אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סטארלינק לא תגיע לרצועה כ"כ מהר, אבל החשש כבר פה לוויין של סטארלינק. אלפי לוויינים שטסים סביב כדור הארץ, ומספקים אינטרנט מהיר בלי צורך בתשתית פרט לתחנת ממסר קטנה | צילום: Starlink

פרשנות

סטארלינק לא תגיע לרצועה כ"כ מהר, אבל החשש כבר פה

גם אם האינטרנט הלווייני של מאסק נועד לארגוני סיוע בעזה, הוא יכול לשמש מחבלי חמאס ויהיה קשה לשבש אותו. נראה שלחברה אמצעים שצריכים להדאיג משתמשים בעולם

29.10.2023, 17:34 | עומר כביר

המיליארדר אלון מאסק, הבעלים של X, טסלה ו־SpaceX, הבטיח בסוף השבוע להפעיל ברצועת עזה את סטארלינק (Starlink), מערכת האינטרנט הלווייני של SpaceX, לטובת ארגוני סיוע. זאת, תוך התעלמות מכך שיהיה זה כמעט בלתי אפשרי למנוע מחמאס גישה למערכת מרגע שתוכנס לרצועה. אחרי נזיפה פומבית ב־X (לשעבר טוויטר) משר התקשורת ד"ר שלמה קרעי התקפל מאסק והבהיר שהמערכת לא תופעל ללא אישור ישראל — עמדה שמבטיחה שסטארלינק לא תופעל ברצועה לפחות עד תום המלחמה.

ביום שישי, כחלק מההיערכות לכניסה קרקעית, ניתקה ישראל, לפי דיווחים, את האינטרנט והתקשורת ברצועה. זאת, בין השאר, על מנת להקשות על מחבלי חמאס לתקשר ביניהם, להיערך, לתאם ולהגיב לפעולות הכוחות הישראליים ברצועה. אף שמדובר בצעד בעייתי שלא חף מפגיעה בחפים פשע, מבחינת הכוחות הלוחמים מדובר בחסימה שיכולה להציל חיי חיילים ישראלים ולסייע משמעותית במתקפה הקרקעית.

ואולם, המהלך עורר ביקורת מצד גורמים שונים, ובהם גם חברת הקונגרס האמריקאית אלכסנדריה אוקסיו־קורטז. "ניתוק כל התקשורת לאוכלוסייה של 2.2 מיליון איש הוא בלתי מתקבל", היא כתבה ב־X. "אני לא יודעת איך ניתן להגן על מעשה שכזה". אגב, שלושה שבועות אחרי מעשי הטבח המחרידים של חמאס, אוקסיו־קורטז התייחסה אליהם בחשבון ה־X בעיקר בהקשר של תגובת ישראל ולא מצאה לנכון לגנות אותם בצורה חד־משמעית או נטולת הסתייגויות. לעזרתה של אוקסיו־קורטז הגיע מאסק, שהתחייב: "סטארלינק תתמוך בקישוריות לארגוני סיוע בינלאומיים בעזה".

בעזרת צי של אלפי לוויינים קטנים שטסים במסלול נמוך היקפי סביב כדור הארץ, סטארלינק מסוגלת לספק אינטרנט מהיר כמעט לכל מקום בעולם, בלי צורך בתשתית מקומית פרט לתחנת ממסר קטנה יחסית שמתקשרת עם מערך הלוויינים. הלוויינים הראשונים של המערכת שוגרו לחלל ב־2019 ומשוגרים כמעט מדי שבוע. כיום יש למאסק יותר מ־4,500 לווייני אינטרנט פעילים במסלול היקפי סביב כדור הארץ, 50% מכלל הלוויינים בחלל, שמספקים חיבור לווייני לכ־60 מדינות. השאיפה היא להגיע ל־42 אלף לוויינים, שיספקו כיסוי כלל־עולמי.

המערכת זכתה לתשומת לב בינלאומית אחרי שצבא אוקראינה החל להשתמש בה בעקבות הפלישה הרוסית בשנה שעברה, שבמסגרתה הרסו הכוחות הרוסיים את התשתית המקומית באזורים שאליהם נכנסו. לפני כשבועיים הודיע שר התקשורת שמתקיימים מגעים להפעלת המערכת בישראל.

אמצעי שיבוש לא יעילים

בטענה של מאסק יש כמה בעיות. ברמה הפשוטה ביותר, התחברות למערכת דורשת שימוש בתחנות קרקע ייעודיות, וספק אם ישראל תאשר הכנסתן לרצועה. חשוב יותר: אף שמאסק טוען שהשימוש יהיה לטובת ארגונים הומניטריים בלבד, בפועל לא תהיה לסטארלינק אפשרות לשלוט על זהות המשתמשים במערכת, וחמאס לא יתקשה להחרים את תחנות הקרקע לשימושו. אפשר להעריך בוודאות גדולה שבמידה שאכן תופעל סטארלינק ברצועה, חמאס יזכה לגישה לאינטרנט באדיבות מאסק. ולכן עצם הסכמתו של מאסק להפעלת סטארלינק ברצועה שקולה למתן סיוע ישיר לחמאס במלחמה נגד ישראל ועמידה במאבק לצד ארגון הטרור שרק לפני שלושה שבועות רצח וחטף אזרחים חפים מפשע, בהם קשישים, תינוקות ומשפחות שלמות.

ישראל יכולה אומנם לאסור כניסה של תחנות הממסר של המערכת לרצועה, אבל אם אלו יוברחו פנימה ומאסק יאפשר להתחבר לסטארלינק מהרצועה (ניתן להגביל את הגישה למערכת על בסיס המיקום הפיזי של תחנת הממסר), לא תהיה לישראל דרך יעילה למנוע לחלוטין את השימוש בה. תחנת הממסר מתקשרת ישירות עם אלפי לוויינים במסלול נמוך. את הלוויינים אי אפשר להשמיד, וגם השמדה של תחנות הממסר היא בעייתית אם לא בלתי אפשרית שכן רק סטארלינק עצמה יכולה לזהות את מיקומן המדויק. ניתן אומנם לפרוס אמצעי שיבוש כמו אלו שמשמשים לשיבוש מערכות ניווט לווייני, אבל יש ספק אם אלו יצליחו לשתק את המערכת לחלוטין. באוקראינה, שם עושה הצבא שימוש במערכת מאז תחילת הפלישה הרוסית, לא הצליחה רוסיה להפעיל אמצעים שימנעו שימוש במערכת, והפעמים היחידות שבהן סטארלינק לא תפקדה היו כאשר מאסק החליט להשבית אותה באזורי קרבות.

כוח מסוכן בידי מאסק

על רקע זה יצא השר קרעי במתקפה נגד מאסק, בין השאר בפוסט שפרסם באנגלית ב־X. "ישראל תשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי להילחם בזה", כתב. "חמאס ישתמש בכך לפעילות טרור. אין ספק בכך. אנחנו יודעים את זה, ומאסק יודע את זה. חמאס הוא דאעש. מאסק יכול להתנות זאת בשחרור התינוקות, הבנים, הבנות, הקשישים החטופים שלנו. כולם! עד אז, משרד התקשורת בראשותי ינתק כל קשר עם סטארלינק".

מאסק, שהבין שחוסר הזהירות שלו סיבך אותו שוב, מיהר לבצע נסיגה טקטית וכתב בתשובה לקרעי: "אנחנו לא כל כך נאיביים. שום מסוף של סטארלינק לא ניסה להתחבר מעזה. אם אחד יתחבר, ננקוט אמצעים יוצאי דופן על מנת לוודא שהוא משמש רק למטרות הומניטריות לחלוטין. יותר מכך, נקיים וידוא ביטחוני מול ממשלות ארה"ב וישראל לפני שנפעיל אפילו מסוף יחיד".

תשובתו של מאסק שמה סוף, בפועל, לתוכנית להכנסת סטארלינק לרצועה, שכן קשה לדמיין תרחיש שבו ישראל, שמכירה את יכולותיו של חמאס להעביר לשימושו משאבים שיועדו לארגונים הומניטריים, תאשר את הפעלתה ברצועה.

ואולם, התגובה של מאסק כן צריכה לעורר חשש בקרב משתמשים קיימים בסטארלינק, ובפרט קביעתו שלפיה יש לחברה יכולת לנקוט ב"אמצעים יוצאי דופן" על מנת לוודא את מטרות השימוש במערכת. אמצעים מסוג זה עלולים לכלול יכולת לנטר את תעבורת האינטרנט של המשתמש, דוגמת האתרים, השירותים והאנשים שאיתם הוא מתקשר. אם למאסק יש יכולת כזו, והוא יכול להפעיל אותה ללא פיקוח בית משפט, מדובר בכוח מסוכן שנמצא בידיו של אדם שגם כך לא ידוע בשיקול הדעת שלו.

תגיות