אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרמה בארה"ב: ביידן פרש מהמירוץ לנשיאות ביידן בעימות מול טראמפ | צילום: Justin Sullivan/Getty Images

דרמה בארה"ב: ביידן פרש מהמירוץ לנשיאות

לאחר הלחצים הכבדים שהופעלו עליו בעקבות הופעתו החיוורת בעימות מול טראמפ, הודיע נשיא ארה"ב כי לא יתמודד בבחירות שייערכו בנובמבר: "למרות שהתכוונתי להיבחר מחדש, אני מאמין שהאינטרס של המפלגה שלי ושל המדינה הוא שאפרוש ואתמקד אך ורק במילוי חובותיי כנשיא לשארית כהונתי", כתב ביידן בהצהרה שפרסם. ביידן פרסם תמיכה רשמית בסגניתו קמלה האריס: "דמוקרטים - הגיע הזמן להתאחד ולנצח את טראמפ"

21.07.2024, 20:52 | ליטל סמט

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הודיע כי הוא פורש מהמירוץ לנשיאות, ולא יתמודד בבחירות מול דונלד טראמפ שייערכו ב-5 בנובמבר.

בהצהרה שפרסם הערב ביידן הוא מנה את הישגיו בכהונתו כנשיא, כולל ההתגברות על מגפת הקורונה, ואמר כי "למרות שהתכוונתי להיבחר מחדש - אני מאמין שהאינטרס של המפלגה שלי ושל המדינה הוא שאפרוש ואתמקד אך ורק במילוי חובותיי כנשיא למשך שארית כהונתי".

ביידן אמר שבהמשך השבוע יפרסם התייחסות נרחבת יותר לפרישתו, והודה לקמלה האריס ולצוות שסייע לו לנסות ולהיבחר מחדש - אך לא הביע תמיכה במועמדותה במקומו. "אני מאמין היום במה שתמיד האמנתי - אין שום דבר שאמריקה לא יכולה לעשות, כשאנחנו עושים את זה ביחד", כתב. "אנחנו רק צריכים לזכור שאנחנו ארצות הברית של אמריקה".

ביידן פרסם תמיכה רשמית בסגניתו קמלה האריס כמחליפה שלו כמועמדת המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. "אני מעוניין להביע את תמיכתי המלאה והחסות שלי לקמלה להיות המועמדת השנה של המפלגה. דמוקרטים – הגיע הזמם להתאחד ולנצח את טראמפ. בוא נעשה זאת", כתב ביידן בפוסט נוסף ב-X.

בקמפיין של טראמפ ככל הנראה התכוונו לאפשרות הפרישה של ביידן ולבחירה האפשרית בהאריס, וכבר הכינו קמפיין הכפשה נגדה. בניו יורק טיימס דיווחו כי במטה של טראמפ עוקבים גם אחרי מושל פנסילבניה ג'וש שפירו כמועמד אפשרי.

מנהיג הדמוקרטים בסנאט צ'אק שומר הגיב על הודעתו של ביידן. "ג'ו ביידן היה באמת ובתמים נשיא נהדר ומנהיג נהדר, אך הוא באמת אדם מדהם. החלטתו כמובן לא הייתה פשוטה, אך שוב הוא שם את המדינה, המפלגה ואת העתיד שלנו לפני הכל".

על ביידן הופעלו בשבועות האחרונים לחצים כבדים לפרוש מהמירוץ לנשיאות, לאחר הופעתו החיוורת בעימות מול טראמפ שנערך בסוף יוני. את הלחצים על הנשיא הפעילו מקורבים אליו, תורמים ופעילים במפלגה הדמוקרטית.

ביידן אמנם זכה בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית, אך הוא אמור היה לקבל את המינוי הרשמי למועמד המפלגה לנשיאות רק באוגוסט, במהלך הוועידה הדמוקרטית הלאומית שתתקיים בשיקגו.

המינוי אמור לקבל אישור בהצבעה המתקיימת בקרב 4,000 הנציגים של המדינות השונות בוועידה. הם אמנם לא מחויבים להצביע לפי תוצאות הפריימריז, אך אמורים להביע את רצון הבוחרים. כעת, יצטרכו הנציגים לבחור את המועמד החדש, שלא ניצח בפריימריז. בנוסף לאותם נציגים יש קבוצה של 700 חברי מפלגה ותיקים ובכירים המוגדרים כ"נציגי על". הם לא מורשים להשתתף בהצבעה הראשונה על בחירת מועמד, אך אם יידרש סיבוב נוסף יוכלו להצביע בו. יצוין כי הנציגים אינם מחויבים לבחור במועמד שבו יתמוך ביידן.

המועמדת הבולטת להחליף את ביידן כמועמדת הדמוקרטים היא סגנית הנשיא קמלה האריס, שלפי ההערכות גם תזכה לתמיכתו של הנשיא. אפשרויות נוספות כוללות מושלים דמוקרטים שנחשבים לפופולריים כמו מושל קליפורניה גאווין ניוסום; מושל אילינוי ג'יי.בי פריצקר - שאחד ההישגים שלו הוא הבטחת הזכות להפלות במדינה, ותומך בהחמרת ההגבלות על החזקת נשקים ומקדם לגליזציה של מריחואנה; מושלת מישיגן גרטשן וויטמר, שהייתה ברשימת המועמדים לתפקיד סגנית הנשיא ב-2020; ומושל פנסילבניה ג'וש שפירו היהודי, שנהנה משיעורי תמיכה גבוהים מאז נבחר ב-2022.

מועמדים אפשריים נוספים כוללים את חבר הסנאט שרוד בראון (71), הנחשב לתומך בזכויות עובדים ובזכות להפלות, ואת שר התחבורה פיט בוטיג'אג'.

פרישת מועמד לנשיאות (או לסגנות) היא אירוע נדיר למדי בהיסטוריה של ארה"ב. בהיסטוריה של הדמוקרטים קרה רק פעם אחת שמועמד פרש לאחר המינוי הרשמי – ב-1972 תומאס איגלטון, שנבחר לשמש כמועמד לסגן הנשיא, פרש לאחר שנחשף כי סבל בעבר מבעיות נפשיות.

ביידן בן ה-81 הוא חלק מהחיים הפוליטיים בארה"ב כבר עשורים רבים. למרבה האירוניה, בגיל 29 הוא הפך לסנאטור הצעיר ביותר בהיסטוריה האמריקאית. ביידן כיהן כסנאטור מטעם מדינת דלוואר במשך 36 שנה, וב-2008 נבחר לסגנו של ברק אובמה, והפך בכך לסגן הנשיא ה-47 במספר של ארה"ב.

ב-2020 גבר ביידן על טראמפ ונבחר לנשיא ארה"ב, זאת אף שהיה בן 77 באותו הזמן. הקדנציה שלו החלה ברקע האשמות חסרות ביסוס מצד טראמפ על זיוף הבחירות כביכול, וכמובן המהומות בקפיטול ב-6 בינואר.

במהלך הקדנציה שלו פעל ביידן לקדם כמה יוזמות, חלקן הצליחו ואחרות נתקעו. כך, התוכנית שלו לבטל את חובות הסטודנטים נפסלה בבית המשפט העליון, אך בזירה הכלכלית הצליח להעביר תוכנית דגל שכללה השקעות ענק במאבק נגד שינויי האקלים, הורדת תעריפי ביטוחי הבריאות ויצירת מקומות עבודה חדשים. יוזמה נוספת הייתה חוק השבבים והמדע, עליו חתם באוגוסט 2022, שמטרתו להגדיל את המחקר והייצור המקומיים של שבבים.

על אף היריבות ביניהם, בחלק מהמקרים ביידן המשיך יוזמות של קודמו ויריבו הנוכחי, טראמפ ואף הקשיח אותן. הדוגמה הבולטת היא סין, שם ביידן המשיך את מדיניות המכסים שהתחיל קודמו. במאי הוא אף השית מכס של 100% על מכוניות חשמליות מיובאות מסין. ביידן גם הגביל את המסחר בטכנולוגיות לסין ואסר יבוא שבבים מתקדמים למדינה. בדומה, בעוד שניסיונו של טראמפ לחסום את טיקטוק נחסם על ידי בית המשפט, ממשל ביידן הצליח להעביר בקונגרס חוק שיחייב את החברה האם הסינית בייטדאנס למכור את האפליקציה אחרת תיחסם. בבייטדאנס כבר פנו לבית המשפט נגד החוק.

כמו כן, בחודש שעבר הציג ביידן את מדיניות ההגירה החדשה שלו – נושא נוסף שעמד בלב הקדנציה של טראמפ. הוא אמנם העניק הגנה מגירוש ל-500 אלף מהגרים לא חוקיים שהתחתנו עם אזרחים אמריקאים, אך גם הרחיב את ההגבלות נגד מהגרים ממקסיקו ושלל בקשות למקלט ממהגרים לא חוקיים.

לאחר לא מעט קשיים ומחלוקות, ממשל ביידן הצליח גם לאשר את חבילת הסיוע לישראל וכן לאוקראינה בגובה כולל של 95 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לישראל. "החבילה הזו מבהירה שוב את המחויבות המוחלטת שלי לישראל", אמר באפריל בעת החתימה על אישור החבילה.

תגיות