אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בדיקת כלכליסט

ה-AI כבר בפנים: האם המחשב החדש של אסוס מבשר על מהפכת המחשוב הבאה?

אסוס Vivobook S 15 הוא הסנונית הראשונה בגל של מחשבי Copilot+, קטגוריה חדשה שדוחפות מיקרוסופט ויצרניות המחשבים הגדולות. המעבד חדש לחלוטין, הסוללה מחזיקה שעות ארוכות ובינתיים השימוש ביכולות החדשות לא יפיל אתכם מהכסא

13.07.2024, 12:01 | איתי שמושקוביץ

מיקרוסופט הציגה בחודש מאי האחרון את אחד החידושים המשמעותיים ביותר בשוק מחשבי ה-PC זה שנים, ויש שרואים בו נקודת ציון משמעותית לא פחות מהשקת ווינדוס 95.

החברה חשפה אז קטגוריה חדשה בשם Copilot+ PC, וכל יצרניות המחשבים הגדולות השיקו דגמים חדשים שתואמים להגדרות של מיקרוסופט. המשותף לדגמים האלה: כולם מתבססים על מעבד סנאפדרגון X Elite של קוואלקום. זה אולי נשמע לכם קצת מוכר, כי מעבדי סנאפדרגון מככבים בסמארטפונים ובטאבלטים - סנאפדרגון 8 למכשירי דגל, סנאפדרגון 7s למכשירי ביניים ועוד.

אבל זה לא סתם שינוי במעבד: מיקרוסופט הכריזה שהיא "מביאה את גל ה-AI למחשבי PC", עם תכונות מתקדמות שמשולבות במחשבים עצמם, בלי צורך בחיבור לשירותי AI ברשת. עכשיו מגיע לארץ נציג ראשון לקטגוריה החדשה - אסוס Vivobook S 15. איך נראית מהפכת המחשוב החדשה? לקחנו את ה-Vivobook החדש לבדיקה.

מחשב אסוס Vivobook S 15, אסוס מחשב אסוס Vivobook S 15 | אסוס מחשב אסוס Vivobook S 15, אסוס

מבנה ועיצוב: גדול אבל קל, יחסית

מבחינה חיצונית זה נראה כמו עוד לפטופ של אסוס: מחשב גדול, עם מסך 15.6 אינץ' (רגיל, כלומר לא מסך מגע), עם מקלדת גדולה ונוחה מאוד, ולצידה יש אפילו מקום ללוח ספרות קטן, וטאצ'פד גדול ומרווח. למרות הגודל הזה, ה-Vivobook שוקל רק כ-1.4 ק"ג - נכון, זה לא מחשב קל במיוחד, אבל משקל כזה מוצאים בדרך כלל במחשבים עם מסך קטן יותר של 14 אינץ'.

הדגם החדש גם דק יחסית, ולמרות זאת מציע שפע של חיבורים: שני חיבורי USB-A בצד ימין, ובצד שמאל יש שקע HDMI, שני חיבורי USB-C (אחד מהם להטענה), קורא כרטיסי מיקרו SD וחיבור לאוזניות. מעל המסך נמצאת המצלמה, עם תריס פיזי לשמירה על הפרטיות. כל זה מספיק בהחלט לרוב השימושים של רוב המשתמשים.

חומרה: המחשב חזק מאוד גם לשימוש נטול AI

כאן נמצא החידוש העיקרי, שמאפשר את השינוי גם בתוכנה. את המחשב מפעיל כאמור הסנאפדרגון X Elite, לצידו 32 גיגה בייט של זיכרון (אפשר לבחור גם ב-16 גיגה) וכונן בנפח 1 טרה בייט. כרטיס המסך הוא Aderno, גם הוא של קוואלקום וגם הוא מוכר מסמארטפונים וטאבלטים.

קצת רקע היסטורי: כמעט כל מחשבי ווינדוס הגיעו עד היום עם מעבדי אינטל או מעבדים של AMD המתחרה, שעובדים בארכיטקטורת X86 (מבוגרים יותר אולי זוכרים את מעבדי 486 של אינטל ו-586, כלומר פנטיום). בלי להיכנס ליותר מדי פרטים טכניים - בואו, אני לא מהנדס חומרה. או תוכנה - הארכיטקטורה היא הבסיס שלפיו פועל המחשב.

יש גם מעבדי ARM, שנמצאים בסמארטפונים, טאבלטים ומחשבי מק מהשנים האחרונות - ועכשיו גם בווינדוס. המעבדים האלה פועלים בארכיטקטורה שונה ועליהם אי אפשר להתקין גרסה רגילה של ווינדוס. מיקרוסופט מציעה כבר יותר מעשור גרסה של ווינדוס שמיועדת למעבדי ARM, אבל המחשבים והטאבלטים שהשתמשו בה לא נחלו הצלחה גדולה. עכשיו נראה שהמוצרים בשלים יותר - רוב הזמן לא מרגישים או חושבים בכלל על כך שמדובר בגרסה שונה ומעבד אחר לחלוטין. ה-Vivobook חזק, מהיר ושקט מאוד - תוכנות נפתחות במהירות, מעבר בין חלונות מתבצע בצורה חלקה ובאופן כללי יהיה לי קצת קשה להיפרד ממנו ולחזור למחשב האישי שלי.

זה לא Intel Inside, זה סנאפדרגון , צילום: איתי שמושקוביץ זה לא Intel Inside, זה סנאפדרגון | צילום: איתי שמושקוביץ זה לא Intel Inside, זה סנאפדרגון , צילום: איתי שמושקוביץ

זה נובע גם מאופי השימוש שלנו במחשב: גלישה ברשת עובדת בלי בעיה, עם גוגל כרום, מיקרוסופט אדג', מוזילה פיירפוקס ועוד (בפיירפוקס התצוגה דווקא הבהבה לרגע מדי פעם). ואם רוב הפעילות שלכם היא ברשת, אז אין בעיה. גם חבילת אופיס עובדת כאן, אבל כשמגיעים לתוכנות אחרות יכולים להיות הבדלים, ועל כך ארחיב עוד מעט.

לצד המעבד הרגיל (CPU) והמעבד הגרפי (GPU) יש כאן גם NPU - כלומר neural processing unit, מעבד נוסף שמיועד להאיץ פעולות AI ולהוריד עומס משני המעבדים האחרים. עם ה-NPU מגיע עוד מונח חדש: את הביצועים שלו מודדים ב-TOPS - ראשי תיבות של Trillion Operations Per Second. המעבד שנמצא ב-Vivobook הוא הגרסה החלשה ביותר של סנאפדרגון X, עם מהירות של 3.4 גיגה הרץ "בלבד" והוא מסוגל לבצע 45 טריליון פעולות בשנייה, כלומר TOPS. בקרוב יהיו כאמור עוד מחשבים עם יכולות דומות, וחלקם יציעו 48 TOPS. כמה באמת צריך? המינימום שמיקרוסופט הגדירה למחשבי copilot+ הוא 40. האם תרגישו הבדל בין 45 ל-48? בכלל לא בטוח.

המסך של המחשב מצוין, גם בלי מגע, עם תצוגה צבעונית מעולה ורמת בהירות גבוהה שמאפשרת עבודה גם בשמש. יש גם רמקולים חזקים מאוד וטובים, אבל לא יותר מזה - הצליל לא איכותי במיוחד.

הסוללה היא עוד נקודה שבה אמורים לבלוט מחשבי Copilot+, עם הבטחה ל-16-18 שעות של צפייה בווידיאו. לא בדקתי את הווידיאו בלבד, אבל ה-Vivobook הספיק ליום עבודה שלם בלי בעיה. זה אומר שאפשר גם לצאת מהבית בלי מטען, למשל.

תוכנה: יש עדיין בעיות תאימות

גם בווינדוס עצמה כמעט ולא מרגישים שמדובר במערכת אחרת או גרסה שונה שלה. התפריטים זהים והשימוש במערכת לא השתנה. אז מה בכל זאת יש לנו כאן?

הצייר של ווינדוס קיבל יכולות AI: בסרגל הכלים תמצאו את Co Creator, שיעזור לכם לשדרג את הציורים או פשוט לצייר במקומכם. לחיצה עליו תפתח חלון בצד, בו תוכלו לכתוב מה אתם מעוניינים ליצור, וכשתתחילו לצייר המערכת תעקוב אחרי התקדמות הציור ותציג גרסה משלה. אפשר לבחור סגנונות ציור וגם את רמת היצירתיות, כלומר עד כמה המערכת תישאר נאמנה לציור המקורי או תתרחק ממנו לטובת גרסה משלה. המערכת יכולה להתרחק מאוד לטובת גרסה משלה וליצור ציור שהקשר בינו לבין היצירה המקורית די מקרי.

הצייר החדש של ווינדוס, עם המערכת לשדרוג ציורים, צילום: איתי שמושקוביץ הצייר החדש של ווינדוס, עם המערכת לשדרוג ציורים | צילום: איתי שמושקוביץ הצייר החדש של ווינדוס, עם המערכת לשדרוג ציורים, צילום: איתי שמושקוביץ

בתוכנת התמונות של מיקרוסופט התווספה אפשרות ליצור תמונות לפי הגדרה חופשית שלכם (באנגלית), כמו Dall-e או מידג'רני, וגם כאן אפשר לבחור בין סגנונות שונים ואת רמת היצירתיות של המערכת. אפשר גם להשתמש בתמונה קיימת ולעצב אותה מחדש בעזרת פקודת טקסט או סגנונות מוכנים מראש, וגם כאן היצירתיות יכולה לדרוס לחלוטין את התמונה המקורית וליצור משהו שונה לגמרי.

מחלות הילדות של היצירה באמצעות AI מופיעות גם כאן, ובתמונות שיצרתי הופיע כמות לא הגיונית של אצבעות, למשל, ועיוותים שונים אחרים.

היתרון של שילוב התכונות במערכת: לא צריך להתחבר לאתר של שירותי AI כדי ליצור תמונה או לערוך אותה, הכל כבר נמצא במחשב. בנוסף, אין הגבלה של כמות התמונות שאפשר ליצור - כרגע לפחות. בשירותי AI שונים יש מגבלה יומית או שתתבקשו לשלם על מינוי חודשי, וכאן הכל כלול, עד שמיקרוסופט תחליט לשנות את זה יום אחד, אולי.

הכל אמנם כלול במחשב, אבל זה לא אומר שהכל מתבצע רק בו: חלק מהפעולות נעשות במכשיר, אבל כדי להשתמש בשירותים האלה צריך חיבור לאינטרנט ובחלק מהמקרים גם להתחבר עם שם משתמש וסיסמה של מיקרוסופט. כן, מאחורי הקלעים יש עדיין חיבור לשירותי AI ברשת, אבל בזכות העיבוד במכשיר עצמו הפעולות מתבצעות מהר יותר.

אין חיבור לרשת? אי אפשר ליצור תמונות, צילום: איתי שמושקוביץ אין חיבור לרשת? אי אפשר ליצור תמונות | צילום: איתי שמושקוביץ אין חיבור לרשת? אי אפשר ליצור תמונות, צילום: איתי שמושקוביץ

שירות AI נוסף שתמצאו כאן מציע תרגום אוטומטי של וידיאו או אודיו. אפשר לפתוח שידור חי ביוטיוב, למשל, להפעיל את Live Captions ובתוך כמה שניות יופיעו כתוביות עם תרגום אוטומטי. השירות תומך במגוון שפות - אבל לא בעברית, כרגע לפחות.

מיקרוסופט מציעה גם את Windows Studio Effects, שמוסיף אפקטים שונים למצלמת המחשב עוד לפני שפותחים תוכנה כלשהי לשיחו וידאו, כמו טשטוש רקע או זום אוטומטי על הדובר. ויש כמובן את קופיילוט עצמו, צ'אט הבינה המלאכותית של מיקרוסופט, שכבר מזמן הפך לחלק מווינדוס ודפדפן אדג'. עכשיו יש במקלדת מקש ייעודי להפעלה שלו וגם הוא אמור לקבל האצה בזכות היכולות החדשות של המחשב, אבל זה מרגיש כמו קיצור דרך לשירות שאליו אפשר לגשת גם ממחשב מבוסס אינטל או AMD.

מיקרוסופט הציגה שירות נוסף בהשקה, בשם Recall, שאמור לשמור תיעוד מצולם של כל הפעילות במחשב, בו תוכלו לבצע חיפוש רגיל כשתרצו לאתר פרט כלשהו. לא ברור איך אף אחד במיקרוסופט לא עצר את הרעיון הזה עוד לפני ההשקה: בחברה הבטיחו שהמידע נשמר על המכשיר בלבד, זה לא שיכנע והרגיע את הצרכנים והשירות נגנז, אבל במהלך ההתקנה הראשונה של המחשב הופיעה פעמיים הבטחה שהוא עוד יגיע בהמשך.

יש מקרים בהם בכל זאת מרגישים את ההבדלים במערכת ההפעלה ובעובדה שמדובר במעבד אחר. בווינדוס יש אמולטור שמאפשר הרצה של תוכנות X86 גם בגרסה שמיועדת למעבדי ARM, אבל בפועל זה לא תמיד עובד. הצלחתי להתקין חלק מהתוכנות של Adobe, למשל, אבל לא את תוכנת עריכת הווידיאו של החברה. לא הופיעה הודעת שגיאה או על בעיה בתאימות - תהליך ההתקנה פשוט לא התחיל. אדובי אמורה להשיק בקרוב גרסה תואמת לתוכנות נוספות שלה, וחברות אחרות כבר מציעות גרסאות נפרדות שמיועדות לגרסת ARM. גם כשניסיתי להתחבר מרחוק לעבודה, התוכנה שבה אני משתמש הותקנה, ואז התבקשתי לבצע אתחול למחשב, אבל גם אחריו בכל ניסיון הפעלה של התוכנה הופיעה הודעה שצריך לאתחל את המחשב והחיבור פשוט לא עבד. זה יכול להיות בעייתי גם עם רכיבים חיצוניים - אם אתם משתמשים בתוכנת גיבוי לכונן חיצוני, למשל, שלא עובדת עם הגרסה הזו של ווינדוס או תוכנה שמבצעת התאמה אישית לעכבר.

זה לא מחשב שמיועד לגיימינג, אבל עם המפרט החזק שיש לו הוא מצליח להתמודד גם עם כאלה - וגם כאן צצו בעיות. Asphalt 9 פעל בסדר בסך הכל, עד שמכוניות התחילו להתעופף ולהסתובב באוויר, התצוגה קירטעה לרגע, ואז המשחק נמשך.

סיכום

ה-Vivobook S 15 הוא מחשב מצוין, גם בלי קשר ליכולות ה-AI החדשות. הוא חזק, מהיר, מציע מסך גדול ומצוין ומשקל קל יחסית לגודל שלו. המקלדת נוחה מאוד (יש גם תאורה מתחת למקשים), הסוללה מחזיקה יום שלם ויותר ויש גם מספיק סוגים של חיבורים חיצוניים לרוב מה שתצטרכו. הדגם הבסיסי, עם זיכרון של 16 גיגה בייט, עולה כ-5,500 שקל ושדרוג של הזיכרון ל-32 גיגה יקפיץ את המחיר לכ-6,500 שקל.

אפשר כאמור להשתמש בו רוב הזמן בלי להרגיש או לדעת שיש שינוי במעבד, וסביר להניח שעם הזמן יותר ויותר תוכנות יעבדו בצורה חלקה גם עם ווינדוס מבוסס ARM.

יכולות ה-AI הן ברובן רק תוספת נחמדה בינתיים, אלא אם אתם ממש חייבים כלי ליצירת תמונות ושדרוג ציורים. בעצם, זו רק ההתחלה: מחשבי Copilot+ מציעים פלטפורמה חדשה וחברות התוכנה יכולות לנצל אותה כדי להציע תכונות חדשות, כמו אלו שראינו מסמסונג בסדרת S24 למשל - סיכום טקסט, תמלול הקלטה או הצעות לשיפור סגנון כתיבה. אז תגיע גם הבשורה האמיתית של שילוב ה-AI במחשבים.


תגיות