אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קריסה נוספת בסין: "בנק צללים" גדול הודיע על פשיטת רגל משרדי ז'ונגז'י | צילום: רויטרס

קריסה נוספת בסין: "בנק צללים" גדול הודיע על פשיטת רגל

בית המשפט בבייג'ינג אישר את בקשתה של קבוצת ז'ונגז'י, שהלוותה לחברות נדל"ן ובשיאה ניהלה נכסים ב-140 מיליארד דולר; חובותיה עומדים על 64 מיליארד דולר; במקביל מתנהלת חקירה נגד החברה ב"חשד לפשעים"

06.01.2024, 11:03 | חדשות חוץ

צרות נוספות במערכת הפיננסית הסינית: בנק צללים גדול הודיע על פשיטת רגל כיוון שאינו מסוגל לעמוד בתשלומי חובותיו.

בית משפט בבייג'ינג קיבל אתמול (ו') את הבקשה של קבוצת ז'ונגז'י אנטרפרייז (ZEG), אשר הלוותה מיליארדים לחברות נדל"ן. במקביל, הרשויות פתחו בנובמבר בחקירה לגבי "חשד לפשעים" שביצעה החברה.

הקבוצה מסרה למשקיעים במכתב ששלחה בנובמבר שחובותיה מגיעים ל-64 מיליארד דולר, בעוד ששווי נכסיה מוערך כיום ב-38 מיליארד דולר בלבד. בית משפט בבייג'ינג אף מסר אתמול שהנכסים "אינם מספיקים כדי לשלם את כל חובותיה, ואין לה את היכולת להחזירם במלואם".

ז'ונגז'י היא שחקנית מרכזית במגזר בנקאות הצללים הסיני, מונח שמתייחס למערכת של בנקי הלוואות, ברוקרים ונותני אשראי אחרים, שאינם כלולים במגזר הבנקאות המסורתי. בנקאות צללים, שאינה נמצאת תחת רגולציה, אינה נתונה לאותם סיכונים ומגבלות נזילות והון כמו בנקים מסורתיים. הלוואות לא פורמליות תמיד התקיימו בכלכלת סין, אך תחום בנקאות הצללים החל להמריא לאחר המשבר הפיננסי של 2008, ומחנק האשראי שבא בעקבותיו.

שוויו של התחום בסין מוערך בכ-3 טריליון דולר, והוא מספק לעתים קרובות אוויר לנשימה למגזר הנדל"ן הפרטי של המדינה. אך לאחרונה חווה תחום הנדל"ן הסיני חדלויות פירעון נרחבות, וכמה מהחברות הגדולות בו נמצאות כיום על סף פשיטת רגל. בשיאה ניהלה זרוע ניהול הנכסים של ז'ונגז'י יותר מטריליון יואן (139 מיליארד דולר), אך היא לא היתה מוגנת ממשבר הנדל"ן במדינה, ועמדה בפני קשיים נוספים בנובמבר - אז מסרו הרשויות שהיא נקטה ב"צעדי אכיפה פליליים" נגד "חשודים רבים". עם זאת, לא נודע מיהם אותם חשודים, ומה תפקידם בחברה. מייסד החברה, שי ז'יקון, הלך לעולמו ב-2021.

ההתפתחויות החדשות בז'ונגז'י מתדלקות חששות להתרחבות המשבר בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, לאחר קריסת חברת היזמות אוורגרנד והקשיים הכלכליים שחווה קאנטרי גרדן. חברות נדל"ן סיניות חייבות כיום לבנקים כסף בשווי 30% מכלל נכסיהם של האחרונים. מגזר הנדל"ן הסיני אחראי לכשליש מהתוצר של כלכלת המדינה.


תגיות