אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מומחי אנרגיה: המלחמה תטלטל את שוק הנפט, אך לא תיצור משבר נוסח 1973 תחנת בארה"ב | צילום: רויטרס

מומחי אנרגיה: המלחמה תטלטל את שוק הנפט, אך לא תיצור משבר נוסח 1973

המשבר הנוכחי במזרח התיכון עלול ליצור הפרעות באספקה ולגרום להעלאת מחירים, אך לפי המומחים לא צפויים תורים ארוכים בתחנות הדלק כפי שהיו בעת אמברגו הנפט לפני 50 שנה; אמנם מעורבות איראן במלחמה עלולה לגרום להתייקרות, אך תפוקת הנפט בארה"ב שנמצאת בשיא כל הזמנים תפצה על כך

21.10.2023, 09:12 | חדשות חוץ

חמישים שנה לאחר אמברגו הנפט הערבי של 1973, המשבר הנוכחי במזרח התיכון מראה גם הוא פוטנציאל ליצירת הפרעות באספקת הנפט ולהעלאת את המחירים. עם זאת, אין לצפות לעליות המחירים החדות והתורים הארוכים בתחנות הדלק כפי שהיו אז, כך אומרים מומחים שהתראיינו לסוכנות הידיעות AP.

מלחמת ישראל נגד חמאס היא "בהחלט לא חדשות טובות" עבור שווקי הנפט שכבר נמצאים תחת לחץ בשל קיצוץ התפוקה בסעודיה ורוסיה ועליית תחזית הביקוש בסין, כך אמר ראש סוכנות האנרגיה הבין לאומית (IEA), פתיח בירול. לדבריו, השווקים יישארו תנודתיים, והמלחמה תגרום לעליית מחירי הנפט, "ואלה כבר חדשות רעות עבור האינפלציה". בירול אמר עוד כי מדינות מתפתחות שמייבאות נפט ודלקים אחרים הן שיושפעו במידה הרבה ביותר מעליות המחירים.

חבית נפט מסוג ברנט נסחרה אתמול ב-93 דולר לחבית, עליה לעומת 85 דולר ב-6 באוקטובר, היום שלפני מתקפת חמאס בה נרצחו כ-1,400 ישראלים. מאז תחילת המלחמה כבר הגיע מחיר חבית ברנט ל-96 דולר, לפני שירד מעט.

אחד החששות הוא שהמלחמה תוביל למעורבות איראן, המחזיקה בעתודות נפט ההגדולות בעולם. תפוקת הנפט האיראנית מוגבלת כיום בשל הסנקציות הבינלאומיות, אך היא עדיין מייצאת לסין ולמדינות נוספות.

"על מנת שנראה שינוי עקבי (במחירים), צריכה להיות הפרעה משמעותית לאספקה", כך אמר אנדרו ליפו, נשיא חברת הייעוץ Lipow Oil Associates שבסיסה ביוסטון, טקסס. כל נזק לתשתיות נפט איראניות בשל תקיפה צבאית ישראלית עלול להזניק את מחירי הנפט העולמיים, אך גם ללא תקיפה, סגירה של מיצרי הורמוז שנמצאים מדרום לאיראן עלולה לזעזע את שוק הנפט כיוון שחלק גדול מהאספקה העולמית עובר בהם.

אחת הסיבות שמשבר בסגנון שנות השבעים אינו סביר כעת, היא שתפוקת הנפט האמריקאי נמצאת בשיא של כל הזמנים. המשרד למינהל מידע האנרגיה, ששייך למשרד האנרגיה, דיווח שייצור הנפט האמריקאי בשבועות הראשונים של אוקטובר הגיע ל-13.2 מיליון חביות ביום – 100 אלף מעל השיא הקודם מ-2020.

לדברי מייק סומרס, נשיא ומנכ"ל המכון לנפט אמריקאי, "משבר האנרגיה מ-1973 לימד אותנו דברים רבים, אך לדעתי החשוב שבהם הוא שעוצמת שוק האנרגיה האמריקאי היא יסוד עצום בביטחון, בשגשוג ובחירות ברחבי העולם". עוד הוסיף כי רמת הייצור הנוכחית בארה"ב נמצאת בניגוד גמור ל"עמדה המוחלשת שלה במהלך אמברגו הנפט הערבי", והוא קרא למקבלי ההחלטות לתת את דעתם ללקחי אותו משבר.

"הנפט והגז הטבעי של ארה"ב דרושים עתה יותר מאי פעם", אמר סומרס, "בואו ניקח בחשבון את הלקחים שלמדנו מ-1973 ונימנע מזריעת הזרעים למשבר הבא".

לדברי אנליסט בתחום הסחורות של קומרצבנק, מעורבות איראנית במלחמה עשויה לשנות את התמונה ואת עמדת ארה"ב. לדבריו, "אם ארה"ב תיאלץ להטיל סנקציות (נוספות) על איראן, שוק הנפט יחווה הידוק משמעותי". במצב כזה נשאלת השאלה איך תגיב סעודיה להגבלות על יצוא הנפט מאיראן, ולפי אנליסטים הסעודים אמנם יהיו מרוצים מעליית מחירי הנפט, אך הם אינם מעוניינים שתהיה חדה מדי באופן שיגביר את האינפלציה, יאלץ בנקים מרכזיים להעלות ריבית ולהוביל למיתון אפשרי במדינות צרכניות - מיתון שלבסוף יגביל את צריכת הנפט מצידן.




תגיות