אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השימוש בטכנולגיה גדל - בניגוד למחזור האלקטרוניקה רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות | בנק מזרחי טפחות

דעה

השימוש בטכנולגיה גדל - בניגוד למחזור האלקטרוניקה

עידוד יצרני הטכנולגיה פעולות מחזור לקהל הלקוחות בזמן המכירה יהיה הפתרון הטוב ביותר מבחינה כלכלית וידידותית לסביבה. אחרת, תעלה בקרוב מאוד השאלה - האם התועלת הכלכלית מהטכנולוגיה והתקשורת עולה על הנזק של איכות הסביבה?

30.11.2023, 15:47 | רוננן מנחם

הטכנולוגיה והתקשורת מתקדמים במהירות בעשורים האחרונים. אפילו התורים הארוכים ליד החנויות, שהכרנו ערב השקת כל אייפון חדש, "נפלו קורבן" לטכנולוגיה, שכן היום יש מכירות מקוונות יותר.

מטבע הדברים, ההתקדמות הטכנולוגית והעלייה המתמדת ברמת החיים מגדילה עשרות מונים את הביקוש למכשירי תקשורת וטכנולוגיה המתקדמים ביותר - זה היה פעם סמל סטטוס וכיום חלק משיגרה. מסתבר כי יותר מ-9 מיליון איש באיחוד האירופי עובדים בזה. מומחי הטכנולוגיה הם כמעט 5% מכוח העבודה ביבשת. 90% מהאנשים השתמשו באינטרנט בשנה שעברה ו-42% עשו שימוש באתרי ממשל ושלטון מקוונים.

יתר על כן, בשנה-שנתיים האחרונות, התפרצות ה-AI (בינה מלאכותית) נתנה דחיפה נוספת לתהליך. הכול טוב ויפה אבל האם חשבתם פעם מה קורה לציוד המתיישן, זה שיצא מכלל שימוש? הרי קצב הגידול של היקפי הציוד שאבד עליו הכלח עולה אף הוא.

נסו לחשוב מה עשיתם עם מכשירי אלקטרוניקה וסלולר ששדרגתם? הלפטופים? המחשבים האישיים? שמרתם בבית באחד הארונות? מכרתם למישהו? סתם זרקתם? או אולי גיליתם ידידותיות לסביבה ומחזרתם?

עוד לפני שאסביר מה הסטטיסטיקה מלמדת, חשוב לי לציין כי בצד גל החדשנות יש לזכור כי פסולת של מכשירי אלקטרוניקה עלולה להזיק הן בריאותית והן סביבתית. היא כמובן כרוכה בעלויות אחסון בכל מה שנוגע לחברות, אך מה קורה לאחסון הביתי?

הלשכה לסטטיסטיקה של אירופה בדקה את הנושא. הדבר הראשון שעשיתי כשראיתי את הכותרת היה לעצור, ולחשוב מה עשיתי אני. חיפוש קל בדירה ובמחסן לא האיר אותי באור מוצלח במיוחד. בואו נראה אם התוצאות יפתיעו גם אתכם.

האם ידעתם שאחד מכל חמישה אנשים בגוש האירו שומר את הציוד הישן בבית? אספנים - זו ההתנהגות הכי נפוצה, כך שאני "בחברה טובה". רק 2% זורקים אותו. בתווך, יש כאלה שממחזרים או מוכרים למישהו אחר.

ומי ממחזר הרבה? השוודים, ההולנדים, הפינים, הדנים והאוסטרים.

בואו נתעכב על אלו שבוחרים להשאיר את הציוד המיושן בבית. מסתבר שמחצית מהאנשים משאירים את הטלפונים הניידים ומכשירי הטלפון החכמים בבית. כלומר, זה הציוד המאוחסן ביותר. רק 10% ממחזרים ופחות מ-20% מוכרים אותם למישהו מחוץ למשפחה. שוק הקח-תן לא פעיל במיוחד. אגב, יש גם 20% שלא מוותרים על המכשירים הישנים או שכלל לא רכשו מכשירים כאלו. כן, יש גם אנשים שמסתדרים בלי. מה שמעניין זה ההבדלים הגדולים בין מדינות שונות בקרב הממחזרים. מדוע למשל בבלגיה שיעורם עומד על 4% וביוון 18%?

אז סמארטפונים שומרים "סתם" הכי הרבה. מה לגבי לפטופים וטבלטים? שליש מהאנשים מחזיקים בבית ורק 10% ממחזרים. מעניין לציין ש-45% כלל לא רכשו את המכשירים, או שמסתפקים במה שיש ולא משדרגים.

מה אני מסיק מזה? מחד, שיעור גבוה יחסית של אנשים שלא רכשו את המכשירים עשוי לאותת על פוטנציאל החדירה שלהם. מצד שני, מספיק אנשים "משדרגים את עצמם לדעת" וצריך כנראה לעשות הרבה קמפיינים לטובת המודעות למחזור.

סביר להניח כי פעילות משולבת של היצרנים, תוך עידוד פעולות מחזור בזמן שהם מציעים לקהל הלקוחות מוצרים חדשים, משודרגים יותר, יהיה הפתרון הכלכלי והידידותי לסביבה הטוב ביותר. אחרת, תעלה השאלה האם התועלת הכלכלית מהקדמה הטכנולוגית והתקשורתית תעלה על הנזק הגובר שייגרם לאיכות הסביבה.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות

תגיות