אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בדיקת "כלכליסט" - מסקנה מפתיעה מדו"ח ששינסקי: הציבור ייפגע, תשובה פחות

35 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

34.
דלק אנרגיה
הערך הישיר של התמלוגים שתקבל דלק אנרגיה מדלק קידוחים מהווה כ 10% מהשיווי הנכסי הנקי של החברה. גם אם חישוב ערך התמלוגים יחסית לערך השוק של דלק אנרגיה צריך להיות בשיעור גבוה יותר (כיוון והם לא יפגעו מהמס העתידי) עדיין ההשפעה על השיווי נכסי נקי של דלק אנרגיה נמוכה. דלק אנרגיה נסחרות עם דיסקאונט של כ 3% עד 7%, ולכן אין סיבה להעדיף אותה על פני אבנר או דלק קידוחים. הירידות המתונות בנפטא יחסית לישראמקו סגרו את מרבית הדיסקאונט שהיה במניה, ובתמחור הנוכחי לא רצוי לרכוש את נפטא. בנושא התמלוגים, לדעתי האישית, לא צריך לבצע הפרדה בין ים תטיס, תמר ולוויתן. היה עיוות של תשלום בחסר של מיסים על תחום הגז והנפט, ים תטיס נהנה מכך כאשר השותפות עדיין לא משלמות מיסים למרות רווחיות גבוהה, ולדעתי צריך לתקן את העיוות. בטקסט הבהרתי שלדעתי צריך לבצע גם מיסוי על תמלוגי העל לבעל השליטה (תמורת הקטנת שיעור המס הכללי) - אבל זה מורכב יותר משפטית.
אורי טל-טנא | 24.11.10
32.
שאלה לאורי
אני עוקב אחר הטורים שלך ,מהבודדים בתקשורת שאני מרגיש חובה לקרוא! בטורים קודמים לא השתמע מהטור שלך שיש יתרון כלשהו,בלי קשר לששינסקי, להשקעה בדלק אנרגיה על פני היה"שיות. אבל- בגלל התמלוגים ,במידה ותהיה תגלית בלוויתן, דלק אנרגיה אמורה לזנק יותר, תקן אותי אם אני טועה? מאותו הגיון - מרגע הגדרת הסיכוי לתגלית ל-50% , כבר אז אמורה דלק אנרגיה לעלות הרבה יותר, ולמרות זאת היא עלתה הכי פחות בחודשים האלה?? ולגבי עמדתך בנושא ששינסקי- האם אינך מבדיל בין תמר ללווייתן? בלי קשר לרטרואקטיביות כן או לא, הרי שיש הבדל עצום בסיכון בקידוחי אקספלורציה בסיטואציה שלפני גילוי תמר לעומת הסיטואציה שאחריו- ומכאן שיש להבדיל במיסוי ביניהם. מה עוד שבתמר מדובר בעיכוב משמעותי של פרוייקט שכבר רץ ,ושדורש בניית תשתיות חדשות ראשוניות בניגוד לתגליות עתידיות לכשיהיו
קורא אדוק | 23.11.10
30.
אני מקווה שתרים את הכפפה ותכין כתבה שמסבירה מהי שותפות חיפושי גז ונפט
מיהם השותף הכללי והשותף המוגבל, כיצד ומאיפה מגיע הכסף למימון הקידוחים והפיתוח ומה חלק הציבור בשותפויות. כך, אני מקווה, יבינו סוף סוף מהיכן מגיעות התגובות הנזעמות נגד מסקנות וועדת שישינסקי.
טל | 23.11.10
28.
תגובה לאורי בעניין שינוי כללי המשחק בדיעבד. מתוך בגץ 5812/00
בג"ץ MEDITERRANEAN SEA - 5812/00MEDITERRANEAN SEA - 5812/00 נ' הממונה על ענייני הנפט. "חוק הנפט נועד לעודד ולהמריץ אנשים וחברות לערוך חיפושים אחר נפט. חיפושי נפט צורכים הוצאות ניכרות, ולא אחת, לא נסתכן אם נאמר: על הרוב מסתיימים במפח-נפש. מטעם זה, לא יכניס עצמו אדם בהוצאות ניכרות, הוצאות שהסיכוי לאבדן רב מהסיכוי להשבתן אלא אם יובטח לו כי יזכה לתגמול ראוי אם יעלו החיפושים יפה ובאר נפט תימצא לו". עד כאן ברמה הנורמטיבית. "ההיתר הניתן לרשות מינהלית לשנות מעת לעת את המדיניות, לרבות מדיניות בדבר הטבות כלכליות, מוגבל בדר"כ לשינוי צופה פני עתיד. גם אם שינוי המדיניות כשלעצמו נעשה במסגרת הסמכות, על יסוד שיקולים עניניים בלבד ובאופן סביר, עדיין החלת שינוי למפרע על מי שכלכל את צעדיו לאור המדיניות הישנה נתפסת כבלתי צודקת ובלתי סבירה".
טל | 23.11.10
23.
הבהרות
טור זו לא נגע בשאלה הפילוסופית-מוסרית-משפטית-כלכלית האם ראוי למסות את חברות חיפושי הגז. הטור התמקד בהשלכות בפועל של יישום המלצות הועדה, אם אכן הן ייושמו. בניגוד למה שמסתמן ממרבית התגובות, דעתי האישית היא שלמדינה מותר לקבוע מחדש את כללי המשחק בתחום משאבי הטבע, בעיקר לאור העיוות של תקבולי הממשלה הננמוכים מאוד במצב הנוכחי, ושל השתנות המצב בשוק זה לאחר קידוח תמר. אך דעתי בנושא זה חשובה פחות, כיוון ולא התמקדתי בשאלה של מה ראוי, אלא בקריאה לעומק של הדו"ח, והסקת תובנות כלכליות של השפעת יישומו. כמו שלממשלה מותר לכפות הורדת דמי קישוריות מחברות הסלולאר כדי לעודד תחרות, ומותר לה להוריד את מס החברות (עוד לא שמעתי אף חברה מתלוננת על שינוי הכללים שבהורדת מס החברות), ולהגביל את הבנקים בפעולות שונות, ולהטיל מס על רווחי הון (שהוא צודק לפחות כמו מס על עבודה, ועד שהוטל היה עיוות מהותי במערכת המיסוי) כך גם חקיקה מאוזנת שתגדיל את רווחי כלל האוכלוסיה ממשאבי הטבע (גז טבעי, אשלג, ברום, פוספט, מים מינרליים ועוד) ראויה, גם אם היא באה על חשבון מחזיקי המניות. הערך של ישראמקו תלוי מאוד בשאלת יישום מסקנות הועדה. הועדה בצעה בחינה של ערך למאגר דומה לתמר, והגיעה לערך של כ 22 מיליארד ללא מס, ושל 9 מיליארד ש"ח לאחר מיסוי מלא. אבל מחיר הגז הטבעי בו השתמשו בתחשיב, 4.5, נמוך מהערכות מרבית האנליסטים. לכן התוצאה נמוכה יחסית. לכן קשה מאוד לבצע תמחור לתמר. הערך של אבנר, דלק קידוחים ורציו תלוי מאוד בתוצאה בלוויתן, כעת מניות אלו מתמחרות ללויתן ערך גבוה מתמר, ולכן כל תוצאה חלשה יותר תוביל לקריסה במחירי אותן מניות. לא נגעתי בגבעות כיוון והחברה נכשלה בשלב זה להוכיח שיש ביכולתה להשיג זרימת נפט יציבה משדה מגד, לאחר שמרבית הזרימה נסתמה בשלב ניסיון ההפקה, החברה תבצע ניסיון נוסף בחודש הבא, ורק אחריו ניתן יהיה לדעת האם ניתן להפיק כמות מסחרית של נפט מהמאגר. לצערי הרב הדיון סביב ששינסקי כולל כעת הרבה יחסי ציבור ולובינג, ואין לי כוונה להיות ספין במשחק הזה. הביקורת שלי היא קודם כל כלפי תמלוגי העל שלוקחים בעלי השליטה, ובכך פוגעים במחזיקי המניות הקטנים, הרבה מעבר מאשר לגבי המיסוי המוצע. שמעתי מרצה בכיר לשוק ההון שאומר שרכישת מניה זה בעצם להפוך לשותף לטייקון. אז אם שותף זה אומר שקודם כל הטייקון ייקח לעצמו 13% מההכנסות (בלי קשר לרווחים), ודמי ניהול גבוהים, ומינוי מקורבים לתפקידים בשכר גבוה, ובסוף מתחלקים שווה במה שנשאר נקרא שותפות - אז אני אקבל את מה שנאמר. אבל המציאות מורכבת יותר.
אורי טל-טנא | 22.11.10
22.
יש פתרון לגזירות ששינסקי
פנו ישירות לביבי והציפו בנימוס את הלשכה במיילים הכתובת הנה http://www.pmo.gov.il/PMO/Public+Applications/PublicApplications/ שטייניץ הבור בכלכלה הורס את ענף הגז והאנרגיה ומתנהג כמו בלוב או בצפון קוריאה תוך שוד של הציבור הרחב שהשקיע את חסכונותיו שעברו כבר מיסוי.הטיעון הפופוליסטי שכביכול הכספים יועברו לציבור מגוחך שהרי הוא פוגע בציבור רחב שלקח את כל הסיכון-האם יחזיר למשקיעי העבר שאיבדו את כל כספם בקידוחים שנכשלו? לכל המגיבים תפסיקו להיות כבשים כצאן לטבח ותציפו יחד עם כל קרוביכם את לשכת ביבי במיילים משום זו השפה היחידה שהוא מבין.אם ביבי יבין שהוא יאבד את השלטון בגלל מעשיו המטורפים של שטיניץ את שישינסקי הוא יזרוק את שישינסקי לכל הרוחות משום שהפגיעה העיקרית היא בציבור הרחב ולא במה שהם קוראים "טיקונים" כדי לאחז את עיני הציבור.
התרופה לשישינסקי | 23.11.10
15.
טוב טוב הגמד
אהבתי את הכתבה..את העומק אליו הגעת..ובעקר את הגזל שכולם עושים למשקיע הקטן..כן ..אני מדבר גם על ועדת ששינסקי.ולא פחות מזה השותף הכללי בשותפויות...כאשר בראש הרשימה עומד השותף הכללי של גבעות עם 20.455% מפי הבאר..אם היית בודק את שעור הרווח שבין השותף המוגבל לכללי בגבעות .היית מגיע לתוצאות מסוכנות שבין יחס סיכוי וסיכון בעקר לאחר ממצאי ועדת שישנסקי
טוב טוב הגמד | 22.11.10
14.
מצדיע לכל מי שקרא את כל הכתבה וגם הבין
לדעתי-מבלי להתעמק מדי בכתבה עצמה-מס' 6 מתמצת את העיקר. אגב לי אין (באופן ישיר) מניות בתעשיית האנרגיה אבל ברור שכמשקיע בקרנות נאמנות גם אני יוצא נפגע אולם ברם,האם ייתכן שהמדינה לא תמצה את כל אפשרויותיה לקבל יותר ממשאב זה?.
דיוגנס | 22.11.10
12.
שורה תחתונה, אורי-
ישראמקו, אחרי ירידה של 30%- מתומחר כרגע בחסר או יתר? כנ"ל אבנר ודלק קידוחים, בהנחת סיכוי 50% למאגר בגודל הצפוי וסיכוי מסויים לנפט? ובלי קשר- יש לשים דגש על העובדה ששישינסקי הן המלצות בלבד- כמו עמדת פתיחה במו"מ. כלומר יסגרו איפשהו באמצע, או בתרחיש שהוא גם הגיוני,יקרה מה שקורה לתוצאות של ועדות בארצנו בדרך כלל בקיצור כל מי שאינו תושב מאדים, מבין כמו שכתבת שמכאן והלאה עוד יהיו שינויים לטובת בעלי המניות . ונקווה שכמה שיותר
מושקע | 22.11.10
9.
די לגזול מאיתנו
משפחתי שייכת למעמד הביניים אשר משלם את רוב המסים במדינה הזו.... התייעשנו להרוויח בדרך רגילה את דירת החלום שלנו, את הרכב היפה וכו'. בקושי אנחנו מצליחים לשלם על גני ילדים והוצאות אחרות... חיינו בחלום, שאולי יום אחד נוכל להרוויח כסף ולא נחיה ממשכורת למשכורת.... השקענו את מיטב כספינו במניות מסוכנות של נפט... עד שרואים רווים באופק, באים הממשלה והכנסת ואדון שישינסקי+חברי הועדה הנוספים וגוזלים ממני את החלום.... מקווה שבסוף המשקיע הקטן לא יפגע... הרי תמיד אפשר לרדת מהארץ.... לא היום, אז בעוד כמה שנים... למקום בו אולי אפשר להגשים חלומות.... במקום לא רומסים ביד רמה את האנשים....
Dr Naknikevich | 22.11.10
6.
עשית עבודה יפה בחישוב הנותר לבעלי יחידות ההשתתפות.ויש לי מ"ס השגות לגבי התובנות שהגעת אליהן.
לא אכנס לפרטים מפאת חוסר חשק\זמן\יריעה לפרט אולם התוצאה הסופית ליחידת השתתפות לאדם הפרטי(שאינו חברה בע"מ)ישאר כ7% מפי הבאר ולאחר 20% מס. הכדאיות אם כך לעומת הסיכון לא שווה את ההשקעה ונושא הקידוחים לגבי ציבור הרחב כנראה יסתיים אם מסכנות ששינסקי יתקבלו במלואם.ואני עוד לא לוקח את הדילולים בהנפקות או ללא דילולים אבל עם מכירת זכויות לפיתוח וגיוס או לחליפין הנפקת אגחים לפיתוח הפרויקטים.המצב על פניו ניראה גרוע למחזיקי יחידות ההשתתפות.ולא נורא למפעיל ולשותפים הבכירים.
טלטל | 22.11.10
4.
מעולה! תודה
וזו לדעתי פיסקה חשובה מאוד בכתבה: "אם בדיונים על יישום הוועדה יעלו בעלי השליטה בקבוצת דלק ובישראמקו את נושא הפגיעה הצפויה במשקיעים, המדינה חייבת להבהיר להם שחלק מהותי מהפגיעה נובע מהתמלוגים שבעלי השליטה עצמם מושכים, כאשר הצעת פשרה של המדינה יכולה להיות הורדת שיעורי ההיטל תמורת החלת שיעור היטל זהה על התמלוגים לבעל שליטה." המדינה חייבת לשים לב למשקיעים מהציבור. להם אין לובי משומן כמו לתשובה ואנשיו..
אבירם | 22.11.10
1.
בעניין אחר, שימו לב שיש נסיון נואל לקעקע את לגיטימיות ההשקעה במניות הגז
וניסיון להציג את המשקיעים כקומץ מהמרים. אז ראשית כל, יש להבדיל בין שותפויות בעלות מאגר מוכח כמו שותפויות תמר לבין שותפויות שנמצאות עדיין בשלב החיפושים - כמו כל השאר. מאגר תמר, לכשיפותח, צפוי לספק את כל צריכת הגז הטבעי למשק ולכן יניב תשואה יפה ורווחים גבוהים למחזיקי היחידות - הציבור. כאן המקום להזכיר שהשותפויות מחוייבות לחלק את הרווחים - מעין דיווידנד. בדרך זו מאגרי הגז כבר נמצאים בידי הציבור - שמחזיק בשותפויות ועתידים להנות ישירות מהרווחים בלי תווך הממשלה. לכן, השקעה בשותפויות תמר היא השקעה סולידית וראויה. קופות הגמל של הציבור(מקצוענים) מושקעות בהן במאות מיליוני שקלים (בפסגות וגדיש כ 100 מיליון כל אחת) והשותפויות נסחרות במדד ת"א 25. כך שטענות נגד לגיטימיות ההשקעה הינן מופרכות לחלוטין. ול "הפתעתנו" אנו מגלים, באמצעות הכתבה, ש..... הנפגע העיקרי כאן הוא הציבור שוועדת שישינסקי "חותכת" עשרות אחוזים מהשווי של אחזקותיו במניות האלה - מניות העם בדיוק כמו טבע ונסחרות לצד טבע. אז, שלא יעבדו עליכם. מסקנות הוועדה מתאימות יותר למשטרים אפלים וקומוניסטים ולא לחברה דמוקרטית שבה הציבור שותף במשאבים ורווחיהם דרך שוק ההון.
טל | 22.11.10
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת