אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה אישרה את הצעת החוק להארכת השירות הסדיר לגברים ל-36 חודשים חיילי צה"ל בעזה | צילום: טל שחר

הממשלה אישרה את הצעת החוק להארכת השירות הסדיר לגברים ל-36 חודשים

הצעת החוק תוגש השבוע לוועדת הכנסת לצורך אישורה בקריאה הראשונה ולאחר מכן תועבר לועדת החוץ והביטחון. עלות הארכת השירות הסדיר עבור כל חודש - 1.1 מיליארד שקל בשנה. הארכת השירות תתמקד בסוגי חיילים שבהם קיים מחסור

14.07.2024, 15:24 | צבי זרחיה

הממשלה אישרה היום (א') בצהריים תזכיר הצעת חוק שלפיה יוארך השירות הסדיר בצה"ל. לפי התזכיר שפורסם על ידי משרד הביטחון, תקופת השירות המירבית לגברים תוארך ל-36 חודשים, ולכל הפחות 32 חודשים בתפקידים מסוימים. מדובר בהוראת שעה למשך חמש שנים, בשל צרכיו העדכניים של צה"ל בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". בתום הוראת השעה, אורך השירות המקסימלי ייקבע על 32 חודשים, ולכל הפחות 28 חודשים.

הצעת החוק תחוקק בהליך חקיקה מזורז בשלוש קריאות במליאת הכנסת ותחול באופן מיידי, בתחולה רטרואקטיבית גם על יוצא צבא שכבר נמצא בשירות סדיר. במקרה כזה, הוא יקבל תגמול מהצבא בשל הארכת השירות הסדיר מ-30 חודשים כיום ל-36 חודשים (החל מ-1 ביולי ירד משך השירות מ-32 חודשים ל-30 חודשים).

בהצעת החוק הודגש כי "הארכת השירות הסדיר במסגרת הוראת שעה נדרשת באופן מיידי, לצורך עמידה ביעדי צה"ל, ומתן מענה לצרכי הביטחון הקיימים, ובהיבטי בניין כוח נוכח צורכי הביטחון המיידים מעבר לתקופת מלחמת 'חרבות ברזל'".

עוד הודגש כי בהתייחס להצעת "חוק ההשתמטות" הנדונה בכנסת, הרי שגיוסם של תלמידי הישיבות, תהליך שמערכת הביטחון עמלה עליו בימים אלה, "לא יספיק כדי לתת מענה, לצרכים הביטחוניים המייידים".

אם ממוצע השירות יעלה (כפי שמוצע בהצעת החוק) אזי "העלות לכך היא 1.1 מיליארד שקל בשנה עבור כל חודש שירות".

עוד נכתב כי "מאידך אם ממוצע השירות יפחת מ-30 חודשים, אזי מודל השירות הדיפרנציאלי עתיד להביא להתייעלות משקית בהיקף דומה. ההתייעלות תבוא על ידי כך שיתאפשר שחרורם המוקדם של חיילים שאין צורך בשירותם לכל תקופת השירות הסדיר הרגילה הקבועה בחוק". עוד נקבע כי "לאור ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של ממוצע השירות, הארכת משך השירות תתמקד בסוגי חיילים שבהם קיים מחסור".

לפי הנאמר בחוק, בשנת 2024 לא צפוי גידול בהוצאות מאחר שבוצע גיוס חירום באמצעות צווי מילואים. להצעת החוק השלכות תקציביות בשנים 2025 ואילך, אבל הן טרם נמסרו לשרים, וטרם נקבע כמה כסף יוקצה לכך ממשרד הביטחון.

הצעת החוק תוגש השבוע לכנסת לצורך אישורה בקריאה הראשונה ולאחר מכן תועבר לועדת החוץ והביטחון.

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ צייץ: "הארכת שירות החובה תוך הגדלה משמעותית של התגמול למשרתים, היא כורח המציאות המאתגרת שבה אנו נמצאים. ועדיין, הייתי מצפה מראש הממשלה, משר הביטחון ומהרמטכ"ל - שאותה היד שמכבידה את הנטל על המשרתים שעושים זאת בגאווה ובמסירות, תפעל להעברת מתווה שירות עכשיו, כדי להבטיח שבעוד כמה שנים, נוכל לקצר את השירות בחזרה ולחלק אותו באופן שוויוני יותר. מצופה ממי שיש לו אומץ לשלוח חיילים אל הקרב, שיהיה לו את האומץ גם לסכן את הקואליציה שלו, למען ביטחון ישראל".

מאחים לנשק נמסר בתגובה על אישור הממשלה להארכת השירות הסדיר: "יד אחת של שר הביטחון חותמת על הארכת השירות הסדיר ומוסיפה למעמסה בנטל, וביד האחרת מחזיק גלנט את צווי הגיוס לאברכים בניגוד לחוק. שר הביטחון, התחייבת שהחיילים לפני הטריקים והשתיקים, שהביטחון לפני הפוליטיקה. ציית לחוק, שחרר את הצווים".



תגיות