אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפטור ממסי הסוכר והחד"פ יוארך עד סוף 2024; ההפסד למדינה: 1.3 מיליארד שקל משקאות ממותקים וכלים חד-פעמיים בסופר | צילומים: עמית שעל, שאול גולן

הפטור ממסי הסוכר והחד"פ יוארך עד סוף 2024; ההפסד למדינה: 1.3 מיליארד שקל

בטיוטות הצו שפרסם האוצר להארכת הפטור הוא ציין כי מאז ביטול המס חלה עלייה משמעותית ברכישת משקאות ממותקים וכלים חד-פעמיים, אך למרות זאת מוצע לחדש את הפטור כדי להקל על הציבור בעת הזו. באוצר מעריכים כי ההפסד ממס החד"פ יגיע ל-330 מיליון שקל, וממס הסוכר למיליארד שקל

27.12.2023, 09:26 | נורית קדוש, שני אשכנזי

משרד האוצר יאריך את הפטור ממס קנייה על משקאות מתוקים וכלים חד פעמיים - כך עולה מטיוטות צו שפרסם הלילה (בין שלישי לרביעי) משרד האוצר. ההערכה היא כי הדבר יוביל להפסד הכנסה ממיסים בגובה 1.33 מיליארד שקל.

בטיוטת הצו להארכת הפטור ממס על משקאות ממותקים נכתב כי "מאז ביטול המס חלה עלייה משמעותית ברכישת משקאות ממותקים", אך למרות זאת מוצע לחדש את הפטור "לאור השאיפה להקל על נטל המס המוטל על צרכנים בעת הזו". לפי ההצעה, חידוש הפטור יחול בהוראת שעה עד סוף שנת 2024, שבסיומה ניתן יהיה לבחון את הצידוק להמשך מתן הפטור.

טיוטה זו פורסמה במקום הטיוטה מ-15 בדצמבר, שפורסמה רגע לפני כניסת השבת והורתה להחזיר את המס בגובה 1 שקל לליטר על מרבית המשקאות הממותקים. הפסד הכנסות המדינה ממסים כתוצאה ממתן הפטור צפוי לעמוד על כמיליארד שקל.

בנוסף, פורסמה טיוטת צו להארכת הפטור ממס קנייה על כלים חד-פעמיים. גם במקרה הזה, הוסברה ההחלטה להאריך את הפטור ברצון להקל על הציבור. הנזק לקופת המדינה מוערך ב-330 מיליון שקל, מעבר לנזק הסביבתי.

נזכיר כי באוגוסט 2021 התקבלה החלטת ממשלה בעניין הפחתת השימוש בכלים חד-פעמיים מפלסטיק. שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, הטיל מס קנייה בגובה 11 שקל לק"ג במטרה להפחית את השימוש בהם בשל הנזק הסביבתי שהם גורמים.

בטיות הצו שפורסמה הלילה אף צוין כי המס השיג את מטרתו, השפיע על ההתנהגות הצרכנית והקטין את רכישות הכלים החד-פעמיים ב-25% ב-2022. עוד צוין כי מאז ביטול המס בינואר, חלה עלייה של 21% ברכישת כלי הפלסטיק החד-פעמיים.

צריכת הכלים החד-פעמיים בישראל נחשבת גבוהה במיוחד ביחס למדינות העולם. כך למשל, הישראלי הממוצע צורך פי חמישה יותר כלים חד-פעמיים בשנה מאשר האזרח האירופי. בשנת 2020 לבדה נצרכו כ־11 מיליארד פריטים של כלים חד־פעמיים מפלסטיק, שהם כ־1,200 פריטים לאדם בשנה.

לפי סקר שביצעה חברת קנטר עבור המשרד להגנת הסביבה, כמעט בכל הבתים בישראל נעשה שימוש בכלים חד-פעמיים כלשהם. בבדיקה משקלית של צריכת הפלסטיק, עלו דפוסי הצריכה בחברה הישראלית. המגזר הכללי, המהווה כ-70% מהאוכלוסייה, אחראי לכ-59% מפסולת החד"פ, החברה החרדית (9% מהאוכלוסייה) מייצרת 27% מהפסולת והחברה הערבית (כ-21% מהאוכלוסייה) מייצר 14% מפסולת כלי הפלסטיק החד-פעמיים.

הפטור מהמס על הכלים החד-פעמיים מוארך כעת מבלי שהוצגו או יושמו חלופות עבורו, כפי שהתחייבה הממשלה בעת ביטולו. בסוף ינואר, עם החלטת הממשלה בנושא, הכריזה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן כי "נתניהו אישר" למשרדה להציג בתוך 6 חודשים חלופות למיסוי. המועד חלף בסוף יוני, אולם עד עתה המשרד להגנת הסביבה לא עמד באותה התחייבות ולא הציג אף חלופה בנושא לציבור או לממשלה.

תגיות