אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"קדימה, ליכוד ושתי מפלגות קטנות - התמהיל האידיאלי"

54 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

54.
קיימות 3 קואליציות אפשריות
טאומן מחשב את מדד שפלי המתייחס רק לכוח היחסי בין המפלגות המרכיבות את הקואליציה. בגלל שהליכוד נבחרה להרכיב את הקואליציה ומטרתה להיות בעלת הכוח היחסי הגדול ביותר בתוך הקואליציה היא דווקא כן יכולה להשתמש התיאוריה הזו. חישבתי גם אני את כוחה של הליכוד בכל אחת מהקואליציות האפשריות (גם כאלה שלא הגיוניות מבחינה פוליטית - כמו כאלה המכילות את ישראל ביתנו ואת מפלגות הערבים באותה קואליציה). כדי להקים קואליציה צריך בין 3 ל-12 מפלגות. בזו שכוחה של הליכוד הוא הגדול ביותר קיימת 4 מפלגות: הליכוד, קדימה ושתיים מבין המפלגות הבינוניות (ישראל ביתנו, העבודה וש"ס). בקואליציה כזו לליכוד ולקדימה יהיה כוח השווה ל- 41.66666% ולשתי המפלגות הבינוניות יהיה כוח השווה ל-8.33333% כל אחת. כלומר קיימות 3 קואליציות אפשריות בהן לליכוד יש כוח מקסימלאי של 41.666% והן: קדימה, הליכוד, ישראל ביתנו, עבודה. קדימה, הליכוד, ישראל ביתנו, ש"ס. קדימה, הליכוד, עבודה, ש"ס. גם אם מחשבים את הקואליציה הטובה ביותר עבור קדימה מתקבלות אותן תוצאות. אגב, גם לטאומן יש טעות משום שלא בכל קואליציה כוחן של הליכוד וקדימה זהה (בקואליציה האופטימאלית עבורן זה אכן מתקיים אך ישנן קואליציות בהן לקדימה יש יותר כוח מהליכוד).
תלמיד של טאומן | 21.02.09
50.
הניתוח של פרופ' טאומן
עם כל החברות וההערכה שיש לי לפרופסור יאיר טאומן הרי שהניתוח שיאיר מציע הוא בעייתי ובודאי שאין לראות בו המלצה של תורת המשחקים או של המתמטיקה. כמובן שאין לראות גם בסטייה מהמלצותיו ביטוי לאי-ראציונליות. כמה מהמשפטים המופיעים בכתבה כמו "המתמטיקה מצביעה באופן מובהק על התועלת שבהרכבת ממשלת אחדות", הם כל כך מופרכים עד שאני בספק עם יאיר עצמו מסכים איתם, אבל גם בצדדים היותר מקצועיים, הניתוח של יאיר לוקה בחסר, יש בו סתירות פנימיות, ובסופו של דבר אי אפשר לקבל אותו.
פרופ גיל קלעי | 19.02.09
42.
שגיאות במודל: לא יהיה שום אחדות
המודל לא לקח בחשבון תנאי כניסה בסיסי - פיצול מפלגות בהנחה של שני פיצולים: 11 פורשי קדימה בראשות מופז 4 פורשי ישראל ביתינו בראשות לנדאו בהנחה של איחוד אחד ליכוד עם ב' נוצרת קוליציה של ליכוד + ב' 30 + ישראל ביתנו 11 + לנדאו 4 + ש''ס11 + תורה 5 + איחוד לאומי 4 + מופז 11 = קואליציה של 76 מנדטים כאשר אף מפלגה לא יכולה לשבור וכוחו של הליכוד 49% מקואליצית מינימום של 61. המסקנה: לא צריך ליבני !!!
אליק | 15.02.09
41.
חישוב ערך שפלי
קודם כל מדובר כאן בחישוב של ערך שפלי שיש לכל מפלגה, בטח אפשר למוצא מה זה בויקיפדיה, ולהבין איך נעשה החישוב. אולם נראה כי לא נלקח בחשבון כי המפלגות הערביות לא יכנסו לשום ממשלה ולכן יש להחסיר אותן מהחישוב, כמו כן יש לקחת בחשבון רק קואליציות אפשריות, ומכיוון שישנן יותר אפשרויות בהן הליכוד מרכיבה את הממשלה לליכוד יש ערך שפלי (כמו כח מיקוח) יותר גדול מאשר לקדימה.
אחד | 14.02.09
40.
הקואליציה המתוחכמת ליכוד ועבודה
בניגוד למשחקים של הפרופסור- 2 המפלגות הגדולות סובלות מעודף בהערכת כוחן לכן-צירוף העבודה לליכוד תוך מתן תיקים כבדים -בטחון וחוץ ולאחר מכן צירוף ליברמן לתיק האוצר יפתח לביבי מקום ל2 מפלגות דתיות ואולי מרץ . זו הקואליציה האפשרית והיציבה ללא קדימה . זו הקואליציה שתביא שינוי ותקבל החלטות . ראו ותזכרו .
יועץ סתרים | 14.02.09
38.
לא מדוייק
בכל זאת ללבני אין חלופה אפשרית זולת ממשלת אחדות ולביבי יש, גם אם זו לא משאת נפשו. מסקנה - ציפי 42% או 0. ביבי 42% או 23% בליית ברירה. יתרה מכך - בהעדר הכרעה/ בחירות - קדימה תפסיד חזרה את מצביעי השמאל שלה וביבי לא מפסיד כלום, אולי מתחזק. המסקנה - ביבי יהיה ראש משלה. קדימה תרוץ לממשלתו. ליברמן יכנס ואחר כך יבואו בריצה קלה החרדים. לא להתרגש. אין כאן כל חידוש.
סתם אחד | 15.02.09
36.
הפרופסור הנכבד אולי "שכח" אבל מדובר במשחק בעל יותר מסיבוב אחד...
המטרה של המפלגות אינה רק לממש את כוחן האלקטורלי בסיבוב הזה, אלא גם לשמר או להגדיל את כוחן האלקטורלי בסיבוב הבא ואלה שאחריו, כלומר הליכוד יעדיף "לייבש" את קדימה באופוזיציה, כי זו מפלגה ללא אידיאולוגיה מלבד שלטון ושררה, והיא לא תשרוד (לפי שיטתו) קדנציה במדבר הפוליטי. מצד שני, קדימה תעדיף (לפי שיטתה) לתת לביבי להכשל עם ממשלת ימין צרה ובלתי פופולרית בתקשורת. כלומר לשני השחקנים (לפי שיטתם) יש אינטרס ברור להקים ממשלת ימין, ללא קדימה!
 | 15.02.09
34.
קראו את שפתיי - ליברמן מתרסק בבחירות הבאות
השר לענייני כלום שהיה - יהיה ליצן החצר בבחירות הבאות ודינו כדין הגמלאים. ביבי ירכיב קואלציה צרה - ליברמן יקבל תיק אוצר ויביך את המדינה, שאר חבריו הנפסדים למפלגה יחזיקו בתיקים ויצטיירו כחסרי ערך לחלוטין. העם יכעס על ליברמן ויאפס לו את המנדטים. לבני תשב באופוזיציה עם עבודה וכוחן יעלה. הצעות אמון כנגד הממשלה יעברו בתוך שנתיים וכך ביבי ימצא עצמו שוב בבחירות. המצב הכלכלי והמדיני יחריף בשנתיים הקרובות. אופיר פינס יהיה יו"ר העבודה, מופז יהיה יור הליכוד וכך בבחירות 2011 - 2012 תהיה מפלגת קדימה שמאל. קראו את שפתיי-נתראה בעוד שנתיים.שי
שי | 15.02.09
33.
לא צריך להיות גאון בתורת המשחקים לדעת מה שכולם יודעים, תשכנע את ביבי החמדן
איחוד בין 2 המפלגות הגדולות ברוטציה להנהיג. יעשה טוב למדינה, יחסוך חמדנות למפלגות שרוב הציבור אינו מעוניין שיכתיבו לעם ישראל את סדר היום, וירוקנו את קופת המדינה למטרות שלהם, נראה שביבי החמדן אשר הוכיח שהאינטרס האישי שלו גובר על צרכי הציבור, לא יסכים לרוטציה
פרצופה של מדינה | 15.02.09
31.
הפרמטר להצלחה של המומחה נכון לקדימה אך לא לליכוד
אם פרמטר להצלחה של מפלגה זה כוח שלטוני כפי שחישב המומחה אזי החישוב נכון, אולם הפרמטר להצלחה של נתניהו וחבריו הוא יישום מדיניות הליכוד, ולכן תוקם ממשלה בראושות הליכוד, ואולי בעתיד קדימה או חלקה או העבודה או חלקה יצטרפו לממשלה, לדגומא על רקע של החמרה במצב הביטחון. תוצאות הבחירות מאוד ברורות - ניצחון סוחף לימין, ואין סיבה שלא צוקם ממשלת ימין יציבה ל-4.5 שנים שתתמקד בנושאי כלכלה וחברה ותעשה שינויים לטובתנו
רק לכוד | 14.02.09
30.
ציפי ניצחה על דרך,או שתוביל,או שתאפשר לימין להציג סוף סוף את דרכו והיא תפעל באופוזיציה
לבני ,כמ שנצחה, (לפחות יחסית),לא צריכה להיות עלה תאנה,או שתעמות בראש הקואליציה,או בראש האופוזיציה, שתי האפשרויות תואמות את רצונו האמיתי של הבוחר ושתי האפשרויות מכובדות וחשובות לעם ישראל כל עוד הדרך קובעת ולא הכסאות.
מאיר | 15.02.09
24.
מסתבר שברב תחומי מותר להניח הנחות שמתעלמות מהמציאות
מסתבר שגם פרופ' למתמטיקה שוכח שהמשחק הוא רב שלבי. כן, אולי אם כל החשבונות היו נמחקים בסוף הקדנציה וכולם היו פותחים דף נקי הניתוח היה עובד, אבל למפלגות שנדפקו יש חשבונות ארוכי טווח שנלקחים בחשבון בבחירות הבאות. ומה לעשות, הפוליטיקאים לא טיפשים ולוקחים את זה בחשבון בצורה אסטרטגית. אז מה, הרבה יותר קשה לפתור את המשחק הדינמי הזה, אה? מזל שהוא פרופסור ולא פוליטיקאי - לפרופסורים ברב תחומי כנראה מותר להתעלם מהמציאות אם רוצים לפתור מודל שיהיה קליט מספיק להתפרסם בעיתון.
לא פרופסור | 15.02.09
23.
קשקוש מוחלט - כנסו
החוקר מבייש את מדע המחקר: 1. ברור שממשלות רחבות מדי אינן מגיעות להישגים כמו ממשלות הומוגניות יותר. 2. רוב הסיכויים שקדימה והליכוד ינטרלו אחת את השנייה בגלל מצע שונה ולעיתים אפילו סותר. 3. ממשלות של 65 חברי כנסת נחשבו עד לפני מספר שנים לממשלות "רחבות" ואיתנות - עד שהמציאו את השיטה של ממשלה של כל חברי הכנסת (77 חברי כנסת וכו') שזו המצאה מושחתת שהופכת את הבחירות ואת הפולטיקה לבלתי מוסריים. 4. הימין זכה בגדול ואין שום סיבה שלא יאפשר לעצמו לבחון את גישתו אכן מתאימה למציאות - בדיוק כפי שהשמאל קיבל את ההזדמנות שלו בעשורים האחרונים. 5. ההנחה שהעולם לא ידבר עם ממשלת ימין לאומית היא מגוכחת לחלוטין - תראו כמה העולם מדבר עם אירן קיצונית ואף מציע לה חבילת תמריצים והטבות בתמורה לביטול פיתוח הגרעין. 6. ההנחה שממשלת ימין היא גזענית היא שקר שמפיץ השמאל. ממשלת ימין היא פשוט ימנית ולא שמאלנית, אך ימניות היא לגיטימית בכל העולם - עד לא מזמן גם באמריקה. 7. המחקר הזה מצטרף לעשרות ידיעות על כך שלא ייתכן ושאי אפשר להקים ממשלת ימין - כאשר ברור לחלוטין שזה הדבר המתבקש ביותר לאור תוצאות הבחירות. יש אנשים שפשוט לא מסוגלים לקבל את העובדה שהשמאל התרבק והוא אינו רלבנטי, ושניתן להגיע להישגים מדיניים וכלכליים גם ללא ויתורים כואבים ומיותרים כדוגמת ההתנתקות - שלא הביאה שום תרומה מדינית או כלכלית למדינה אלא רק נזק, כאב, השפלה ומלחמה בעזה. 8. תורת המשחקים לא לוקחת בחשבון אידיאולוגיה, ערכים, אמת ומוסר - אלא רק שיקול צר אחד של חלוקת תיקים או מנעמי שלטון. על פי תורת המשחקים - היה נכון לשים את פרץ בתור שר ביטחון, אבל החיים זה לא משחק ותראו לאן הגענו עם תורת המשחקים.
יואב | 15.02.09
21.
אין לפרופ ישרות אקדמית. שלפחות יודה שהמחקר שלו מוטה פוליטית. סמולן קטן.
הימין ניצח בבחירות הללו. ועל כן, טובת המדינה היא ממשלת ימין. אם קדימה מבקשים להצטרף למצע ימני - ברוכים הבאים - יש מקום לכולם - ואפילו למרץ. אבל שיהיה ברור לכולם - הימין ניצח והימין צריך לשלוט. ד"ש חם לשאר הסמולנים ההזויים הצבועים. כשרבין העביר את אוסלו לאחר ששיחד שני חכ"ים ממפלגת הימין צומת (וולוו לשגב הרופא המסומם ומיצובישי לגולדפרב) - אף אחד בשמאל לא התבייש במעשה האונאה שלו.
כנניהו המיסר | 15.02.09
18.
צודק אם רק האינטרס היה יציבות
כשיש לך את סילבן שמה שמעניין אותו זה תיק החוץ מצד אחד והלויאליות האינסופית של מופז לטובת המדינה מצד שני ההגיון הקר לא תמיד עובד. באמת שיש לנו חרא של שיטה שגם מומחה בתורת המשחקים לא יכול להוציא מתוצאות הבחירות האלה משהו טוב שייצב לנו ממשלה שטובת המדינה גרידה לנגד עיניה.
בנדה | 14.02.09
15.
רק אגו ותועלת אישית
אם לביבי רצון לעשות מעבר לאגו שלו אז הוא היה חובר ללבני וליברמן ועושה כאן מהפכה חברתית אדירה. הדבר הראשון יהיה שינוי שיטת הבחירות כדי שמנהיג יוכל להבחר כאן באופן כזה שהוא גם יוכל לעשות משהו מבלי להיות מסורס ע"י כל מאן דיכפין. הדבר השני הוא סוף סוף להפריד את הדת מהמדינה ולאלץ את כולם לתת שלוש שנים מחייהם למענה, אם בשירות לאומי או כל דרך אחרת. גם משוחררי קב"ן יכולים לתרום מזמנם וגם חרדים. ויש עוד הרבה. אבל הדבר היחיד שמענין אותם ואת ביבי במיוחד זו טובתו האישית. (גם ליברמן הפרלמנטר הגדול לא העביר חוק אחד בכנסת, הוא העביר אלפי סנדויצים במזנון)
אמיר | 14.02.09
14.
ל-11 העניין הוא שהזהות בין קדימה לליכוד הרבה יותר גדולה ממה שחישבת
קדימה בראשות ליבני תומכת בהפלת החמאס. גם הליכוד. בקדימה חברים שהצביעו נגד ההתנקות כמו צחי הנגבי. בליכוד יש כאלה שהצביעו בעדה - למשל ביבי ושטייניץ. ישראל ביתנו והליכוד לא מסכימות על ברית הזוגיות ולא על חתימה על מסמך נאמנות. בקיצור יש יותר זהות בין קדימה לליכוד מאשר לכל אחת מהן מול כל מפלגה אחרת.
דן | 14.02.09
13.
צודק, אבל זה לא חדש גם למפלגות. שים לבך : מה ליבני עושה ומה עושה ביבי.
שניהם מנהלים מאבקי כח בתקשורת. כל אחד מהם טוען שיוכל להרכיב ממשלה בלי "טובות" של השני. ולכן הצד שכנגד הוא זה שצריך אותי ולא להיפך. קודם כל אי אפשר בלי אגו אישי. שנית אגו אישי הוא הכרח בל יגונה, אנשים בלי אגו לא מצליחים. גם אתה חושב לעיתים " אדם זה ערמומי ולכן יצליח כדאי לי להיות איתו ולא עם החנון השני. מעבר לכך יש נושא אידאולוגיה, הנושא הזה אומר שמי שיוביל הוא זה שיקבע. ראה ערך" אריק שרון "
משה | 14.02.09
12.
הכל נכון אבל ציפי צריכה לרדת מהעץ
ציפי לא יכולה להקים ממשלה בשום מקרה גם לא עם ליברמן. לכן העצות של מי שהוביל אותה אדלר-ארד צריכות לזוז. ביבי יהיה ראש ממשלה והיא תקבל את תיק החוץ(גם זה יותר מידי בשבילה). לביבי הייתי מייעץ לא להזניח את ש"ס, תלמד את כולם שהבטחות מקיימים.
מייק | 14.02.09
11.
הניתוח מתעלם מהקירבה האידיאולוגית שבין הליכוד למפלגות הימין
הניתוח מתיימר להיות מתמטי, אבל הוא מתעלם מהקירבה האידיאולוגית שבין הליכוד למפלגות הימין האחרות. ניתוח נכון צריך להתחשב בקירבה זו ובמרחק האידיאולוגי שבין הליכוד לקדימה. לדוגמא: נניח שיש חפיפה אידיאולוגית של 90% בין הליכוד לישראל ביתנו, ושל 20% בין הליכוד וקדימה, אז חלוקה של שליש לליכוד, שליש לקדימה ושליש לישראל ביתנו תאפשר לליכוד לממש 77% מהאידיאולוגיה שלו, ואילו חלוקת הכוח 50% לליכוד ו- 50% לקדימה תאפשר לליכוד לממש רק 70% מהאידיאולוגיה שלו.
israel | 14.02.09
10.
היעד לא מדוייק
התוצאה נכונה כאשר היעד הוא "הכוח המקסימאלי שכל מפלגה מקבלת". היעד המציאותי בפוליטיקה הוא להחליש כמה שיותר את היריב העיקרי פוליטית, כך שיתכן שהכי טוב לליכוד וקדימה לסבול ממשלה צרה בכדי להחליש את היריב עד הבחירות הבאות במחיר של כוח בטווח הקצר. במילים אחרת צריך לחשב עפ"י תורת המשחקים מה המצב שימקם בעתיד את המפלגה על 40-50 מנדטים
ג | 14.02.09
8.
ניתוח מסחרי מבריק
מעבר לניתוח המסחרי קיימת אידאולוגיה של מפלגות ומחוייבות לבוחרים. הניתוח האידאולוגי יביא למסקנה שממשלת ימין היא אופציה מועדפת על המנצחים ועימה יבואו גם מנעמי השילטון המחולקים למרכיביה לפרק זמן הנגזר מהמצב הפוליטי בו הם מצויים. הפרופסורים הנכבדים המפרסמים מאמרים חדשות לבקרים אין להם צל של מושג כיצד מתנהלים דיוני הפוליטיקאים בחדרי חדרים אל מול ההיגיון המוזר של האקדמיה.
שימי | 14.02.09
7.
לברמן יכול לשנות את הכללים.
בידי ליברמן כוח שיפגע בו עצמו אם לא יצטרףלממשלה בראשות נתניהו, הוא יודע טוב מאוד לפי תורת משחקים הילדים שאם לא הצטרף הוא יהפך לא רלוונטי. גם נתניהו משדר למפלגות הקואליציה שאם לא יצטרפו הוא יאלץ להקים ממשלה עם קדימה, ואני לא חושב שהמפלגות מעוניינות בכך.
מורדוך | 14.02.09
2.
בדיקה צרה ולא רלבנטית
הבדיקה בודקת רק את מנעי השלטון - כמה כוח ושררה ישארו בידי המפלגות הגדולות. הפרופסור הנכבד לא מתייחס למהות - מי יוביל את הממשלה - ביבי המתנגד למדיניות הנסיגות או ציפי שדוגלת במדיניותה של מרץ בשלוב אהוד ברק (נכנס בהם כשנרצה). אין משמעות לאידיאולוגיה ולדרך מדינית ולכן אין רלבנטיות אמיתית למחקר מעבר למשחק.
גיא | 14.02.09
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת