אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפילו סוכנויות הדירוג זיהו את הבעיה - הממשלה לא תוביל את המדינה לחוף מבטחים בצלאל סמוטריץ שר האוצר ובנימין נתניהו ראש הממשלה | צילום: עמית שאבי

פרשנות

אפילו סוכנויות הדירוג זיהו את הבעיה - הממשלה לא תוביל את המדינה לחוף מבטחים

לסוכנויות הדירוג מסורת ארוכה של זיהוי משברים באיחור – ממש כמו שקרה בישראל

12.02.2024, 06:02 | גולן פרידנפלד

צריך להקשיב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ'. ממש צריך לעקוב אחרי שטף הדיבור יודע־כל שלו. בריאיון שנתן אתמול לגלי צה"ל, סמוטריץ', כמו פרופ' אבי שמחון, כמו ראש הממשלה וכמו שליחים נוספים שנשכרו למשימה, עסק בעיצוב הנרטיב ביום שלאחר הורדת הדירוג על ידי מודי'ס. הוא דומה מאוד לקו האולטרה־זקוף והמנותק של הממשלה עד כה: "אנחנו חכמים, אנחנו חזקים, אין לנו צורך באף אחד". אם זה מצליח זה "אמרנו לכם", אם לא – כפי שהיטיב לתאר שר השיכון יצחק גולדקנופף – "זה לא קשור אלינו".

כמו בכל מתקפה פוליטית פנימית, סמוטריץ' פותח במבצע השחרה כללית של חברות הדירוג. "הן לא מבינות את המלחמה, הן רוצות שניכנע. הן אפילו לא גינו את פעולות חמאס וחיזבאללה". שר האוצר מתייחס לחברת הדירוג כאילו מדובר באיזו ישות מדינתית, שיש משמעות לעמדתה בקשר לחמאס, ולא בגוף מקצועי שבא להעריך את הסיכון הכלכלי של ישראל לעמוד בחובותיה.

לאחר קו ההשחרה הכללי, שסידר למאזינים את העולם כך שמודי'ס הם אנטישמים שלא מבינים כלום במלחמות ישראל, וסמוטריץ' הוא מצביא דגול שיודע היטב כיצד לפתור את בעיות הביטחון, נשאר רק העניין הפעוט של העובדות הכלכליות. גם כאן נוקט סמוטריץ' קו ילדותי, שלפיו מודי'ס כלל לא הצביעה על בעיות כלכליות, אלא רק על בעיות הנובעות מהמלחמה.

נעזוב לרגע את הדו"ח עצמו שמתייחס בהרחבה לכל הבעיות שנובעות מניהול הכלכלה והמדינה — את התחזיות לעלייה ביחס חוב־תוצר באופן קבוע ובאי־מציאת פתרונות לכך, ואת חוסר היכולת לשלוט על אירוע המלחמה מדינית ופוליטית — ונתייחס רגע לסיפור עצמו של חברות הדירוג. לאלו יש מסורת עתיקה של לפספס כמעט בכל משבר אפשרי בזמן אמת, איחור קבוע באזהרה מפני משבר שכבר קרה והורדות דירוג שכבר לא משנות דבר. זה קרה במשבר הפיננסי הגדול של 2008, שבו חברות הדירוג לא רק שלא התריעו מפניו – אלא לקחו חלק פעיל בו כשנתנו חותמות הכשר למכשירים פיננסיים רעילים, ששווקו במרץ על ידי הבנקים והקריסו אותם. זה קרה גם באינספור אירועי אשראי של חברות שערב קריסתן זכו לדירוג גבוה, שנפל בבת אחת. אחד המקרים הידועים הוא הנפילה המהדהדת של אפריקה ישראל, שזכתה לרמות דירוג גבוהות ורק לאחר שקרסה וכשהשווקים הפיננסיים כבר חתכו את שווייה כמעט לאפס, נזכרה חברת הדירוג להודיע למשקיעים כי דירוגה ירד. כמעט שאין משבר שבו חברות הדירוג מפספסות הזדמנות לפספס הזדמנות.

סמוטריץ', בגישתו הילדותית, עוד עלול להשתמש בטיעונים האלה כאילו הם עוד סיבה לא להקשיב לחברות הדירוג. בדיוק להפך. בחינת הדירוג של ישראל מתנהלת ממש לפי הספר של הסוכנויות: בפועל הדירוג של ישראל בשווקים הפיננסיים כבר ירד בכמה דרגות ולא בדרגה אחת, הריבית על גיוסי החוב כבר עלתה והאמון בכלכלה הישראלית נסדק. לפיכך, הורדת הדירוג רק שמה חותמת פורמלית למה שכבר קרה. כפי שאחרי תאונה שריסקה את הרכב ברור לכולם שהוא לא יוכל לחזור לכביש, מגיע דו"ח השמאי שמכריז על "טוטאל לוס". כולם הבינו את זה קודם ורק חיכו לדו"ח הפטירה הרשמי של הרכב.

מה שצריך להטריד אותנו הוא מה שיוביל את חברות הדירוג לכתוב את הדו"ח הבא ושאת הסימנים לו נראה כבר בחודשים הקרובים. חברת הדירוג כבר אומרת שהיא לא מאמינה ביכולת של הממשלה להוביל את המדינה לחוף מבטחים בעתיד. הסימנים בשטח ייראו הרבה לפני שמודי'ס תודיע רשמית על עוד הורדת דירוג. סמוטריץ' יספר לנו שוב שזה רק בגלל שהם לא מבינים כלום במלחמות.

תגיות