אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיטי נגד סמוטריץ': "תגובת הימין הקיצוני להורדת הדירוג עלולה להגביר החשש בשווקים" שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: שלו שלום

פרסום ראשון

סיטי נגד סמוטריץ': "תגובת הימין הקיצוני להורדת הדירוג עלולה להגביר החשש בשווקים"

בבנק ההשקעות יוצאים נגד ההשתלחות במודי'ס מצד חלקים במערכת הפוליטית. בין השאר, שר האוצר אמר כי "ההחלטה מהווה מניפסט פוליטי". עוד קובעים בסיטי כי הורדת הדירוג עלולה לעכב הפחתת הריבית

12.02.2024, 15:13 | אדריאן פילוט

"הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי מודי'ס הייתה די צפויה ואף מתומחרת לפחות באופן חלקי. התחזית השלילית והתגובה הפוליטית הפנימית - הרבה פחות", כך כותבים כלכלני סיטי, אחד מבנקי השקעות הגדולים בעולם, בסקירת בזק שפרסמו היום והגיעה ל"כלכליסט".

לדבריהם, "מודי'ס הפכה לסוכנות הראשונה אי פעם שהורידה את דירוג האשראי של ישראל, עם הצהרה המתמקדת בסיכונים גיאו-פוליטיים ובאיכות מוסדית. סוכנויות דירוג אחרות יכולות בהחלט ללכת בעקבותיה, כאשר הדירוג של S&P נראה בסיכון הגבוה ביותר".

בסיטי כותבים עוד כי "החדשות לפיהן צפויה בקרוב הורדת דירוג אשראי, מסתובבות בתקשורת המקומית זה שבועות, עד כדי כך שהדעה הרווחת היא כי החלטת מודי'ס הודלפה". אתמול פורסם ב"כלכליסט" כי החשב הכללי באוצר קיבל את ההודעה ברביעי בערב, והיא פורסמה בשישי בלילה.

מה שמטריד מאוד את כלכלני סיטי הוא התגובה התלהמת של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהאשים את כלכלני מודי'ס בהטיה פוליטית. לדברי סיטי, "על רקע המצב הביטחוני, ירידה של ציון אחד בדירוג נראית כאירוע לא דרמטי במיוחד, והיא עשויה להוות המשך של מגמת התמחור בשווקים – ולא ליצור מגמה חדשה. עם זאת, התחזית השלילית עלולה להיות מדאיגה יותר במובן שהיא מתארת מצב בו סיום פעולות האיבה לא יוביל בהכרח להיפוך הורדת הדירוג.

"התגובה הפוליטית המקומית - במיוחד של גורמי הימין הקיצוני בקואליציה השולטת - שניסו לתאר את הורדת הדירוג כצעד פוליטי, עלולה להעלות עוד יותר את חששות השוק". סמוטריץ' אמר בתגובה להורדת הדירוג, בין השאר, כי "ההודעה מהווה כל כולה מניפסט פוליטי מבוסס תפיסת עולם גיאופוליטית פסימית ומופרכת".

למרות שה"מנגינה" שעולה מהודעת סיטי אינה דרמטית, מציעים שם תרחיש בסיס בו החוב הממשלתי מגיע לשיא של 65% מהתמ"ג ב-2024 (נמוך יחסית לשאר הגופים הזרים) אך לא חוזר למגמת הירידה שאפיינה את המשק עד 2022 (כיוון של כ-60%) - וזאת עד 2030. עוד מציינים שם כי "מסלול הירידה יהיה הרבה פחות חזק מבעבר".

יתרה מזו, בסיטי מדגישים כי מדובר בתרחיש הבסיס: "עם כמה שינויים מתונים בהנחות, במיוחד בכל הקשור לצמיחה הפוטנציאלית - שהסיכונים עליה הן כלפי מטה - רמות החוב יישארו גבוהות יותר ואפילו יגדלו לאורך זמן".

בסיטי מסבירים כי האירועים האחרונים צפויים לעכב הפחתות ריבית נוספות מטעם בנק ישראל, למרות שהנתונים הכלכליים גרידא תומכים בהמשך ההקלה המוניטרית.

לדבריהם, "תגובת השוק בימים הקרובים תהיה ככל הנראה גורם בהחלטת הריבית הקרובה של בנק ישראל: בעוד שאנו סבורים שהנתונים הכלכליים היסודיים מצדיקים הפחתות ריבית נוספות, בנק ישראל היה ברור מאז פרוץ המלחמה שעקרון היציבות הוא בחשיבות עליונה. לפיכך, אם פרמיית הסיכון תעלה בעקבות הערכה מחדש של המשקיעים במדינה, בנק ישראל צפוי לחכות ולהישאר בהמתנה בהחלטה הקרבה (לא להפחית ריבית)" –הם כתבו.

תגיות