האם AI תבחר את הנשיא? גם אם לא, היא תבטיח שלא נאמין למציאות
הדיפ פייק והקונספירציות שמיוצרים על ידי בינה מלאכותית הפכו לאירוע המגדיר של מערכת הבחירות הנוכחית והם מופצים בעיקר בפלטפורמת X של אלון מאסק. תפקיד הפייק ניוז יתרחב אחרי 5 בנובמבר, כשיתחילו הקרבות על ספירת הקולות
ב־2016 התרחש אירוע תקדימי בפוליטיקה העולמית. רוסיה ניצלה את הדומיננטיות של פייסבוק על מנת להתערב ולשבש את הבחירות לנשיאות ארצות הברית באמצעות חשבונות מתחזים ופוסטים שנועדו לזרוע פילוג וחוסר אמון. כשנחשפו ההתערבות, וחוסר הנכונות של פייסבוק להתמודד עמה בזמן אמת, זו היתה שערורייה לאומית מתמשכת, שכללה דיונים ודו"חות רשמיים של הקונגרס ואילצה את חברות המדיה החברתית לשנות את מדיניותן ופעילותן בנושא.
שמונה שנים מאוחר יותר, אותם אירועים של 2016 נראים חביבים כמעט, מאמצים מיושנים ורפים לעומת מה שמתרחש היום. את מקומם של פוסטים מפלגים רצופים בשגיאות כתיב תפסו מבצעי השפעה מרובי זרועות שמייצרים ומפיצים תכנים בקנה מידה חסר תקדים, תוך שהם עושים שימוש ביכולות בינה מלאכותית על מנת ליצור טקסטים, תמונות וסרטוני דיפ פייק.
רוסיה, איראן וסין אימצו את שיטת הפעולה, אבל הן לא בהכרח הסכנה האמיתית. כי כמו בכל סרט אימה טוב, השיבוש מגיע מתוך הבית: דונלד טראמפ עצמו הוא לא פעם המפיץ הראשי של הפייקים והשקרים. אחת הפלטפורמות המרכזיות ביותר לשיח פוליטי, X, הפכה לחממה של גידול והפצת שקרים, בסיוע פעיל משמעותי של הבעלים ותומך טראמפ, המיליארדר אלון מאסק. ובתווך — המוני משתמשים שיוצרים ומשתפים את התכנים השקריים, לעתים מתוך חוסר יכולת לזהות מה אמת ומה לא, פעמים רבות בזדון, מתוך רצון לקדם את המועמד המועדף עליהם, או סתם כדי לזרוע כאוס במערכת.
קהלים ממוקדים מאוד
יותר מכל סוגיה אחרת, נראה שהפייק ניוז, הדיפ פייק והקונספירציות הפכו לאירוע המגדיר של מערכת הבחירות הנוכחית. התפקיד שהם משחקים עתיד להתרחב אחרי 5 בנובמבר, כשיתחילו הקרבות על ספירת הקולות במדינות המתנדנדות ועיצוב תפיסת המציאות לגבי המנצח יכול להכריע גם מי יהיה זה שיישב בסופו של דבר בבית הלבן.
עיוות המציאות הוא הגורם המוביל בשיח הפוליטי. בעצרות ובראיונות, טראמפ, עמיתיו ותומכיו משחררים דרך קבע דברי שקר בתדירות עצומה, כזו שדורשת מארגוני חדשות להקדיש משאבים ניכרים להפרכתם. יחס זה מתבטא במדיה החברתית, שהפכה למפעל לייצור פייק ניוז. מבחר מדגמי וקטן מאוד מהשבועות האחרונים כולל תמונות AI של מעריצות טיילור סוויפט לכאורה שתומכות בטראמפ, סרטון AI שמקורו ברוסיה, שבו קמלה האריס אומרת שטראמפ היה צריך למות בניסיון ההתנקשות שלו וחשבונות פייק שהתחזו לסטודנטים אמריקאים וניסו ללבות מהומות בקמפוסים.
התכנים זוכים לתפוצה רחבה הודות לרשת מאורגנת היטב של רוסיה, סין ואיראן שכוללת חשבונות מדיה חברתית וטלגרם ואתרי פייק ניוז שפועלים בתיאום על מנת להפיץ אותם לקהל רחב. כלי בינה מלאכותית גנרטיבית (GenAI) מספקים יכולות יצירת טקסט ותמונה שמאפשרות לייצר כמות גדולה ומגוונת של תוכני פייק ולהתאימם לקהלים ממוקדים מאוד (איראן, למשל, יצרה אתר פייק ניוז שממוקד בערבים־אמריקאים במישיגן). במקביל, חברות הטכנולוגיה צמצמו משמעותית את מאמציהן להילחם בפייק ניוז (או במקרה של X, הצטרפו באופן פעיל להפצתו), מה שהרחיב את חופש הפעולה של המפיצים.
הבינה המלאכותית גם משחקת תפקיד נבזי במיוחד בערעור תפיסת המציאות, שהומחש באוגוסט. אחרי שנחתה האריס לביקור בדטרויט, הפיץ הקמפיין תמונה של קהל של 15 אלף איש שקיבל את פניה. תומכי טראמפ, וטראמפ עצמו, טענו שמדובר בפייק שנוצר על ידי AI, תוך שהם מזהים כמה בעיות לכאורה בתמונה. העובדה שהיו תמונות וסרטונים נוספים מזוויות שונות וממקורות שונים שהוכיחו שהיה באירוע קהל ענק לא שינתה להם. לא פחות מכך שהיא יכולה לעצב מחדש תפיסת מציאות, עצם קיום הבינה המלאכותית תורם לזריעת ספק במציאות הקיימת.
"עובדות ונתונים משלנו"
כל זה יגיע לשיא, כאמור, לא ב־5 בנובמבר, אלא אחר כך. מדובר, כנראה, בבחירות הצמודות בהיסטוריה של ארצות הברית. כאלו שייתכן שיוכרעו על חודם של כמה אלפי קולות בשתיים או שלוש מדינות. הקרב האמיתי יהיה סביב הליך ספירת הקולות ואישור האלקטורים ויתנהל בוועדות בחירות מקומיות, בבתי המשפט ובקונגרס. ובקרב הזה, לתפיסה הציבורית לגבי מי ניצח במדינה זו או אחרת, תהיה חשיבות משמעותית אולי יותר מאשר מי שניצח בפועל.
אחד מרגעי המפתח בעיצוב התודעה הנוכחית סביב פייק ניוז התרחש ב־22 בינואר 2017. יום קודם לכן מסר דובר הבית הלבן מספרים שקריים ומנופחים משמעותית לגבי מספר המשתתפים בהשבעה של טראמפ לנשיאות שנערכה ב־20 בינואר. קליאן קונוויי, מנהלת קמפיין טראמפ ויועצת בכירה לנשיא החדש, התראיינה ברשת NBC ועומתה עם הטענה השקרית. הדובר, היא הסבירה, פשוט הציג "עובדות אלטרנטיביות". ביטוי חדש זה נתן את האות לעיצוב תפיסת המציאות בימין הפוליטי בארצות הברית ובבסיסה הטיעון: "לנו יש עובדות, נתונים וממצאים משלנו".
והיום, התפיסה הזו רלבנטית מתמיד. עם בינה מלאכותית גנרטיבית, מי שרוצה לא צריך להסתפק בעובדות אלטרנטיביות, הוא יכול ליצור את הראיות שיוכיחו אותן, ואלו יכולות להיות בלתי נבדלות מהראיות לקיומן של העובדות האמיתיות. זהו עולם שבו אנשים יכולים לחיות במציאות נבדלת, כשכל אחת מהן נתמכת על ידי תמונות, קטעי קול וסרטונים שמאששים אותה, ושאין דרך יעילה להבחין ביניהן.
אם טראמפ אכן ינצח ב־5 בנובמבר, ההליך הזה יזכה להאצה כשמנגנון יצירת המציאות החלופית יוכוון ויופעל ישירות מהבית הלבן.