אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהל קר ואיש של מספרים שרץ מרתון: מיהו ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים החדש ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים הבא | צילום: עמית שעל

מנהל קר ואיש של מספרים שרץ מרתון: מיהו ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים החדש

ידין ענתבי, חבר ההנהלה הוותיק ביותר בבנק, מתמנה אמנם בתקופה של שקט תעשייתי בבנק עצמו, אך בתקופה מאתגרת למשק - שככל הנראה תחלחל גם לבנקים; לאחר בניית הנהלה חדשה, יצטרך ענתבי למצוא מנועי צמיחה חדשים 

01.07.2024, 10:35 | עירית אבישר

אחד מתחביביו של ידין ענתבי, שנבחר אתמול למנכ"ל בנק הפועלים, הוא ריצות מרתון. התחביב המאתגר הזה שלו מקבל ביטוי גם בקריירה: הוא כבר 11 שנה חבר הנהלה בבנק הפועלים, התמודד על תפקיד מנכ"ל בנק הפועלים לפני חמש שנים מול המנכ"ל הנוכחי דב קוטלר - הפסיד, ונשאר בבנק, היה מועמד לתפקיד מנכ"ל מגדל לפני שלוש שנים - לא התמנה, ועדיין נשאר בבנק.

אבל ענתבי רץ למרחקים ארוכים, מסמן מטרה ומתמיד, והנה הוא השיג אותה, כאשר אתמול פורסמה בחירתו למנכ"ל בנק הפועלים הנסחר לפי שווי של 45 מיליארד שקל.

ענתבי התמודד על התפקיד מול דלית רביב, ראש החטיבה הקמעונאית, שנחשבה למועמדת מובילה לתפקיד ומול מבקר הפנים אמיר בכר, שהופעתו מול הדירקטוריון הוגדרה כטובה. אולם בסופו של דבר העדיף הדירקטוריון בראשות ראובן קרופיק לבחור בענתבי. קרופיק עצמו צפוי לפרוש מתפקיד היו"ר בפברואר הבא, ולהותיר את מינוי המנכ"ל כעובדה מוגמרת למחליפו.

ענתבי הוא אמנם חבר ההנהלה הוותיק ביותר בבנק, אך הוא לא מינוי קלאסי למנכ"ל בנק הפועלים - באופן מסורתי המנכ"לים הקודמים כיהנו לפני כן כראשי החטיבות בתחום הליבה בבנק - החטיבה הקמעונאית או העסקית (קוטלר אמנם לא כיהן בתפקיד זה אך כיהן כמנכ"ל בנק איגוד).

תפקידי ההנהלה של ענתבי כללו את ראש החטיבה הפיננסית (CFO), וראש חטיבת שווקים פיננסים ובנקאות בינ"ל. יחד עם זאת, בשנים האחרונות גם בבנקים האחרים דוגמת לאומי ומזרחי טפחות מונו מנכ"לים שלא כיהנו בתפקיד ליבה של ראש חטיבה קמעונאית או עסקית.

אז מיהו מנכ"ל בנק הפועלים החדש? ענתבי נחשב למנהל קר. הוא איש של מספרים, שבוחן את הדברים דרך תוצאות ודוחות, ופחות רגיש לנושאים כמו שירות, טיפול בלקוחות במצב בעייתי או בנושאים בעלי רגישות ציבורית.

אלו תחומים שהוא יהיה חייב לתת גם עליהם את הדעת כמנכ"ל בנק גדול כמו בנק הפועלים, ולנהוג ברגישות ובחוכמה, אחרת הוא עלול למצוא עצמו נכווה ומתמודד מול משברים ציבוריים, שאליהם בנק הפועלים מאד חשוף מעצם גודלו ומעמדו במשק.

גורמים שעבדו עם ענתבי מציינים כי הוא חריף מאד, מעמיק, לומד ויורד לפרטים. בנוסף, כיוון שענתבי לא צמח בבנק, יש לו ראייה רחבה והבנה בנושאים שונים כמו נושאי מאקרו לעומת מנהלים שצמחו במערכת הבנקאית.

בבנק הפועלים מספרים כי ענתבי חף מגינוני כבוד, ואינו נרתע מלפנות ישירות לעובדים בדרגים נמוכים ממנו, בכדי לקבל מידע ותשובות. מצד שני לא בטוח שזו תכונה חיובית למנכ"ל גוף גדול כמו בנק הפועלים, שצריך לנהל דברים מלמעלה.

ענתבי אמנם נחשב לאדם חיובי וחביב, אך אינו נרתע מעימותים, כך שסביר שנראה אותו בקדנציה מתעמת במוקדים שונים בין אם מול ועד העובדים, המגזר הפוליטי וכדומה.

במילייה העסקי הוא דמות פחות מוכרת, כיוון שלא כיהן בתפקידים בחטיבה העסקית. הוא לא חובב אירועים, לא מסתובב הרבה באירועים עסקיים ואינו נחשב לטיפוס מסתחבק. עם זאת, במשרד האוצר ובמשרדים ממשלתיים נוספים מכירים ומעריכים אותו עוד מהימים שהיה המפקח על הביטוח, וזהו יתרון חשוב לבנק, מאחר שבשנים האחרונות חשופים הבנקים לביקורת ציבורית חריפה על רווחיהם הגבוהים וחוסר התחרות, מה שמוביל ליוזמות חקיקה ורגולציה נגדם.

ענתבי החל את דרכו באגף שוק ההון במשרד האוצר. הוא כיהן כמשנה וכסגן של המפקח על הביטוח, ובשנת 2005, בגיל 34 בלבד מונה למפקח על הביטוח, תפקיד שאותו מילא במשך חמש שנים, ובתקופה קריטית של רפורמת בכר.

במהלך הקדנציה שלו גם התפרק בית ההשקעות פריזמה על רקע פרשת התשואות החריגות בקופות הגמל שלה, שעל פיקוחן הוא היה אחראי.

לאחר מכן כיהן כמנכ"ל בית ההשקעות דש במשך שנתיים בלבד, בקדנציה שלא הותירה חותם, ועזב את התפקיד בעקבות מיזוג בית ההשקעות עם מיטב. בשנת 2013 מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר ציון קינן הביא אותו לבנק הפועלים, ושם ביסס ענתבי את מעמדו בהנהלת הבנק במשך יותר מעשור עד שהגיע לפסגה בתור מנכ"ל.

כאשר קוטלר נכנס לתפקידו כמנכ"ל בנק הפועלים לפני חמש שנים, היו לו לא מעט תפוחי אדמה לוהטים לטפל בהם כגון סיום החקירה הארוכה מול הרשויות בארה"ב וגיבוש הסכם שכר מול ועד העובדים.

ענתבי נכנס לתפקיד המנכ"ל כשבבנק יש יותר שקט תעשייתי, אך בתקופה הרבה יותר מאתגרת למשק ולבנק המנהל תיק אשראי בהיקף של מעל ל-400 מיליארד שקל.

המלחמה הארוכה גובה מחיר כלכלי כבד, שקשה לאמוד. אמנם נכון לעכשיו צולחים הבנקים בצורה טובה את התקופה, ללא צמיחה חדה בהלוואות בקשיים, אך עוד מוקדם לומר שהמשבר מאחוריהם.

ההרעה הכלכלית עוד לפנינו, וברור כי היא תחלחל לבנקים בהלוואות שייקלעו לקשיים, בחשש למשבר בענף הנדל"ן, שהוא תחום פעילות מרכזי בבנק, בירידה בביקוש לאשראי ועוד.

הרווחיות הגבוהה שרשם בנק הפועלים - רווח של 7.4 מיליארד שקל בשנת 2023 - ככל הנראה כבר לא תחזור במהלך הקדנציה של ענתבי.

בנוסף לכך, ענתבי יצטרך למצוא מנועי צמיחה לבנק: מעצם גודלו לבנק הפועלים קשה לצמוח בנתח השוק, והוא אף נשחק בו בחלק מהפעילויות כמו במשכנתאות. בנוסף, הרגולציה אוסרת עליו לבצע רכישות כמו גם להיכנס לתחומי פעילות משיקים כגון ביטוח, והתרחבות לחו"ל בוודאי לא באה בחשבון לנוכח הסיכונים הכרוכים בכך והרווחיות הנמוכה. קודמיו של ענתבי שיפרו רווחיות באמצעות קיצוץ בהוצאות או עלייה בריבית - שני תהליכים שכבר מוצו. לכן יהיה לענתבי מאתגר למצוא דרך להציג צמיחה.

מנוע צמיחה אפשרי הוא ביט - אפליקציית התשלומים של הבנק שלה יותר משלושה מיליון משתמשים. הפיכת ביט לסוג של בנק דיגיטלי יכולה לייצר לבנק הכנסות. אלא שבינתיים הניסיונות השונים לא ממש התרוממו, וביט - שענתבי אחראי עליה בתפקידו הנוכחי - עדיין מסבה הפסדים לבנקים, שהצטברו לסכום המוערך במיליארד שקל בשמונה השנים אחרונות.

אם יצליח ענתבי להפוך את ביט למוקד רווחי, זו תהיה הצלחה משמעותית בקדנציה שלו. התחלה חיובית מבחינתו של ענתבי היא בכך שבנק ישראל הודיע בשבוע שעבר כי יאפשר לאפליקציות התשלומים לגבות עמלות מהמשתמשים הגדולים שלה.

אתגר נוסף המחכה לענתבי הוא בניית ההנהלה. ענתבי יצטרך להוביל סבב מינויים - לאתר לו מחליף לתפקיד ראש חטיבת שווקים פיננסים.

קיים גם סימן שאלה לגבי המשך כהונתה של רביב, שהתמודדה על תפקיד המנכ"ל מול ענתבי, וכלל לא בטוח שתרצה להמשיך בתפקידה תחתיו. כמו כן ייתכן שנראה עזיבות של חברי הנהלה נוספים.

המינויים שיבצע ענתבי יאותתו על הכיוון אליו הוא מתכוון להוביל את הבנק, ובמיוחד השאלה אם יסתפק בקידום פנימי או יביא מבחוץ חברי הנהלה חדשים לבנק.


תגיות