אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תע"א תפתח את לוויין התצפית האסטרונומית הישראלי הראשון - ב-90 מיליון דולר הדמיה של הלוויין | הדמיה: תע"א

תע"א תפתח את לוויין התצפית האסטרונומית הישראלי הראשון - ב-90 מיליון דולר

הלוויין ישוגר לחלל בעוד כארבע שנים במסגרת תוכנית של סוכנות החלל הישראלית ומכון ויצמן. נאס"א תתרום את שיגורו לחלל - בתמורה לקבלת גישה לתוצרים ממנו

17.03.2023, 12:20 | יובל אזולאי

התעשייה האווירית (תע"א) תפתח ותבנה את הלוויין ULTRASAT שישוגר לחלל ב-2026 ויבצע משימות תצפית בחלל העמוק וגילוי תופעות פיסיקאליות רגעיות, כמו פיצוצים של כוכבי ענק שמגיעים לסוף ימיהם (סופרנובות). הלוויין המתוכנן יצלם את החלל העמוק באולטרא-סגול באמצעות מצלמה של מכון המחקר DESY הגרמני שתותקן בתוך טלסקופ מתקדם שתייצר אל-אופ של אלביט מערכות.

תוכנית ULTRASAT מנוהלת במשותף בידי סוכנות החלל הישראלית שבמשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ומכון ויצמן למדע והיקפה כ-90 מיליון דולר. כ-70% מהסכום יועמד בידי סוכנות החלל, והשאר בידי מכון ויצמן.

בתוכנית שותפה גם סוכנות החלל האמריקאית נאס"א, שתתרום את שיגורו של הלוויין לחלל ב- 2026, שעלותו מוערכת בכ-25 מיליון דולר ובתמורה לכך תיהנה מקדימות בקבלת תוצרים ממנו לצרכי מחקר בידי קבוצת אסטרופיזיקאים מטעמה.

ULTRASAT יהיה לוויין התצפית האסטרונומית הראשון שמפותח ומיוצר בישראל. הוא ייבנה במפעל החלל של תע"א במרכז הארץ ועם שיגורו ממרכז החלל קנדי בפלורידה שבארה"ב הוא ימוקם במסלול גיאו-סטציונרי ובגובה של כ-36 אלף קילומטר שממנו יתאפשר קשר קבוע בינו לבין תחנת הקרקע שתוקם במתקן של תע"א.

בסוכנות החלל הישראלית רואים במשימת ULTRASAT צעד משמעותי שיאפשר לצפות ביקום באופן שלא נצפה עד כה. זאת, בזכות מגוון של יכולות שיוטמעו בלוויין ועשויות להשפיע על המחקר המדעי בנושאים הקשורים לסופרנובות, כוכבים משתנים, ספיחת כוכבים על ידי חורים שחורים ועוד. "הלוויין ישמש כלי מדעי רב עצמה שיציב את ישראל בשורה הראשונה של חקר החלל העולמי", אמר מנהל מפעל החלל של תע"א, שלמה סודרי.

לדברי פרופ' אלי וקסמן ממכון ויצמן, אסטרופיזיקאי והחוקר הראשי בתוכנית ULTRASAT, המעורבות של נאס"א ו-DESY בפרויקט מבטאת הכרה בתרומה המדעית של המשימה המתוכננת: "הם משקיעים משאבים משמעותיים בשיגור ובבניית המצלמה בתמורה להשתתפות פעילה וגישה לתוצרים המדעיים".

מנהל סוכנות החלל הישראלית, אורי אורון אמר כי "האתגרים שעומדים לפנינו במסגרת תוכנית זו נמצאים בחזית הטכנולוגית והמחקרית העולמית. שיתופי הפעולה שלנו עם שותפים בינלאומיים כמו נאס"א יביאו בהמשך פרויקטים נוספים".

בסוף דצמבר שוגר לחלל הלוויין ארוס - C שבנתה תע"א עבור אימג'סאט שבשליטת קרן פימי ועוסקת באספקת שירותי מודיעין לגופים ביטחוניים בארץ ובעולם. בתוך כך, תע"א מקדמת את פיתוח לוויין התקשורת דרור -1 שאמור לספק מענה לצרכי התקשורת הלוויינית של מדינת ישראל.

תגיות