אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה כדאי לנו להעסיק אותך – הדרך של מנכ"ל Xtend לשכנע שהוא האדם הנכון לתפקיד גם בלי ניסיון אביב שפירא מנכ"ל ומייסד Xtend | צילום: גיא חמוי

למה כדאי לנו להעסיק אותך – הדרך של מנכ"ל Xtend לשכנע שהוא האדם הנכון לתפקיד גם בלי ניסיון

אביב שפירא חתום אמנם על שני אקזיטים וארבעה מיזמים, אבל הכי גאה בשני פרסי האמי בהם זכה על הטכנולוגיה הטובה ביותר בטלוויזיה; ל"כלכליסט" הוא מספר כיצד היה עונה לשאלות הפופולריות בראיונות עבודה - ומגלה על איזו שאלה הוא מוותר כמראיין

06.01.2023, 07:11 | מעין מנלה

בגיל עשר הקים אביב שפירא, מנכ"ל ומייסד משותף של חברת Xtend, את המיזם הראשון שלו. הכל התחיל כאשר קיבל מהוריו תוכי קטן במתנה. הוא מיד זיהה את הפוטנציאל העסקי, רכש בעצמו תוכי נוסף והחל להרביע אותם ולמכור את הגוזלים. תוך זמן קצר, הפך להיות הספק הראשי לתוכונים בראשון לציון. מאז עברו שלושים ואחת שנים בהם הקים עשרות מיזמים, עשה שני אקזיטים, זכה בשני פרסי אמי וייסד ארבע חברות סטארט-אפ.

מכיוון שרוב חייו הבוגרים היה יזם, ראיון העבודה האחרון שלו היה ב-2005. הוא רגיל יותר להיות בצד המראיין בראיונות עבודה.

"ראיון העבודה הראשון האמיתי שלי היה בתעשייה האווירית כאשר סיימתי את השירות הצבאי, לתפקיד מהנדס. תמיד התקבלתי למקומות שרציתי. אני חושב שהסיבה שבגללה הגעתי לתפקידים מאוד בכירים בגיל צעיר היא שתמיד היו לי שאיפות גבוהות, ציפיתי מעצמי וגם הצלחתי לשכנע שאני מתאים למרות שלא היה לי את הניסיון. לא יכולתי להוכיח שאני יכול לנהל 50 אנשים בשדה ניסויים לפני שעשיתי את זה אבל הצלחתי לשכנע שייתנו לי את ההזדמנות.

אני מאוד מאמין בזה גם היום. אם אני מראיין אדם שמשדר לי ביטחון עצמי ומראה שהוא רוצה לקחת על עצמו יותר מהתפקיד שאנחנו מגדירים לו זה מאוד מקדם אותו מבחינתי. יש לנו בחברה אנשים שבונים רחפנים וכאלה שמוכרים מערכות בעשרות מיליוני דולרים. כל אחד מהם צריך שיהיו לו שאיפות והגדלת ראש מעבר למשימות שאומרים לו לעשות", הוא אומר.

מתוקף תפקידו כאשר הוא מראיין מועמדים לעבודה זה לאחר שעברו כבר מספר ראיונות מקצועיים. לכן, כאשר הוא מראיין הוא מתמקד בבדיקת ההתאמה לתרבות החברה ולשאלה איך המועמד יסתדר לדעתו עם המנהל המגייס. "המנהלים לא תמיד רואים את זה כי הם בלחץ להביא מישהו ולבצע את המשימות. אני מסתכל על התמונה הגדולה, על השאלה איך האדם הזה יתאים לחברה".

על השאלה "מהם הייתרונות והחסרונות שלך" הוא מוותר מכיוון שהוא מניח שאנשים מתרגלים אותה בבית. "במקום זה אני שואל 'ספר לי על משהו שריגש אותך בשנה האחרונה'. זה מאוד מעניין לראות מה אנשים אומרים. אם הם לא לוקחים את זה למקום המקצועי אני מבקש לשמוע על משהו שהוא עבור המועמד סיפוק מטורף בעבודה, משהו שהוא גאה בו".

ההישג שבו שפירא הכי גאה הוא שני פרסי האמי המוצגים במשרדו. הוא אמנם חתום על שני אקזיטים (של ריפליי ושל חברה בתחום הסאבלט) אבל הזכייה פעמיים באמי מעפילה מבחינתו על שני אלה. החברה הראשונה שהקים בתחום הרחבת המציאות, ריפליי, Replay Technologies אשר עסקה בבניית העולם בתלת מימד – וידאו ריקונסטרקשן, הצליחה לשדר את הסופרבול מנקודת המבט של הקווטר בק. על שידור זה הם זכו בשנת 2014 ו-2016 בפרס אמי על הטכנולוגיה הטובה ביותר בטלוויזיה. "זה אחד מההישגים הכי גדולים שהיו לי בחיים. הצבתי לעצמי מטרה בלתי אפשרית בהרבה קני מידה, הגעתי אליה ואפילו זכיתי בהכרה עולמית. זה יותר חזק מאקזיט, מהרבה דברים שעשיתי, כי זה משהו שאי אפשר לקנות בכסף", הוא אומר.

אלה התשובות של שפירא לשאלות הפופולאריות בראיונות עבודה:

1. ספר לי על עצמך

שמי אביב שפירא בן 41, יש לי 3 בנות, אישה מקסימה, אישתי לילך, שבזכותה הגעתי לאיפה שהגעתי. תמיד אהבתי את עולם התעופה, הייתי סוג של מדען טילים בגיל מאוד צעיר, וזה ליווה אותי במשך הרבה שנים. המיזם הראשון שלי היה בגיל עשר ומאז היו עשרות מיזמים כאשר ב-15 שנים האחרונות זה הפך לתחום העיסוק המרכזי. אני משקיע בזה את רוב זמני במטרה ליצור חברות שבאמת מנסות לעשות השפעה על העולם וגם לבנות מוצרים שמגיעים לקהל רחב. בחמש עשרה השנים האחרונות אני מתעסק בעולם שונה מעט מתעופה – עולם של טלא-פרזנס, הרחבת המציאות עם חזון מאוד שאפתני של לקחת אדם ולאפשר לו לגשת למציאות מרוחקת. זה תחום שרצתי עליו בשלושה מיזמים, כל אחד במימד קצת אחר (ריפליי, מייט ואקסטנד).

החברה הראשונה הייתה ריפליי שפעלה בתחום הווידאו ריקונסטרקשן, כלומר להיכנס דרך משקפי VR לאותה מציאות שבנית ולחוות אותה כאילו את נמצאת שם. החברה הזו נקנתה על ידי אינטל ב-200 מיליון דולר ושם היה לי אירוע של אקזיט, שזה אירוע מאוד מכונן בחיים. זה אירוע שמלמד המון על עצמך, משקף מה אתה רוצה להיות כשתהיה גדול. זה יעד שהרבה רוצים להגיע אליו אבל לא חושבים מה יקרה אחרי זה. בעקבות הרכישה פתחתי באינטל גוף שנקרא אינטל-ספורט ואחרי כמה שנים המשכתי לאקסטנד שם אני מייסד ומנכ"ל. אני רגיל שנים להיות הכי צעיר בחדר אבל היום, באקסטנד אני כבר לא הכי צעיר.

הפעם הראשונה שנתקלתי בלהיות המנהל הכי צעיר הייתה כאשר נכנסתי לצה"ל. זה היה אחרי שהייתי עתודאי והשלמתי תואר באווירונאוטיקה וחלל בהטכניון. התפקיד שבחרתי ובחרו אותי אליו היה ניהול שדה ניסויים בינ"ט בחיל האוויר. ניהלתי שיגור לוויין. דמייני אולם כמו של נאס"א עם מאה איש שאני, ילד בן 22, הוא זה שמנהל את הדבר הזה. הייתי הכי צעיר גם בניסיון וגם בגיל ולנהל אירוע כזה בזמן אמת עם אנשים שהם פי שניים בגיל שלי זה משהו שהיה בהתחלה קצת לא נוח. הדרך שלי להתמודד עם המצבים האלה היא לנהל על ידי השראה ולא על ידי מניפולציה. לא להגיד – אני המנהל של השיגור תעשו מה שאני אומר - אלא לנסות להסביר למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים, אני פה כי התפקיד שלי לסדר את הכל, אתה פה כי אתה כי טוב במה שאתה עושה ואנחנו צוות.

אחרי הצבא עבדתי באלביט וקיבלתי תפקיד זמני, עד שיימצאו מישהו בכיר יותר, של מנהל ניסויי טיסה של פרוייקט התעופה הכי גדול בארץ בזמנו – WatchKeeper יחד עם משרד ההגנה הבריטי. נכנסתי כילד בן 25 לתפקיד שמתאים לאנשים עם 15 שנות ניסיון ותחת המנטרה של לחבר את כולם ולנהל דרך מנהיגות הצלחתי להוכיח שאני מתאים לתפקיד.


ועידת Mind the tech TLV אביב שפירא   xtend, צילום: יריב כץ ועידת Mind the tech TLV אביב שפירא xtend | צילום: יריב כץ ועידת Mind the tech TLV אביב שפירא   xtend, צילום: יריב כץ


חוץ מזה אני אוהב ספורט אקסטרים, אני גולש, היום אני קצת יותר שביר מבעבר אז אני יותר נזהר. הספקתי לשבור את כל הידיים והרגליים בעבר. אני גם מאוד אוהב ליצור אז אני קצת נגר, אוהב לבנות דברים ולפרק דברים, להשתמש כמה שיותר בידיים. עכשיו אני גר בבית חדש שבניתי. היצירה היא חלק מהקיום שלי.

המוצר של חברת אקסטנד הוא מערכת הפעלה שמאפשרת לבני אדם לשלוט ברחפנים, ברובוטים, מרחוק. זו חברה שקמה מעולמות הגיימינג ומתמקדת בתחום הדיפנס. הטכנולוגיה מאפשרת לחיילים לפעול מרחוק מבלי לסכן את חייהם. במקום להיכנס לשטח קרב החיילים באמצעות משקפי VR 'נכנסים' לתוך רובוט קרקעי או רחפן ופועלים מרחוק. היישומים של הטכנולוגיה, מסביר שפירא, יכולים להתאים גם לעולמות אחרים כמו למשל הסקיוריטי (משטרה, אבטחה) או עולם הפיקוח. למשל, אפשר לקחת את הטכנולוגיה ולאפשר לפקחי בניה לשבת בבניין שלהם ולהיכנס לאתר בנייה באיזור מרוחק בלי לבזבז זמן על נסיעות. "ההחלטה לקחת חברת גיימינג לתחום הדיפנס הייתה אחת ההחלטות הקשות שקיבלתי בחיים, אין דרך לחזור אחורה וזה מוביל אותנו בדילמות אינסופיות. אנחנו עדיין חברה קטנה/בינונית ולא יכולים לעשות הכל", הוא אומר.

"הקושי לעבור מגיימינג לדיפנס היה אך ורק בגלל האופי של שוק הדיפנס והדרך הארוכה להפוך חברה לרווחית כי זה לוקח שנים רבות. מעבר לזה אנחנו גאים מאוד ושמחים שאנחנו מפתחים מוצרים שמצילים חיי אדם כל יום. אני לא מכיר הרבה אנשים שקמים בבוקר, מגיעים לעבודה כדי לעזור ככה לאנושות- מהרחקה של חיילים משדה קרב, להימנעות של שוטרים וכבאים מסיכון פיזי וגם לתת לבעלי מקצוע כלים שיאפשרו להם להימנע מטיפוס על סולמות גבוהים וכניסה למקומות שאפשר פשוט לשלוח לשם רובוטים במקום".

2. איפה אתה רואה את עצמך בעוד חמש שנים?

"אני לא שואף לאקזיט מהיר, מכרתי כבר שתי חברות. לכן, בעוד חמש שנים, הייתי שמח להתמודד עם אתגרים שאף פעם לא התמודדתי איתם כמו להנפיק חברה. זה נראה לי סופר מאתגר, כל יום או כל רבעון להתמודד מול מיליארד אנשים שבוחנים אותי ואני צריך להוכיח את עצמי מולם. זה מבחן מדהים לחברה להיות מונפק ולהימדד ל ידי הציבור ולא על ידי משקיע שבא לו או לא בא לו להשקיע שלך. זה ממש ביזור של הפידבק שאני מקבל מהעולם.

הייתי רוצה להתפתח לעוד תחומים כחברה חוץ מדיפנס שם אנחנו היום מצילים חיי אדם. הייתי שמח להציל חיי אדם בעולם הסקיוריטי, האינספקשן. שאקסטנד תיכנס לעוד תחומים ושאדע לשחרר כל תחום למנכ"ל אחר.

אז בעוד חמש שנים אהיה אולי פרזידנט כאשר לכל תחום יהיה מנכ"ל. אקסטנד משלבת את עולם התעופה שאני אוהב עם עולם הAR-VR שהיה לי עם אינטל לאיזשהו שילוב שהצליח להתחבר. לא יהיה לי עוד מקום כזה. אם אמכור את החברה עכשיו אצטרך לחשוב טוב איך אני מוצא כמות עניין כזו גדולה במקום אחד".

3. מהם היתרונות שלך?

"קודם כל יכולת להנהיג על ידי השראה ולא מניפולציה. דבר נוסף שמאפיין אותי הוא שאני רואה מאוד רחוק קדימה. אני נוטה לראות את הנולד ולהזהיר שהוא מגיע. אני גם מאוד אוהב לרדת לפרטים כשצריך עד רמת הבורג. למזלי יש לי את היכולת לעשות את זה, ספציפית בעולמות שאני נמצא בהם היום, אני ממש מבין בתחום הזה. עוד יתרון כמנכ"ל הוא שאני עובד בשיטת 'שגר ושכח'. אני מאוד מאמין שברגע שיש את האדם הנכון בתפקיד הנכון אני פשוט משחרר. אם האדם לא מתאים ל'שגר ושכח' אז הוא לא מתאים לתפקיד ולא מתאים לעבוד איתי בגלל שהצוות יותר טוב ממני כל אחד בתחומו. יתרון נוסף, אני מאוד אוהב לשים יעדים מאוד קשים ולרוץ עליהם. זה ייתרון כי תמיד החברה שואפת ל-moon shot שכמעט אף פעם אי אפשר להשיג בלי ירידה בביצועים או בדרישות".

מהן החולשות שלך?

"הצבת יעדים מאוד קשים לפעמים מתישה את הצוות. לפעמים זה דורש מאנשים לעבוד הרבה מאוד שעות, לעשות דברים שהם לא יודעים לעשות כי אין להם את היכולת או הידע ובגלל שאנחנו רצים מאוד מהר אין להם את הזמן תמיד להתייעץ וללמוד. אני די מתיש בקטע הזה של לשים יעד בלתי אפשרי.

עוד חיסרון הוא שאני נוטה לפעמים לרוץ מהר מדי קדימה בלי יותר מדי לחשוב ולהתייעץ ולפעמים אני מאבד אנשים בדרך בגלל זה ולא תמיד זה עובד. כשעושים את זה עם צוות הנהלה בכיר זה לא הדבר הכי חכם לעשות. לפעמים כשמשהו לא בא מהם הם פחות מתחברים אליו. צוות הנהלה בכיר, אוהבים להוביל תהליכים לא לקבל פקודות. לפעמים אני רץ לאיזשהו כיוון ואז כשאני מסתכל ואומר "חבר'ה מדהים תראו מה מצאתי' הם לא יודעים על מה אני מדבר. זה ייתרון לרוץ קדימה אבל לפעמים אני רץ קדימה בלי לסחוב איתי את כל ההנהלה לכיוון שאני רוצה לבדוק.

אני רואה את עצמי לא פחות יזם מאשר מנכ"ל ויזמים צריכים לדעת לרוץ מהר קדימה בלי לעצור. התכונה הזו מאוד חיובית למנכ"ל ולחברה אבל כן הייתי רוצה להשתפר בלסחוף איתי את הצוות".

4. מדוע אתה רוצה את התפקיד?

"ספציפית אני פה מחבר את כל העולמות שלי ביחד, עולם התעופה עם עולם ה-VR וה-AR נדיר למצוא מקומות שמחברים כמה תחומי עניין בתעשיות שבדרך כלל לא מתחברות יחד. זה לגבי התעשייה. לגבי התפקיד מנכ"ל מול מנהל המוצר למשל, אקסטנד חברה נדירה שמשלבת רובוטיקה, תעופה ומציאות מדומה. במקרה עסקתי שנים רבות בכל אחד מהתחומים הללו ואני מביא איתי ידע נרחב כדי להיות מסוגל לנהל מקצועית את החברה ולקחת אותה ולהשיג יעדים ואתגרים חדשים.

חברה כמו אקסטנד כוללת צוותים הנדסיים באתר הישראלי וצוותי פיתוח עסקי, מכירות ואופרציה פרוסים בעשרות מדינות בעולם, וזה מודל אשר יצא לי לנהל בחברה הקודמת ריפליי, שהתקינה ותפעלה טכנולוגיה של מציאות מדומה בעשרות אתרי ספורט ברחבי העולם.

באופן כללי, אני מרגיש שנכון לי להיות מנכ״ל של חברה טכנולוגית עם אתגרים אינסופיים ושאיפות חסרות תקדים בגלל האופי שלי שקודם כל רואה את האנשים ומעניק להם את ההרגשה שהם המנוע העיקרי של ההצלחה, כי זו אמונתי והכל מתחיל משם. מעבר לזה, תהיה לי את היכולת והנסיון הניהולי לקחת את אקסטנד ממובילה תחום בישראל למובילה דעת קהל עולמית".

5. למה כדאי לנו להעסיק אותך?

"ברמה האישית אני קם כל בוקר ובא לי לטרוף את העולם ואני מרגיש שזה המקום שלי, גם לחברה והתפקיד והצוות, כיף לעבוד ביחד. איזה מדהים זה שאפשר לבחור את האנשים שאת רוצה לעבוד איתם ולהצליח בזה גם. במישור האישי אתה לא בוחר תמיד את החברים שלך, זה עניין של נסיבות החיים, ופה בחרתי ואני מרגיש ברמה האישית שזה נכון לי והחברה מצליחה.

המנטרה שלי בחיים היא Dream it – Get it לחלום על משהו ופשוט לנסות להשיג אותו. זה בא לידי ביטוי בכל דבר, במשימות הקטנות, ביעדים הגדולים. אם הצלחת לשכנע אותי, לקבל אותי לעבודה או לתפקיד אז אדע להגשים חלומות. ש זה מדהים. הייתי מאוד שמח שכולם היו ככה אבל הרבה אנשים מעדיפים לקבל את המשימות ולקבל את היעדים, אני אוהב לחלום רחוק ולמצוא את הדרך להגיע לשם.

זה משהו שאני מקווה שיחזיק אותי פה הרבה מאוד שנים באקסטנד, המקסימום שאני ניהלתי זה 350 איש. אם זה יהיה 1,000 איש אני מקווה ששיטת הניהול שלי עדיין תעבוד אבל אני פוחד שפחות. אני חושב שמנכלים של אלפי אנשים צריכים שהיה להם משהו מעבר להשראה ולחלומות אבל אני מקווה שאני טועה. אני מקווה שנגיע ל-2,000 איש ועדיין אצליח להיות מנכ"ל של חברה שרצה קדימה".

תגיות