אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מוליכים לאבדון: המשבר בתעשיית השבבים הישראלית

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
אני חושש שלתעשייה הזו אין תקומה בארץ
מצד אחד אי אפשר שלא להעריך את החלוציות של ישראל בתחום בשנות ה-90 יחסית לרוב מדינות העולם כולל הגדולת שבהן. מצד שני צריך להודות שהודו וסין , שמייצרות 850 אלף מהנדסים בשנה פשוט אטרקטיביות יותר מישראל . המשרדים זולים יותר, העובדים זולים יותר והממשלה מעודדת השקעות. להערכתי ישראל סיימה לנצל את יתרונה בתחום וצריך לעבור הלאה לתחומים חדשים בעשור הקרוב. לגבי 3, גם אני מכיר צעירים רבים שסיימו את לימודיהם ולא מוצאים עבודה בתחום וצר לי על כך אבל אני לא בטוח שאני יודע לומר מה הפיתרון.
אייל | 04.08.09
22.
וזאת טרם מכרה בסנט אחד
בכל חברה שמייצרת שבבים, דרושה השקעה גדולה מאוד לפני שהחברה מתחילה למכור. תהליך הפיתוח הוא ארוך ויקר. לכן הקביעה בכתבה לפיה: "שכרה משרדים מפוארים בקומה העליונה של אחד ממבני היוקרה בהרצליה פיתוח, העסיקה מהנדסים מצטיינים במשכורות עתק, וזאת טרם מכרה בסנט אחד" היא קביעה מגמתית, ונשמעת למי שלא מכיר את התחום כאילו החברה בזבזה כסף ללא חשבון. אגב עיקר ההוצאות בחברות שבבים הן לאו דוקא המהנדסים והמשרדים אלא כלי הפיתוח וייצור אבי טיפוס של שבבים.
מישהו מהתחום | 04.08.09
18.
תרגעו ותרגיעו
קודם שני סטארטאפים שנסגרים זה "סוף התעשיה" במיוחד סטארטאפ בזבזן שבזבז את כספי ההשקעות על משרדים ומשכורות שמנות (למנהלים? היתה הונאה קטנה אולי?) כלומר מצביע יותר על ניהול ושיווק כושל נקודתי ולא על "כשלון של התעשייה" תעשיית המוליכים למחצה מתחלקת לחברות עם כושר ייצור FAB וחברות בלי (FABLESS). בארץ פועלות כמה עשרות חברות קטנות וגדולות בפיתוח רכיבים וחלקן מצליחות לא רע (צורן) טפו טפו... נכון ייצור שבבים בארץ מתבסס בעיקר על הטבות ממשלתיות - אבל זה אינטרס של המדינה וכולנו לשמר את הייכולת הזו. ולבסוף ל3, מי שלומד אלקטרוניקה אולי הוא פרייר - אבל לפחות לא אנאלפבית...
ASIC | 04.08.09
16.
לאן מוליכים?
שתי הערות: 1. למעט אינטל כל החברות שהשתייכו למגזר ה-CI היו/הן FABLESS. הכסף הגדול לאורך זמן במגזר הזה - נמצא בייצור. (לצערנו לטאואר אין משקל ממשי בשוק הזה בכלל ובארץ בפרט, ולכן היא בבחינת יוצא מן הכלל שמוכיח את הכלל). 2. לחברות שעשו אקזיט נאה (DSPG, M-SYSTEM, GALILEO), היו יתרונות רק בתחום התכנון ולעתים גם בהנדסה, אך כיום יש בשוק העולמי רוויה מסוימת מטכנולוגיה משעבדת, ובעקבותיה ירידה משמעותית בכסף זמין להשקעות. ואם לגדולות קשה - קל וחומר לסטארטאפים. (ועוד לא אמרנו כלום על המשבר הכלכלי).
סם | 04.08.09
15.
מה שקורה עכשיו בענף המולכים עוד 50 שנה יקרה לכל התעשיה בארץ
פעם כשמפעלי טקסטיל נסגרו חשבו שהבעיה היא ידע מכיוון שענפים של הצווארון עוברים למקומות בהם עלות העבודה זולה יותר והפיקוח על תנאי העבודה נמוך או לא קיים בכלל. אבל היום שכיותר ויותר מפעלים של תעשיות עתירות ידע עוברים להודו ושם התנאים של עובדים הם מצוינים ברמות שכר גבוהות מאד לממוצע המקומי ,אזמה נשאר ? הפתרון הוא עידוד היזמות הישראלית ופחות בידע (שיש בכל מקום בכל כרגע) כך שמפעלים כדוגמת טבע יהנו גם מפרות הקיימים בחו"ל .
פרעה הצעיר  | 04.08.09
14.
בעוד שירותי הדת החרדי פורחים ומשכורת רב עשרות אלפי ש"ח לחודש התעשיה ההיטקית קורסת
מאות אלפי תלמידי ותלמידות ישיבות ובנות אולפנות מסובסדים כבד. עשרות אלפי רבנים, דיינים ושרתי דת ובתי קברות מרויחים עשרות אלפי ש"ח לחודש! אבל לתעשיית ההי-טק אין כסף. הציונות נקברה עם ש"ס ואוגודה.
כלכלו בכיר | 04.08.09
8.
תחום מיותר וקשה
מהיכרות קרובה עם השוק, ובהמשך לניסיונות חוזרים ונישנים למנף חברות סטרטאפ ישראליות, אני יכול להעיד כי התחום בארץ מיותר וקשה. קרנות הון-סיכון עולמיות, אינן מעונינות יותר בטכנולוגיה ישראלית (שבד"כ מתמחה בתחומי התקשורת בלבד) אלה בפוטנציאל השוק. מכיוון שזה אינו ניתן לכימות ללא מחקר מקיף, הדורש השקעה מסיבית הנידרשת מחברת הסטרטאפ עצמה, מעט חברות מגיעות למצב בו היתכנות השוק כלל ניבדקת. בנוסף (וכיאה למוח היהודי,) כל פישר שעבד יומיים בחברה גדולה בישראל מקים סטרטאפ ומקטין את הסיכויים של הטובים באמת ע"י "העסקת" קרנות הסיכון סביב שטויות. תוסיפו לזה את ריבוי סיפורי הנוכלות המלווים את התעשיה המקומית והרי מתכון מושלם לכישלון המקומי. לכו להפריח את השממה והנגב במקום לבזבז את זמנכם בתחום כפוי טובה ומשעמם.
חגי זמיר | 04.08.09
7.
אני לא מופתע
ישראל יכלה לבחור להיות מעצמת סיליקון נוכח היתרונות הברורים שהיו.יש לה, אבל בואו נודה על האמת - הקנאה פה אכלה כל חלקה טובה. השינאה למי שמצליח פה תורגמה מהר למדיניות ממשלתית שמחקה כל יתרון. תוסיפו את מערכת החינוך הנפלאה שמנפקת עשרות אלפי בורים ועמי ארצות כל שנה - והנה - "בובה של מדינה".
 | 04.08.09
6.
ההמתנה מעמיקה את המשבר
יש משבר, אז המשקיעים שומרים על הכסף בכיס. המשקיעים שומרים על הכסף בכיס, אז חברות סטארט אפ מצמצמות ואף נסגרות. אנשים מפוטרים, אז יש משבר. וחוזר חלילה. הסטארט-אפ היחיד ששווה להצטרף אליו הוא סטארט-אפ בבעלות של אדם עשיר מספיק עדי להחזיק את החברה בכיס שלו. כל השאר הם הימורים.
מהנדס תכנה | 04.08.09
5.
שוק קשה שמצריך הון אדיר
אי אפשר לייצר צ'יפים ב-100 אלף דולר השקעה של שחקן כדורגל. מדובר בהשקעות של עשרות מיליונים וברגע שמגיע המשבר הקל ביותר, מיד השוק נסגר לעוד כמה שנים וצריך לגייס עוד כמה עשרות מיליונים כדי להעביר את המשבר - מה שמאוד קשה לביצוע בעידן משבר. זה הימור. הימור בעל מינוף רווח אדיר אבל יכולת ליפול חזק בתקופת משבר. אותו הדין לגבי ציוד רפואי ולגבי שוק החומרה בכלל (בעיקר כי ייצור אבי-טיפוס ודומיהם הנו עסק מאוד מאוד יקר והציוד/תוכנות שמשתמשים בהם גם הם מאוד יקרים).
אבי | 04.08.09
4.
שימו לב להתבטאות של מנכ"ל "מצליח" בישראל
"בקיץ 2008 הגיע ארז שוורץ לנהל את קומקס, חברת השבבים של האחים זיסאפל, לאחר קריירה ארוכה ב־DSPC, שכאמור נמכרה לאינטל ב־1.6 מיליארד דולר. הדבר הראשון שעשה היה לפטר שליש מעובדי החברה ..." אומר שוורץ: "אחרי שחטפנו את המכה של הפיטורים ייצבנו את הצוות ..." מה זה חטפנו האם זה לא הוא פיטר כדי להגיע להשגים מהר ולקטוף בונוסים.
דוד | 04.08.09
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת