אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם למרגלת היו גלגלים - ריגול סטייל שנות ה-40 אורסולה קוצ'ינסקי | Getty Images

אם למרגלת היו גלגלים - ריגול סטייל שנות ה-40

את כל הפעילות החשאית שלהם ביצעו ג'ינו ברטאלי האיטלקי ואורסולה קוצ'ינסקי הגרמנייה כשהם מדוושים. האופניים לא היו עבורם כלי תחבורה בלבד אלא מכשיר משוכלל לביון ולהצפנת מסרים ומסמכים. מעשיהם מהדהדים ממש עד היום באירופה

15.03.2022, 07:30 | אילן גולדמן

באמצע שנות ה־40, בימים שבהם הרג המוני וחורבן איימו לכלות את יבשת אירופה, גמא ג'ינו ברטאלי אלפי קילומטרים על אופניו. בימים כתיקונם הרכיבה היתה עבור ברטאלי האיטלקי מקור לתהילה וניצחונות הירואיים במרוצים כמו הטור דה פראנס והג'ירו דה איטליה. בימי המלחמה אופניו שימשו אותו להעברת מסמכים מזויפים לעשרות ואולי מאות יהודים שניסו להימלט ממלתעות הנאצים. אלוף הטור המהולל היה מטמין לעתים את הניירות בתוך צינורות האופניים ויוצא למסעות של מאות קילומטרים באיטליה, תוך שהוא מנצל את מעמדו המיוחד כדי להיחלץ בנקודות ביקורת. על מעשיו קיבל לפני כעשור את התואר חסיד אומות העולם.

קראו עוד בכלכליסט:

באותן שנים, לא הרחק מאיטליה הכבושה, היתה דמות נוספת שגמאה על אופניה מאות רבות של קילומטרים כדי לסייע במאמץ המלחמתי נגד הפשיזם הגרמני. בניגוד לברטאלי החסון אשר היה מוכר לכל, הדמות האחרת היתה דקיקת גזרה ונחבאת אל הכלים. תפקידה בזמן המלחמה היה לאסוף כמה שיותר מידע על המדינות שבהן שהתה ולהפעיל רשת מורכבת של סוכנים בלב הרייך השלישי — בברלין. אופניה הישנים והחבוטים של אורסולה קוצ'ינסקי, קולונל בצבא הרוסי האדום ומי שככל הנראה נחשבת למרגלת המשפיעה ביותר בהיסטוריה, היו הכלי המושלם לביצוע המשימה.

 ג ג'ינו ברטאלי טור דה פראנס סיגר 1938 | Getty Images  ג

את דרכה בעולם הריגול החלה אורסולה קוצ'ינסקי בשנות ה־20 לחייה. אף שהיתה בת עשירים יהודייה ומיוחסת מברלין, נהפכה לקומוניסטית כמו רבים מבני דורה. חיבורה לעולם הצללים הרוסי התרחש בשנגחאי של שנות ה־30, שם שהתה לצד בעלה שהועסק כאדריכל (ולימים הפך גם הוא למרגל ידוע). היכרות שנערכה לה עם גדול מרגליה של ברית המועצות אז, ריכרד זורגה, שאבה אותה אל תוך מסע חשאי ומוטרף שנמתח על פני שני עשורים וחצה יבשות. ב־1939, כשישבה בשוויץ כבר כסוכנת סובייטית, גייסה שני סוכנים בריטים שנמצאו במינכן וביחד איתם יזמה התנקשות באדולף היטלר. אך החתימה על הסכם ריבנטרופ־מולוטוב גרמה לביטול המבצע.

שיאו של מסע הריגול שלה התרחש אחרי המלחמה. אז ישבה בבריטניה והעבירה את כל המידע שצברו בריטניה וארה"ב בתחום הגרעין לידי המודיעין הסובייטי. אפשר לומר שלקוצ'ינסקי, שהשתמשה בשלל שמות (כולל רות ורנר בערוב ימיה כסופרת ילדים), ופעמים רבות דיוושה על אופניה במרחביה הכפריים של אנגליה, כשברשותה מאות עמודים סודיים ביותר שהועתקו מלבה הפועם של התוכנית הגרעינית המערבית, יש חלק בלתי מבוטל בפתיחת המלחמה הקרה ומרוץ החימוש בין המעצמות. מרדף אכזרי שהשפעותיו מטלטלות את העולם אפילו בימים אלו.

אורסולה קוצ אורסולה קוצ'ינסקי | Getty Images אורסולה קוצ

אף אחד בעיירה האנגלית הציורית גרייט רולרייט, שבה התגוררה קוצ'ינסקי, לא יכול היה לעלות על דעתו שהאמא הפעלתנית לשלושה ילדים, "שמכינה ארוחת בוקר מאבקת ביצים, שולחת את ילדיה לבית הספר ורוכבת על אופניה ברחבי הארץ, מסוגלת להיות מרגלת של ממש", כותב בן מקנטייר, היסטוריון ומחברו של הספר הביוגרפי "הסוכנת סוניה", שראה אור בשנה שעברה (הוצאת תכלת). אפילו סוכניו המיומנים של ה־MI5, שחיפשו נואשות את החפרפרת, לא האמינו שקוצ'ינסקי היא האחת, גם כשזו היתה ממש תחת אפם.

אופניה ומסעות הדיווש הארוכים שלה היו חלק בלתי נפרד מהסוואתה המוצלחת. מהעובדה שמעולם לא נתפסה. אל מפגשיה התכופים עם קלאוס פוקס, מדען הגרעין שהדליף את סודותיה הכמוסים ביותר של אנגליה, הגיעה לרוב ברכיבה. בטיוליהם בסביבתה הכפרית הקסומה של העיירה בנברי נהגה קוצ'ינסקי להוביל את אופניה ברגל בעת שהאיש לצדה תיאר בפרוטרוט את פריצות הדרך הגרעיניות של המערב. בלילה, כשילדיה היו ישנים, היתה קוצ'ינסקי שולפת משדר שהוחבא היטב, ומעבירה את הסודות הכמוסים לאנשיו של סטאלין.

ספרו של בן מקנטייר. אפילו סוכני ה־MI5, שחיפשו נואשות את החפרפרת, לא האמינו שזו קוצ ספרו של בן מקנטייר. אפילו סוכני ה־MI5, שחיפשו נואשות את החפרפרת, לא האמינו שזו קוצ'ינסקי ספרו של בן מקנטייר. אפילו סוכני ה־MI5, שחיפשו נואשות את החפרפרת, לא האמינו שזו קוצ

רגע מאושר בקורותיה, שגם אותו מקנטייר מתאר, התרחש "יום אחד כשחזרה אורסולה מנסיעה ללונדון ולן (בעלה השני) קידם את פניה בפנים מאירות והילדים אמרו לה לעצום את עיניה והוליכו אותה למבנה בגן, שם המתין לה זוג אופניים חדש, מעוטר בדגלונים. האופניים הישנים, הכריז לן, 'מסכנים את החיים ואת האיברים' ואילו החדשים יביאו תועלת ויסיעו אותה 'לכל מיני אתרי פגישות לא חוקיות’".

מקנטייר כותב כי המחווה, מתנת אהבה שהיא גם אמצעי ריגול מושלם, נגעה ללבה. על האופניים היתה לפעמים רוכבת 40 ק"מ לכל כיוון, כדי לבקר את בעלה, שגם לו רקורד ריגול עשיר, בבסיס חיל האוויר שבו הוצב. השיטוט הרכוב במרחבי הכפר האנגלי היה מהדברים האהובים ביותר על אמנית הריגול.

קריירת הצללים המפוארת של קוצ'ינסקי הסתיימה לבסוף, עם תפיסתו של פוקס ב־1950. "הנערה מבנברי", כפי שכינה אותה מדען הגרעין, הצליחה להימלט לגרמניה המזרחית לפני שהמודיעין הבריטי קלט שהאישה חייכנית "שרוכבת על אופניה ברחבי הארץ" (וקשריה למוסקבה ידועים היטב למערב) היא בעצם מרגלת קטלנית.

תגיות