אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מארגני השתמטות בחורי הישיבות והאברכים מצה"ל קיבלו מהמדינה 3.4 מיליון שקל תלמידי ישיבות מגיעים ללשכת הגיוס בתל השומר לקבל את דחיית השירות | צילום: ירון ברנר

מארגני השתמטות בחורי הישיבות והאברכים מצה"ל קיבלו מהמדינה 3.4 מיליון שקל

המדינה הודיעה לבג"ץ כי מזה שנה מוקפא התקציב לוועד הישיבות שמארגן את השתמטות בחורי הישיבות. למרות זאת הוא קיבל ב־2023 יותר מכל הארגונים האחרים ביחד 

29.06.2024, 20:02 | שחר אילן

משרד החינוך הקפיא החל מ־1.7.2023 את ההקצבות לוועד הישיבות, המארגן את השתמטות בחורי הישיבות והאברכים משירות צבאי. על כך עדכן לאחרונה את בג"ץ הממונה על הבג"צים בפרקליטות המדינה עו"ד אבי מיליקובסקי. למרות זאת קיבל ועד הישיבות בשנה שעברה 3.4 מיליון שקל עבור התקופה שעד סוף יוני. על רקע הודעת המדינה החליט שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב שלא להוציא צווי ביניים לעצירת ההקצבות בעתירת התנועה לאיכות השלטון. הדיון בבקשת התנועה לצו קבוע שלא ניתן לתקצב דחיית שירות — יימשך.

בתשובה שהעבירה המדינה לבג"ץ היא מעדכנת שבדצמבר החליטה ועדת התמיכות של משרד החינוך לשלם לוועד הישיבות לשנת 2023 רק 50% ממה שהיה מקבל לשנה שלמה. זאת לנוכח העובדה שבתחילת יולי אותה שנה פקע החוק שמאפשר לתת דחיות שירות. למרות זאת, כאמור, תוקצב הוועד עבור המחצית הראשונה של השנה בסכום שהוא 55% מכלל התמיכות מתקציב זה. בהודעה ששלח משרד החינוך לוועד נאמר ש"לאחר שפעילות הטיפול בהוצאת דחיות שירות על ידיכם נפסקה, ועדת ההקצבות החליטה כי ניתן בשלב זה לאשר תקרת תמיכה לפי ניקוד של 50% ותמיכה בשיעור 50%".

ב־27.2 השנה התכנסה הוועדה לדון בתמיכות לשנת 2024 והחליטה לאשר תמיכות רק לאיגוד ישיבות ההסדר ואיגוד הישיבות הגבוהות, שתלמידיהן עושים שירות צבאי חלקי. בהודעה שנשלחה לוועד הישיבות נאמר ש"באין תשתית חוקית להוצאת דחיית שירות, בשלב זה עד לבחינה סופית, הוועדה החליטה שלא לאשר מקדמה למוסדכם". ועד הישיבות מצידו דורש תשלום עבור כל 2023 ולפחות עד סוף מרץ השנה. זאת, בהסתמך על ההחלטה הבלתי חוקית של הממשלה להורות לצה"ל שלא לגייס תלמידי ישיבות בתקופה זו. מיליקובסקי מתחייב בתשובה שאם תהיה כוונה לחדש את התשלום, יעדכן מראש את בג"ץ.

למשרד החינוך יש תקציב למימון ארגוני גג ארציים המטפלים בדחיית שירות של תלמידי ישיבות ש"תורתם אומנותם". התקציב מחולק על ידי האגף למוסדות תורניים שאחראי גם לתקציב הישיבות, לפי מבחן התמיכה בגופי תיאום וקשר. על פי המבחנים, "זכאים לתמיכה ארגוני גג ארציים של הישיבות בישראל, המטפלים בדחיית שירותם של תלמידי ישיבות שתורתם אומנותם ואשר שלטונות הצבא מכירים בהם".

השופט כבוב. הדיון על התקצוב יימשך, צילום: רפי קוץ השופט כבוב. הדיון על התקצוב יימשך | צילום: רפי קוץ השופט כבוב. הדיון על התקצוב יימשך, צילום: רפי קוץ

התקציב המחולק מתקנה זו מגיע מכספים קואליציוניים והוא גדל בקצב מסחרר: 1.2 מיליון שקל ב־2020, 4.8 מיליון שקל ב־2021, 5 מיליון שקל ב־2022, 6.2 מיליון שקל ב־2023 ו־8 מיליון שקל השנה. מתוך התקציב של 2023 ועד הישיבות, המטפל בישיבות חרדיות, קיבל כאמור 3.4 מיליון שקל (הסכום לאחר הפחתת 50%), איגוד ישיבות ההסדר קיבל 1.9 מיליון שקל ואיגוד הישיבות הגבוהות, המזוהה עם הזרם החרדי לאומי, קיבל 900 אלף שקל.

התנועה לאיכות השלטון עתרה באפריל באמצעות עורכי הדין אליעד שרגא ואריאל ברזילי בדרישה לעצור את העברת הכספים לארגונים המסדירים דחיית שירות צבאי, כלומר גופים המארגנים את ההשתמטות. זאת, בטענה שמתן דחיית שירות הפך ב־1.7.2023 לבלתי חוקי ולכן גם תמיכה בארגון המסדיר דחיית שירות הפכה לבלתי חוקית. התנועה גם טוענת כי עצם קיומו של מבחן תמיכה לגופים שמסדירים השתמטות מנוגד לתכלית השוויון בנטל ולכן יש לבטל את המבחן כליל.

התנועה לאיכות השלטון טוענת עוד ש"בכל אחת מהשנים 2023-2020 למעלה ממחצית התמיכה בגופי תיאום ניתנה לוועד הישיבות, אשר אינו עוסק בפעילות של שיבוץ אברכים בצה"ל, אלא אך ורק בהשגת דחיית שירות עבור תלמידי הישיבות". כלומר, "מהותה של התמיכה הציבורית בגופי תיאום וקשר היא אי־גיוס תלמידי הישיבות לצה"ל".

תגיות