אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטארט אפ או Startup - בעקבות הרפורמה המשפטית האם נכון להקים בארץ או בארה"ב? רו"ח ועו"ד שמוליק הירשפלד | צילום: יובל שיבר

סטארט אפ או Startup - בעקבות הרפורמה המשפטית האם נכון להקים בארץ או בארה"ב?

09.05.2023, 13:39 | מערכת duns 100

בהמשך לפרסום בנושא עלייה משמעותית בהקמת חברות בחו"ל עם שר המדע, הטכנולוגיה והחדשנות אופיר אקוניס באתר YNET, יצאנו לבדוק מדוע באמת מייסדי חברות סטארט אפ רבים (חברות הזנק) חוששים ומתלבטים היכן לרשום את החברה החדשה המתוכננת להיפתח. האם להקים את החברה בארץ או בחו"ל, מה יותר נכון מבחינת ההיבט המיסויי?

סטארטאפיסטים שימו לב, ראיינו עבורכם את רו"ח ועו"ד שמוליק הירשפלד, שותף במשרד רו"ח שטיינמץ עמינח ושות', לרשותכם השאלות ששאלנו וכל מה שסטארטאפיסטים באמת צריכים לדעת כדי לקבל את ההחלטה הנכונה לגביהם בזמני הרפורמה המשפטית בארץ.

חוסר הוודאות והחשש הגובר מהרפורמה המשפטית בארץ הם הגורמים העיקריים להתלבטות בסוגייה אשר גורמת לעלייה בביקוש של חברות סטארט אפ להירשם בחו"ל ובעיקר בארצות הברית.

מהם האפשרויות הקיימות להקמת חברת סטארט אפ?

לחברות סטארט אפ, כמו גם לכלל סוגי החברות, ישנה אפשרות להירשם בארה"ב כחברת אם אמריקאית ובנוסף להקים חברת בת ישראלית אשר מספקת שירותי מחקר ופיתוח לחברה האמריקאית R&D וזאת במקום שהחברה תירשם מראש בישראל כחברת האם.

מטה גוגל, צילום: Shutterstock מטה גוגל | צילום: Shutterstock מטה גוגל, צילום: Shutterstock

לצורך הדוגמא, נסתכל על גוגל ישראל המספקת שירותי מחקר ופיתוח לגוגל אירלנד שהיא חברת האם הראשית. במידה ותהיה מכירה של נכסים, מדינת ישראל לא תרוויח ממכירה זו.

האם ההבדל מהותי וכמה זה נפוץ לרשום חברה בארה"ב מול ישראל?

עד היום (05/23), מספר לנו רו"ח שמוליק הירשפלד, הדבר אינו היה נפוץ, ובפועל, חברות סטארט אפ שנרשמו, היו ממקמות את האי פי הראשי בישראל ולא בחו"ל, כעת בעקבות הרפורמה המשפטית המתרחשת זה מספר חודשים, ישנן חברות רבות אשר בוחרות להקים את הסטארט אפ בחו"ל. נכון, ישנה דאגה והיסטריה כללית בעקבות הרפורמה המשפטית אך יש לקחת בחשבון שפעולות מסוג זה עלולות יגרמו לכם הסטארטאפיסטים לשלם מחיר כבד באופן מיידי.

צילום: Shutterstock צילום: Shutterstock צילום: Shutterstock

במידה והרווחים רשומים על חברה שהאיי פי שלה נמצא בחו"ל ולא בישראל, החברה אינה יכולה ליהנות מהטבות המיסוי של מפעלים מועדפים טכנולוגיים המורידים את שיעור מס החברות ל-12% ומס דיבידנדים ל-20%, לצורך ההשוואה, בארה"ב מס פדרלי ומס מדינה יכול להגיע בהרבה מקרים מעל 25%, ומס דיבידנד של 30%. במידה וחברה רשומה עם אי פי בחו"ל היא אינה יכולה ליהנות ממפעל מועדף ביחס לרווח שנוצר מאותו איי פי.

אילו הטבות אנו עלולים להפסיד בישראל אם נבחר להקים חברה בארה"ב?

אם אתם מעוניינים להקים חברת סטארט אפ בימים אלו, יש לכם את האפשרות לבחור היכן להקים את החברה, כלומר באיזו מדינה, חשוב מאוד לקחת בחשבון שבמידה ובחרתם להקים בחו"ל, הפעולה יוצרת נזק מיידי במספר רבדים, ראשית, בכך שלא ניתן ליהנות מחוק עידוד השקעות הון, ובנוסף לא ניתן לקבל תמיכה מהמדען הראשי (מה שמאוד נחוץ ומשמעותי לסטארטאפים).

צילום: Shutterstock צילום: Shutterstock צילום: Shutterstock

סטארט אפ בהגדרתו הוא הפסדי, היות והוא נמצא בתחילת הדרך ואין לו הכנסות בשלב זה, אבל כאשר מפרידים לשתי חברות: חברה אמריקאית שהיא בעלת האיי פי וחברת בת ישראלית המספקת שירותי R&D, על החברה הישראלית יש חובה על פי החוק לרשום רווח רעיוני COST +10 / COST +15.

רו"ח ועו"ד שמוליק הירשפלד, צילום: יובל שיבר רו"ח ועו"ד שמוליק הירשפלד | צילום: יובל שיבר רו"ח ועו"ד שמוליק הירשפלד, צילום: יובל שיבר

אתם כבעלי החברה, אינכם יכולים לטעון להוצאות פיתוח בלבד, היות והחברה הישראלית אינה הבעלים של האי פי, כלומר החברה הישראלית מספקת שירותים לגוף אחר (לחברת האם האמריקאית) ולכן ישנה חובה להציג גם את ההוצאות של החברה הישראלית, אך יחד עם זאת יש חובה להציג גם את ההכנסות מחברת האם, ועל ההפרש ישנה חבות מס.

לצורך הדוגמא: החברה הישראלית הוציאה מיליון דולר, וחברת האם הכניסה מיליון ומאה אלף דולר, חבות המס הינה על ההפרש העומד על מאה אלף דולר ובעל החברה הישראלית משלם מס על רווח שלא באמת קיים.

מתי כן יהיה נכון להקים חברה בחו"ל?

אנו במשרד רו"ח שטיינמץ עמינח ושות' במקרים מסוימים כן ממליצים לפתוח את החברה בארה"ב מסיבות שונות כגון: קרנות אמריקאיות גדולות ו/או משקיעים אמריקאים גדולים המעוניינים להשקיע בחב' אמריקאית בלבד ולכן אם מדובר על מקרה מסוג זה, פתיחת חברה בארה"ב היא אכן הפעולה הנכונה וכן יהיה כדאי בפועל להתאגד בארה"ב ובנוסף להקים חברת בת ישראלית המספקת שירותי המחקר והפיתוח.

במידה ומדובר על התאגדות החברה בחו"ל בשל הקושי והפחד בעקבות הרפורמה המשפטית המתרחשת בישראל, יש לשקול זאת בכובד ראש, ובמיוחד יש לקחת בחשבון את העובדה שתקופת המחאה אינה ארוכה במיוחד וכולנו מקווים ומצפים להסכמה ולפשרה בין המפלגות השונות שתביא לסיום הקונפליקט. "אני מקווה שכל המריבות וחוסר הוודאות הן לא יותר מאשר אפיזודה חולפת של שלושה-ארבעה חודשים בתוך ציר זמן הרבה יותר גדול בו חיה החברה."


צילום: Shutterstock צילום: Shutterstock צילום: Shutterstock


מה לגבי הסבת חברה מארה"ב לישראל?

אם אתם מקימים כבר היום חברה בארה"ב, ובעוד כחצי שנה-שנה תרצו לסגור ולהסב אותה לישראל ע"י העברת האיי פי לישראל, החלטה כזו צורכת המון משאבים וכסף שפשוט נזרק לפח.

יש לשקול את המהלך בצורה מאוד מושכלת, להיוועץ עם רו"ח ותיק ומנוסה, ולא לתת ללחצים וחוסר ההבנה של התמונה בשלמותה לקחת אתכם להחלטות עם משקל כבד ונזקים כבדים לעתיד החברה.

במידה ואין סיבה ממשית והכרחית כגון השקעה של משקיעים אמריקאים שמוכנים להשקיע אך ורק אם מדובר בחברה אמריקאית, הקמת חברה אמריקאית עם חברת בת R&D ישראלית תגרום להפסד גדול של הטבות שניתן לקבל בארץ ובנוסף, גם לתשלום מיסים מיותרים. אופרציה של שתי חברות שאחת מהן רשומה בארה"ב (או מיקום גיאוגרפי אחר) והשניה בישראל כרוכה בעלויות נוספות רבות, מיסוי מיותר כאמור ומשאבים רבים. כדאי מאוד להתייעץ עם משרד רואה חשבון מומחה בתחום אשר ישקף בפניכם את התמונה במלואה ויציג את כל האפשרויות הקיימות לטובת הקמת הסטארט אפ ואף ימליץ על האפשרות הטובה ביותר עבורך!


תגיות