אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסד כבד של יותר מחצי מיליארד שקל לכלל ביטוח יורם נוה מנכ"ל כלל ביטוח | צילום: עמית שעל

הפסד כבד של יותר מחצי מיליארד שקל לכלל ביטוח

תוצאות החברה ספגו מהלומה מהירידות החדות בשוקי ההון בחודשים אפריל-יוני , לאחר שאת הרבעון המקביל ב-2021 סיימה ברווח של 357 מיליון שקל; כלל ביטוח נדרשה "לרתק" בדוחות 627 מיליון שקל במגזר ביטוחי החיים, בשל העלייה הצפויה בתוחלת החיים וחישוב מחודש של 'הנחות התמותה'

21.08.2022, 09:22 | אלמוג עזר

האם כלל ביטוח מתווה את הדרך לרבעון קשה בענף? החברה פרסמה אתמול את תוצאותיה הכספיות לרבעון השני, ובשורה התחתונה הציגה הפסד של 510 מיליון שקל (784 מיליון שקל לפני מס). מדובר בהפסד הרבעוני הגבוה ביותר של כלל ביטוח, לפחות מאז 2007. מניית כלל החזקות — החברה־האם הציבורית של כלל ביטוח הפרטית — הגיבה לדו"חות אתמול בירידה של 0.56%, לעומת ירידה של 1.37% במדד ת"א־ביטוח, לאור ההנחה שחברות הביטוח האחרות יציגו מגמות דומות. זאת מאחר שהתוצאות שלהן הן, במידה רבה, תמונת מראה של שוק ההון. כשהוא עולה הן מרוויחות, וכשהוא יורד הן מפסידות.

ואכן, כלל ביטוח, בהובלת המנכ"ל יורם נוה, ספגה פגיעה בשל הירידות החדות בשווקים ברבעון השני, וכן בשל הצורך להגדיל את היקף ההון המרותק לאור השיפור בנתוני התמותה בישראל. מרבית ההפסד נזקף למגזר ביטוח החיים. הנחות התמותה, שעל בסיסן מחשבות חברות הביטוח את התחייבויותיהן למבוטחים, שונו השנה. העלייה בתוחלת החיים בישראל מחייבת את חברות הביטוח להגדיל כעת את ההון לקראת העשורים הקרובים, כדי שיוכלו לשלם בעתיד ליותר מבוטחים למשך זמן ארוך יותר. לכן דרשה רשות שוק ההון ביוני מהנהלות חברות הביטוח להקצות לכך הון ולדווח על כך למשקיעים.

כלל הצהירה אז כי תקצה 400 מיליון שקל עבור השינויים, שנייה רק למגדל ביטוח, שהגדילה את ההון המרותק שלה ב־600 מיליון שקל. כלל ביטוח ומגדל ביטוח הן החברות הרגישות ביותר בענף לשינויים אלה, משום שהיסטורית הן מחזיקות בקופות עם תשואה קבועה, ולכן ההתחייבות העתידית שלהן כלפי המובטחים גבוהות יותר מהמתחרות. לבסוף, ריתוק ההון של כלל היה גדול מהצפוי והסתכם ב־627 מיליון שקל.

גם התשואה השלילית בשווקים פגעה באופן מהותי בתשואות של כלל. מדד ת"א־125 ירד ברבעון השני ב־10%, והחברה רשמה הפסד כולל מהשקעות בהיקף של 4.3 מיליארד שקל. ההון שמחזיקה כלל עבור תשלומים עתידיים מושקע בשוק ההון, ולכן ירידות בו לצד תשואה שלילית מתבטאות בהפסדים.

מעבר לכך, בביטוחי חיים אפשר לגבות דמי ניהול רק אם התשואות חיוביות. כאשר המדדים יורדים מנועים מנהלי הפוליסה מלגבות דמי ניהול, עד שהתשואה מתחילת השנה תחזור להיות חיובית. כך נוצר לכלל "בור" של 550 מיליון שקל עד שתוכל לגבות מחדש. עם זאת, העליות מיולי הקטינו את הבור ל־390 מיליון שקל. כך או כך, ההפסד הכולל של חטיבת החיסכון לטווח ארוך עמד על 542 מיליון שקל.

כלל ביטוח יכולה להתנחם בהמשך הצמיחה שלה, שכן ההכנסות הכוללות מביטוחים שמכרה ומההון שניהלה הגיעו ברבעון ל־2.8 מיליארד שקל לעומת 2.6 מיליארד בתקופה המקבילה, שיפור של 6%. "הדו"ח הוא בגדר Old News", אמר נוה, "מאחר שדיווחנו כבר לפני כחודש שנרשום הפרשה של 600 מיליון שקל בעקבות שינויי לוחות התמותה, ואני סבור שזה כבר מהוון במחירי מניות החברות. ההפרשה מהווה רזרבות לעתיד, לנוכח האפשרות שמקבלי הקצבאות יאריכו ימים. זה מקטין את הסיכון של כלל לעתיד, אך מצריך אותנו לרשום כבר עכשיו הפרשה גדולה".

לפי נוה, "בטווח של חצי שנה אפשר לראות שהחברה רשמה הפסד של 290 מיליון שקל, ובנטרול לוחות התמותה הרווחנו כ־120 מיליון שקל, למרות השפעת שוק ההון. בניכוי לוחות התמותה החברה היא בין הצומחות בענף, לאחר ששיפרנו את יכולת התפעול והחיתום שלנו".

קבוצת כלל עומדת לקראת שינוי משמעותי בהחזקות שלה: לפני קצת יותר משבוע נחתמה העסקה שבה רוכשת כלל את MAX לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל. חברת כרטיסי האשראי תהיה בבעלות חברת האחזקות (חברה האם) ולא תחת כלל ביטוח (חברה הבת). מקס פרסמה את דו"חותיה לרבעון השני והציגה רווחים, ובכלל מקווים כי רכישתה תקטין את התלות של החברה בשוק ההון ובביטוחי חיים — ובהתאם את התנודתיות ברווחים.

הרווח הנקי הרבעוני של מקס היה 66 מיליון שקל, שיפור של 43% לעומת הרבעון המקביל — סכום שמעמיד את התשואה להון על 15.9%.

כלל ביטוח היא חברת הביטוח הרביעית בגודלה עם שווי שוק של 5 מיליארד שקל, אולם היא היחידה בענף המתנהלת ללא גרעין שליטה. בעל המניות העיקרי הוא אלפרד אקירוב, שמחזיק ב־15% באמצעות אלרוב והתנגד לרכישת MAX. לפיכך, אישור הדירקטוריון לרכישת החברה נחשב לניצחון של נוה. נוה אינו מגיב על מאבקו נגד אקירוב, אך בשיחה עם "כלכליסט" התייחס לטענות בדבר התמחור המוגזם שהעניק לחברת כרטיסי האשראי.

"היום כולם כבר רואים ב־MAX את מה שאנחנו ראינו אך לא יכולנו לדבר עליו. השיפור בתוצאות של החברה היה ידוע לנו, אבל לא יכולנו להציג אותו, כל עוד MAX טרם פרסמה את הדו"חות שלה. עכשיו ברור שהמחיר שסגרנו הוא סביר ושהעסקה טובה. ברבעון שבו שוק ההון בירידות, וגם מתממשים סיכונים ביטוחיים, MAX מציגה רווחי שיא, והיא תאפשר לכלל החזקות להסתמך על רגל יציבה נוספת, שמשיקה לתחום הפיננסי, לצד חברת הביטוח, אבל אינה מושפעת כה חזק מהתנודתיות בשוק ההון".

תגיות