אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטראוס בונה על חומוס טרי שייצא מהמכונה וגם יהיה טעים חומוס טרי במסעדה | צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי

שטראוס בונה על חומוס טרי שייצא מהמכונה וגם יהיה טעים

חברת המזון, שנסחרת בשפל של 7 שנים, חתמה עם גן שמואל על השקעה משותפת של מאות אלפי דולרים במכונה לייצור גרגירי חומוס מבושלים שישווקו למסעדות

19.06.2024, 06:00 | נורית קדוש

שטראוס, שביצועיה העסקיים טרם התאוששו ממשבר הסלמונלה שפקד את מפעל הממתקים שלה לפני שנתיים, ושווייה צנח לרמה של לפני שבע שנים – מתניעה מהלך להתרחבות בשוק המוסדי. לכלכליסט נודע כי חברת המזון חתמה בחודש שעבר עם תעשיינית המזון "גן שמואל" על מיזם המאפשר למסעדות לייצר מנות חומוס טריות בתוך שניות.

יחידת החדשנות של שטראוס כבר פיתחה לפני שנתיים מכונה ייעודית להכנת מנות חומוס טריות. מדובר במכונה שאליה מכניסים בצד אחד גרגירי חומוס טריים, טחונים ומבושלים ובצד אחר טחינה גולמית, ובלחיצת כפתור היא מערבבת את החומרים ומוציאה בתוך שניות מנת חומוס טרייה מוכנה. דגם של המכונה הזו הציגה שטראוס לראשונה לפני שנתיים בפסטיבל חומוס, אך מאז המיזם לא קודם.

כאמור, במאי השנה חתמה שטראוס על הסכם עם תעשיינית המזון גן שמואל, שלפיו ישקיעו הצדדים בבניית ציוד משלים: מכונה לייצור גרגירי חומוס מבושלים ומתובלים, שייארזו בשקיות סטריליות וישווקו למסעדות שיחזיקו במכונה לייצור מנת חומוס מוכנה לאכילה. ההשקעה בפיתוח הציוד במפעלי גן שמואל מוערכת במאות אלפי דולרים. לצד שיווק בארץ, הפוטנציאל הגדול של המהלך טמון בשווקים בחו"ל, מה שיחייב השקעה נוספת.

בענף ההסעדה יש ביקוש לפתרונות מהירים, שיכולים לחפות על המחסור החמור בעובדים. כך לדוגמה חלק ניכר מהפסטה הנמכרת במסעדות מסופק במנות במשקל אחיד על ידי פסטה ריקו של תנובה, המצריכות בישול של דקה במים רותחים בשילוב רוטב.

לצד הניסיון לפתח את תחום הפעילות החדש, ממשיכה שטראוס לקדם את מכירת יד מרדכי, ירקות טעם הטבע ורשת קפה עלית. במסגרת זאת החברה חתמה בחודש שעבר על מזכר הבנות עם חברת מרינה, שבבעלות רמו בן שושן (50%), קרן גרין לנטרן של ריצ'י האנטר (30%) ודיסקונט קפיטל (20%), למכירת טעם הטבע בכ־30 מיליון שקל. אלא שבעוד הצדדים העריכו כי העסקה תאושר מהר ברשות התחרות, כעת הצפי הוא שהבדיקה תארך שישה עד שמונה שבועות, מכיוון שהרשות דרשה בשבוע שעבר נתונים רבים נוספים על רקע העובדה שמרינה קנתה בשנה שעברה את חברת עלה עלה, המגדלת מגוון עלי פרימיום לשיווק למסעדות.

בתוך כך מתנהלים מגעים עם כמה גורמים הבוחנים את רכישת יד מרדכי. גורם שהתעניין בעסקה החליט לסגת נוכח המחיר שביקשה שטראוס, כ־150 מיליון שקל, המשקף מכפיל 10 לחברה שנוכח שינויים שעברה בשנים האחרונות, קשה לחזות את ה־EBITDA שלה. המהלך למכירת החברות הוא חלק מיישום התוכנית האסטרטגית שהציגה שטראוס במרץ האחרון להתמקד בעסקי הליבה, הצומחים בקצב שנתי של 5%-4% ומניבים רווחיות תפעולית של לפחות 10%. נכון להיום, רק 67% מההכנסות עונים על ההגדרה.

התוכנית האסטרטגית, שיצאה לדרך אחרי שתי פעימות של פיטורי עובדים וחמש פעימות של העלאות מחירים בשיעורים חדים, נדרשת נוכח המצב שאליו נקלעה הקבוצה בעקבות הריקול העצום במפעל הממתקים בנוף הגליל לפני שנתיים. בשבוע שעבר הותירה מידרוג את האופק השלילי לדירוג Aa1 לסדרות האג"ח ה', ו' של קבוצת שטראוס בנימוק שהחברה מתמודדת עם סביבת שערי חליפין מאתגרת ועם התייקרות חומרי הגלם, ובראשם הקפה והקקאו.

במידרוג מעריכים כי במחצית השנייה השנה תחול פגיעה משמעותית ברווחיות החברה בעקבות עליית מחירי הקקאו, ובטווח הקצר רווחיות החברה תיוותר נמוכה בהשוואה לשנים שקדמו לריקול. מאז מינויו של שי באב"ד בדצמבר 2022 למנכ"ל הקבוצה, צנחה מנייתה ב־32.3%.

תגיות