אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק ההשתמטות: למרות המחאה הציבורית, הדיונים החסויים והאיטיים יימשכו יולי אדלשטיין | צילום: קובי קואנקס

חוק ההשתמטות: למרות המחאה הציבורית, הדיונים החסויים והאיטיים יימשכו

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, ממשיך לקבוע דיונים חסויים על חוק ההשתמטות - למרות העניין הציבורי הגדול, והצהרות צה"ל על מחסור בחיילים

06.07.2024, 22:07 | שחר אילן

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, יולי אדלשטיין, ממשיך במדיניות הדיונים האיטיים והחסויים בנושא חוק ההשתמטות. בשבוע שחלף התקיים רק דיון אחד בהשתתפות שר הביטחון יואב גלנט - שהיה חסוי. בשבוע הבא צפויים שני דיונים, ביום שני עם ראש אכ"א האלוף יניב עשור על צרכי הצבא, וביום שלישי עם סגן הרמטכ"ל האלוף אמיר ברעם.

למרות שמדובר בחוק שיש בו עניין ציבורי מובהק, המדיניות הזאת מקשה מאוד על דיון ציבורי. כך לדוגמה גלנט מסר לוועדה כי לצה"ל חסרים 10,000 חיילים, אבל הוא מסוגל להגדיל את גיוס החרדים השנה רק ב-3,000. מאחר שהדיון היה סגור לא ברור מה גורם לפער הזה.

בדיון עם ראש אכ"א צפויה מחלוקת קשה בדיוק בשאלה הזו. ח"כ משה קינלי טור פז מיש עתיד אומר כי "על סמך מה ששמעתי עד כה אין מנוס מהכרעה כי צה״ל צריך לשלוח צווי גיוס לכל 77 אלף ברי הגיוס החרדים מגיל 18 עד גיל 26 ולגייס בשנה הקרובה לפחות 10,000 מתוכם בדגש על תפקידי לחימה. כל דבר פחות מזה יהווה יריקה בפרצופים של אנשי המילואים וכלל הנושאים בנטל הגנת המדינה".

מדובר גם בקצב דיונים איטי מאוד בהתחשב בכך שנותרו רק שלושה שבועות עד סוף כנס הקיץ של הכנסת. קשה שלא להתרשם שבניגוד להצהרות של אדלשטיין שניתן להגיע להסכמה, הדיונים האיטיים מבטאים הבנה שאין כל אפשרות להעביר חוק שיקבע יעדים משמעותיים מחייבים והחרדים יסכימו לו.

אם הכנסת תצא לפגרת הקיץ של שלושה חודשים ללא חוק השתמטות תקף, לצה"ל לא תהיה ברירה אלא להתחיל לגייס בכפייה. משמעות נוספת היא שעצירת התקציבים לישיבות תימשך. מצד אחד מצב כזה יקרב מאוד את סופה של הקואליציה. מצד שני הוא יתן לה אורכה של שלושה חודשים, שכן בפגרה אין מפזרים את הכנסת.




תגיות