אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוגשו ארבעה הסדרי טיעון בפרשת שיכון ובינוי - קוטלר ישלם קנס של 3 מיליון שקל  מימין: עופר קוטלר ומשה לחמני | צילום: אוראל כהן, סיון פרג'

פרסום ראשון

הוגשו ארבעה הסדרי טיעון בפרשת שיכון ובינוי - קוטלר ישלם קנס של 3 מיליון שקל

בהסדר נקבע שקוטלר, מנכ"ל החברה לשעבר; מנכ"ל החברה הבת SBI שוויץ, רוני פלוך; ומנהל סניף קניה לשעבר, דן שחם, יודו ויורשעו בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע ועבירות דיווח; יו"ר החברה לשעבר, משה לחמני, יודה בעבירות דיווח

07.12.2023, 08:55 | גולן חזני ותומר גנון

ארבעה הסדרי טיעון ראשונים נגד בכירים לשעבר בחברת שיכון ובינוי במסגרת פרשת השחיתות שנחקרה בחברה. מנכ"ל החברה לשעבר, עופר קוטלר; מנכ"ל החברה הבת SBI שוויץ, רוני פלוך; ומנהל סניף קניה לשעבר, דן שחם, יודו ויורשעו בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע. קוטלר יודה גם בעבירת דיווח לפי חוק ני"ע, פלוך יודה גם בעבירה של הלבנת הון, ושחם גם בעבירה של רישום כוזב במסמכי תאגיד. יו"ר החברה לשעבר, משה לחמני, יודה בעבירות דיווח לפי חוק ני"ע.

כלכליסט חשף השבוע כי הפרקליטות קרובה להגשת הסדרי טיעון בפרשה. על פי ההסדרים שהוגשו היום לאישור בית המשפט המחוזי בת"א, על הארבעה ייגזרו העונשים הבאים:

קנס של 3 מיליון שקלים למנכ"ל לשעבר קוטלר, שגם ירצה תשעה חודשי מאסר שיוכל להמיר בעבודות שירות; מאסר בפועל של תשעה חודשים שניתן להמרה בעבודות שירות וקנס של חצי מיליון שקלים למנכ"ל SBI לשעבר פלוך - כמו כן יחולט סכום של 2.3 מיליון שקל שנתפס אצל פלוך. מאסר בפועל של 5 חודשים שניתן להמרה בעבודות שירות וקנס של 200 אלף שקלים למנכ"ל סניף קניה שחם; קנס של 1.5 מיליון שקלים ליו"ר לשעבר לחמני.

עורכי דינו של לחמני, נבות תל צור, נתי שמחוני, ליה גוני ויואב סננס מסרו בתגובה שהם מברכים על הסדר הטיעון שהושג בתום הליך השימוע. עוד אמרו כי התקבלה עמדתם והוסרו כליל כל החשדות החמורים שהיו כנגד מר לחמני. עורכי הדין הביעו סיפוק על כך שבחלוף חמש שנים מפתיחת החקירה, יוכל לחמני להניח נושא זה מאחוריו ולהמשיך במעגל העשייה והחיים.

11 נושאי משרה ועובדים נוספים בחברות, וכן 3 חברות שזומנו לשימוע, בהן שיכון ובינוי, עדיין נמצאים במגעים עם הפרקליטות ועניינם לא הסתיים.

פרשת שיכון ובינוי מתייחסת לאירועים שהתרחשו במסגרת פעילותה הבינלאומית, באמצעות קבוצת החברות שבשליטתה, לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 99 לחוק העונשין בחודש יולי לשנת 2008 - התיקון אוסר על מתן שוחד לעובד ציבור זר.

על פי כתבי האישום שהוגשו, עוד טרם כניסתו לתוקף של התיקון, נהגו חלק מהחברות בקבוצה ועובדים שונים לבצע תשלומים לגורמים שונים בארצות שבהן פעלו באפריקה, ללא קבלות, שחלקם הוגדרו בכת האישום "בלתי נאותים". תשלומים שלא כדין אלו והרווחים שנבעו מהם נכללו והוטמעו בספרי הנהלת החשבונות של הקבוצה.

מכתב האישום שהוגש כנגד קוטלר, פלוך, שחם ולחמני, עולה כי הנאשמים קשרו קשר עם אורגנים שונים בחברות, על מנת שלא להפסיק מתן תשלומים על ידי חברות הבת של SBI שוויץ וסניפים בארצות הפעילות, הגם שמדובר בתשלומים שחלקם לא כדין. "היקף התשלומים הגיע לכדי סכומים לא מבוטלים שהשיא לחברות תועלת כלכלית משמעותית", נכתב בכתב האישום.

בגין מעשים אלו כתבי האישום מייחסים לקוטלר, פלוך ושחם עבירה של קשירת קשר לביצוע פשע לפי חוק העונשין. לפלוך יוחסה גם עבירה של הלבנת הון, זאת לאחר שפעל להטמיע את התשלומים שלא כדין בהוצאותיה ובהכנסותיה הלגיטימיות, במערכת החשבונאית ובדוחות הכספיים של SBI שוויץ, כפי שהיה טרם תיקון 99 לחוק העונשין.

מכתב האישום שהוגש נגד משה לחמני, ששימש – יו"ר שיכון ובינוי מאמצע 2012 עד ראשית 2019, עולה כי עם כניסתו לתפקיד יו"ר דירקטוריון שיכון ובינוי (ביולי 2012), הובא לידיעתו כי לא הופסק מתן התשלומים שחלקם היו שלא כדין. לחמני אמנם הורה לקדם את קוד אתי ותוכנית האכיפה, אך לא נקט אמצעים כדי להבטיח באופן מיידי את הפסקת תשלומים אלו, שהמשיכו להשיא רווחים לחברה.

נוכח מבנה הקבוצה, איחדה שיכון ובינוי בדוחותיה הכספיים, אשר פורסמו לציבור, את הדוחות הכספיים של חברות SBI תשתיות ו-SBI שוויץ, במסגרתם נכללו תשלומים שלא כדין ששולמו ללא קבלות או מסמכים, לצד ביאורים אשר כללו את ההצהרה לפיה "תשלום ההוצאות במתכונת הנ"ל אינו מהווה חשיפה מהותית לחברות הקבוצה".

חקירת הפרשה נוהלה במשותף על-ידי יאח"ה (להב 433) במשטרת ישראל ורשות ניירות ערך. התיק מטופל על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה.



תגיות