אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרשויות בארה"ב מעלות הילוך במאבק בחברות קריפטו: מי על הכוונת? BUSD | בלומברג

הרשויות בארה"ב מעלות הילוך במאבק בחברות קריפטו: מי על הכוונת?

הרגולטורים בארה"ב הורו לעצור את הנפקת המטבע היציב BUSD שהנפיקה פקסוס עבור בורסת הקריפטו בייננס - וצפויים להגיש כתב אישום נגד החברה על הפרת חוקי ני"ע; כמו כן הורו לבורסת קראקן להפסיק שיווק אחד ממוצריה

15.02.2023, 23:27 | ויקי אוסלנדר

תעשיית ההלוואות, הבנקאות והמסחר הריכוזיים של שוק הקריפטו תחת מתקפה רגולטורית. אחרי קריסות קטסטרופליות של כמה שחקנים ענקיים בשוק, וגילויים מתמשכים על פעילות תרמיתית מצד אלו שהובילה לאובדן ערך בשווי מיליארדי דולרים למשקיעים קטנים, הגבירה רשות ני"ע האמריקאית (SEC) את הלחץ. את עיקר מאמציה היא משקיעה בחברות ריכוזיות בתחום ובמוצרים שהן מציעות למשתמשים. הראשון שבהם הוא מטבע יציב שהנפיקה פקסוס (Paxos) עבור בורסת הקריפטו הגדולה בעולם בייננס, והשני הוא מוצר ה"Staking" שמציעות מרבית הבורסות הגדולות.

ביום שני שלחה ה-SEC מכתב לפקסוס, מנפיקת המטבע היציב BUSD, והזהירה כי היא צפויה לנקוט נגדה הליכים משפטיים על הפרת חוקי ני"ע (התראת Wells). זמן קצר אחר כך הרגולטור מניו יורק (NYDFS) הורה לחברה על עצירת הנפקת המטבע. פקסוס הודיעה כי תפסיק להנפיק את המטבע ב-21 בפברואר וסיימה נכון לעת עתה את מערכת היחסים שלה עם בייננס, שותפות שהשתיים מקיימות מאז 2019. בהצהרה טענה כי קיימת "אי הסכמה מוחלטת עם אפיון המטבע כני"ע". כל זה מעט מדי עבור בייננס, שבין כה וכה חוותה בחודשים האחרונים פדיונות ענק בהיקף של כ-15 מיליארד דולר, ברקע החששות הגוברים מצד משתמשים מיציבותה.

BUSD הוא מטבע יציב שמונפק מאז 2019 וערכו מוצמד לדולר האמריקאי. הוא השלישי בגודלו בשוק ושוויו עומד על כ-16 מיליארד דולר. המטבע, אף ששמו אחד, הוא מטעה, וכולל למעשה שני מטבעות בעלי אותו שם: הראשון הוא BUSD פקסוס, אותו מטביעה החברה האמריקאית תחת אישור ה-NYDFS ורק על גבי רשת בלוקצ'יין האת'ריום; והשני הוא מטבע שבייננס עצמה מטביעה באותו השם (שלא זכה לאישור הרגולטור האמריקאי) והוא מתקיים על גבי בלוקצ'יינים רבים אחרים, כמו מעין מוצר נגזרת.

פקסוס BUSD מגובה בנכסים פיננסיים מסורתיים כמו ני"ע מסחריים באופן מלא, כלומר על כל BUSD אחד שמנפיקה החברה יש נכס בשווי דולר אחד בעתודותיה. בשל גיבוי מסוג זה התבטאו שני יו"רים של ה-SEC, ג'יי קליטון ומחליפו גארי גנסלר, כי מטבעות יציבים מסוג אלו דומים לקרנות נאמנות בשוק הכסף (MMMF).

אם ה-SEC יטען בהצלחה בבית המשפט שהמטבע שהנפיקה פקסוס הוא ני"ע, מטבעות יציבים אחרים צפויים להיות מושפעים מכך עמוקות. בין השאר מדובר במטבע היציב הגדול ביותר – USDT, שנחשב עמוד השדרה של פעילות המסחר בשוק הקריפטו. בשנים האחרונות ניכר היה כי מטבעות מסוג אלו, שהקלו על המסחר בשוק הקריפטו התנודתי, נתפסים אצל הרגולטורים כאיום הגדול ביותר לשוק הפיננסי המסורתי. אלו הצהירו לא אחת על כוונתם לפקח באופן הדוק יותר על מטבעות מסוג אלו. אם יצליח הרגולטור האמריקאי במקרה זה, הדבר עלול לזלוג למטבעות יציבים אחרים וככל הנראה לייצר מחנק נזילות בשוק הקריפטו (האמריקאי לפחות). אם מדינות אחרות יאמצו גישה זו הדבר יכול להפוך ממש משבר קיומי. בכל מקרה תוצאה אחת כבר ניכרת מיד על פני השטח – פרויקט המטבע היציב שתכננה ענקית התשלומים פייפאל להשיק בשיתוף עם פאקסוס נעצר.

מוצר שני שמצוי בלב פעילות האכיפה של ה-SEC הוא ה-Staking. רק שבוע לפני שפעלה מול פקסוס הגיעה הרשות להסדר עם בורסה אחרת בעלת פרופיל גבוה, קראקן, להסדר בהיקף 30 מיליון דולר שכלל גם התחייבות הבורסה האמריקאית להפסיק להציע את המוצר ללקוחותיה האמריקאים.

Staking, בפשטות, היא פעולה לפיה משתמש מפקיד כמות מסוימת של מטבעות בפלטפורמה מסוימת, נועל אותן בחוזה ספציפי, ובתמורה לקבלת עמלה על אימות עסקאות באותה הפלטפורמה. בבלוקצ'יין האת'ריום, למשל, כל מי שנועל לפחות 32 מטבעות את'ר לוקח חלק במנגנון זה.

כיום קיימים "מאגרים" שונים לשם כל אחד יכול להוסיף כמות מסוימת של מטבע כדי שביחד ובאופן קולקטיבי המאגר שימש "מאמת", ובתמורה כל מפקיד מקבל את חלק היחסי בעמלות המתקבלות. בורסות שונות מציעות מוצר זה, אותו הן משקיעות במאגרים שונים למטבעות שונים, לפי אסטרטגיות שונות.

עבור ה-SEC כשרשות מרכזית מנסה "למכור" למשתמשים מוצר כזה, ומבטיחה למשתמשים כי היא מחזיקה במיומנויות ייחודיות כדי להשיג תשואות טובות לאותן משקיעים, הרי שהמוצר עצמו נופל תחת המבחן המשפטי המקובל (מבחן האווי) למסחר ני"ע שמחויב בגילוי ושקיפות בהתאם כדי להגן על אותם משקיעים.

ב-SEC לא השאירו כל מקום לספק בחשיבות של גילוי זה, ומסבירים בכתב התביעה כי בהעדר גילוי אף משקיע במוצר של קראקן לא ידע על "מצבם העסקי והפיננסי של הנתבעים, העמלות הנגבות על ידי הנתבעים, היקף הרווחים של הנתבעים וסיכונים ספציפיים ומפורטים של ההשקעה".

עוד מנמקים את פעילות האכיפה תוך התייחסות לאחת מנקודות התורפה הגדולות של מוצרים אחרים דומים בשוק שפגעו מהותית במיליוני משקיעים בעולם בחודשים האחרונים: "למשקיעים לא הייתה שום תובנה לגבי מצבם הפיננסי של הנתבעים והאם לנתבעים יש את האמצעים לשלם את התשואות המשווקות". גישה זו למוצר פופולרי זה הביאה על הרשות את זעם מנהלי בורסות ופלטפורמות אחרות, לרבות מנכ"ל-מייסד קוינבייס האמריקאית שטען כי יגן על מוצר דומה שהוא מציע ללקוחותיו בבית משפט אם יידרש.

פעולות אלו מצביעות על כך כי תמה סבלנותו של הרגולטור האמריקאי, שהזהיר כבר כמה שנים שהוא רואה במוצרים רבים בשוק הקריפטו כני"ע, ובכוונתו לאכוף את החוקים הקיימים למוצרים הפיננסיים השונים שפיתח השוק לעצמו.

פעילות האכיפה מגיעה על רקע התמוטטות מוחלטת של שורה ארוכה של חברות בשוק המכונות CiFi, כולן חברות שעסקו פחות או יותר באותו הדבר - לקיחת פיקדונות של מטבעות קריפטו תוך הבטחה של ריבית משתוללת למשקיעים קטנים וגדולים. ואז הלוואה או השקעה של מטבעות אלו לחברות ואו פרויקטים אחרים תמורת ריבית גבוהה יותר.

הקריסות בחודשים האחרונות נבעו בין היתר מהאופן שבו כולן היו קשורות אחת בשנייה בדביקות רעילה שהפכה אסון אחד לקטסטרופה קולקטיבית. כעת השטף הרגולטורי כמו גם השימו באפיקים משולבים אזרחיים ופליליים נועד לנתק את חברות אלו ודומות להן בשוק הקריפטו מהכלכלה המסורתית וייצר שכבת הגנה למשקיעים הקטנים.

תגיות