אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טמפו רוכשת את חברת הפסטה המצוננת זוקה יו"ר טמפו ז'ק בר. החברה בוחנת התרחבות נוספת לחו"ל | צילום: סיון פרג'

בלעדי

טמפו רוכשת את חברת הפסטה המצוננת זוקה

חברת המשקאות מעמיקה אחיזתה בשוק המזון ורוכשת ב־7.5 מיליון שקל את חברת הפסטה אחרי שרכשה את פסטה נונה. המהלך יגביר את התחרות מול תנובה ושטראוס 

11.08.2024, 06:02 | נורית קדוש

טמפו מעמיקה את פעילותה בשוק המזון. לכלכליסט נודע כי חברת המשקאות שבבעלות משפחות בר ובורנשטיין (60%) ותאגיד הייניקן (40%) הגדילה את פעילות זרוע המזון שהקימה בשנה שעברה, עם רכישת חברת הפסטה הטרייה זוקה, בסכום המוערך בכ־7.5 מיליון שקל.

רכישת פסטה זוקה, המייצרת ומשווקת פסטה טרייה למסעדות, מתווספת לרכישה בחודש מאי אשתקד של חברת פסטה נונה, המשווקת פסטה טרייה לשוק הקמעונאי. מלבד הסינרגיה בין שני העסקים, שיכולה לשפר את היעילות התפעולית שלהם, מחזקת הרכישה את טמפו כמתחרה של תנובה ושטראוס, הפועלות בשוק הפסטה הטרייה.

העסקה מתווספת לרכישת השליטה (51%) בקבוצת החברות השדה, אול אורגני ווגה, העוסקות בייצור, יבוא ושיווק של מוצרים טבעוניים ואורגניים, שהושלמה בחודש שעבר.

ממשקאות לחלב

חברת המשקאות הוותיקה, שהגדילה לאורך השנים את כוחה בשוק המשקאות, והתרחבה כשחקן משמעותי בשוק המשקאות החריפים והיין, לצד שליטה בשוק הבירה עם מותגי דגל כמו גולדסטאר והייניקן, ביצעה לפני שלוש שנים צעד ראשון לכניסה לשוק המזון. בשלהי שנת 2021 רכשה החברה, באמצעות חברה־בת בשם טמפו מזון, 24% ממניותיה של חברת א. סיימן סחר העוסקת ביבוא, שיווק ומכירה של מוצרי פרימיום, בדגש על גבינות, חמאות, ממרחים, ריבות ומוצרי מעדנייה.

במסגרת ההסכם ניתנו לטמפו אופציות לרכישת מניות נוספות של סיימן, וכבר כעבור ארבעה חודשים מימשה החברה את האופציה הראשונה ורכשה 16% נוספים ממניות סיימן. ביוני אשתקד השלימה טמפו את רכישת יתרת המניות (60%), בתמורה ל־24.2 מיליון שקל, כך שהיא מחזיקה במלוא המניות של סיימן שאותן רכשה לפי שווי כולל המוערך בכ־40 מיליון שקל. ההסכם כלל גם את הפצת מוצרי סיימן בישראל וברשות הפלסטינית בתמורה לתשלום עמלות הפצה.


בסמוך לרכישת מלוא הבעלות על סיימן, רכשה טמפו את חברת דורום תעשיות מזון, יצרנית ומשווקת מותג הפסטה הטרייה פסטה נונה, והחלה להתחרות בקטגוריה שבה פועלות תנובה, בעלת השליטה במותג פסטה ריקו ושטראוס, השולטת בקטגוריית הפסטה הטרייה בשוק הקמעונאי, עם נתח של כ־60%.

כיוון שרק במחצית השנייה של השנה שעברה החזיקה טמפו במלוא הבעלות על סיימן, עיקר ההכנסות שלה מהפעילות ב־2022 נבעו מעמלות ההפצה של מוצרי סיימן ונונה ואלו הסתכמו ב־11.4 מיליון שקל, שהציגו הפסד מגזרי של 2.6 מיליון שקל. ב־2023 כבר צמחו המכירות של זרוע המזון של טמפו בכ־400% ל־57.5 מיליון שקל, כשההפסד המגזרי נשק לכ־3 מיליון שקל.

השיגה שליטה באורגני

קפיצה משמעותית ביצעה טמפו מזון עם רכישת קבוצת אול אורגני, בעלת המותג הרדוף, המוביל את שוק המזון האורגני, ואת חברת השדה, אף היא ממובילות תחום המזון האורגני, ושמוצריהן פעילים בקטגוריות רבות ובהן פסטה, מוצרי אפייה, רטבים וממרחים, חטיפים מתוקים ומלוחים, מיצים אורגניים ועוד.

לקבוצת אול אורגני שרכשה יש מחסנים בראש העין, הגדולים מכפי מידתה, והכוללים אחסנה בקירור ובהקפאה, מה שהוביל לכך שטמפו ריכזה בהם את פעילות סיימן ונונה, שמופצים למאות נקודות מכירה ברחבי הארץ, ובהן בתי טבע ובריאות ורשתות השיווק. הקבוצה כוללת גם את חברת וגה, יצרנית תחליפי ביצים גבינות וממרחים טבעוניים, ואקוגרין, דרך ירוקה, המייבאת לישראל מוצרים אקולוגיים ואורגניים ובהם סבונים, מוצרי ניקיון ודגני בוקר אורגניים.

טמפו שילמה על השליטה בקבוצה אול אורגני, תשלום ראשוני של כ־35.7 מיליון שקל ובהסכם הרכישה נקבע מנגנון התאמת המחיר שתבוצע בתום שנת 2028 בהתבסס על רווחיות הפעילות, כשלטמפו גם ניתנה אופציה לרכישה של יתרת המניות של הקבוצה.

רכישת הבעלות על מלוא מניות סיימן ונונה והשליטה (51%) בקבוצת אול אורגני הובילו לזינוק חד במכירות המזון של הקבוצה, ומכירותיה ברבעון הראשון השנה הסתכמו ב־41 מיליון שקל, המשקפים קצב שנתי של כ־160 מיליון שקל, לצד צמצום ההפסד המגזרי לכ־1.2 מיליון שקל. זאת לצד שיפור בתוצאות מגזר המזון, שצפוי להגיע ממהלכי התייעלות וסינרגיה בין הפעילויות השונות, כמו פסטה נונה ופסטה זוקה, הפועלות בשיטות ייצור דומות.

העלתה מחירים במשקאות

פעילויות המזון מחזקות את טמפו, חברת המשקאות השנייה בגודלה ואחת מבין עשר חברות המזון והמשקאות הגדולות בישראל, שמכירותיה ברבעון הראשון השנה זינקו ב־19.9% ל־557.3 מיליון שקל. לצד הצמיחה במכירות, התמודדה החברה עם ירידה של 27% ברווח הנקי שהסתכם ב־13.4 מיליון שקל, בעקבות שחיקה ברווחיות הגולמית והתפעולית, לנוכח עליית מחירי המוצרים המיובאים והוצאות המכירה, וכן בעקבות עיצום כספי בגובה 4 מיליון שקל שספגה מרשות התחרות, בשל הפרה מינהלית של הוראות חוק המזון.

אלא שמאז ביצעה החברה העלאת מחירים רוחבית, שנכנסה לתוקף לפני כחודש וחצי בשיעור של עד 9%. במסגרת המהלך, עלו מחירי מותג פפסי ב־6%, מיצי פרי של אדיר סחר ב־8.8%, בירה גולדסטאר ב־4.5% ובחבית ב־5%. מדובר בפעימה השנייה של טמפו, שהעלתה בתחילת השנה את מחירי המשקאות החריפים בכ־6%.

בנוסף, החברה נמצאת בתנופת התרחבות, לא רק בשוק המזון. כפי שנחשף בכלכליסט באוקטובר 2022, חברת מי עדן החליטה להעביר לידיה את הפצת מוצרי מי עדן, שהופצו עד תחילת השנה על ידי יפאורה. מדובר בפעילות משמעותית, שהיוותה 27% ממכירות יפאורה ו־21% מהרווח הגולמי הממוצע של החברה. זאת ועוד, במאי אשתקד רכשה החברה, שהחזיקה ב־50% מחברת המשקאות אדיר סחר, את חלקם של שותפיה בתמורה ל־50 מיליון שקל.

טמפו, המנוהלת בשנתיים האחרונות על ידי דניאל בר, שהחליף בתפקיד המנכ"ל את אביו ז'ק, מבעלי החברה, המכהן כיו"ר, הציבה לעצמה יעד לפיתוח פעילויות מקבילות לפעילותה בחו"ל. במסגרת מדיניות זו יזמה החברה לפני כחמש שנים את הקמת טמפו קפריסין, והיא ממשיכה לבחון התרחבות בתחומי פעילותה ליעדים נוספים.

טמפו מזנקת בתחום המזון

תגיות