אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כישלון לרמ"י בחריש: לא הוגשו הצעות למכרז ל-467 דירות במחיר מטרה חריש. "כבר כיום לא מצליחים להשכיר את כל החנויות הקיימות" | צילום: אלעד גרשגורן

כישלון לרמ"י בחריש: לא הוגשו הצעות למכרז ל-467 דירות במחיר מטרה

מדובר במכרז ל-5 מתחמים ברובע החדש של חריש, שבו ניתן למכור 20% מהדירות בשוק החופשי: "לא מספיק בשביל לייצר רווח יזמי", הסביר מומחה בתחום. גם מכרז לשיווק קרקע למסחר ותעסוקה זכה להצלחה חלקית בלבד לאחר שהוגשו הצעות רק ל-7 מתוך 16 מתחמים

08:56 | גיא נרדי

כישלון לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) במכרז לשיווק קרקע לבניית 467 דירות ברובע החדש בחריש: מתוצאות המכרז שפורסמו שלשום (ג') עולה כי לא הוגשה אפילו הצעה אחת לאף אחד מחמשת המתחמים. מדובר במכרז מחיר מטרה, שבו ניתן למכור 20% מהדירות בשוק החופשי. גם מכרז לשיווק קרקע למסחר או משרדים באותו הרובע זכה להצלחה חלקית בלבד, לאחר שהוגשו הצעות רק ל-7 מתוך 16 מתחמים.

במכרז הראשון, לשיווק שטח למגורים, נכללו 5 מתחמים בשטח של 11-3 דונם. לשם המחשה, מחיר המינימום למגרש בשטח 3.2 דונם שעליו ניתן לבנות 49 דירות היה 2.77 מיליון שקל, והוצאות הפיתוח עמדו על כ-16 מיליון שקל. כמקובל במכרזי מחיר מטרה, המדינה קובעת מראש את מחיר הדירה, כשהוא מגלם הנחה של 20% בהשוואה למחירי הדירות בסוף שנת 2020 ועד להנחה מירבית של 500 אלף שקל. הדירות האלה מיועדות לזכאי משרד השיכון. ע"פ חוברת המכרז, שווי מ"ר לפי מחירי 2020, שהוא המדד לחישוב גובה ההצעה, הוא בערך 8,940 שקל.

שמאי המקרקעין ד"ר אסף גסטפרוינד מסביר את כישלון המכרז בתכנון הכלכלי שלו: "בחלק ששווק למחיר מטרה בלבד הוצאות הפיתוח היו כ-370 אלף שקל לדירה. לפי טבלת מחירי המכירה וההנחות, המחיר המקסימלי למ"ר בנוי בשוק החופשי הוא 13,100 שקל לפני מע"מ. אמנם יש 20% מכירה לשוק החופשי, אולם זה לא מספיק בשביל לייצר רווח יזמי מינימלי, במיוחד בימים הנוכחיים, של אי-ודאות וסביבת ריבית גבוהה יחסית".

המכרז השני, המתייחס לבנייה לתעסוקה ומסחר, כלל 16 מתחמים בשטחים בגודל 15-5 דונם. לשם המחשה, הוצאות הפיתוח למגרש בשטח של כ-6 דונם הן 12.6 מיליון שקל; מחיר המינימום היה 1.6 מיליון שקל, וזכתה בו חברת "מתכת בן עזר בע"מ", שתשלם 3.47 מיליון שקל לאחר שהיתה המציעה היחידה.

כאמור, המכרז זכה להצלחה חלקית בלבד לאחר שהוגשו הצעות רק ל-7 מתחמים. אסף גסטפרוינד מסביר שאי הצלחת המכרז קשורה לכך ש"גם אם מתייחסים לזה כאזור התעסוקה של כל היישוב, מדובר בנפחים גדולים מאוד, על אחת כמה וכמה כאשר היום לא מצליחים להשכיר את כל החנויות הקיימות בחריש".

הרובע החדש של חריש נמצא מדרום לשכונת המגף ושכונת אור המזרח. הוא משתרע על שטח של 600 דונם וכולל 1,651 דירות, כ-20 אלף מ"ר שטחי מסחר ועוד כ-300 אלף מ"ר שטחי תעסוקה. בעוד החלק הוותיק של חריש מאופיין בהפרדת שימושי הקרקע, המטרה ברובע החדש היא "להקים רובע עירוני משולב, הכולל שימושים מגוונים כגון מגורים, מסחר, משרדים, תעסוקה לסוגיה, מבני ציבור ושטחי ציבור".

בישיבת הולקחש"פ (ועדת משנה של המועצה הארצית) שהתקיימה ביולי 2021, הבהיר האדריכל עופר קורין, החתום על התוכנית, את חזונו: "אני חושב שיש פה הזדמנות אמיתית לקבל עיר טובה. זה אחרת לגמרי ממה שהיה בחריש, שהיא עיר נהדרת, אבל בהרבה דברים חטאה לעקרונות האמיתיים של ערים, ואתה רואה בה הרבה שממות של שקט בלילה ושקט ביום. אנחנו רצינו למנוע את זה".

תגיות