אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבלאגן בשטראוס: לא בטוח שוועדה חיצונית תפתור את תביעות הריקול עפרה שטראוס יו"ר קבוצת שטראוס | צילום: שאול גולן

פרשנות

הבלאגן בשטראוס: לא בטוח שוועדה חיצונית תפתור את תביעות הריקול

ועדה בלתי תלויה עשויה לסייע לבעלי התפקיד לחמוק מאחריות, אך עלולה לסבך את החברה. ואולי מינויה הוא בכלל קריאת תיגר ראשונה על היו"ר רבת העוצמה

04.08.2022, 06:30 | נורית קדוש

למעלה משלושה חודשים לאחר שהתגלה זיהום הסלמונלה במפעל הממתקים של שטראוס בנוף הגליל, ועוד לפני שחזרה לפעילות, החליט דירקטוריון החברה להקים ועדה בלתי תלויה שתבחן את האירוע, תדון בדרכי הפעולה ותמליץ בעניין לדירקטוריון.

מדובר בהחלטה דרמטית, שעשויה בעתיד להוביל לשינוי מדיניות הניהול שהתוותה היו"ר עפרה שטראוס בשני העשורים האחרונים. בשטראוס מסבירים שההחלטה להקים ועדה בלתי תלויה היא חלק מהתמודדות החברה עם התביעה הנגזרת שהוגשה נגדה. מדובר בחמש תביעות שונות מצד בעלי מניות, שאוחדו בהחלטת בית משפט לתביעה אחת שבה תובעים בעלי המניות, בשם החברה, את מנהליה על הפרת חובותיהם כלפיה. הקמת ועדה בלתי תלויה מאפשרת לשטראוס לבקש מבית המשפט להקפיא את התביעה עד לסיום עבודת הוועדה והגשת דו"ח על ידה.

באופן דומה נהג בנק הפועלים כשמינה ועדה בלתי תלויה בראשות השופט העליון בדימוס יורם דנציגר, בעקבות תביעות שהוגשו נגדו בפרשת העלמות המס בארה"ב. אותה ועדה מתחה ביקורת חריפה על הבנק ומנהליו, אך סייעה להם לחמוק מתשלום מחיר אישי. לכן ועדות ביקורת מסוג זה נתפסות לרוב ככאלו שנועדו לאפשר לחברה - הממנה את הוועדה ומשלמת את שכר חבריה - לחמוק מתביעות נגזרות.

אלא שבמקרה של שטראוס, מסקנות ועדה חיצונית עשויות בנסיבות מסוימות דווקא להחמיר את מצבה. זאת משום שפרט לתביעה הנגזרת, החברה מתמודדת עם תביעות פיצוי מצד צרכנים שהוגשו נגדה בעקבות הריקול למוצריה. התובעים ביקשו להכיר בתביעותיהם כייצוגיות, כך שהיקף הפיצוי הפוטנציאלי מצד שטראוס גדול. בנסיבות האלה, אם ועדה חיצונית תמצא שהתגלו ליקויים בניהול ובתפעול החברה, ממצאיה עשויים לשרת את התובעים.

ייתכן שהחלטת הדירקטוריון למנות ועדת בדיקה בלתי תלויה חושפת סדק ראשון בצמרת שטראוס, שמקפידה לאורך כל שנותיה לשמור על חזית אחידה כלפי חוץ. יו"ר הדירקטוריון והדמות החזקה בחברה היא עפרה שטראוס. ההחלטה הנוכחית עשויה להצביע על כך שיש בדירקטוריון, שבו חבר גם עדי שטראוס, אחיה הצעיר של עופרה, מי שחושב שנדרש שינוי. בשנים האחרונות הפך עדי שטראוס מעורב יותר בניהול, והוא גם האחראי כיום על שילוב הדור הבא בעסק המשפחתי.

בדירקטוריון קבוצת שטראוס 12 חברים, שמחציתם בני משפחה וקרובים של המייסדים, כמו עדי שטראוס וגיל מדין, בנה של רעיה שטראוס. בנוסף מכהנת כדירקטורית מזה שני עשורים רונית חיימוביץ', הנחשבת מקורבת מאוד למשפחה ומשמשת כמנכ"לית שטראוס השקעות המחזיקה בשליטה בחברה הציבורית. דירקטור ותיק נוסף הוא דוד מושביץ, בנו של אחד ממייסדי עלית, עמה התמזגה שטראוס.

בדירקטוריון יש גם גורמים שנחשבים עצמאיים יותר, והם עשויים להפוך ללעומתיים אם יאמינו כי היו כשלים שלא טופלו כנדרש. אחד מהם הוא מאיר שני, שבעבר ניהל את עלית תעשיות. דירקטורים נוספים שנחשבים עצמאיים הם גליה מאור, לשעבר מנכ"לית בנק לאומי; ציפי ערמון עוזר, מנכ"לית חברת לומיניס; והדח"ציות דורית סלניגר, לשעבר הממונה על שוק ההון, דליה לב לשעבר מנכ"לית אי.די.בי פתוח ויו"ר שופרסל, ודליה נרקיס, לשעבר יו"ר מנפאואר ישראל. בדירקטוריון יושב גם שוקי שמר, לשעבר מנכ"ל מכבי שירותי בריאות, כדירקטור בלתי תלוי.

דירקטוריון שטראוס נחשב למעורב מאוד, וב־2021 התכנס ל־17 ישיבות, כשהמינימום הנדרש הוא 4 בלבד. מידת עצמאותו תיבחן בקרוב, כשיתכנס כדי לבחור את הרכב חברי הוועדה ולנסח את כתב המינוי שלה. זהות ראש הוועדה ולשון כתב המינוי יעידו על מידת העצמאות של הדיקטוריון מול היו"ר, ועל רצינות כוונות החברה: מסמוס תביעה או בדק בית עמוק.

משטראוס נמסר: ״דירקטוריון הקבוצה סבר כי הקמת ועדה בלתי תלויה ברשות שופט עליון או מחוזי בדימוס הינה הדרך המהירה והיעילה ביותר לחקור באופן יסודי ומקצועי את תפקוד ואחריות הדירקטוריון ונושאי המשרה בקשר לאירוע הריקול של ממתקי עלית. החלטה על כתב המינוי והרכב הוועדה תתקבל על ידי הדירקטוריון בשבועות הקרובים״.

תגיות