מה שהעלה את הדרישה למודל חל"ת גמיש, כשהפיצוי יעבור לידי המעסיק ולא יילך ישירות לעובד. באוצר מסרבים עד כה למודל זה.

נתוני שבא, שפורסמו בשבוע שעבר, הוכיחו כי הענף שנפגע הכי הרבה מתחילת המלחמה הוא ענף האופנה, שההוצאות עליו בכרטיסי אשראי ירדו ב־75%. גם הקניונים לא מיהרו להציע לרשתות הטבות והשתתפות בהוצאות שכר הדירה, מלבד קבוצת ביג שאמרה שתבוא לקראת השוכרים שלה. בחלק מהקניונים מדווחים על פדיונות של פי שניים בסוף השבוע האחרון בהשוואה לקודמו, אך עדיין מדובר בירידה של 50% ביחס לשגרה. לפי גורמים בענף, חנות אופנה של רשת גדולה שביום רגיל מכרה ב־20 אלף שקל, מוכרת כיום בכ־7,000 שקל ליום בלבד.


פוקס

עובדים: 12 אלף

יוצאו לחל"ת: 6,000 עובדים (50%)

עלות שכר בעל השליטה והמנכ"ל הראל ויזל ב־2022: 8.7 מיליון שקל

חנות פוקס ב גן העיר תל אביב, צילום: יובל חן חנות פוקס ב גן העיר תל אביב | צילום: יובל חן חנות פוקס ב גן העיר תל אביב, צילום: יובל חן


גולף

מספר עובדים: 2,200

יוצאו לחל"ת: 1,100 (עד 50%)

עלות שכר המנכ"ל אייל גרינברג ב־2022: 2 מיליון שקל

סניף של גולף אנד קו, צילום: Shai Epstein photography סניף של גולף אנד קו | צילום: Shai Epstein photography סניף של גולף אנד קו, צילום: Shai Epstein photography


המשביר לצרכן

מספר עובדים: 1,470

יוצאו לחל"ת: 590 עובדים (40%)

עלות שכר בעל השליטה והמנכ"ל רמי שביט ב־2022: 1.7 מיליון שקל

המשביר לצרכן, ערן גרנות המשביר לצרכן | ערן גרנות המשביר לצרכן, ערן גרנות


תגיות