אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: כמחצית מהנפטרים בישראל בחמש השנים האחרונות לא ערכו צוואה בית קברות הר המנוחות בירושלים | צילום: שלומי כהן

דו"ח: כמחצית מהנפטרים בישראל בחמש השנים האחרונות לא ערכו צוואה

לפי נתוני האפוטרופוס הכללי, הצוואה השכיחה ביותר בישראל היא זו שניתנת בפני עדים; עוד עולה כי נרשם זינוק בהיקף השימוש בייפוי כוח מתמשך, שבמסגרתו אדם ממנה מישהו אחר לדאוג לענייניו החל מהמועד בו לא יהיה כשיר יותר

11.09.2024, 06:55 | ליטל דוברוביצקי

95% מהחללים והנרצחים במלחמת חרבות ברזל, שרבים מהם היו צעירים, לא הותירו אחריהם צוואה - כך עולה מדו"ח סיכום הפעילות של האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים לשנת 2023, המתפרסם היום. לפי הדו"ח, 52% מכלל הנפטרים בישראל בחמש השנים האחרונות לא ערכו צוואה בכלל, לעומת 48% שכן.

האפוטרופוס הכללי והממונה על ענייני ירושה במשרד המשפטים מופקד על ניהולם של כ-2.5 מיליארד שקל וכ-4,000 נכסי מקרקעין. הוא מפקח על אפוטרופוסים שממונים על אנשים שלא מסוגלים לדאוג לעניינם, כדי להבטיח שיבצעו את תפקידם כראוי ובהגינות. האפוטרופוס הכללי גם מוסמך לבדוק ולאשר בקשות לצווי ירושה (אם המנוח לא הותיר צוואה) או לקיום צוואה (אם המנוח הותיר צוואה), וגם אחראי על עיזבונות ותרומות שניתנו לטובת המדינה, גילוי וניהול רכוש נעדרים ועוד.

חוק הירושה קובע כי אם אדם לא ערך צוואה, הרי שלאחר פטירתו ניתן לקבוע שבן/בת הזוג ירשו 50% מהרכוש ואת ה-50% הנותרים ירשו ילדי המנוח.

יש ארבעה סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות (רשם הירושה) או בפני נוטריון, וצוואה בעל פה (כשאדם סבור שהוא עומד למות). מהדו"ח עולה כי הצוואה הכי שכיחה בישראל בשנים 2018-2023 היתה צוואה בפני עדים (72%), אחריה צוואה בפני רשות (24%) וצוואה בכתב יד (4%). לצד זאת נרשמו מקרים בודדים בלבד של צוואה בעל פה.

במדינת ישראל נפטרים בשנים האחרונות כ-50 אלף אנשים מדי שנה. בחמש השנים האחרונות יש גידול במודעות הישראלים לערוך צוואות. בין השנים 2018 ל-2023 כ-209 אלף צווי קיום ירושה וצווי קיום צוואה ניתנו על ידי רשם הירושה. באותן 5 שנים הוצאו כ-100 אלף צווי קיום צוואה (כלומר, במקרים אלו המנוחים הותירו צוואה) וכ-109 אלף צווי ירושה הוצאו (במקרים אלו המנוחים לא ערכו צוואה והחלוקה נעשית על פי הוראות חוק הירושה). מנתונים אלו ניתן ללמוד כי כמעט חצי מהאנשים בישראל עורכים צוואה. לשם השוואה, ב-2013 הוצאו רק 8,940 צווי קיום צוואה לעומת 18,767 צווי קיום צוואה שהוצאו ב-2023. כלומר, אחרי עשור מספר צווי קיום הצוואה יותר מהוכפל.

הדו"ח מתייחס גם לתחום הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ומציין כי מעל 45 אלף ייפוי כוח מתמשכים הופקדו על ידי הציבור ב-2023 לעומת 500 ב-2017. ייפוי כוח מתמשך הוא כלי באמצעותו רשאי אדם, כשהוא עדיין כשיר מבחינה משפטית ומסוגל לדאוג לענייניו, למנות אדם אחר לפעול בשמו ולדאוג לענייניו כפי שיוגדרו על ידו, החל מהמועד בו לא יהיה כשיר יותר.

מהדו"ח עולה כי ב-24% מהמקרים בהם אדם איבד את כשירותו המשפטית ב-2023, נכנס לתוקף ייפוי כוח מתמשך, במקום השימוש באפוטרופסות (הליך שמצריך יותר פרוצדורות, ל"ד). מדובר בעלייה משמעותית ביחס ל-2022, בה רק ב-15% מהמקרים הופעל ייפוי כוח מתמשך, ואחוזים בודדים בלבד בשנים הקודמות.

בהתאם להוראות הדין, מועברות לאפוטרופוס הכללי מתנות שהתקבלו אצל עובדי ציבור והוחלט על ידי המשרד הממשלתי להעבירן לטיפולו. האפוטרופוס הכללי מוסמך, בין היתר, לסווג את המתנות למכירה, לשמירה או להשמדה. מתנות שסווגו למכירה, נמכרות במכרז פומבי. סוגי המתנות שמתקבלות בעיקר הן תמונות, תכשיטים, ספרים, דברי נוי וכדומה. מהדו"ח עולה כי ב-2023 התקבלו 405 מתנות לעומת 193 ב-2022.



תגיות