אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עמוס לוזון רוצה לגייס חוב בריבית נמוכה, המוסדיים לא מתלהבים עמוס לוזון. שוב הוא מבטיח שרונסון תונפק בת"א בשווי של עד 2 מיליארד שקל | צילום: אוראל כהן, יאיר שגיא

עמוס לוזון רוצה לגייס חוב בריבית נמוכה, המוסדיים לא מתלהבים

בעל השליטה בקבוצת לוזון מבקש ממוסדיים חוב של 200 מיליון שקל בריבית של 6%. תמורת האג"ח תשמש להחזר חוב שנושא ריבית של 10%, ותאפשר שעבוד הפעילות בפולין. בכיר בשוק ההון: "פעילות נדל"ן במזרח אירופה יכולה להיות חרב פיפיות"

07.12.2023, 06:00 | אלמוג עזר

הריבית הגבוהה מקדמת את הנפקת פעילות הנדל"ן הפולנית של קבוצת לוזון בשוק המקומי. ל"כלכליסט" נודע כי בימים אלו עמוס לוזון בעל השליטה בקבוצת לוזון ביחד עם מנכ"ל חברת לוזון רונסון, בעז חיים, מבצעים רואד שו מול המוסדיים כדי להנפיק לראשונה אג"ח עבור לוזון רונסון, שכוללת את פעילות הנדל"ן של הקבוצה בפולין תחת רונסון, ואת פעילות הפינוי בינוי בישראל תחת חברת יוניק.

לוזון מציע למוסדיים לגייס מהם אג"ח של לוזון רונסון ב־200 מיליון שקל, בסדרה שתונפק לשנים

2030-2024 ותישא ריבית שנתית שקלית לא צמודה של 6%. הריבית, על פי ההצעה, תשולם מדי חצי שנה, והקרן תיפרע מדי שנה באופן שווה בשיעור של 20%. בנוסף, קבוצת לוזון תשעבד את מניות החברה לבעלי החוב.

מטרת האג"ח היא בין היתר לפדות אשראי בריבית גבוהה של פעילות הנדל"ן בישראל. לוזון רונסון וקבוצת לוזון התקשרו בספטמבר 2023 בהסכם הלוואה של 51 מיליון שקל עם מור גמל וחברת האשראי החוץ־בנקאי ארכימדס אשראי — עבור פיתוח פרויקט בנווה סביון. הריבית על הלוואה זו לפי התשקיף היא 9%-8%. בנוסף, קבוצת לוזון היא בעלת אג"ח י' שגייסה בדצמבר 2022, בהיקף של 68 מיליון שקל בריבית של 10.25%. תמורת הגיוס הועברה מקבוצת לוזון אל לוזון רונסון, כהלוואת בעלים. בעלי אג"ח י' הם גם בעלי שיעבוד על 66% מרונסון שמוזגה לרונסון נדל"ן. על כן סדרה זו חייבת להיפרע כדי להבטיח את שיעבוד על החברה החדשה.

שאר 80 מיליון השקלים מטרתם לפתח את פרויקט הפינוי בינוי בראשל"צ שקבוצת לוזון רכשה מגב־ים ב־2022 תמורת 175-160 מיליון שקל, כתלות ברווחים מהפרויקט שיכלול 800 יח"ד בסיומו ב־2030.

רונסון, שלה 9 פרויקטים לביצוע בפולין שם היתה ציבורית עד אפריל 2022, היא עדיין בעלת התחייבות של 226 מיליון שקל לאג"ח שגייסה בפולין. רונסון סיימה את ינואר-ספטמבר עם רווח נקי של 59.6 מיליון שקל לעומת רווח של 12.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה. מור וקרן הגידור ספרה שהשקיעו במניות רונסון בעודה נסחרת בפולין מחזיקים עדיין בהסכמי השקעה (SAFE) מצרפיים של 45 מיליון שקל שמעניקים להן הנחה של עד 19% בהנפקה עתידית של לוזון רונסון בתל אביב.

בפגישתו עם המוסדיים לוזון מסביר כי הוא שואף להנפיק את לוזון רונסון כבר בשנה הבאה. "נכון להיום בגלל השוק — זה לא מתאים לגייס מניות. אנחנו מגייסים באג"ח, באמצע שנה הבאה נהפוך אותה לחברה ציבורית כולל מניות. אנחנו מאמינים שננפיק אותה בשווי של מיליארד וחצי עד שני מיליארד שקל" אמר לוזון אתמול ל"כלכליסט". גם ב־2021 אמר לוזון שרונסון תגיע לת"א ותיסחר בעד שני מיליארד שקל. כיום, קבוצת לוזון, שמחזיקה (100%) ברונסון, נסחרת בשווי של כמעט 630 מיליון שקל באחוזת בית.

מעבר לרווחיות הגבוהה, המוסדיים הישראלים עשויים להיות זהירים בכל הנוגע לנדל"ן במזרח אירופה, תחום שהמשקיעים המקומיים נכוו ממנו לא אחת. "פעילות נדל"ן משולבת של ישראל ומזרח אירופית לא תמיד אהובה על משקיעים ישראליים. זו יכולה להיות חרב פיפיות. פיזור רב מדי עשוי לפעול נגד החברה ופעילות מגוונת תתברר כבעייתית" אמר בכיר בשוק ההון ל"כלכליסט", והוסיף כי שוק ההון המקומי אינו בעל היכרות עמוקה עם מנהלי רונסון ואת רוב הפעילות בחברה עושה ליה לוזון בתו של עמוס לוזון.

לוזון מחזיק ב־67% בקבוצה ומור גמל מחזיק ב־11.3% ממנה. הקבוצה מחזיקה (100%) גם בדורי אנרגיה, בשליטה בחברת האשראי טריא (21.2%) ובחברות הפרטיות ROM ואינובייט. רום היא חברת גבס וחיפוי שמהווה את הזרוע הקבלנית בפרויקטים של לוזון ואינובייט היא ספקית מוצרי גמר לריהוט הבית והמשרד.

תגיות