אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אדם ומכונה: מה קורה כשהבינה המלאכותית פוגשת את המורכבות הרגשית האנושית? עמית כהן | צילום: אייל טואג

אדם ומכונה: מה קורה כשהבינה המלאכותית פוגשת את המורכבות הרגשית האנושית?

08.10.2024, 14:06 | עמית כהן

חוקרים יוצאים כיום למסע חסר תקדים לכימות מדויק של רגשות אנושיים על ידי שילוב בין טכניקות פסיכולוגיות מסורתיות לבין מתודולוגיות מתקדמות של בינה מלאכותית (AI). התחום החדשני הזה טומן בחובו פוטנציאל לשנות תעשיות רבות, מבריאות ועד חינוך, והוא מושך אליו תשומת לב גוברת ככל שמתקדמים לחיפוש אחר כלים אתיים ומדויקים יותר להבנת רגשות והתנהגות אנושיים. המורכבות העמוקה של רגשות אנושיים מהווה אתגר עיקרי עבור החוקרים, אבל שילוב של טכנולוגיות מבוססות בינה מלאכותית – הכוללות ניתוח וידאו, נתונים פיזיולוגיים וזיהוי רגשות רב-מודאלי – פותח אופק מהפכני לפתרון.

שיטות מסורתיות מול AI: הבדל מהותי בזיהוי רגשות

שיטות פסיכולוגיות מסורתיות מהוות בסיס הכרחי, אך לעיתים קרובות הן מתקשות ללכוד את המורכבות האמיתית של הרגשות האנושיים. לדוגמה, שאלונים ואמצעי דיווח עצמי אחרים עשויים להכניס הטיות, ואילו טכניקות תצפית קונבנציונליות עשויות שלא להכיר בהבדלים תרבותיים ואישיים. לעומת זאת, בינה מלאכותית מאפשרת לא רק לצפות ברגשות, אלא גם לפרש אותם באמצעות כלים מתקדמים כמו זיהוי רגשות פנים (FER), זיהוי מחוות, ומדידות פיזיולוגיות של השתנות קצב הלב ומוליכות העור.

אחת ההתקדמויות הבולטות בזיהוי רגשות מבוסס AI היא פיתוח מערכות רב-מודאליות שמשלבות מספר ערוצים תפיסתיים – ראייה, צליל ומגע. מערכות אלו מספקות הבנה מעמיקה וניואנסית יותר של מצבים רגשיים, ומאפשרות לבינה מלאכותית להעמיק בכימות הרגשות בצורה אמינה יותר.

ביופידבק והכוח של בינה מלאכותית בכימות רגשות

אחד היישומים המרשימים ביותר של בינה מלאכותית הוא היכולת שלה לשלב בין נתונים פיזיולוגיים ורמזים התנהגותיים. מערכות ביופידבק, כמו סריקות EEG ומעקב עיניים, מסייעות לתרגם תגובות פיזיולוגיות לנתונים מדויקים ומדידים. על פי מחקרים, כאשר נוירופידבק מנותח בזמן אמת בעזרת מודלים מתקדמים של AI, ניתן להבין את מצבי הרגש והקוגניציה של האדם בצורה עמוקה ומקיפה יותר.

עם זאת, יחד עם השימוש הגובר בטכנולוגיות אלה, עולה הצורך הקריטי בשימוש בבינה מלאכותית אחראית. הבטחת הגנה על פרטיות הנתונים ושקיפות בהחלטות שמקבלת המערכת, הם נושאים קריטיים שיש לתת להם מענה, במיוחד כשמדובר בזיהוי רגשות אנושיים.

AI בשירות הבריאות ובריאות הנפש

מגזר הבריאות, במיוחד תחום בריאות הנפש, עשוי להרוויח רבות מיכולות הבינה המלאכותית לכמת רגשות בצורה מדויקת. בעידן שבו בעיות בריאות הנפש הולכות ומתרחבות, קיים צורך דחוף בכלים לא פולשניים ואמינים שיסייעו במעקב אחר הרווחה הרגשית של מטופלים. ה-AI מציע אפשרות לניטור רציף, שיכול לסייע באבחון מוקדם והתאמה אישית של טיפול.

אחת התכונות המובילות של AI היא יכולתו לזהות טריגרים רגשיים. ניתוח שינויים פיזיולוגיים כמו קצב הלב והבעות הפנים מאפשר למערכות בינה מלאכותית לזהות סימנים של חרדה או מתח, ובכך לעזור למטפלים לספק טיפול מותאם אישית ומדויק יותר.

רגישות תרבותית ויישומים גלובליים

היתרונות הפוטנציאליים של בינה מלאכותית בכימות רגשות הם עצומים, אך יש לזכור שהרגשות אינם אוניברסליים בביטוי שלהם. הבדלים תרבותיים עשויים לשנות את משמעותם של רגשות שונים, ולכן מערכות בינה מלאכותית חייבות להיות סתגלניות לתרבויות מגוונות ולהגיב בהקשרים שונים.

עמית כהן , צילום: אייל טואג עמית כהן | צילום: אייל טואג עמית כהן , צילום: אייל טואג

בינה מלאכותית אחראית ושקופה, המשלבת אלגוריתמים מותאמים ללא הטיות, היא המפתח להצלחת הטכנולוגיה בקנה מידה עולמי. ההקפדה על הגינות ורגישות תרבותית היא קריטית כדי להבטיח שהמערכות יופעלו בצורה אתית ויעילה.

לסיכום, שילוב הבינה המלאכותית בניתוח רגשות אנושיים מסמל צעד משמעותי ביכולתנו להבין ולכמת רגשות. על ידי שימוש בכלים מתקדמים לפרש ביופידבק, הבעות פנים ורמזים אחרים, נפתח פתח לאפשרויות חדשות בתחום הבריאות, החינוך, ועוד. עם זאת, הצלחת הפיתוחים תלוייה בפתרון סוגיות של הטיה, פרטיות ורגישות תרבותית. העתיד של כימות רגשות תלוי ביכולת שלנו למזג בין המורכבות האנושית לדיוק הטכנולוגי – מאמץ שיכול לשנות את האינטראקציות שלנו עם הטכנולוגיה ועם הסובבים אותנו.

עמית כהן הוא ה-CPO של חברת הסטארט אפ Revealense


תגיות