אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בינה מלאכותית כמנוע הצמיחה של מפתחים וארגוני פיתוח אורי רבין | צילום: תומר פלג

בינה מלאכותית כמנוע הצמיחה של מפתחים וארגוני פיתוח

פריצת כלי הבינה המלאכותית הגנרטיבית לעולם הפיתוח ובכלל, הינה גורם משנה מציאות

01.07.2024, 10:01 | אורי רבין, בשיתוף duns 100

פריצת כלי הבינה המלאכותית הגנרטיבית לעולם הפיתוח ובכלל, הינה גורם משנה מציאות. מגמה זו מדגימה את הצורך באימוץ והטמעת טכנולוגיות חדשות המהוות נדבך קריטי להצלחה עסקית וארגונית. ארגון שימשיך לעבוד אך ורק עם הכלים והטכנולוגיות הקיימות יוכל במקרה הטוב להתייעל ולהתקדם ליניארית, ובמקרה הרע והיותר ריאלי, ימצא את עצמו בנסיגה

עולם פיתוח התוכנה מתפתח בקצב מסחרר, וטכנולוגיות חדשות צצות כל העת. אחת הטכנולוגיות המשמעותיות ביותר המשפיעות על תחום זה היא בינה מלאכותית הגנרטיבית (GenAI), מהפכה ששום ארגון פיתוח לא יכול להתעלם ממנה. למעשה, גם ללא קשר למהפכת ה- GenAI, היכולת לאמץ ולהטמיע טכנולוגיות חדשות מהווה נדבך קריטי להצלחה עסקית וארגונית ומאפשרת התקדמות אקספוננציאלית לעומת התקדמות ליניארית בלבד, ובמקרים מסוימים אף נסיגה.

הדבר זהה גם למפתחים, בין אם בתחילת דרכם או כאלו שכבר מנהלים קבוצות פיתוח גדולות. כל מפתח חייב לבחון את עצמו באופן תדיר ולהבין אם הוא מתקדם או דורך במקום. נקודת הפתיחה כאן היא השאלה האם כמפתח אני משקיע זמן ומאמץ בלמידה עצמית.

ובאמת יתרונות הלמידה העצמית הן עצומות עבור המפתחים. בין היתר הן כוללות פיתוח מיומנויות וכישורים טכנולוגים וניהוליים; את היכולת להישאר מעודכן ורלוונטי במציאות משתנה בקצב מהיר (למידה עצמית היא דרך מצוינת לפתח כישורים שלא קשורים לעבודה היומיומית שכן היא מאפשרת למפתחים לגשת למידע באופן עצמאי ובקצב שלהם); שיפור יכולת קבלת ההחלטות - ככל שצוברים יותר ידע ומיומנויות, כך ניתן לקבל החלטות מושכלות יותר, לפתח חשיבה ביקורתית ולהגדיל את ארסנל הכלים לפתרון בעיות; הגברת המוטיבציה והמעורבות - מפתחים שמרגישים שהם לומדים ומתפתחים באופן מתמיד שומרים על תחושת עניין לאורך זמן ונוטים למוטיבציה גבוהה; וכן את שיפור התדמית המקצועית - מפתחים שידועים ביכולת הלמידה העצמית שלהם נתפסים כמקצועיים ומוערכים יותר.

ואכן, רוב הקפיצות הטכנולוגיות אותן אנו חווים בעשורים האחרונים הגיעו ממפתחים שדחפו ליצירתם של פתרונות וטכנולוגיות אלטרנטיביות וחדשניות, כאלה שהם לא more of the same. גם אצלנו באימפרבה אנו מודעים לחשיבות העצומה בלמידה עצמית ולכן שמים דגש על יצירת תרבות ארגונית שמעודדת תהליכים שמוטמעים מלמטה למעלה יחד עם עידוד המפתחים והמנהלים להשקיע בהעשרת הידע המקצועי שלהם. למפתחי החברה יש גישה חופשית למספר רחב של פלטפורמות לימוד כגון Udemy ו- LinkedIn Learning ודרך שיתוף הפעולה שלנו עם AWS הנגשנו עבורם גם את פלטפורמת AWS Skill Builder.

מעבר למעטפת הרחבה של כלי לימוד אנחנו מקיימים ומעודדים את המפתחים להשתתף בסדנאות שונות המובלות על ידי מפתחים בצוותים. בין היתר סדנאות Code Retreat שמאפשרות למפתחים להתנתק מהשגרה היומיומית ולחדד את יכולות הקידוד שלהם לבחון כלים ומתודולוגיות שונות ללא מגבלות, ימי גילדה בהם מפתחים מקבוצות שונות נפגשים על מנת למצוא פתרונות לבעיות משותפות, אירועי הקאתון ועוד.

אורי רבין , צילום: תומר פלג אורי רבין | צילום: תומר פלג אורי רבין , צילום: תומר פלג

פריצת כלי הבינה המלאכותית הגנרטיבית לעולם הפיתוח ובכלל, היא גורם משנה מציאות. כלים אלו מבצעים מטלות רבות שבוצעו עד כה על ידי מפתחים, ולמרות שעדיין אנחנו לא רואים שימוש מסיבי בכלים אלו המגמה היא ברורה ולהערכתי תהליכי הפיתוח יראו אחרת בטווח הלא רחוק. כל ארגון פיתוח חייב אסטרטגיה להטמעת הכלים הללו ובאימפרבה הקמנו קבוצה שבחנה את כלי AI-Assisted Coding Tools, והתחלנו הטמעה של Co-Pilot בקבוצות הפיתוח שכבר רואות יתרונות רבים מידיים כגון: כתיבת קוד ראשוני, ייעול, שכתוב של קוד קיים וכתיבת בדיקות תוכנה. מפתחים עושים גם שימוש ב GenAI בתהליך האפיון עצמו, ועל ידי כך, מקבלים פידבק על שלמות הדרישות ומגוון אלטרנטיבות לאפיון.

יחד עם זאת, GenAI מביא עימו גם אתגרים ושאלות שחשוב לשים אליהם לב. האם התהליך יוביל למצב שבו מפתחים ישקיעו פחות בהעמקת הידע? האם החשיבה היצירתית והיכולת לפתור בעיות באופן עצמאי תיפגע לאורך זמן? האם השימוש בכלי ענן שסורקים את הקוד יוביל לזליגה של IP? האם GenAI יקל על ניסיונות פריצה למערכות שאנו מפתחים?

כיום ברור שלא ניתן להסתמך על GenAI בצורה עיוורת וחייבת להיות בקרה על השימוש בפתרונות שהגיעו מטכנולוגיה זו. אך ככל שהמודלים ישתפרו, אני צופה שהדבר עלול להוביל לכך. לכן, חשוב מאוד להקפיד ולא לוותר על תהליכי הבקרה כמו Code review ו-PenTest.

לסיכום, למידה ואימוץ טכנולוגיות חדשות חשובה להתפתחות הקריירה האישית של מפתחים וארגוני פיתוח. חשיבות זו הופכת לקריטית עם כניסת כלי הבינה המלאכותית לחיינו. לכניסת הכלים האלו יתרונות רבים, אך גם חסרונות. משכך, קיימת חשיבות רבה בלימוד הכלים השונים בשוק ושילובם הנכון בתהליכי העבודה. מפתחים או ארגוני פיתוח שלא יבינו זאת, פשוט יישארו מאחור.

מאת אורי רבין - מנהל הפיתוח של מחלקת הפלטפורם באימפרבה

d&b – לדעת להחליט

תגיות