פרשנות
מחדל החל"ת שיצר נתניהו זוחל אל ליברמן
למרות הפסקת תשלום דמי האבטלה, היקף המובטלים הפתיע ועלה בראשית יולי לכמעט 400 אלף איש. הכישלון המהדהד והמשבר החריף לא גורמים לממשלה להכין תוכנית חירום. ככה זה כשהמובטלים ממילא עניים
1.
קשה לחשוב על סטירת לחי מצלצלת יותר למדיניות התעסוקה של ישראל מהעלייה באבטלה במחצית הראשונה של חודש יולי. שיעור האבטלה לפי החישוב המורחב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לא רק שלא ירד משמעותית כמצופה, אלא עלה מ־8.8% שהם 377 אלף איש במחצית השנייה של חודש יוני ל־9% שהם 384 אלף מובטלים במחצית הראשונה של חודש יולי. כך עולה מנתוני סקר כוח האדם שפורסמו אתמול (ב').
שר האוצר אביגדור ליברמן נקט את הצעד הדרסטי ביותר שניתן להעלות על הדעת וסיים את קצבאות האבטלה של רבע מיליון מובטלים בסוף יוני. ההערכה היתה שהם ימהרו לחפש ולמצוא עבודה. העובדה שלמרות המהלך הזה האבטלה מסרבת לרדת מלמדת שלישראל יש בעיה קשה של אבטלה ארוכת טווח, אם לא כרונית. העובדה שזה קורה למרות 130 אלף משרות פנויות במשק מלמדת כנראה על פער גדול בכישורים ובציפיות בין המעסיקים למובטלים, וגם מלמדת שהאבטלה העמוקה פה כדי להישאר. שיעור האבטלה לפי החישוב המצומצם שבו משתמש האוצר עלה באותה תקופה מ־6.6% ל־6.7%.
קראו עוד בכלכליסט:
2.
יש כמה נסיבות מקלות שיכולות אולי להסביר חלק מהנתונים. אחת מהן היא החופש הגדול. זו תקופה שבה אנשי חינוך והדרכה רבים מפוטרים מדי שנה. החופש הגדול גם מקטין את העניין של הורים, במיוחד אמהות, לחזור לעבודה, שכן קייטנות הן דבר יקר. ייתכן שגם סטודנטים העדיפו להמשיך ללמוד לבחינות בחודש יולי וחלקם יחזרו לעבודה רק באוגוסט.
מדאיגה העובדה שבראשית יולי מצב תחלואת הקורונה עוד לא היה בעייתי, ולכן לא סביר שהוא הוריד את מספר המשרות הפנויות. השפעה כזו יכולה להיות באוגוסט בשל החשש מסגר נוסף.
3.
אי אפשר להתעלם מהעובדה שלא מדובר בנתון רגעי אלא בתהליך מתמשך. הירידה באבטלה נבלמה למעשה בראשית חודש מאי. מאז רשמה האבטלה לפי החישוב המורחב ירידה קלה בלבד מ־9.6% שהם 399 אלף במאי ל־9% שהם 384 אלף במחצית הראשונה של יולי, כלומר ירידה של 15 אלף מובטלים בלבד. האבטלה לפי החישוב המצומצם של האוצר דרכה בתקופה זו במקום על 6.7%.
הטעות הגדולה של ממשלת נתניהו וגנץ שהשתמשה רק בחל"ת הולכת ומתבהרת. שירות התעסוקה הזהיר מתחילת המשבר שקל מאוד להוציא מיליון איש לאבטלה לחל"ת, אבל רבים מהם לא יוחזרו. כמה רבים עוד לא ידוע. חשוב לזכור ש־400 אלף המובטלים זה נתון של הלמ"ס.
לאורך כל המשבר נתוני הלמ"ס היו נמוכים בהרבה ממספר דורשי העבודה על פי שירות התעסוקה. צריך גם לזכור שמשבר קשה וממושך כמו הקורונה מוריד את שיעור ההשתתפות בשוק העבודה, כלומר גורם לפליטת מובטלים שהתייאשו ממציאת עבודה.
4.
במסגרת חוק ההסדרים הממשלה אישרה אתמול את אותה רפורמה בהכשרה המקצועית שהיא תכננה לערוך עוד לפני המשבר. כדאי לאוצר לזכור שאנחנו במצב חירום ולכן יש צורך בתוכנית חירום לתעסוקה. נתניהו אולי אחראי לכישלון, אבל ליברמן יהיה אחראי אם לא נזדרז לצאת ממנו. העובדה שרוב המובטלים באים משכבות חלשות ממילא, אולי מונעת פגיעה בתוצר, אבל היא פצצת זמן חברתית.
5.
יש ארבע קבוצות שעלולות להיקלע לאבטלה כרונית: מבוגרים שנפלטו מעבודה ויתקשו לחזור, גברים חרדים וערבים ששיעורי התעסוקה שלהם נמוכים ממילא וצעירים בעלי השכלה נמוכה. בסוף החודש שעבר פרסמה הלמ"ס את גיליון העמידה ביעדי התעסוקה של הממשלה כלפי אוכלוסיות מיעוטים. שיעור התעסוקה של גברים ערבים בגילאי העבודה העיקריים (64-25) עלה אמנם ברבעון השני של 2021 (אפריל-יוני) מ־61% ל־65%. אבל הוא עדיין רחוק משיעורם ברבעון האחרון של 2019 שעמד על 75%. הבעיה היא שכבר ברבעון הראשון של 2020 נרשמה ירידה בתעסוקת הגברים הערבים ל־70% שחלקה הגדול לא קשור לקורונה. הקורונה רק החמירה את הבעיה של היפלטות הגברים הערבים משוק העבודה. אולי תוכנית הפיתוח הגדולה של המגזר הערבי שהשיגה רע"מ תסייע לפתור גם את הבעיה הזו שבינתיים אין לה תשובה.
מדאיגה עוד יותר העובדה ששיעור התעסוקה של גברים ערבים צעירים (עד 24) שעמד ברבעון האחרון של 2019 על 55% לא מתאושש ועמד ברבעון השני של השנה על 43%. כשמדברים על חשש מאבטלה כרונית של צעירים שייתקעו בה לשנים רבות וייקלעו לתרבות של בטלה, הצעירים הערבים הם בסיכון גבוה במיוחד. כמובן, אם זה יקרה, הדבר יקשה מאוד במאבק בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית.
הבשורה הטובה יחסית היא ששיעור התעסוקה של גברים חרדים ונשים ערביות דווקא מתאושש. שיעור התעסוקה של גברים חרדים עלה מ־49% ברבעון הראשון של השנה ל־51% בשני. כדאי לשים לב גם לשיעור הגבוה במיוחד של הבלתי מועסקים בין הגברים החרדים – 8%. שיעורם בכלל האוכלוסייה עמד באותו רבעון על 5%. כלומר יש גם לא מעט חרדים שרוצים עבודה ובינתיים לא מוצאים. התוצאה המעודדת ביותר היא העלייה של שיעור התעסוקה בקרב הנשים הערביות ל־38%. במקרה זה מדובר בחזרה לשיא כל הזמנים של תעסוקת נשים ערביות שנרשם ברבעון האחרון של 2019.