אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מינוי שמאלוב־ברקוביץ': עוד לבנה בהפיכה המשטרית יוליה שמאלוב ברקוביץ חברת כנסת יור מפלגת כלכלה | צילום: יובל חן

פרשנות

מינוי שמאלוב־ברקוביץ': עוד לבנה בהפיכה המשטרית

בג"ץ ידון היום בכשרות המינוי של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13. מחוץ לאולם תישמע שוב אזעקת הפגיעה בדמוקרטיה  

25.07.2024, 06:02 | משה גורלי

היום ידון בג"ץ בעתירה נגד מינויה של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות של ערוץ 13. כרגיל, תרחף בחלל הדיון המציאות שלא נהוג לצרפה, לפחות לא בגלוי. מציאות לפיה איננו דנים רק בכשרות הליך המינוי, אלא בעוד אזעקת הפיכה משטרית, ששופטים רשאים להיבהל ממנה רק לאחר פרישתם, ענת ברון למשל.

המינוי הוא עוד חתיכה בתצרף ההפיכה, שהתאוששה לאחר טבח אוקטובר, כדי לסלק את שתי סוכנויות הפיקוח הדמוקרטיות החשובות ביותר: המשפט והתקשורת. יריב לוין ושלמה קרעי אחראים על הגזרות האלה. מידת התאמתם (ותיעובם) של השניים למשרדים שהופקדו בידיהם תואמת לחלוטין את מידת התאמתה של שמאלוב־ברקוביץ' לתפקידה — שנועד לדבר אחד: לחסל את חברת החדשות 13 ובמיוחד את רביב דרוקר שעל הורדת תוכניתו הנשכנית והמצליחה, "אזור מלחמה" כבר הוכרז, ממש בסמוך למינוי המנכ"לית החדשה.

אחת הדרכים העקומות של השלטון להוציא לפועל את ההפיכה המשטרית היא במינויים ביזאריים. מבחינה זו מינוי שמאלוב־ברקוביץ' לא יוצא דופן. ביחס למשל למינוי דוד אמסלם לוועדה לאנרגיה אטומית, או איתמר בן גביר למשטרת ישראל. התאמה מקצועית, הצטיינות, הליך סדור ושקוף — כל אלה הושלכו מזמן לפח כדי לפנות מקום למינויי כאוס שנועדו לפוצץ את היעד.

העתירה נגד המינוי מחפשת את הסדקים המשפטיים שנפערו בו: הליך מינוי לא תקין, ניגוד עניינים, חוסר סבירות קיצוני. וכמובן, הגדרת חברת החדשות ומועצת המנהלים כגופים דו־מהותיים, כדי לשכנע את בג"ץ לנעוץ שיניים. גוף דו־מהותי הוא ישות משפטית שהוקמה במגזר הפרטי ולמרות זאת היא בעלת ממד ציבורי מפאת התפקיד שהגוף ממלא — במקרה שלנו שידור חדשות בפריסה ארצית — חלים עליו עקרונות היסוד של הגינות, שוויון, סבירות, שקיפות, יושר ותום לב. כל מה שלא תמצאו בהתנהלות הממשלה הזו, במזימות ההפיכה שהיא מקדמת ובמינויים שלה. ״אין ברישיון חברת החדשות (או בכל מקור חוקי אחר) תנאי סף בנוגע לניסיון עיתונאי של מנכ"ל חברת חדשות״, כותב לוועד העיתונאים הדירקטור אילן דה פאו, אחד מנציגי הציבור במועצת המנהלים, שתמך בשמאלוב־ברקוביץ'. באמת, למנות עיתונאי בעל ניסיון לעמוד בראשות חברת חדשות? מי שמע על אבסורד כזה? האם דה פאו עצמו יכול לבחור בשמאלוב־ברקוביץ'? ב־2017 פעל אברהם נתן בשליחות נתניהו כדי להשאיר את שמאלוב־ברקוביץ' בתפקידה כיו"ר הרשות השנייה; ב־2021 פעלה שמאלוב־ברקוביץ' כיו"ר הרשות השנייה למינוי נתן, דה פאו ויפעת בן חי שגב כנציגי ציבור מטעם הרשות במועצת המנהלים של חדשות 13; וכעת, הם הצביעו בעד מינויה למנכ"לית חדשות 13.

ייתכן שפנייה לבית הדין לעבודה היתה מועילה יותר. הוא מתאים יותר מבג"ץ לנבור בהליכי מינוי ואולי לפסול אותו. אבל לעתירה לבג"ץ יש כוח תקשורתי וציבורי חזק יותר. הניסיון שצבר נתניהו בתיקים הפליליים שלו, הרחיק אותו ממעורבות ישירה מול בעלי שליטה, מו"לים ואפילו עורכים ראשיים. אבל התיאבון להשמיד תקשורת "עוינת" כלפיו לא פג. לכן יש להניח שלא רקח את המינוי ישירות מול לן בלווטניק בעלי הערוץ. בלווטניק לפי הדיווחים בכלל מעוניין למכור את הערוץ. האמת היא שלא ממש איכפת לו מהערוץ אבל אולי קצת איכפת לו מהנזק התדמיתי שמבשלים לו כאן אנשיו, במיוחד מנכ"ל רשת אמיליאנו קלמזוק והיו"ר נדב טופולסקי.

בינתיים הערוץ מדמם. שני עיתונאים בכירים, ספי עובדיה ואלמוג בוקר כבר הודיעו על עזיבה, והתוכנית המצליחה ביותר שלו נמצאת בסכנת הדחה. מעניין אם אחד השופטים ישאל את נציג הערוץ לפשר הורדתה של התוכנית המצליחה. פוליטית אפשר להסביר את המהלך הזה, אבל לא כלכלית. מ.ש.ל.

תגיות