אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תכיפות במתן שתן, דליפת שתן וצניחת שלפוחית בנשים: פתרונות יעילים ובלתי פולשניים משפרים את איכות חייהן של המטופלות פרופ' דוד גורדון, מומחה לשיקום רצפת האגן ורופא בכיר ביחידה לאורו-גינקולוגיה ורצפת האגן בבית-החולים איכילוב | יח"צ

תכיפות במתן שתן, דליפת שתן וצניחת שלפוחית בנשים: פתרונות יעילים ובלתי פולשניים משפרים את איכות חייהן של המטופלות

אחת מ-3 נשים תסבול במהלך חייה מתכיפות ואי שליטה במתן שתן. הבעיה פוגעת באיכות החיים בצורה משמעותית, ואם בעבר נשים רבות חיו לצד הבעיה מכיוון שחששו מניתוח פולשני, הרי שכיום ישנם פתרונות יעילים ומהירים המביאים לשיפור דרמטי בסימפטומים

15.07.2024, 09:29 | בשיתוף Duns Medical

תכיפות ואי שליטה במתן שתן נחשבת לתופעה שכיחה מאוד בקרב נשים, ואחת מ-3 נשים תסבול בשלב כל שהוא בחייה מהבעיה הגורמת לפגיעה ניכרת באיכות החיים. חרף שכיחות בעיה זו אין לקבלה כגזירת גורל וכחלק מהחיים, שכן כמעט בכל המקרים ניתן לטפל, לפתור או לשפר אותה באופן ניכר. הסיבות השכיחות לתכיפות במתן שתן בקרב נשים הן דליפת שתן במאמץ (תוך צחוק, עיטוש, שיעול וכיו"ב) או שלפוחית רגיזה המתבטאת בהתכווצויות בלתי רצוניות של שלפוחית השתן הגורמות לתכיפות ותדירות גבוהה במתן שתן עד כדי איבוד שתן מדחף.

הסיבה העיקרית לדליפת שתן במאמץ הינה נזק לרצפת האגן הנגרם בדרך כלל מלידות מרובות או לידת תינוקות גדולים. באשר לסיבה לשלפוחית שתן רגיזה, הרי שזו אינה ידועה במרבית המקרים והטיפול בה סימפטומטי בלבד.

  פרופ פרופ' דוד גורדון, מומחה לשיקום רצפת האגן ורופא בכיר ביחידה לאורו-גינקולוגיה ורצפת האגן בבית-החולים איכילוב | יח"צ   פרופ

הטיפול השמרני בדליפת שתן במאמץ הינו תרגול שרירי רצפת האגן (פיזיותרפיה אורו גניקולוגית). טיפול זה הוכח כיעיל במקרים הקלים והבינוניים בנשים המתמידות בביצועו על בסיס יומיומי, ונרשמה הצלחה בכשני שליש מהמקרים. בנוסף, קיימים טיפולים שמרניים אחרים כגון שימוש בלייזר וכיסא מגנטי אך יעילותם לא הוכחה בבירור במחקרים מבוקרים.

הטיפול הניתוחי בדליפת שתן במאמץ הינו ניתוח זעיר פולשני הקרוי TVT. הוא מבוצע בגישה לידנית ללא פתיחת בטן. הוא נמשך כ-10 דקות והמטופלות משוחררות לביתן באותו היום או למחרת. הצלחה מלאה מושגת ב-90% מהמקרים עם שיפור בשאר המקרים. המגבלות לאחר הניתוח מועטות והחזרה לפעילות מלאה מהירה.

באשר לשלפוחית רגיזה: כאמור, מצב זה גורם לדחיפות ותכיפות במתן שתן והטיפול הוא בעיקר תרופתי. טיפול זה מעניק לשלפוחית הלא תקינה את היכולת לאגור יותר שתן טרם ההתכווצות. בעבר טיפולים אלה היו כרוכים בתופעות לוואי רבות אך כיום קיימות תרופות יעילות עם מעט מאוד תופעות לוואי, אם בכלל. הטיפול התרופתי נחשב ליעיל והוא מביא לשיפור איכות החיים במרבית המקרים.

לסיכום, בכל מקרה של תכיפות במתן שתן או דליפת שתן יש לפנות לקבלת עזרה רפואית שכן מדובר בבעיה שכיחה מאוד הפוגעת בצורה ניכרת באיכות החיים. אין לקבלה כמצב קיים וישנם כיום פתרונות יעילים, עם שיפור ניכר במרבית המקרים. לרוב אין גם צורך בבדיקות פולשניות לאבחון הבעיה, ורק במיעוט המקרים יהיה צורך בהתערבות כירורגית.

האם בכל מקרה של צניחת שלפוחית השתן והרחם יש צורך בניתוח? התשובה לכך היא לא. בחלק מהמקרים, הקלים והבינוניים, קיימים אמצעים שמרניים לא ניתוחיים. יתר על כן, גם כשיש צורך בניתוח אין בהכרח צורך בכריתת רחם. הניתוחים מבוצעים בגישה לידנית ללא פתיחת בטן, וההחלמה והחזרה לפעילות יומיומית מהירים.

מאת פרופ' דוד גורדון , מומחה לשיקום רצפת האגן ורופא בכיר ביחידה לאורו-גינקולוגיה ורצפת האגן בבית-החולים איכילוב

d&b – לדעת להחליט


תגיות