אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדולר מתחזק ומתקרב ל-3.77 שקלים; "עדיין לא ניתן לזהות בהלה" מטבע ין יפני | צילום: בלומברג

הדולר מתחזק ומתקרב ל-3.77 שקלים; "עדיין לא ניתן לזהות בהלה"

המטבע האמריקאי מתחזק ב-0.3% בשוק המט"ח המקומי, היורו נחלש ב-0.1% ל-4.03 שקלים; רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות: חוסר הוודאות משפיע, אך שוק המט"ח בעמדת המתנה

02.07.2024, 13:44 | שיר רייטר

השקל נחלש היום (ג') בשוק המט"ח המקומי ביחס לשערים היציגים שנקבעו אתמול בצהריים.

הדולר מתחזק ב-0.3% מול המטבע הישראלי ונסחר תמורת 3.765 שקלים, היורו נחלש ב-0.1% ל-4.03 שקלים.

"פיחות השקל נובע הן מהתחזקות הדולר בעולם והן מחולשה מקומית", כתב היום רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות.

"הדבר מתבטא גם בירידות בשוקי המניות ויותר מכך - בשוקי איגרות החוב. בלבול ואי וודאות מאפיינים את כל התחומים שהשוק פועל לפיהם - ביטחון, פוליטיקה וכלכלה. לא מסתמן שיפור או כיוון כלשהו באף אחד מהם.

"להערכתי, גם התחדשות השיח על החקיקה המשפטית משפיע על הסנטימנט בשוק במידת מה. במצב דברים כזה קשה לציבור המשקיעים לקבל החלטות והשקל נוטה להיפגע.

"גם הסמיכות להודעת הריבית ותחזית הכלכלית החדשה של בנק ישראל ביום שני הקרוב משפיעה על שוק המט"ח ולכן הוא בסוג של עמדת המתנה.

"יחד עם זאת צריך לזכור כי השקל אמנם נחלש ב-1.4% מול הדולר בחודש האחרון אבל היורו נחלש גם כן מול הדולר בשיעור דומה של 1.2% על רקע הטלטלות הפוליטיות ביבשת (במיוחד בצרפת). כשלוקחים זאת בחשבון, ונזכרים שהשקל כבר ביקר רמות של 4.08 לדולר עם פרוץ המלחמה ושבנק ישראל עוקב מקרוב אחר הנעשה - עדיין לא ניתן לזהות בהלה, או החמרה של מגמת היחלשות השקל מהתקופה האחרונה.

"צריך להיזהר מאוד מהסקת מסקנות לפי יום בודד, או מספר ימים, שכן השקל מגיב מהר ובעוצמה להתפתחויות חיוביות ושליליות - במקרים לא מעטים גם תוך כדי יום המסחר".

בשווקים הבינלאומיים נחלש היורו ה-0.2% מול המטבע האמריקאי וצמד המטבעות נסחר ברמה של 1.07 דולר ליורו.

מוקדם יותר התחזק היורו בשוק הישראלי לרמה של 4.04 שקלים, אך נסוג מעט לאחר פרסום נתוני האינפלציה, שהראו התקררות בחודש יוני.

מדד המחירים לצרכן בגוש היורו עלה ב-2.5% ביוני בחישוב שנתי וב-0.2% בחישוב חודשי, בהתאם לתחזיות השוק ואחרי אינפלציה של 2.6% שנמדדה בחודש מאי.

מדד הליבה, שמנטרל את מחירי המזון והאנרגיה שנחשבים לתנודתיים, עלה ב-2.9%, בדומה לחודש מאי ומעל צפי האנליסטים לעלייה של 2.8%.

לקראת החלטת ריבית בנק ישראל בשבוע הבא, כתבו כלכלני בנק דיסקונט "אנו מוסיפים להעריך שבנק ישראל יבחר שלא להפחית השנה ריבית, לנוכח האינפלציה, המדיניות הפיסקאלית ופרמיית הסיכון של מדינת ישראל. זאת, בניגוד לשוק החוזים שמגלם קרוב להורדת ריבית אחת עד סוף השנה".

גם עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, מעריך שבנק ישראל יותיר את הריבית על כנה בהחלטתו ביום שני הקרוב, לנוכח פרמיית הסיכון של ישראל שנותרה גבוהה.

"למרות זאת, במבט לשנים הקרובות אנו סבורים שהיא תרד יותר מהציפיות הגלומות בשוק ההון. מאז ההחלטה הקודמת אי-הוודאות הגיאופוליטית נותרה גבוהה, דבר הבא לידי ביטוי גם ברמה הגבוהה של פרמיית הסיכון הנמדדת בפערי תשואות אג"ח הממשלתיות של ישראל. דבר התומך בהשארת הריבית ללא שינוי.

להערכתנו, תשומת הלב של המשקיעים תהיה לנאום הנגיד ולתחזיות המעודכנות של הבנק לצמיחה, לאינפלציה ולריבית. אנו סבורים שבתחזיות המעודכנות הבנק ימשיך לאותת על כך שכוונתו כן להפחית את הריבית ב-12 החודשים הבאים אבל גם ידגיש את נושא החשש מפרמיית הסיכון".

הדולר מטפס ב-0.2% מול הין והמטבע היפני נסחר ברמה של 161.69 דולר - סביב שפל של 38 שנה.

"רבים ציפו שעם סיום תקופת הריבית השלילית ביפן בחודש מרץ, הין היפני ייהנה מרוח גבית חזקה. בפועל, התרחש בדיוק ההפך, והין היפני חווה לחץ מחודש, כאשר צנח לשפל של 30 שנה מול היורו ולשפל הנמוך ביותר מאז 1986 מול הדולר האמריקאי", כתב כריסטיאן נולטינג, הכלכלן הראשי בדויטשה בנק.

"כדי להתמודד עם הפיחות החמור של היין, התערב הבנק המרכזי היפני בשוקי המט"ח בסוף אפריל וב-1 במאי, כמעט מיד לאחר פגישת הבנק הפדרלי האמריקאי. בסופו של דבר, ההתערבויות לחיזוק הין דעכו שוב במהלך מאי ויוני. בשל פער התשואות הגבוה והמתמשך, במיוחד מול הדולר האמריקאי, ועל רקע העיכובים המתמשכים במחזור הורדות הריבית של הבנק הפדרלי, הין היפני נותר מטבע מימון.

"עד ה-28 ביוני, שער הין ביחס לדולר עלה מעל 160, הרמה שבה בנק יפן לחץ על הבלמים באמצעות ההתערבויות שלו בסוף אפריל. בהתאם, ציינו פקידים יפנים כי בנק יפן מוכן להתערבויות חדשות בכל עת. עם זאת, מאחר שהפיחות של הין התרחש בקצב סדור הפעם, בניגוד לאפריל, התערבויות כאלה טרם התממשו.

"אנו צופים שתי העלאות ריבית נוספות שיביאו את ריבית הבנק ל-0.5% עד אמצע השנה הבאה".

תגיות