אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האטה כלכלית, מלחמה? שכר הבכירים בחברות ת"א־125 לא נפגע ב־2023 בורסת ת"א | צילום: Kobi Wolf/Bloomberg

האטה כלכלית, מלחמה? שכר הבכירים בחברות ת"א־125 לא נפגע ב־2023

שכר היו"רים עלה בממוצע ב־8%, ואילו של המנכ"לים רשם ירידה קלה של 3%, בעיקר בשל המענקים. השכר הגבוה ביותר הוא בענף הטכנולוגיה ובחברות האחזקה. רק 18% מקרב נושאי המשרה שבשכר גבוה הן נשים 

07.07.2024, 06:30 | עירית אבישר

האטה כלכלית, ניסיון למהפכה משטרית ומלחמה - אין ספק ששנת 2023 היתה מהסוערות שידע המשק הישראלי, אבל הדרמות הללו שהשפיעו על המגזר העסקי לא חלחלו אל שכר הבכירים. ממוצע חבילת התגמול למנכ"ל בחברת במדד ת"א־125 עמד אשתקד על 5.3 מיליון שקל ירידה קלה של 3.3% בלבד לעומת שנת 2022, שנבעה בעיקר מירידה במענקים. ליושבי הראש של החברות היתה זו דווקא שנה טובה עם עלייה של 8.3% בממוצע חבילת השכר שהגיעה ל־3.3 מיליון שקל (לאחר שזו ירדה ב־4% בשנת 2022). כך עולה מניתוח שערכה חברת קומפויז'ן העוסקת בייעוץ לחברות בנושא שכר ותגמול. בחברה ניתחו את נתוני 619 מקבלי השכר הגבוה בחברות במדד ת"א־125 לשנת 2023.

בקומפויז'ן בחנו מה קרה לשכר של מקבלי השכר הגבוה שהופיעו הן בנתוני 2022 והן ב־2023. מהבדיקה עולה כי בקבוצה זו חלה חלה עלייה בשכר בכל הדרגים. בשכר היו"רים נצפתה עלייה של כ־14%, בקרב המנכ"לים ומנכ"לי חברות־בנות נרשמה עלייה של כ־3% בשכר ובקרב שאר נושאי המשרה ששכרם פורסם, הן אשתקד והן ב־2022, נרשמה עלייה של כ־7% בממוצע בשכר. עם זאת, מדובר בעלייה מתונה יותר לעומת זה שנרשמה בשנת 2022, אז היה זה זינוק של 22%-17% בממוצע.

אז איפה בכל זאת נרשמה ירידה בתגמול - השכר הממוצע של חברי ההנהלה בחברות הציבוריות המדורגים ברשימת מקבלי השכר הגבוה ירד אשתקד ב־9% ל־2.4 מיליון שקל. הירידה הזו הושפעה גם מירידה במענקים, אך גם מניסיון של חברות לצמצם פערי שכר בין ההנהלה לשאר העובדים. עם זאת, ברכיב התגמול ההוני נמשכת המגמה של עלייה במספר המנהלים שמקבלים רכיב שכזה בשכרם, אך גובהו של רכיב זה ירד אשתקד הן אצל יושבי הראש והן אצל המנכ"לים. 62.6% מהמנכ"לים במדד ת"א־125 קיבלו אשתקד תגמול הוני לעומת 54.6% מהם בשנת 2022, אולם שווי התגמול עמד על 2.4 מיליון שקל בממוצע לעומת 2.8 מיליון שקל בשנת 2022, ירידה של 14.2%.

פעמים רבות שווי התגמול ההוני בפועל שונה מהשווי המוצג בדו"חות. הדבר תלוי במועד מימוש התגמול ובשווי החברה באותו הזמן. "ב־2023 שווי השוק של חברות רבות צנח, ואנו עדים כיום לדיונים לגבי תמחור מחדש של אופציות. כמו כן, יותר חברות בוחנות את האפשרות של הענקת תגמול הוני לדירקטורים, ואנו צופים הגברת פעילות בנושא זה גם מול הרגולציה", אומר אבי ניר מנכ"ל קומפויז'ן.

פערי השכר הענפיים

מהנתונים עולה כי ישנם פערי שכר לא מבוטלים בין הענפים השונים של החברות שבמדד ת"א־125. בענף הטכנולוגיה כצפוי חבילות התגמול הן הגבוהות ביותר בדומה לשנת 2022. שכר המנכ"ל עומד בממוצע על 6.6 מיליון שקל, גבוה ב־24% מהממוצע. התגמול הגבוה נובע בעיקר מחבילות תגמול הוני גבוהות ביחס לשאר הענפים (ממוצע של כ־3 מיליון שקל מול ממוצע של כ־1.1 מיליון שקל בשאר הענפים). במקום השני נמצא ענף ההשקעות והאחזקות שמתגמל גם כן בנדיבות את בכיריו עם חבילת תגמול ממוצעת של 6.3 מיליון שקל למנכ"ל.

מנכ"לית דלתא מותגים ענת בוגנר; מנכ"לית תורפז תעשיות קרן כהן חזון; מנכ"לית אל על דינה בן טל גננסיה; מנכ"לית נכסים ובניין נטלי משען זכאי. רק ארבע מחברות מדד ת"א־125 מנוהלות ע"י נשים , צילום: אוראל כהן מנכ"לית דלתא מותגים ענת בוגנר; מנכ"לית תורפז תעשיות קרן כהן חזון; מנכ"לית אל על דינה בן טל גננסיה; מנכ"לית נכסים ובניין נטלי משען זכאי. רק ארבע מחברות מדד ת"א־125 מנוהלות ע"י נשים | צילום: אוראל כהן מנכ"לית דלתא מותגים ענת בוגנר; מנכ"לית תורפז תעשיות קרן כהן חזון; מנכ"לית אל על דינה בן טל גננסיה; מנכ"לית נכסים ובניין נטלי משען זכאי. רק ארבע מחברות מדד ת"א־125 מנוהלות ע"י נשים , צילום: אוראל כהן

בקומפויז'ן מציינים כי רכיב המענק שגובהו נקבע בעקבות התוצאות, היווה חלק יותר משליש מתגמול המנכ"לים בענף מסחר ושירותים (חברות בתחום רשתות השיווק, תקשורת ומלונאות לדוגמה), נתון אשר מתיישב עם העובדה כי ענף זה הציג בממוצע עלייה גבוהה של יותר מ־22% ברווח ביחס לשנת 2022. ואילו במקום האחרון נמצא ענף הפיננסים, עם ממוצע חבילת תגמול של 3.9 מיליון שקל למנכ"לים - נמוך ב־40% לעומת ענף הטכנולוגיה. הפער הגבוה נובע בעיקר מכיוון שמרבית החברות בענף הפיננסים כפופות למגבלת חוק שכר הבכירים החל על הענף.

עוד עולה מנתוני השכר כי הפערים בין המגדרים מוסיפים להיות גבוהים ומאכזבים גם השנה. ראשית, שיעור הנשים הנכללות בין 5 מקבלי השכר הגבוה ממשיך להיות נמוך מאד. 5 נשים בלבד כיהנו כיו"ריות דירקטוריון (כ־7.5% מתוך הרשימה שנבחנה), ו־2 נשים בלבד כיהנו בסוף 2023 כמנכ"ליות בחברות במדד ת"א־125 - נטלי משען זכאי בנכסים ובניין, וענת בוגנר בדלתא מותגים. המחקר מתייחס לסוף שנת 2023, ונכון לסוף 2023 רק שתי החברות הללו נכללו במדד ת"א־125. מאז חל שיפור במצב, כאשר תורפז, שמנוהלת על ידי קרן כהן חזון ואל על, שמנוהלת על ידי דינה בן טל גננסיה, הצטרפו למדד וכיום יש בחברות שמרכיבות את המדד ארבע מנכ"ליות בלבד.

בצד החיובי ניתן לראות שממוצע שכר היו"ריות גבוה ב־27% לעומת מקבילהן הגברים, אך שכר המנכ"ליות נמוך ב־13% לעומת שכר מנכ"ל גבר במדד ת"א־125 (עם זאת, ממדגם שכולל שתי נשים בלבד בתפקיד המנכ"ליות קשה להסיק מסקנות). בקרב נושאי המשרה האחרים הנכללים ברשימת מקבלי השכר הגבוה, 18% הן נשים, וממוצע שכרן הינו כ־82% מממוצע הגברים - שיפור של כ־9% לעומת נתוני 2022. שיפור מסוים נוסף הוא הירידה בשיעור החברות שבהן יש פערי שכר בין גברים לנשים בכירים - אמנם עדיין ב־70% מכלל החברות שבהן גם נשים וגם גברים נכללים בין חמשת מקבלי השכר הגבוה, שכר הנשים נמוך מזה של הגברים, אך זהו שיפור לעומת 2022 אז היה מדובר ב־75% מהחברות.

"לנוכח חוסר השינוי לטובה ואף הגדלת פערי שכר בחלק מקבוצות התפקידים, כל עוד נושא זה לא יטופל במסגרת הרגולציה לא צפוי שינוי משמעותי. שתי הסוגיות, הן מיעוט הנשים המכהנות בהנהלות הבכירות והן גובה שכרן ביחס לגברים חברי הנהלה, נמצאות בבחינה על ידי חלק מהדירקטוריונים. עם זאת, לצערנו, איננו צופים שינוי משמעותי בנושא בשנה הקרובה", אומר ניר.

תגיות