אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרטנר בהסכם עם yes: מנסה לשדרג את הטלוויזיה שלה מימין: מנכ"ל yes אילן סיגל ומנכ"ל פרטנר אבי גבאי | צילומים: רמי זרנגר, ינאי יחיאל

פרטנר בהסכם עם yes: מנסה לשדרג את הטלוויזיה שלה

עסקה משמעותית בשוק הטלוויזיה: yes שבשליטת בזק תפתח אפליקציית תכנים שמבוססת על המותג שלה Sting+, שתחליף את האפליקציה הנוכחית של פרטנר TV ותגדיל את היקף התכנים המוצעים לצרכנים; פרטנר מבצעת את המהלך בניסיון להדביק את התחרות בשוק התקשורת 

09.07.2024, 09:50 | עדיאל איתן מוסטקי

פרטנר ו־yes חתמו על הסכם שיתוף פעולה לפיו לקוחות הטלוויזיה של פרטנר יעברו לשירות על בסיס מותג של yes. המהלך יאפשר לפרטנר לחזור להתחרות בשוק הטלוויזיה, לאחר ירידה עקבית במנויי הטלוויזיה שלה בשנתיים האחרונות.

על פי ההסכם, yes תפתח אפליקציה ייעודית לפרטנר TV, שתתבסס על התכנים של Sting+‎ של yes. העסקה כפופה לאישור רשות התחרות, כשבמידה שיתקבל, האפליקציה החדשה צפויה להתחיל לפעול בתוך כמה חודשים. שירות הלקוחות, התמיכה הטכנית ומיתוג האפליקציה יישארו בידיים של פרטנר.

לפרטנר כמה יתרונות משמעותיים בעסקה: הורדת הסיכון, כוח האדם וההוצאות הכרוכים בפיתוח תכנים והגדלת כמות התכנים ללקוחות. yes מבחינתה מרוויחה מקור הכנסה נוסף לשירותים שאת חלקם היא מספקת ממילא וחשיפה גדולה יותר לתכנים שהיא מפיקה.

על פי ההסכם, פרטנר תשלם ל־yes עבור כל לקוח שמתחבר לשירות. הסכום פר לקוח לא פורסם, אך החברות דיווחו כי פרטנר התחייבה לתשלום חודשי מינימלי של 5.3 מיליון שקל בחודש (63.6 מיליון שקל בשנה) עבור התפעול של האפליקציה. ההסכם יהיה תקף לחמש שנים מתחילת ההשקה המסחרית של האפליקציה החדשה.

מהלך מתבקש

על פי ההסכם, ההשקה תתקיים במהלך תשעת החודשים הקרובים, או עד שישה חודשים מקבלת אישור רשות התחרות. ההסכם עצמו אינו בלעדי לשתי החברות — ובעתיד תוכל כל אחת להתקשר בהסכמים דומים עם חברות אחרות.

לפי סבינה לוי, מנהלת מחקר ואנליסטית תקשורת בלידר שוקי הון, "מדובר במהלך חיובי עבור הסקטור, כאשר היה ברור כבר תקופה ארוכה כי המודל העסקי הקיים של פרטנר וסלקום בתחום הטלוויזיה אינו בר־קיימא בראיה ארוכת טווח, נוכח השינויים במאפייני התחרות והשקת פלטפורמות תוכן חדשות - הן על ידי חברות זרות והן על ידי שחקנים מקומיים. אנו מעריכים כי המהלך עשוי לתרום לשיפור בתוצאותיה של פרטנר וליצור מקור הכנסה חדש ל־yes, שגם היא מתמודדת בשנים האחרונות עם התחרות הגוברת. בשלב זה אין מספיק נתונים כדי להעריך את ההשפעה של השיתוף בין פרטנר ל־yes על התוצאות של החברות, אולם אנו מניחים כי הן לא היו מתקשרות בהסכם מסוג זה לולא היו צופות תרומה כלכלית ברורה לפעילותן. אנו לא פוסלים כי השיתוף מהווה סנונית ראשונה למהלכים מסוג זה בין חברות נוספות בסקטור בעתיד".

אחד הטעמים לעסקה הוא שבשוק הטלוויזיה יש יתרונות לגודל — כלומר, ככל שיותר לקוחות מתחברים לשירות, העלות הממוצעת פר לקוח יורדת ובכך חברות גדולות הופכות לרווחיות יותר - או לפחות להפסדיות פחות. השינוי הנוכחי מוביל לכך שבישראל יהיו שלוש קבוצות מתחרות בתחום התוכן: סלקום, HOT ו־yes (שפרטנר תרכוש את שירותיה). מלבדן, לפני מספר חודשים נכנסה לשוק FreeTV, שבבעלות משותפת של קשת ו־RGE, אך המודל העסקי שהיא מציעה שונה משל יתר הספקיות, שכן היא מציעה שירות מוזל עם פחות תוכן.

התחרות הגוברת בשוק מצד FreeTV וספקיות סטרימינג כמו נטפליקס, אמזון פריים, אפל TV ודיסני+ מאיימת גם היא על הרווחיות. מסיבות אלו, בין היתר, שירותי הטלוויזיה של פרטנר הצטמצמו בשנים האחרונות מבחינת מספר מנויים. בסוף הרבעון הראשון של 2024 לפרטנר היו 206 אלף מנויי טלוויזיה לעומת 217 אלף בסוף הרבעון המקביל אשתקד, ו־225 אלף מנויים בסוף הרבעון המקביל ב־2022.

לכן, המעבר של פרטנר למודל של תשלום פר לקוח מוריד מהחברה סיכון משמעותי של הוצאות קבועות בתחום הטלוויזיה והחברה לא תידרש לתשלום עצמאי לערוצים (על בסיס משאים ומתנים שהיא קיימה מולם באופן שוטף) ותכנים באופן ישיר, וגם לא לעלויות התפעול של האפליקציה החדשה.

מיקור חוץ של התוכן

ההסתמכות על קביעת התכנים של Sting+‎, שירות ה־OTT (שידור טלוויזיה על גבי רשת האינטרנט) המוזל, מאפשרת לפרטנר להפחית את המעורבות שלה בקביעת תכנים ולמעשה להסתמך על בחירת התכנים של yes, שנחשבת למומחית בתחום.

פרטנר תאפשר ללקוחות הטלוויזיה שלה לקבל למעשה תוכן מגוון יותר, בין היתר של חברות כמו HBO ו־CBS, יחד עם כל תכני המקור של yes. ב־Sting+‎ יש כ־65 ערוצים ו־40 אלף פריטי תוכן ב־VOD, לעומת 64 ערוצים ו־20 אלף פריטי תוכן בלבד ב־VOD של פרטנר.

yes יכולה להשתמש במחלקת התוכן וההפקה שלה ולהגדיל את ההכנסות של החברה בסקטור התחרותי של שידורי הטלוויזיה, יחד עם הרחבת התפוצה של תכני המקור של yes לכ־200 אלף לקוחות נוספים.

בשוק התקשורת לא פסלו את האפשרות שבעתיד סלקום תשקול מהלך דומה לזה של פרטנר. לחברה יש כ־60 אלף לקוחות יותר מלפרטנר בתחום הטלוויזיה, מה שמקטין את העלויות פר לקוח. כמו כן, בשוק התקשורת נחשבת סלקום לחברה עם יותר תוכן מאשר פרטנר, כך שהיא נהנית מ"מרחב נשימה" גדול יותר.

השאלה הגדולה בעסקה היא סוגיית התחרות: על פניו, מדובר בשיתוף פעולה מבחינת התכנים בין שתי חברות מתחרות ובכך בפגיעה מסוימת בתחרות. השוק למעשה יתכנס ל־3 שחקניות תוכן במקום 4 כיום, ולצרכן הישראלי תהיה בחירה בין פחות אפשרויות של תוכן, להוציא את ענקיות הסטרימינג הבינלאומיות.

עם זאת, חשוב להדגיש שהסקטור של הטלוויזיה אינו רווחי, בין היתר, בשל התחרות הגוברת בשוק, ושמבחינת חברות התקשורת מדובר במוצר משלים לתחרות בשוק הסיבים. כמו כן, מכיוון שפרטנר נחשבת לשחקנית חלשה מהמתחרות שלה מבחינת תכני המקור, לא מן הנמנע שייקבע שהחברה כלל לא מהווה תחרות ל־yes בסקטור, וששיפור חבילות הטלוויזיה שלה יוכל להקל עליה בגיוס לקוחות חדשים בשוק הסיבים האופטיים.

עוד מוקדם לדעת כיצד תתייחס לעסקה רשות התחרות. אף שתיתכן פגיעה בתחרות בין החברות בסקטור התוכן של שידורי הטלוויזיה, השיפור של המוצר יכול להגביר תחרות בשוק הסיבים האופטיים, שהוא מרכזי יותר. כמו כן, ייתכן ששולי הרווח של שוק הטלוויזיה לא רחבים מספיק כדי לספק תכנים מקוריים לאורך זמן, כך שייתכן שהשוק יצטמצם ממילא.


תגיות