אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מהן הגנות הקניין הרוחני על פטנטים שהומצאו על ידי העובדים?

פודקאסט 'קניין רוחני' בפרק חדש, והפעם: איך מגנים על פטנטים שהומצאו על ידי עובדים במקום העבודה? צפו בשיחה של מאור שלום סוויסה, מנחה הפודקאסט, עם עו"ד יהודה נויבואר, ראש הזרוע המשפטית בקבוצת ארליך, ליטיגציית קניין רוחני, סימני מסחר ועיצובים

22.02.2024, 09:21 | בשיתוף קבוצת ארליך


חלק מהפטנטים הידועים בהיסטוריה נרשמו על שם החברה בה עבדו הממציאים שלהם. הנושא הוביל למחלוקות ולדיונים משפטיים בין עובדים למעסיקים, באשר לבעלות על קניין רוחני. מאור שלום סוויסה, מנחה הפודקאסט, משוחח בפרק הנוכחי עם עו"ד יהודה נויבואר, ראש הזרוע המשפטית בקבוצת ארליך, ליטיגציית קניין רוחני, סימני מסחר ועיצובים, על השייכות של המצאות שנהגו ופותחו על ידי עובדים, ועל הדרך להגן על הצדדים מבלי לפגוע באף אחד מהם.

לדברי נויבואר, חוזי העסקה מבטיחים כי הבעלות על המצאות של העובדים הן של המעסיק. גם על פי החוק, לפחות במדינת ישראל, ברירת המחדל היא שאם עובד המציא משהו בזמן העסקתו ובמסגרת העסקתו, ההמצאה שייכת למעביד ולא לעובד.

הבעית מתחילות במקרים בהם החוזה הפריז במגבלות שחלות על העובד ואולי הוא לא עומד בתנאים של חוקי היסוד, עומד עו"ד נויבואר. אתגר נוסף עשוי לבוא מצידו של העובד, "למשל רופא שעובד ב-3 משרות: בית חולים, קליניקה פרטית וייעוץ לחברת הייטק. למי שייכת ההמצאה של אותו רופא? מדובר במקרה לא פשוט. ככל שההצלחה גדולה יותר ומגיע האקזיט המיוחל, כך כולם ירצו חלק מהתגמול".

הדבר החשוב ביותר - הסדרה מראש

לדברי עו"ד נויבואר, "הנושא של בעלות על המצאות של שכירים הוא ברור. העובדים מקבלים שכר על עבודתם וגם אם ההמצאה היא לא בדיוק מה שהעובד נשכר כדי לעשות, כל עוד הוא יושב במשרד או במעבדה ומשתמש במשאבי החברה והרעיון גובש וייושם בעזרת החברה, הקניין הרוחני שייך למעסיק". לחלק מהחברות יש מנגנונים למתן תמריצים לעובדים על הגשת פטנטים, על מנת להפחית את אי הנעימות מול העובד ולעודד חדשנות.

הדרך הנכונה להתמודדות מצד המעסיק, אם כן, היא להתכונן מראש לתרחישים אפשריים. "אם מתקבל לעבודה מישהו שהוא ממציא ועובד במקום אחר, למשל", אומר עו"ד נויבואר, "צריך לדאוג שהוא יקבל אישורים מתאימים מהמעסיק הנוסף ולקבל התחייבויות מהעובד מראש לגבי הנושא, כדי לוודא שהפטנט יהיה בבעלות 'נקיה' של המעסיק".

העובד גיבש פטנט שיוצא מהפטנט המקורי ומיועד למטרה שונה - למי שייך הקניין הרוחני?

מקרים בהם העובד לקח המצאה שגיבש במהלך עבודתו והפיק ממנה פטנט לשימושים אחרים, הם מקרים מורכבים הדורשים בירור. "לכאורה", אומר עו"ד נויבואר, "העובד השקיע חלק מהעבודה על ההמצאה במסגרת העסקתו, והפטנט שייך למעסיק. מה שהייתי ממליץ לעובד, בניגוד לאינסטינקט הראשוני, הוא לפנות למעסיק ולחשוף את העניין, כדי לנסות ולהסדיר את הנושא מראש".

אפשר תמיד לפתוח חברה משלכם כדי לפתח את הפטנט החדש, אומר עו"ד נויבואר, "אך גם במקרים אלו, חשוב להקפיד שלא משתמשים בסודות מסחריים של מקום העבודה הקודם. אם הפיתוח נמצא בשלב ראשוני מאוד, יכול להיות שפתיחת חברה עצמאית היא הפתרון ההגיוני".

הדרך של החברה להגן על הקניין הרוחני שלה - חוזים מנוסחים היטב

גם אם החברה בתחילת דרכה, עו"ד נויבואר ממליץ למעסיקים לנסח חוזי העסקה רציניים ומפורטים, אשר מסדירים את הבעלות על קניין רוחני והמצאות של העובדים. "חשוב שלא להגיד 'יהיה בסדר' ולנסח חוזה עם איש מקצוע לא מנוסה. צריך להקדיש הרבה מחשבה על מנת לקבל את מלוא ההגנה".

מצידו של העובד- חשוב לדעת על מה אתם חותמים, ולהגיד את האמת

מצדו של העובד, "חשוב לדעת על מה הוא חותם", אומר עו"ד נויבואר. "ישנם מקרים בהם עובדים מגיעים עם פטנטים בבעלותם או שיש להם רעיונות אחרים שהם רוצים לפתח בעצמם, על חשבון הזמן שלהם, או שיש להם התחייבות מול מעסיק קודם. ההצעה שלי היא להגיד את האמת למעסיק החדש, ובעיקר להיות מחושבים - ללכת לייעוץ משפטי מראש כדי להתנהל בצורה הכי טובה עבורם".


תגיות