אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המכס על מזגנים הוסר - אך הצרכן ימשיך להזיע מזגנים בחנות מוצרי חשמל. בינתיים ההטבה נשארת ליבואניות | צילום: עמית שעל

בדיקת כלכליסט

המכס על מזגנים הוסר - אך הצרכן ימשיך להזיע

הסרת המכס תעלה לקופת המדינה 165 מיליון שקל בשנה, אך בינתיים היא לא מיתרגמת להורדת מחירי המזגנים. היבואניות לא מגלגלות את ההטבה לצרכן, כי "על המלאי הקיים כבר שילמנו מכס". כך זה כשהממשלה נוקטת את המהלך אחרי ההצטיידות לקיץ

14.06.2023, 06:00 | אורנה יפת

המכס על המזגנים, בגובה 12%, הוסר בתחילת החודש, העלות של הצעד לקופת מדינה מגיעה ל־165 מיליון שקל בשנה – אך ההטבה לא מגיעה לצרכן. אלקטרה מוצרי צריכה וטורנדו לא הורידו את המחיר לקמעונאים, ותדיראן הפחיתה 5% בלבד.

מדובר בתסריט מוכר. כשמעמתים את החברות השונות במשק עם יוקר המחיה, הן ממהרות לשלוף את טענת עלויות הייצור, המסים והמכסים, אך כשכבר קורה אירוע כמו ביטול מכס, הן מגלגלות את ההטבה לכיסן, והצרכן נשאר עם המחירים הגבוהים. הדינמיקה הזו בוודאי נכונה כשמדובר בענף המזגנים הריכוזי, ש־80% ממנו נשלטים על ידי שתי חברות ענק, אלקטרה מוצרי צריכה ותדיראן, והוא מגלגל כ־3 מיליארד שקל בשנה.

אלקטרה מוצרי צריכה מיהרה ב־31 במאי, ערב הורדת המכס על המזגנים, להודיע ללקוחות הקמעונאיים שלה כי אין בכוונתה להוריד להם את מחירי המזגנים. "בהמשך לפרסום צו תעריף המכס והפטורים, המעניק פטור מיידי ממכס על יבוא מזגנים, אני מברך על המהלך", כתב משה ארדר, מנכ"ל אלקטרה מיזוג אוויר. "ברצוני להדגיש כי גם אלקטרה, כמו כולכם, נערכה לחודשי הקיץ עם מלאי מזגנים שהוזמן בתחילת השנה, וכבר נמצא במחסני החברה. המלאי הקיים שוחרר והמכס בגינו שולם במלואו. אלקטרה נערכה מראש למתן מענה לציבור בתקופת הקיץ. מחירוני החברה יעודכנו החל מהעונה הבאה".

"איך שהודיעו על הורדה, מיד בדקנו את ההשלכה על החברה. מצאנו שהורדת המכס משפיעה עלינו ב־5%, והודענו על הוזלת המזגנים ב־5%", מסר משה ממרוד, בעל השליטה בתדיראן, בשיחה עם "כלכליסט". מחירי המזגנים העילאיים המיובאים נעים בין 1,200 שקל לכ־10,000 שקל, בהתאם לדגם, למותג, לעוצמת המזגן ולשיקול דעתו של הקמעונאי. את המזגנים המיני־מרכזיים, שהם יקרים יותר, ומחירם מגיע לעשרות אלפי שקלים, מייצרות החברות בישראל ועל כן הורדת המכס לא רלבנטית להם.

יבואניות המזגנים טוענות כי הממשלה התמהמהה עם הורדת המכס והן כבר נערכו עם מלאי מזגנים לקיץ, ושילמו עליו מכס. יש אמת בדברן והמחסנים של היבואניות מלאים במזגנים, בין היתר כי עונת הקיץ הקודמת הייתה מתונה ויצרה עודפי מלאי במחסנים, ומאז עליית האינפלציה והריבית האטו עוד יותר את המכירות.

אך גם אם טענתן מוצדקת, יש לקחת בחשבון שלאחרונה היו להן הזדמנויות נוספת להוריד מחירים לצרכן, אך הן בחרו להימנע מכך. עם פרוץ הקורונה ולאחריה נרשם זינוק במחירי חומרי הגלם ועלויות השילוח, ואז היבואניות מיהרו לגלגל לצרכן את ההתייקרויות הללו. כך לדוגמה בפברואר 2020 אלקטרה צריכה הזדרזה להודיע כי מחירי חומרי הגלם התייקרו והיא "נאלצת" להודיע על עליית מחירי המזגנים. והאילוץ הזה נמשך גם במאי וגם בספטמבר 2021. גם טורנדו ותדיראן העלו ב־2021 את המחירים של המזגנים בכמה פעימות בשיעור של עד 5%. אלא שבחודשים האחרונים מחירי ההובלות מסין חזרו לרמתם מלפני הקורונה, כך שהייתה להן הזדמנות להוריד מחירים, אך הן בחרו להימנע מכך.

ומה בנוגע לחלקה של המדינה במחדל אי־הורדת מחירי המזגנים? עושה רושם שהתזמון של ביטול המכס היה יכול להיות טוב יותר. "העיתוי של המדינה גרוע. זה נעשה בזמן שאנחנו מצוידים עם כל המלאי ושילמנו עליו מכס", אומר ממרוד מתדיראן. בפברואר פנו היבואניות למשרד האוצר וביקשו כי ביטול המכס יוחל גם על מלאי המזגנים שכבר יש להן במחסנים.

ההצהרה על ביטול המכס יצאה ממשרד האוצר כבר באוגוסט 2022 במסגרת "התוכנית להקלה על יוקר המחיה בישראל". הצו הופץ להערות הציבור כאשר המועד האחרון להערות היה ב־19 בספטמבר 2022, ולאחריו היה אמור שר האוצר אז אביגדור ליברמן לחתום על הצו באופן מיידי. אף שהייתה זו ממשלת מעבר, הגורמים המשפטיים במשרד האוצר אישרו את החתימה, אך היא התעכבה בלשכת ליברמן.

שר האוצר הנוכחי בצלאל סמוטריץ' גם הוא לא מיהר לחתום על הצו מאז כניסתו לתפקיד בינואר 2023, ובמקום זאת העדיף כבר ביומו הראשון במשרד לבטל את המכס על הכלים החד־פעמיים ועל השתייה הממותקת, שהכבידו בעיקר על הציבור הדתי, ולאחר מכן להתעסק בקידום ההפיכה המשטרית.

התוצאות הכספיות של יבואניות מוצרי החשמל מעידות על ההאטה במכירות ועל עלייה בכמות המלאי. ב־2021 מכרה תדיראן מזגנים בהיקף כספי של 911 מיליון שקל, וב־2022 ירד היקף המכירות ל־900 מיליון שקל. את הרבעון הראשון של 2023 סיימה החברה בעלייה במכירות בשל איחוד תוצאות חברת VP סולאר האיטלקית, אך הרווח הנקי שלה נחתך ב־34% בגלל ההאטה במכירות המזגנים.

ההאטה במכירות באה לידי ביטוי גם בדו”חות אלקטרה מוצרי צריכה, שמפעילה את רשתות הקמעונאות מחסני חשמל, שקם אלקטריק וחנות החשמל בדיוטי פרי. הרווח המגזרי בתחום קמעונאות החשמל של אלקטרה ירד ב־7% בגלל ירידה במכירות החנויות הזהות.

תגיות