אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"פסיקת העליון לפיה שכיר יוכל לתבוע תמלוגים יצרה רעידת אדמה בהייטק"

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
פסיקה מסוכנת וגרועה
כאיש הייטק מעל 30 שנה אני רואה בפתח הזה רק צרות והפסדים לכולם עובד העובד בחברה מקבל משכורת ולרוב אינו מצדיק אותה כי הוא חלק מצוות פיתוח ולא עובד לבד ופה הבעיה נכון שאם יש הכנסות מפיתוח מסויים לדעתי על החברה לתת בונוס מס לכל הצוות אולי למי שהיה מעורב או ההוגה מגיע יותר עדיין אין לו זכויות כמוכן העלויות מסביב הן עצומות והחברה נושאת בהן לבד לכן הצעד הנגדי יהיה ניקוי ההוצאות הכללי מסך ההכנסה בגין הפיתוח/המצאה ותיגמול סביר לכל הצוות אולי כמודל הארופאי אחרת יש אפשרות שהחברה לקראת סוף הפרוייקט גם תפטר אנשים על מנת שלא יוכלו לתבוע - בעיה !
hawk | 17.01.13
11.
פסיקה אבסורדית ומסוכנת.
אי אפשר להינות מכל העולמות: גם משכורת בטוחה וקבועה (וגבוהה) וגם תמלוגים. צריך לזכור שאת הסיכון לוקח המעסיק, שמשקיע את הכסף וחשוף לתביעות ולכשלונות אפשריים - עסקיים / טכניים / פיננסיים) וצריך גם לזכור שאם העובדים אכן יהיו זכאים לתמלוגים הם יהפכו מעתה עסוקים בהסתרת מידע מחבריהם לעבודה שמא יקבל מישהו אחר את התמולגים... כאמור, פסיקה רעה ומסוכנת.
אזרח-1 | 16.01.13
9.
דווקא דבר שכזה יגביר את היעילות והחדשנות
כאשר העובד יודע שדברים שהוא ימציא שייכים גם לו ולא רק לחברה, המוטיבציה שלו להמציא דברים ולקדם אותם תהייה גבוהה יותר. אז נכון שאולי היא תפסיד על זה שהיא לא תקבל את כל הזכויות על ההמצאות, אבל יהיו לה הרבה יותר המצאות חדשות. ובסופו של דבר, אולי פחות מכל המצאה אבל הרבה יותר המצאות, וזה יהיה סכום הרבה יותר משמעותי לחברה. יש עוד עניין והוא נאמנות, עובד שיודע שהחברה שהוא עובד בה לא תעשוק אותו, הוא עובד שירצה להשאר בחברה לאורך זמן.
אבנר | 15.01.13
8.
עניין של זמן
זה היה רק עניין של זמן עד שהנושא יגיע להיכלי המשפט ואציין 2 סיבות: 1. בלא מעט חברות עובד בעל אמצאת שירות ,כלומר פטנט, ועובד שלא אמציא דבר במהלך השנה יקבלו את אותה תוספת שכר בסוף השנה או גרוע מכך העובד שלא אמציא דבר יקבל יותר. כאשר עובד ממציא שכזה יבוא בטענות למעבידו יגיד לו האחרון "זה תפקידך" (לפי הלוגיקה הזו על המעביד לפטר/להוריד שכר לעובד שלא אמציא דבר במהלך השנה שהרי הוא אינו מבצע את תפקידו). במצב שכזה למעשה אין כל תגמול לעובד הממציא וגרוע מכך סוג של לעג לממציא. 2. בלא מעט חברות העובד שהביא את הרעיון וחשב עליו אינו נרשם אפילו בשם הממציא אלא קולגה שלו לעבודה (בדר"כ בכיר ממנו, זה יכול להיות מנהל בחברה בדרג כזה או אחר) שלא היתה לו כל נגיעה לרעיון והוא בסך הכל "תפס עליו טרמפ" מכוח כוחו בחברה. בהיעדר חוק/קוד אתי/כללי התנהגות בחברות איש הישר בעיניו יעשה. המחדל וההתדיינויות המשפטיות רובצים לפתחן של הפירמות בכך שעצמו עיניים ואף הכשירו את השרץ.
נועם | 15.01.13
7.
יש מקום
בעשר שנותיי בהייטק כבר הייתי עד למקרים בהם עובדים הגו רעיון לחברה למוצרים שאח"כ החברה הרוויחה מליונים מהם בעוד הם לא ראו שקל! אז נכון, משלמים לעובדים להמציא וברור שהחברה גורפת את מרבית את הסכום אבל אי אפשר לבוא לעובד ולומר לו תהייה חדשני ותהגה עבורנו המצאות שיהפכו סדרי עולם ואח"כ לא לשתפו בפרות ההמצאה. שכר משלמים עבור עבודה סטנדרטית - פיתוח מערכות מוזמנות ללקוח לפי מפרט וכו'. המצאה ייחודית אמורה לתגמל גם את העובד.
ירון | 15.01.13
5.
הצד השני של המטבע
הוצאת פטנט בחו"ל (ארה"ב למשל) היא הליך יקר שעלותו עשרות אלפי דולרים, במיוחד כאשר מביאים בחשבון את עלות אחזקת הפטנט לאורך כל התקופה שבה הוא תקף (עד 20 שנה מיום הגשת הבקשה, תלוי בסוג הפטנט ובתחום). לרוב, העובד הממציא אינו משלם ולו סנט אחד מתוך ההוצאות הללו אלא המעסיק (שגם מקבל את כל הזכויות על הפטנט) נושא בהן לבדו. מעבר לכך, הפיכת הרעיון למוצר כרוכה גם היא בהוצאה לא קטנה, ששוב כולה על חשבון המעסיק. לכן, הפתח קיים בפני החברות אל מול אותם עובדים שדורשים תמלוגים לדרוש במקביל השתתפות של העובד בעלויות רישום הפטנט והפיכתו לאותו מוצר מכיר, שבגינו העובד מבקש תמלוגים. מהר מאד יבינו אותם עובדים "חכמולוגים" שהתמלוגים שאותם יוכלו לקבל יהיו קטנים בהרבה מההשתתפות שתדרש מהם בהוצאות רישום הפטנט ומימושו ובכך יקיץ הקץ על התביעות הקנטרניות הללו.
א.א. | 15.01.13
3.
כל פסיקה לטובת העובד מבורכת
בפעמים בהן אופציות חסרות תוכן שנותנות את האשליה לעובדים, מסתבר בהרבה מאוד מקרים כאילו הם חלק מ-, ואלה מתגלות כחסרות משמעות בהמשך. אם בגלל פיטורים, אם בגלל סגירת חברה ואפילו נתקלתי במקרה שהחברה נמכרה והאופציות לא היו שוות אגורה. גם החתמת עובד כאילו כל דבר זה קניין של החברה, כאשר בחלק מהמקרים אלה שיטות עבודה, רעיונות, אלגוריתמים ודברים שהם "חלק" לא חומרי של העובד שניתנו למעסיק לא תמיד טובה, מפני שיש דברים שהם "שייכים" לעובד ולא למעסיק, ומי שמשלם לא קונה בכך את כל עולמו או עבד, את זה חשוב שיבינו בשוק ולא יאפשרו שזה יהיה שוק.
גל | 15.01.13
2.
השאלה אם הפיתוח נובע מהידע שצבר בזמן עבודתו
וכמה בדיוק הוא קשור לעבודתו. האם שולמה לעובד משכורת עבור הפיתוח הספציפי? או שיום אחד עלה לו רעיון אחר שאותו הביא לידיעת החברה? או על פי מבחן השלילה - אם העובד לא היה מביא לידיעת החברה את הפטנט, האם זה היה גורע מעבודתו השוטפת על פיתוחים שעליהם עבד בידיעת וע"פ בקשת החברה? אחרי הכל לחברה אין זכות אוטומאטית על כל מה שמתרחש במוחו של אדם אם זה לא קשור לעבודתו באופן ישיר. החברה לא מימנה את לימוד הדוקטוראט שלו, לא הייתה נוכחת כשצבר את הידע הנ"ל.
סנופקיi | 15.01.13
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת