אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

המחיר החולני של כלכלה בריאה

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

37.
מציאות
טוב יותר יהיה רק כאשר החשיבה תהיה פחות אישית ויותר קבוצתית. טובת הכלל, לא יחידים מתוך הכלל, קודמת לטובת היחיד. ראה דוגמת הנמלים והדבורים. מאחר והאדם הוא אגואיסט וחושב רק על עצמו, תופעה ההולכת ומתגברת, אין סיכוי לשום סוג של פתרון. הארכת החיים גם היא סוג של מחשבה אגואיסטית ואינה בהכרח דבר חיובי. לכן ההתאמה הטבעית של הטבע קיימת גם אצל האדם למרות כל תחכומו וחוכמתו. בבסיסו האדם מתנהג בצורה הפרימיטיבית ביותר, כמו בעלי החיים הכי נחותים ביולוגית ולא יכול למנוע את ה"אסונות" שהטבע מפיל עליו. מאחר ונראה שהאדם לא יצליח להתגבר על חמדנותו ולתאם עמדות לטובת הכלל, כל אחד חושב שטובת הכלל היא משהו אחר, ה"אסונות" ינצחו ונחזור למחזור התפתחות מחודש מנקודה נמוכה הרבה יותר.
יהודה | 03.08.13
35.
הערות
מאחר הואקדמהי במערב מאוישת אך ורק באנשים בעלי דעות מסוג מסוים יש לקחת בערבון מאד מאד מוגבל את כל הניירת שהאקדמיה במערב מייצרת. זה לא "מחקר" ובטח לא "מדע,אלא תעמולה כמו בברה"מ. אדם שעובד באקדמיה ולא ינפק "מחקרים" עם תוצאות התואמות את הדת הליברלית - או שיפוטר או שייובש תקציבית. מאחר והבעיה הבסיסית היא עודף עצום של אוכלוסיה ותוחלת חיים מוגזמת,הרי שהתוצאות אינן "מצמררות" אלא צעד חיובי בכיוון הנכון. זה כמובן לא מספיק שכן 6.8 מליארד אנשים צריכים למות כדי שחלק גדול מהבעיה יעלם (למערב זה לא יעזור.גם אם כל האנושות מלבדו תתפגר,הוא יקרוס)
אאא | 03.08.13
34.
כדי לעשות את הדברים פשוטים יותר
המסר העיקרי - הכוח הכלכלי העיקרי של מדינה זאת האוכלוסיה שלה. האוכלוסיה תעבוד, תשלם מיסים ותסגור את הגירעון. במידה ולא תיתן טיפול הולם לאוכלוסיה זאת, יהיה לה קשה יותר לעבוד קשה ולשלם מיסים. בדיוק כמו שתעביד סוס ולא תיטפל בו ולא תאכיל אותו, בסוף הסוס יקרוס. בקשר ללפיד, הבחור חסר כישורים, פוזה רוח וצלצולים. חסר השכלה והרבה יחסי ציבור. אחד כזה יקבל החלטות נכונות?
מיקי | 03.08.13
33.
על איזה צנע אתם מדברים ?
נמאס מכל הרמיזות שהתקציב של לפיד הוא תקציב צנע. זה פשוט שגוי שלא לומר שקרי. התקציב, יגיד לכם כל כלכלן שעיניו בראשו, הוא תקציב סופר קיינסיאני. ובעברית.. תקציב מרחיב שבו הממשלה מגדילה באופן משמעותי את הוצאותיה. נכון זה שונה ממה שסיפרו לכם בעיתונים, אבל בואו נדבר על העובדות. ההוצאה הממשלתית האזרחית, תגדל ביותר מ 7% !! כמעט חסר תקדים במונחים ישראליים ואולי הכלכלה המערבית היחידה בעולם שעושה כך בימים אלו. איפה יגדל התקציב? להלן מספר דוגמאות, כולן "כסף גדול". 1. תקציב התחבורה הציבורית יגדל ב 74%. 2. תקציב הפיתוח של התחבורה יגדל ב 40%. 3. תקציב החינוך העל יסודי 20% גידול. 4. תקציב החינוך לגנים 82% גידול בשלוש השנים הבאות. 5. השכלה גבוהה 22% גידול. 6. 14% גידול בתקציב הבריאות, אותו תקציב שהמרואין מזהיר לא לקצץ. ועוד ועוד. אפשר להגדיר את זה בצורות שונות. צנע זה לא. אז תשאלו מהן הגזירות? מאוד פשוט, צריך לממן את כל זה. ובשביל זה צריך להעלות מיסים. הסוציאליסטים יגידו לך שהם מכירים איזה טייקון שאפשר לקחת ממנו את כל הכסף הזה. שטויות. הם גם יגידו לך שאפשר גם להגדיל את הגרעון "קצת" וזה לא נורא. לנו הגדלת הגרעון לא נוראה. לילדים שלנו היא מאוד נוראה כי הם יצטרכו לשלם את החובות האלו מתי שהוא. ולסיום, הקטע המשעשע במאמר הוא שהכתב ניסה להוציא מהמרואין משהו נגד לפיד. אז הוא ניסה את העלאת המיסים על אלכוהול וסיגריות. אבל, כל כלכלן מקובל בעולם בעד מיסים מאוד גבוהים על אלכוהול וסיגריות. לא נורא, הוא לפחות ניסה לקבל כותרת סקסית. חבל שכותב מוכשר צריך לגלוש לפופוליזם מדי פעם.
משה כהן | 03.08.13
31.
ל - 17 ריגשת אותי..ברצינות לא בציניות.
אני אדם רציונלי, לא דתי, ואני כבר שנים אומר את זה אנחנו מודעים לכוחה של האבולוציה, אנשי המדע שבנינו לא הדתיים כן.. למה אתם לא מצליחים להבין שהכלכלה במצבה הנוכחי היא רק שלב באבולוציה התרבותית - כלכלית - אנושית שלנו מיד יקפוץ המגיב שיאמר לי " אז מה קומוניזם? ניסינו לא עבד " כמו בחיים גם בכלכלה ובחברה אין 2 אופציות, וחברה אם לא הבנת הקפיטליזם נכשל כישלון חרוץ כבר 100 שנה, אנחנו רק קופצים ממשבר למשבר, חיים חיי מתח ואי נוחות גם אלו שיסתדרו כלכלית והם בעלי נכסים. כל תפקיד שאתה מאייש היום אם זה בתעשייה או בהייטק או בפיננסים או מקצועות חופשים, זה להסתכל על אנשים בתור מספרים הכלכלה הנוכחית הקפיטליסטית גרמה לנו להתייחס אחד לשני כמו למספרים על מנת לשרוד, האם זה מה שאתם חושבים ? שזו מטרתנו ? לעבוד מצאת החמה עד צאת הנשמה ? אין סיכוי לכתוב מודל כלכלי אחר שיש בו שיתוף, אני לא אומר לחזור 300 שנה אחורה אבל אני אומר תסתכלו 100 שנה אחורה, ההמצאות הגדולות לא תמיד באו מהקפטיליזם הם באו מהיצירתיות האנושית והרצון של היחידים לתרום לאנושות.
קובי | 02.08.13
27.
סדר עדיפויות
אני חושבת שהסוד הוא סדר עדיפויות. ברוב הממשלות, כמו אצלנו, הכי פשוט לקצץ בשירותים לאזרח. - חינוך - בריאות ורווחה. אלה הוצאות שלא חלות על קבוצות לחץ. הציבור יקטר אבל לא יוכל לעשות כלום. הוא רק יסבול ויחלה. הכסף הגדול הולך לקבוצות לחץ המקורבות. אותן קבוצות שהח"כים רואים יום-יום (כמו אנשי ביטחון, לוביסטים של התנחלויות, של חברות גדולות, חרידים וכו') הרבה יותר קשה להגיד להם בפנים שמקצצים להם. כדי לחזור למשל של משק הבית הפרטי: זה כאילו לא הייתי מוכנה לוותר על עוזרת הבית והגנן (כי לא נעים לי כלפיהם) אבל אין לי מה לאכול ואין לי כסף לתרופות.
Daniel | 03.08.13
25.
לפיד הוכיח שהוא אפס בכלכלה
והוא הצליח לעשות שאת בתקוםה קצרה,כמו שעמיר פרץ במלחמת לבנון. כאדם ללא חזון וללא הבנה הוא החליט שאם יש גרעון הכי קל להעלות את מס הכנסה והמעמ.כי את המס הזה עסקים ומעסיקים גובים עבורו. אך הוא לא עסק בשאלה אם המיסים כל כך גבוהים למה יש גרעון. בואו נתחיל עם הכלכלה השחורה אפורה בישראל ...ברוסיה היא כ 50 אחוזים בישראל כ 30 אחוזים.. כן יש כאן כלכלה שמתנהלת מתחת לשולחן ולא משלמת מיסים מהלוואות בריבית קצוצה, לפרוטקשיין, כל הבסטות בשוק,סמים,זנות,מיחזור ועוד.רק המס על ההכנסה הזאת זה 70 מליארד שקל לשנה...אם לפיד היה משקיע 10 מליארד שקל באכיפה הוא היה מרוויח 60 מליארד...אך בישראל לא מתעסקים עם החזקים ,כי הכי קל לעשוק את האזרח הפשוט הוא כמו אדיוט מצביע עבור מי שמתעלל בו שוב ושוב כמו אשה מוכה.
איש מס הכנסה לשעבר | 03.08.13
24.
למספר 17: כבר ניסו את מה שאתה אומר, קוראים לזה סוציאליזם וזה הכשלון הגדול ביותר במאה ה-20
מה שאתה אומר נשמע שאנטי באנטי וניו אייגי' כזה אבל למעשה קרל מרקס אמר את אותם דברים פחות או יותר לפני 150 שנה (עם כמה ואריציות כי הוא לא היה בוגר מכללת הודו), וזה הוביל למשטרים הסוציאליסטים ואח"כ הקומוניסטים שהם מהאסונות הגדולים ביותר שהמין האנושי ידע. מדוע. כי כמו שאמרת זה מנוגד לטבעם של האנשים. הקפיטליזם לעומת זה הוא נסיון לא לכופף את האנשים אלא לתת להם דרור ליזמות יצירתיות ולעובדה שלא כל בני האדם שווים. נכון צריך ריסון ופיקוח ורגולציה אבל כך הוא העולם, וצריך לקבל זאת ולהתמודד עם זה. כמו שאמר הרמב"ם "עולם כמנהגו נוהג".
יובל | 03.08.13
23.
והפתרון הוא לבזבז עוד ? ומי אמר שיש מישהו שמוכן להמשיך לתת כסף לבזבז ?
כסף לא צומח על עצים. איסלנד לא גיבתה את הבנקים שלה אבל היא החזיקה מעמד בגלל ששאר המדינות לא הפסיקו לעשות עסקים איתה. אז נניח יוון היתה מחליטה לשמוט חובות כמו רוסיה או בדרום אמריקה לפני עשור וחצי. מי אומר שמישהו היה מוכן אחרי זה לקנות אגרות חוב של יוון ? מי אומר שכל הבנקים והמוסדות הפיננסים היו מוכנים להמשיך לעשות עסקים עם יוון ? היו מכריחים אותם ? והכסף ההלוואה מקרן המטבע והאיחוד האירופי. זה לא נוצר מהשמיים. זה כסף של אזרחי שאר המדינות. יוון יכלה פשוט לא לבקש הלוואה. לא הכריחו אותה. לוותר על הצנע זה ססמה יפה. אבל מאחורה צריך צד שני שימשיך לתת כסף לאחר שחתכו לו ועשו לו תספורת. למה שהוא ימשיך לעשות זאת ? הבעיה היא לא שאין להם מאיפה להחזיר. יש להם. יש להם אדמה, איים, נכסי מדינה, תקציב צבאי... הבעיה היא שרוצים להמשיך להחזיק בנכסים כאלו ולהתעלם מהמציאות כאשר ממשיכים לזרוק כסף עליהם.
אייל | 02.08.13
17.
יש רק פתרון אחד ... והוא תלוי בכולנו... יחד
התאווה לכסף כבוד ושליטה ... מעבירה את האנושות על דעתה - אז - כמו היום. רואים מספרים במקום אנשים. למרות שאנחנו יודעים שהון אנושי הוא הנכס האמיתי. ולמרות שאנחנו יודעים כבר שכסף לא מוביל לאושר. ולמרות שאם נתבונן טוב בחיינו נראה שהאושר טמון בקשר טוב עם הסביבה... בדאגה ועזרה הדדית ולא בניצול הדדי. וכך יוצא - שגם היום כולנו בסה"כ עבדים מודרנים - רצים במירוץ עכברים תקועים באותה גברת בשינוי אדרת כמו כל עבדות היסטורית כולנו משועבדים ל"פיקציה" שנוצרה מעצם ההסכמה הכללית על תוקפה. הרי מה זה בכלל כסף - אם לא פיקציה ? כוחו של הכסף הוא עצם ההסכמה הכללית על כך שיש לו ערך . ברגע שנבין (...וכבר מבינים) שאלה רק ניירות בלי כיסוי ... מספרים מנותקים מהמציאות שרשומים בספרי חשבונות לא יהיה לו תוקף - והעולם יכנס לסחרור ומשבר כלכלי שלא ידע כמותו - ושלא ברור איך יוצאים ממנו. ... ואם עוד לא שמנו לב - אנחנו כבר שרויים עמוק בתוכו - במשבר ... רק שמכחישים … ובינתיים מדפיסים עוד ועוד ניירות. המשבר בא לידי ביטוי בכל תחומי החיים (כלכלה / חינוך / בריאות / משפחה / חברה וכו') - אבל שורשו אחד - צורת קשר אגואיסטי אין אנשים - אובדן אמפתיה - אדישות - ריקנות - נרקסיסם ואין לנו מה להלין על ממשלה זאת או אחרת - אלא רק על עצמנו ... על טבענו האגואיסטי. אבל, המשבר הזה מגיע רק כדי לדחוף אותנו להתפתחות נכונה, כי יש תרופה, ויש פתרון, והוא טמון בהכרה ובהבנה - בהרגשה שכולנו קשורים ושטובת כל יחיד קשורה לטובת הכלל באופן ישיר והדוק. המון אנשים מגלים היום שבחיבור הנכון, בקשר הנכון בין בני אדם - יש כוח .... יש הבנה ... וששם טמון האושר! אגו כשלעצמו הוא לא דבר רע - הוא כוח המניע השאלה היא רק למה אנחנו "עבדים שלו" - מאפשרים לו לדחוף אותנו ... לדאגה לעצמנו... לחורבן ומשבר ואיך לומדים להשתמש בו כדי להגיע למקום טוב יותר לכולנו - לחיבור ואיזון צריכים ללמוד להיות בני אדם. הרי בין אם רוצים בכך ובין אם לאו - אין לנו ברירה, זאת אבולוציה. ככל שנקדים להבין אותה וננסה להתקדם לכיוון הרצוי (שהוא הופכי לכיוון המצוי ...) - כך נסבול פחות... ואפילו נתחיל להינות ... אבל על אמת.
חבקוק | 02.08.13
14.
אפשר להציע שינסה זאת על עצמו ?
אולי האדון הנכבד וכל המגיבים הנלהבים לדבריו ינסו את השיטה שהוא מציע על עצמם . כאשר הם נכנסים לחובות וההוצאות גדולות מההכנסות , במקום לקצץ בהוצאות , שיבזבזו עוד כספים ויקחו עוד הלוואות מה שהביא אותם למצב הזה מלכתחילה . צריך להבין דבר אחד חשוב , "הצנע" הוא לא רק התרופה אלא ביטוי דמגוגי למושג הפשוט של לחיות בהתאם לאמצעים , נכון זה לא נעים ולא כיף אבל זאת המציאות . מה שהיה עד היום שכל המדינות והאזרחים שלהן חיו מעבר ליכולתם הכלכלית וכעת הם רואים ברמת החיים שהתרגלו אליה מעין מינימום הכרחי . הדבר משול לשכנים שלכם שיחיו כמו מיליונרים על משכורת ממוצעת , יצברו חובות עתק ואז יתלוננו שהם צריכים לותר על המרצדס .
אני רק שאלה | 02.08.13
11.
מי שמחליט על המדיניות ומי שנפגע ממנה הם שני אנשים שונים
ביום שקובעי המדיניות לא רק יקצרו רווחים בעת הצלחה אלא גם יפגעו מהחלטות שגויות אנחנו נחזה במדיניות כלכלית חכמה. אפשר להשוות את זה לפצצת אטום. פתאום מנהיגים מבינים שהם גם יכולים להתפוצץ אם הם מכריזים מלחמה. לפני המצאת הפצצה היו שולחים את ההמונים להרג בשם שקר-פאשיסטי-כלשהו והמנהיג היה בטוח בארמונו. פצצת אטום מביאה שלום כי היא מכתיבה שהמנהיג יפגע ממדיניותו במידה ונכשל
 | 02.08.13
10.
כן, בטווח הקצר לצנע יש תוצאות קשות, אבל...
...אבל כמו כימותרפיה לאדם חולה סרטן, זה לפעמים הדבר היחיד שיכול להציל אותו. מהי האלטרנטיבה? שהמדינה תמשיך לבזבז כאילו שהיא איננה שקועה בחובות? שתדפיס כסף? זה רק יוביל למשבר חמור יותר, מאוחר יותר. הרעיון הניאו-קיינסיאני כביכול המדינה יכולה לחלץ את המשק ממיתון על ידי הוצאת כספים (שאין לה) הוא כישלון מוחלט. זה מעולם לא עבד וזה לא עובד גם היום. ארה"ב הדפיסה מאז תחילת המשבר שלושה טריליון דולר (!), הגדילה את החוב הלאומי בשבעה טריליון דולר (!) ואיזו צמיחה היא קיבלה בתמורה? אפסית! כל מי שאומר לכם אחרת - משקר.
אורן | 02.08.13
4.
כתבה יפה, רק שבישראל לא באמת אכפת מהאזרח
לגבי יוון, יכול להיות שאם היא הייתה עוזבת את גוש היורו המצב שלה בעתיד היה יותר גרוע. ובכללי אני חושב שאם מדינה בחובות היא צריכה לשלם אותם, לפרוש אותם , אבל בסופו של דבר לשלם, כי אחרת כל המדינות החייבות יבצעו את ה"טריק" הזה. ובסופו של דבר כל העולם יהיה במיתון כי כולם ישימו פס על כולם. בישראל לעומת זאת, לא נראה לי שלממשלה יותר מדי אכפת מהעניין הבריאותי או האושר בחיים של האזרחים, להפך, זה חוסך פנסיות והוצאות מיותרות על בריאות. עדיף שאזרח יגיע לגיל 67 וכשסיים את כל ה"חובות שלו" יזדכה על הדברים ויעבור לעולם הבא. בגלל זה לא אכפת שכולנו נחנק ממשכנתאות , נוציא הון על רכב, ונשלם כל שנה מיסים ממוצאים. זה ממש עצוב אבל כל כתבה שאני קורא על חברי כנסת \ שרים מחזקת אצלי את התחושה הזו.
אבישי | 01.08.13
2.
אם נכנסים לחובות צריך לקצץ, הבעיה היא שהקיצוץ לא תמיד מטפל בסיבה בגללה נכנסנו לחובות
ונוצר מצב חסר צדק באופן קיצוני כפי שמתואר בכתבה. התוכניות שהוכיחו את עצמן כיעילות ובעלות ערך מוסף לציבור נאלצות לספוג קיצוץ אפילו אם הן נוהלו נכון והביאו רק ברכה על המשק. זאת בזמן שהבורות התקציביים, המוקשים שקשה לנטרל והניהול הכושל של המערכות שיצרו את המשבר אינם נדרשים להתייעלות ולתשלום מלא של החוב שהן יצרו.
דעה | 01.08.13
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת