אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשבתם למשוך קרן השתלמות בגלל מס מופחת? כדאי שתחשבו שנית עמית קלי | צילום: ענבל מרמרי

חשבתם למשוך קרן השתלמות בגלל מס מופחת? כדאי שתחשבו שנית

ההצעה החדשה של רשות המסים עשויה לפתות חוסכים למשוך את כספיהם, אבל יש לפחות 5 סיבות טובות להימנע מכך

25.07.2024, 10:04 | עמית קלי

באחרונה התחילו משרד האוצר ורשות המסים לקדם הצעת חוק שתאפשר משיכת קרנות השתלמות לא נזילות במס מופחת עד לסוף שנת 2024. על פי האוצר, ההצעה נועדה להקל על הציבור בתקופה של קשיים כלכליים גוברים, שנובעים מגורמים כמו אינפלציה מתמשכת, עליית יוקר המחיה ואי הוודאות הכלכלית כתוצאה מהמלחמה. באמצעות צעד זה מנסה הממשלה לספק לאזרחים אפשרות לנצל חלק מהחסכונות שלהם לצורכי ניהול משק הבית והקלה כלכלית, ובו בזמן להגדיל את הכנסות המדינה ממסים.

לפיכך, בחרה רשות המסים להקל את התנאים למשיכת כספים מקרנות ההשתלמות עד לסוף השנה, מתוך הבנה שהדבר יכול להוות פתרון זמני זמין ונגיש לרבים. עם זאת, חשוב להבין את המשמעויות של צעד כזה ואת ההשפעות האפשריות, הלאו דווקא חיוביות, על החוסכים לטווח הארוך.

המשמעויות של משיכה מוקדמת של קרנות ההשתלמות לחוסך

קרן השתלמות היא אחד הכלים החשובים ביותר לחיסכון ארוך טווח בישראל, עם יתרונות מס משמעותיים עבור החוסכים. נזכיר כי כיום, סכומים שמשך שכיר או עצמאי מחשבונו בקרן השתלמות, לרבות הפרשי הצמדה, ריבית ורווחים אחרים, פטורים ממס רק אם חלפו 6 שנים ממועד פתיחת הקרן, ולגבי מי שהגיע לגיל הפרישה - רק אם חלפו 3 שנים מפתיחת הקרן. משיכה מוקדמת מחייבת תשלום מס בשיעור המס השולי על הכספים שנמשכו, שיכול להגיע עד ל-47%.

עמית קלי, צילום: ענבל מרמרי עמית קלי | צילום: ענבל מרמרי עמית קלי, צילום: ענבל מרמרי

המשמעות של משיכת קרן השתלמות טרם זמן הפרישה היא אובדן הכספים המיועדים לחיסכון ארוך טווח. הנה 5 סיבות עיקריות לכך שמשיכה מוקדמת של קרן השתלמות יכולה להיות רעיון לא טוב:

1. אובדן ריבית דריבית: קרנות השתלמות צוברות ריבית דריבית (ריבית מצטברת) על פני השנים. משיכה מוקדמת תקטין את סכום החיסכון המצטבר לאורך הזמן.

2. הפחתת חיסכון לפרישה: קרן השתלמות מהווה מרכיב חשוב בחיסכון לפרישה. משיכה מוקדמת תפגע בסכום הכסף הזמין בעת הפרישה ותהפוך את התקופה שלאחר סיום העבודה למאתגרת יותר כלכלית.

3. פגיעה בביטחון הכלכלי: משיכה מוקדמת של כספים מחיסכון פוגעת בביטחון הכלכלי ועלולה להשפיע לרעה על תחושת הביטחון הכלכלי של החוסך בהווה ובעתיד.

4. עלויות מס: אמנם רשות המסים צפויה לאפשר משיכה במס מופחת של עד 15%, אבל עדיין במשיכת קרן ההשתלמות יש עלויות מס, שמשפיעות על הסכום הכולל שנשאר בידי החוסך.

5. אובדן הפטור ממס רווחי הון כתוצאה ממשיכה מוקדמת.

למרות הפיתוי, משיכה מוקדמת של קרנות השתלמות במס מופחת עלולה להיות רעיון לא טוב לחוסכים. אמנם ישנם מצבים שבהם תיתכן הצדקה למשיכה מוקדמת, אבל לרוב מומלץ לשמור על הכספים לטווח הארוך ולחפש פתרונות חלופיים להתמודדות עם קשיים כלכליים זמניים.

כספי קרן ההשתלמות מיועדים לשמש חיסכון ארוך-טווח. משיכה מוקדמת של הכספים אולי מאפשרת מענה נקודתי או זמני, אבל היא פוגעת בבסיס הביטחון הכלכלי לעתיד של החוסכים. יתרה מכך, הכוח של חיסכון ארוך-טווח טמון בעיקר בריבית דריבית. משיכה מוקדמת מפספסת את ההזדמנות לצבירת ריבית נוספת לאורך השנים.

לכן, לפני שפונים לקרנות ההשתלמות בבקשה למשוך כספים, כדאי לבחון פתרונות אחרים להתמודדות עם בעיות כלכליות זמניות, כמו למשל, הלוואות בתנאים נוחים או בחינה מחודשת של התקציב המשפחתי, או ביצוע שינויים ודיוקים בהוצאות לפי הצורך, בלי לפגוע בעתודות הכלכליות לעתיד ובלי להפחית את החיסכון לפרישה.

בכל מקרה, לא מומלץ לעשות פעולות כלכליות פזיזות בלי להתייעץ עם מומחה בתחום, שמצד אחד יכול להציע פתרונות מותאמים אישית לצרכים הכלכליים של כל אדם, ומצד שני, גם אם החלטתם על משיכת כספים, יכול לסייע לכם לעשות זאת בצורה נכונה יותר. חשוב תמיד לבחון את ההשלכות ארוכות הטווח של כל החלטה פיננסית ולפעול בתבונה לשמירה על הביטחון הכלכלי העתידי.

הכותב הוא מנהל לקוח פיננסי בכיר בקבוצת קלי. אין לראות באמור המלצה או ייעוץ והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פנסיוני אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם


תגיות