אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמסלם ייסע לאזרבייג'ן רגע לפני מכרז ענק - ובחברות הביטחוניות זועמים דודי אמסלם, באקו באזרבייג'ן | צילום: רפי קוץ Shutterstock

בלעדי

אמסלם ייסע לאזרבייג'ן רגע לפני מכרז ענק - ובחברות הביטחוניות זועמים

אלביט והתעשייה האווירית מתמודדות זו כנגד זו בשלב הסופי של מכרז בשווי מיליארד דולר למיגון גבולות אזרבייג’ן. בשבוע הבא תצא לבאקו משלחת בהובלת השר לשיתוף פעולה אזורי דודי אמסלם, ואלביט חוששת שנסיעת אמסלם תטה את המכרז לטובת התעשייה האווירית

10.07.2024, 06:00 | גולן חזני ויובל אזולאי

הרוחות סוערות בחברות הביטחוניות סביב מכרז של יותר ממיליארד דולר למיגון גבולות אזרבייג'ן. לכלכליסט נודע כי בשבוע הבא אמורה לצאת לבאקו משלחת בראשות השר לשיתוף פעולה אזורי דודי אמסלם, שגם אחראי על החברות הממשלתיות. במשלחת שותפים גם יו"ר התעשייה האווירית עמיר פרץ, יו"ר רפאל יובל שטייניץ, מנכ"ל חברת מג"ל (חברה־נכדה של רפאל) ארנון ברם, מנכ"ל חברת המים מקורות עמית לנג, וכן נציג קצא"א. המשלחת ביקשה להיפגש עם שר הגנת הגבולות האזרי, שר התחבורה ושר הכלכלה.

במכרז על מיגון שדה התעופה הבינלאומי בבאקו מתמודדת מג"ל מול שתי חברות ישראליות פרטיות וחברה טורקית. מדובר במכרז של עשרות מיליוני דולרים אבל עם פוטנציאל לאתרים רבים במדינה במכרזים עתידיים.

המכרז הגדול הוא להצבת מיגון אלקטרוני ומסוגים נוספים לאורך הגבול האזרי. בקרב החברות הפרטיות, בראשן אלביט, יש זעם על השתתפות השר אמסלם במשלחת משום שלהשקפתן יציאתו נועדה לתמוך בהתמודדות של התעשייה האווירית ורפאל בשני המכרזים מול החברות הפרטיות. נוכחות של שר ישראלי בשבוע דרמטי מהבחינה של המכרז יכולה להביא ללחץ על האזרים ולגרום להם לבחור בתעשייה האווירית וברפאל. החברות הפרטיות דורשות את ביטול הנסיעה של אמסלם.

מאלביט, התעשייה האווירית ומאמסלם לא נמסרה התייחסות לידיעה. החברות נמנעות מלהתייחס פורמלית לאירוע בגלל הרגישות סביב מכרז כה גדול, ונוכחותה של מדינה אחרת באירוע.

בין התעשייה האווירית לגופי הביטחון באזרבייג'ן היכרות עמוקה וארוכת שנים על רקע שורה של עסקאות נשק שעשו בעבר, חלקן בתיווך של משרד הביטחון. עסקאות אלה כוללת מכירת מערכת הגנה אווירית מסוג ברק 8 ולווייני ביון לשימוש כוחות הביטחון האזרים. בעבר, כך לפי פרסומים זרים, האזרים רכשו מהתעשייה האווירית גם את טילי הקרקע־קרקע המתקדמים מסוג לורה. צבא אזרבייג'ן עשה שימוש בטילים אלה במהלך סבבי הלחימה שלו בחבל נגורנו־קרבאך.

טיב היחסים האסטרטגיים של ישראל ואזרבייג'ן עלה לכותרות בספטמבר האחרון, כשצבא אזרבייג'ן פתח במערכה לכיבוש נגורנו־קרבאך מארמניה. למבצע קדמה רכבת אווירית של נשק שיצאה מישראל לבאקו, וימים אחדים לפני כן מנכ"ל משרד הביטחון האלוף (במיל') אייל זמיר ביקר במדינה. בעבר דווח כי בתמורה לנשק שישראל מוכרת לאזרבייג'ן, זו מתגמלת אותה בגישה לגבול הארוך והמשותף שלה עם איראן.

בתוך כך, אתמול נודע כי התעשייה האווירית תמכור למרוקו לוויין ביון במסגרת עסקת ענק בהיקף של כמיליארד דולר. העסקה אמורה להתפרס על תקופה של 5 שנים והלוויין החדש אמור להחליף שני לוויינים שמשמשים כיום את מרוקו. על העסקה למכירת הלוויין התמודדו מול התע"א הקונסורציום הצרפתי של קבוצת תאלס ואיירבוס.



תגיות