אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנגחאי ומיאמי מתחת לפני הים: תחזית מטלטלת של יו"ר פאנל האקלים של האו"ם הצפות בקליפורניה. האם האנושות החמיצה את הסיכוי להגביל את התחממות כדור הארץ? | צילום: AFP/ Mario Tama

שנגחאי ומיאמי מתחת לפני הים: תחזית מטלטלת של יו"ר פאנל האקלים של האו"ם

פרופ' ג'ים סקי מזהיר מהתחממות הרסנית של 3 מעלות עד שנת 2100, עם השלכות קטסטרופליות כולל הצפת ערי חוף מרכזיות; קורא ל'מאמצים הירואיים' לבלימת המשבר האקלימי ומדגיש את הסכנות הכלכליות. לדבריו אירופה כולה פגיעה, ובמיוחד אזור הים התיכון

15:20 | שני אשכנזי

בזמן שבפלורידה נערכים לבואו של הוריקן ״מילטון״ ומפנים יותר ממיליון איש מביתם בשל החשש הכבד מהרס חסר תקדים, אחד ממדעני האקלים החשובים בעולם מזהיר: האנושות החמיצה את הסיכוי להגביל את התחממות כדור הארץ כך שתוותר מתחת ל-1.5 מעלות צלזיוס, ויידרשו ״מאמצים הירואיים״ כדי להישאר מתחת לרמת התחממות של 2 מעלות צלזיוס במאה הזו. כך אמר אתמול (יום ב'׳) בראיון לטלגרף הבריטי פרופ׳ ג׳ים סקי, יו״ר הפאנל הבין ממשלתי לשינויי האקלים של האו״ם (IPCC), פורום מדעני האקלים הנחשב לאוטוריטה העולמית בתחום. סקי מזהיר מתרחיש אימים, לפיו התחממות כדור הארץ תחצה עד סוף המאה את סף ה-3 מעלות, טווח שעלול לגרור השלכות קטסטרופליות במדינות וכלכלות העולם, ולהפוך אירועי קיצון כמו הוריקנים הרסניים וגלי חום קטלניים לרבים והרסניים יותר.

לאורך העשור האחרון, נמתחה בעולם ביקורת על פורום מדעני האקלים של האו״ם, המאגד מאות מדענים מובילים מרחבי העולם, ונטען כי מדובר בפורום שמרני וזהיר בהערכותיו בנוגע להשפעות שינויי האקלים על כדור הארץ והחברה האנושית. כעת, מודה בראיון לטלגרף הבריטי מי שמכהן כיו״ר הפאנל, פרופ׳ ג׳ים סקי, כי "אנחנו פוטנציאלית לקראת התחממות של 3 מעלות צלזיוס עד שנת 2100, אם נמשיך במדיניות הנוכחית. ברור מאוד ששינויי האקלים אינם עוד עשרות שנים בעתיד. זה מאוד ברור שזה קורה עכשיו, ושאנחנו צריכים להסתגל".

התחממות של 3 מעלות צלזיוס בממוצע, כך לפי מדעני אקלים בעולם, עשויה להיות בעלת משמעות קטסטרופלית לכדור הארץ. אם התחממות של 1.5 מעלות בממוצע נחשבת לסף ניתן לניהול, תרחיש של 3 מעלות יוביל לעקירה של למעלה ממיליארד בני אדם שיהפכו לפליטי אקלים, קריסת כיפות קרח שתוביל לעלייה בלתי נשלטת של פני הים ולהצפת ערים, אובדן מגוון ביולוגי נרחב, אירועי מזג אוויר קיצוניים תכופים והרסניים.

כמה חמורות יהיו ההשלכות? הנה כמה דוגמאות. ערים כמו שנגחאי ומיאמי, עלולות להימצא מתחת לקו פני הים, ולסבול מהצפות הרסניות ודחופות. מחירי המזון יזנקו בחדות שעה שייצור המזון עלול לפחות אפילו במחצית, לצד מחסור במזון יירשם מחסור חריף במים, וטלטלות בשרשראות האספקה. רבע מאוכלוסיית העולם תסבול מבצורת לפחות חודש בשנה, ובצפון אמריקה יימשכו הבצורות מספר שנים. ערים רבות יסבלו מגלי חום שיימשכו אפילו חודש (לעומת כ-16 ימים בהתחממות של 1.5 מעלות), ומחלות הנישאות באמצעות חרקים יהפכו נפוצות וקטלניות יותר.

מדינות לא יתחממו באופן שווה, ויהיו כאלו שהטמפרטורה הממוצעת בהן תעלה על הטווח, או תהיה נמוכה ממנו. אולם לא תוותר פינה בעולם שלא תושפע משינויים מרחיקי לכת. השירות המטאורולוגי הבריטי, הדגים את המשמעויות האפשריות לבריטניה: עד שנת 2070, החורפים יהפכו חמים יותר בעד 4.5 מעלות צלזיוס ורטובים הרבה יותר – עם יותר שיטפונות. הקיץ יהפוך חם יותר בעד 6 מעלות צלזיוס, עם בצורות תכופות ומקרי מוות רבים הרבה יותר הקשורים למחלות חום. לאורך השנים האחרונות, הזהירו מדענים מסכנות ממוקדות לתחומים שוקקים כיום במדינות שונות. למשל, פולין תתקשה לגדל תפוחי אדמה, ואיטליה תתקשה מאוד לגדל חיטת דורום – המשמשת לייצור פסטה.

לדברי סקי, ״אחד הסיכונים הגדולים ביותר באזורים רבים בעולם נובע משילוב בין חום ולחות. פשוט יהיה קשה לחיות ולעבוד בחוץ. בחלקים מסוימים בעולם, זה ישפיע באופן מרחיק לכת על חלק מהפעילות הכלכלית״. סקי אף הזהיר כי ״אירופה כולה פגיעה, ובמיוחד אזור הים התיכון. אנחנו רואים הליכי מדבור היום לא רק בצפון אפריקה, אלא בשוליים הדרומיים של מדינות כמו יוון, פורטוגל וטורקיה״.

כעת מבהיר סקי כי האנושות נכשלת בהתמודדותה עם שינויי האקלים, וכי ההשלכות יפגעו בדורות רבים קדימה. סקי אינו היחיד. מדעני אקלים רבים בעולם סבורים שמסלול התחממות כדור הארץ אף יכול להגיע לסף של 4 מעלות עד סוף המאה. זאת, שעה שבזמן שהפחתה משמעותית של השימוש בפחם, נפט וגז – דלקים אשר שריפתם היא המנוע העיקרי של שינויי האקלים ההרסניים המובילים למשבר עולמי, אינה מתרחשת, אלא להפך. הביקוש לפחם, הדלק המלוכלך ביותר – מצויה בשיא כל הזמנים, וצריכת גז ונפט אף היא.

לא מדובר בתרחיש רחוק. ההשלכות עצמן כבר נפוצות ברחבי העולם, לאחר שנים רבות של פליטות גזי חממה שהובילו כבר למשבר אקלימי מחריף. כך למשל, בזמן שאירופה מתכוננת לבואה של סופת קירק – הוריקן בעל מאפיינים טרופיים שטרם נרשם כמותו בהיסטוריה המטאורולוגית של אירופה, בארה״ב ממתינים להוריקן מילטון, שעשוי להביא גל סערה עצום נוסף לאזורי החוף של פלורידה, שעדיין מתאוששים מהוריקן הלין – סופה שהרגה בסוף ספטמבר האחרון 225 בני אדם, גרמה נזקים של מיליארדים ונחשבת לקטלנית ביותר מאז הוריקן קתרינה ב-2005. אירועי הקיצון האקלימיים הופכים בשנים האחרונות תדירים יותר, עוצמתיים יותר וממושכים יותר.

העולם הולך ומשתנה באופן חסר תקדים. רק בשבוע שעבר פורסם כי חלקים מאנטרקטיקה, המקור הקר ביותר בעולם, הופכים לירוקים מצמחייה בקצב מדאיג, לאחר שהאזור הוכה שוב ושוב באירועי חום קיצוניים. לפי מחקר חדש, היבשת הקפואה הולכת ומשתנה באופן מבהיל. הצמחייה באזור גדלה בקצב מהיר פי 10 מהרגיל בארבעת העשורים האחרונים. בין 2016 ל-2021, הואץ הקצב ביותר מ-30%. ככל שחצי האי ירוק יותר, כך תיווצר יותר אדמה והאזור יהפוך נוח יותר למינים פולשים, שעלולים לאיים על חיות בר מקומיות.


תגיות