אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הפרשן הכלכלי של פורבס מעריך: בועת הנדל"ן של ישראל עומדת להתפוצץ

109 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

108.
אסור לקנות דירה!! צריך לקנות טוב בחו"ל ומהפירות לשכור בארץ
כולם שוכחים שמחירי השכירות לא עלו ביחס לעליה במחיר הדירה כך שהתשואה למשקיעים או קונים חדשים היא אפסית וכשיבוא הפיצוץ הנכס 'שלהם' יהיה נכס רעיל. ולמה יבוא הפיצוץ? - לא יהיה מי שישלם שכירות גבוהה מדי עם המשכורות הנמוכות שיש כאן ולכן אנשים יתחילו להיפטר מהדירות וייוצר אפשקט דומינו. כרגע הלולין מאוזן על החבל שהולך ונמתח. - הריבית תעלה - המדינה שמכרה את כל נכסיה ל20 משפחות הנסיכים ונותרה תתחיל למכור את הדבר היחיד שנשאר - קרקעות
קק | 03.05.14
105.
תיקון קטן: "ריבית לא תעלה בצורה מהירה כמו שכולם חושבים"...
עליית ריבית בצורה חדה למעלה לא תתרחש, כיוון שהיא תוביל לקטסטרופה. הערכות שלי הם שפד אמריקאי יתחיל לעלות ריבית בצורה מיזרית לקראת סוף שנה כדי לראות אך השוק יגיב, ריבית תעלה בהדרגה.. מה יקרה בישראל? אותו סיפור אנחנו מושפעים בצורה ישירה מארה"ב כל עליית ריבית שתהיה בארה"ב, תהיה גם אצלנו. בשורה תחתונה תעקבו אחרי פד אמריקאי.
חגי | 01.05.14
103.
למספר 86
האם אתה באמת חי במדינה הזאת????? שכחת שאנשים צריכים ללמוד אחרי צבא? לימודים עולים כסף. וגם מחיה ותחבורה עולים כסף. ולגור על חשבון ההורים בגילאי עשרים פלוס, זה נראה לך פתרון נורמלי? מה, ההורים לא רוצים לחיות את חייהם? הילדים לא צריכים לחיות את חייהם? ואם הוא לומד רחוק מבית הוריו וצריך לשכור לעצמו דירה, או לגור במעונות. במדינה תקינה אנשים יכולים ללמוד להתפתח ולקנות דירה. פה לפי התיאוריה שלך, לא לומדים וגרים אצל ההורים. מתכון נפלא יש לך אתה... שלא לדבר על זה שילד שסיים צבא לא משתכר 6000 ש"ח לחודש ברוב המקרים. וגם אם כן, הוא צריך אותם לאוכל ולמחייה. הוא מקסימום יחסוך במקרה הטוב חצי מהסכום הזה לחודש (אם הוא באמת גר אצל ההורים, אך לא על חשבונם, ואם הוא לא לומד) אז מאיפה הנתונים האלה?
 | 01.05.14
102.
המחירים לא ירדו עד שהממשלה תעלה את הריבית ותשחרר קרקעות לבנייה
הריבית של בנק ישראל בניכוי האינפלציה היא שלילית, דבר שמתדלק את הביקוש ע"י המשקיעים ומקל על לקיחת משכנתאות במינוף גבוה. שחרור קרקעות לבנייה יגדיל את היצע הדירות החדשות. השאלה למה הממשלה מתעסקת בספינים, שלא יגדילו את מלאי הדירות, במקום לעשות מה שצריך?
א | 01.05.14
101.
ממשלה בולשיט, הכול מתחיל בשיטת מכירת קרקעות המדינה
לו הממשלה הייתה מוציאה קרקע למכירה לפי הערכת שמאי ולא מאפשרת זכיה לפי ההצעה הגבוהה שהוגשה אלא בהגרלה מבין המציעים כאשר המחיר המקורי של הקרקע נשמר אז מחיר הדירה היה ברור וקבוע. קבלן אשר זכה במכרז לא יוכל להשתתף במכרז הבא באזור הסמוך עד 100 ק"מ לפחות וכך נעודד בניה גם בדרום והצפון הרחוקים בשיטה זהה. כך מחיר הקרקע יוזל הרבה מעבר ל 18 אחוז, ההוזלה תהיה באחוזים גבוהים בהרבה. כיום המדינה מוציעה קרקע למכירה במחיר X אך בפועל מקבלת פי כמה ואחראית ישירה למחיר הגבוה של הדירות בפרוייקט. ושלא יעבדו עליכם....
דודי | 01.05.14
100.
ל 86
ל 86 איזה חישוב אידאליסטי שמישהו אחרי צבא ישב 3 שנים אצל ההורים שלו ויחסוך?? רוב הצעירים חוסכים לנסיעה לחול לנקות את הראש ממערכת החינוך ומהצבא ואז צריך לחסוך ללימודים . כלומר רק בסוף שנות ה 20 יש לך אפשרות להרוויח אחרי השכלה כלשהי כלומר בגיל 27-28 בדיוק הזמן שההורים עולים לך על העצבים את יוצא לשכור דירה אחרי שרכשת השכלה ( תואר ראשון שווה לקקי אמרתי כבר ?9 ) אז אתה מגלה שהחיים מתחילים לתקתק ואתה רוצה זוגיות ילדים... על איזה הון את מדבר שיש לבני 27-28-29 ? האאאא ההון של ההורים התכוונת . זה בדיוק מה שקורה הבעיה היא שאם אנחנו נבנים על ההון של ההורים על מה יבנו ילדנו ? על כלום כנראה .. הכל פה הזוי יש קרקעות ויש עובדים סיניים תילאנדים ועוד ועוד .. בית עם קירות מגבס ברובו עולה כמו 100 משכורות מה נסגר ?
מוזיקאי | 01.05.14
98.
כולם חוזים ונביאים
טוקבקיסטים הם מלומדים מאד, כולם יודעים הכל, לרבות את העתיד, רק שיש חוזים לעתיד וורוד ויש חוזים לעתיד שחור, וגם מה ששחור לאחד וורוד לשני ולהיפך, מתי תבינו שה״נבואה״ מגשימה את עצמה, העתיד הוא תוצאה של ממוצע התחזיות וההתנהגויות ולכן בממוצע, כולם תמיד טועים !!!
עוד נביא | 01.05.14
95.
ל 86
שניהם גרים אצל ההורים 3 שנים, אין להם הוצאות תחבורה לעבודה, חוץ מזה כל ההוצאות על ההורים והם לא מבלים 3 שנים, הם לא צריכים ללמוד באונ' ולמרות זאת שניהם מרויחים 6000 שקלים (או לחילופין לומדים ומרויחים במקביל 6000 שקלים). גם אח"כ אין להם הוצאות על רכב (תנסה להגיע לעבודה ולאסוף את הילד בזמן בתחבורה ציבורית). חוץ מזה אוכל, חיתולים, ריהוט, טיפולי שיניים, טלפון, טלפון נייד, וגם קצת בילויים (זה שאתה נושם לא אומר שאתה חי). והם לא יביאו לעולם ילד שני כי זה בכלל מקלקל את סעיף ההוצאות. לא יודע איך חישבת את הריבית על המשכנתא, אבל אם היא מבוססת על הפריים הנמוך והמדדים הנמוכים זה יכול תוך מספר שנים להשתולל, אז אם הם זהירים המשכנתא שיוכלו להרשות לעצמם תהיה כנראה קטנה יותר (וגם בגלל אפשרות לאבטלה אפילו זמנית) החיים האמיתיים מורכבים קצת יותר... אפילו עם עזרה מההורים זה לא תמיד פשוט. פעם עם משכורת אחת קנו דירה ואפילו נסעו מדי פעם לחו"ל, היום עם שתי משכורות זה קשה ולעיתים בלתי אפשרי.
שי | 01.05.14
91.
עם כל הצער אין כאן בועה
בועה זה מקרה כמו שהיה בארה"ב, קרי משבר הפריים. תקראו על זה ותבינו שאין קשר בין ישראל לארה"ב במקרה זה. כאן יש הגבלות די קשות על לוקחי המשכנתאות ואין דבר כזה מימון 100% ומשכנתא שנייה כמו שנהוג בארה"ב. הנזק שיכול להיגרם הינו עם פתאום יהיה היצע מטורף של דירות שיוריד את המחירים או שיביאו גורמים זרים שייבנו כאן מהר. אבל זה יקרה כ"כ לאט שלא יהיה שום פיצוץ.
יוני | 01.05.14
89.
תגובה למגיב 40 רוניאל
להלן התשובות: טענת: 1. בניגוד לארה"ב בישראל לא מחלקים משכנתאת בחינם בלי בטחונות מספקים. תשובה: אתה צודק. בארה"ב אנשים יכלו לקחת הלוואה לרכישת משכורת על בסיס תלוש משכורת בלבד וללא הון ראשוני. בישראל ההון העצמי הנדרש הוא כנראה הגבוה בעולם-זאת הקיצוניות השניה, חניקת אנשים. יש מדינות במערב בהם ההון הראשוני הנדרש הוא 5-10% משווי הנכס ואין שם בועה. בועה נוצרת כאשר מחירי הדיור לא נתונים תחת פיקוח והם מזנקים. בארה"ב מרכיב מרכזי בהיווצרות הבועה, לא פחות מהיכולת הכלכלית של האוכלוסיה שלקחה את ההלוואות, היה זה שאדם שכבר לקח משכנתא יכול היה לקחת משכנתא נוספת על בסיס עליית שווי הנכס ובעצם נוצרה בועה של הלוואות על בסיס טיפוס מחירי דיור קיצוני. ההון הראשוני הנדרש בישראל הוא גבוה באופן קיצוני ובמיוחד בהתחשב בכך שיש קיפאון שנמשך יותר מעשור במדדי השכר המרכזיים ולעומת זאת עליית מחירים חזירית באופן קיצוני. לו המחירים בישראל היו נתונים תחת פיקוח והגיוניים ההון הראשוני הנדרש היה עומד על 10% כפי שצריך להיות. טענת: 2. בניגוד לארה"ב בישראל האוכלוסייה צומחת בקצב מהיר והדרישה לדיור לא תפסק בניגוד לאירופה ארה"ב שיש ילודה שמתקרבת ל- 1.6-1.8 נפש לזוג, כלומר - כל פעם צריך פחות ופחות בתים. תשובה: מחירי הדיור בישראל נובעים מכמה סיבות ובראשותם חזירות וטיפשות של מקבלי ההחלטות. זאת כלכלה עצלנית שנשענת על אובר-מיסוי ומצב שמשרת היטב את כולם. בעיקר את בעלי ההון והבנקים שמושקעים בנדל"ן עד לצוואר. לו המדינה באמת הייתה רוצה לפתור את משבר הדיור היא הייתה מחיה את מערך הדיור הציבורי שקיים בכל כלכלה סבירה ומעלה. כאן פשוט אין כזה, שחטו אותו. היא גם הייתה מקדמת, אבל באמת ובאגרסיביות דורסנית כמעט, פרוייקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38 ועל הדרך מעניקה לדיירי בנייני רכבת שנבנו באישורה בסטנדרטים שהיו במזרח אירופה בשנות ה50, איכות חיים ומיגון מול רעידות אדמה וטילים. יש 90 אלף בניינים כאלו, בחישוב מהיר אתה יכול לגלות שמדובר בהזרמת בערך עוד 360 אלף יחידות דיור בהנחה הכי מינימלית שמתחשבת בשיפור תשתיות נדרש כדי לקלוט אוכלוסיה נוספת. כל זה בלי לדבר על מטר ניצול אדמות מינהל. אבל זה פשוט לא רווחי למדינה כי התכניות האלו פתורות ממיסוי. טענת: 3. בניגוד לארה"ב בישראל היצוא עולה על היבוא כך שערך השקל לא עלה בגלל שזרים השקיעו את כספם וקנו שקלים, כפי שקרה בשווקים מתעוררים בהם הריבית הייתה גבוהה ומשקיעים מכרו דולרים כדי לקנות את המטבע המקומי ולקבל עליה ריבית גבוהה מזו של הדולר ו-"לעשות סיבוב" על הכלכלה שלהם. תשובה: נכון מאוד. אבל זה לא מגיע לציבור זה קודם כל וזה פוגע מאוד ביציבות של הכלכלה. שנית, אם תעשיית ההייטק חוטפת זעזוע השקל צפוי להיחלש מאוד. טענת: אני לא כלכלן מדופלם אך לא צופה שחורות כאותיות כל כך. יהיה קשה אבל לא כל כך ומחיר הדיור יישאר כפי שהוא וכאשר האינפלציה יהיה 2-3-4% בשנה אזי שתוך 5 שנים תהיה ירידה של 15-20% של ערך הדיור בשל העובדה שהמחיר הנומינאלי יישאר כפי שהוא, אך ריאלית המחיר ירד. תשובה: לא בטוח בכלל. אבל זה מורכב.
קולומבו | 30.04.14
88.
יוקר המחיה הופך את הכלכלה הישראלית ללא יציבה באופן מיוחד
1. יוקר מחיה גבוה באופן קיצוני ביחס לשלושת מדדי ההכנסה המרכזיים (משכורת ממוצעת, חציונית ומינימום) פירושו שהחיסכון לנפש קטן באופן משמעותי בהוצאת חריגים (בעלי ההון, שהחסכונות שלהם דווקא התנפחו כי הם אלו שמכתיבים את המחירים). 2. יוקר מחיה גבוה באופן קיצוני אומר שעסקים רבים מאוד בישראל עובדים על רמות מחירים גבוהות והגמישות שלהם נמוכה מאוד. היעדר חיסכונות פירושו שבמקרה של משבר כלכלי שירותי הרווחה המקרטעים מאוד של המדינה, הרבה תודות לביבי, קדימה וכן הלאה, יוצפו בפניות ולא יוכלו להעניק סעד בסיסי. בנוסף היעדר חסכונות אומר שלא סוף היזמות הקטנה שהיא חשובה ביציאה ממשברים. הבנקים יעלו את הריבית מן הסתם, הסיכון העסקי גבוה מדי-אף אחד לא ייקח הלוואות כדי לפתוח עסק. בעלי ההון ירכשו נכסים שבעליהם לא יכולים לעמוד בתשלומי המשכנתא שלהם במחירים נמוכים אבל לא יזרימו כסף למשק עצמו. הצריכה לנפש תקטן מאוד והדבר יוביל לסגירת עסקים רבים. הוזלת מחירים פתאומית תוביל או להורדת משכורות או לאבטלה. היות ואת משאבי הטבע של הארץ הזאת העניקה המדינה בשמו של העם היהודי לטייקונים הנבחרים-אין לכלכלה גיבוי בדמותם של משאבי טבע, שהם תמיד נכס ברזל. המשק הישראלי לא מגוון כבר שנים: פעם הייתה פה תעשיית רכב (חוץ מרום כרמל), מקררים, מזגנים, טרקטורים, טלביזיות ומה לא. כולם נמכרו ברגע שהחלו להצליח. רק בישראל העם יכול להאמין שייבוא מזון (דבר שכל המדינות בעולם נמנעות ממנו במידה רבה מאוד) יכול להוביל לירידת מחירים, בשעה שגם מזון מיובא נמכר במחיר גבוה פי 4 ממה שהוא עולה לרשת השיווק, ולא לאבטלה ולפגיעה בתעשיה הישראלית. רק בישראל מכירת תנובה לסינים היא הישג. אין מדיניות מכוונת ואין שימור אסטרטגי של תעשיות מסורתיות בארץ. פעם היו כאן סטארטאפים מוצלחים בתחום החומרה, כולם נמכרו והיום המדינה מעודדת השקעות בווב, התחום הכי רעוע של מגזר ההייטק-מאוד רווחי בהווה אבל תמיד בועתי. גם לפני 14 שנה, כשבועת ההייטק הראשונה התפוצצה-ההתפוצצות באה כרגיל מחברות הווב. ביבי מסרב להטיל פיקוח על מחירים, לשבור קרטלים, להעלות את שכר המינימום והשכר הממוצע ולעדכן קצבאות לרמה שתספיק לקשישים, נכים וכ"ו לחיות ברמה סבירה. עבורו כל אלו הם מילים גסות. הוא כקפיטליסט חושב במונחים שאין להם קשר למציאות. לכן כן, הכלכלה הישראלית שבירה-ולא מהיום. הוא אגב לא הראשון שמנתח כך את הכלכלה המקומית.
גלעד סבו | 30.04.14
87.
זה מפנה אמתי וגם חכמת ההמונים אומרת שהמחירים בדרך לרדת
יותר ויותר אנשים אומרים לא לקניית דירה ומעדיפים לחכות. רק תציצו באתר הזה שמראה לכם מה אנשים אחרים חושבים. ברגע שפחות אנשים ישתכנעו לקנות כמה שיותר מהר, המפנה במגמת עליית מחירי הדיור יתקרב. http://www.dilemmix.co.il/dilemma/323/ אנשים מתחילים להפנים כי המחירים לא יכולים לעלות לנצח וברגע שהם כל כך גבוהים אז המפולת יותר קרובה. הם מבינים שכדאי לחכות. וברגע שההבנה תחלחל יותר הביקוש יצטמצם.
אגי | 30.04.14
86.
מי לא יכול לקנות דירה?
דירת 4 חדרים ממוצעת עולה 1.3 מיליון ש"ח. 40 אחוז הון עצמי יוצא 520 שלף ש"ח . כלומר: עלם חמודות שמשתחרר מהצבא בגיל 21 (או ממשיך בקבע) מרוויח בממוצע 6000 ש"ח בחוד וגר עם ההורים. תוך 3 שנות עבודה הוא חוסך חצי והוא סך הכל בן 24. מוצא בת זוג שעשתה אותו הדבר ויחד יש להם את ההון העצמי. 780 אלף משכנתא זה החזר של 4000 ש"ח בחודש. כלומר מנטו של 12000 נותר 8000. נניח יש ילד ראשון, נותר 5500 (2500 למעון) ארנונה + חשמל + מים לחודש: 1000 ש"ח. נשאר 4500. החישוב מדבר על הכנסה מאוד נמוכה של בני הזוג ועדיין יכול לרכוש דירת 4 חדרים. איפה הבעיה? אני לא מבין.
 | 30.04.14
83.
עוד אחד
שאלה: למה בארה"ב הריבית האפסית לא גרמה לבועת נדל"ן או אפילו לעליית מחירים. ועוד שאלה: אם דירה עולה ב 60% עד 100% במהלך 10 שנים, האם זו בועה? מדובר בסה"כ בעליה של 4-6% אחוז בחישוב שנתי. הרי ברוב המקומות בארץ לא היתה עליה יותר גדולה מזה. בקיצור, ה'מומחה' של פורבס הוא עוד אחד שמקבל משכורת ואינני מסכים איתו בכלל.
 | 30.04.14
82.
אמרנו והזהרנו כבר לפני שנים שזה יגמר בדמעות.
אני ומגיבים אחרים אשר ראו את הנולד הזהירו מפני העומד להתרחש. אמנם איננו פרשנים כלכליים נחשבים, אולם יש לנו עיניים בראש, וראינו כיצד מדיניות הריבית הנמוכה של סטנלי פישר מנפחת כאן בועה, שעוד תגרום למשבר חמור בהרבה מזה שעימו היא נועדה להתמודד. מתי כבר תבינו? אי אפשר להתמודד עם משברים כלכליים בעזרת ריבית נמוכה ותמריצים ממשלתיים. הללו גורמים יותר נזק מאשר תועלת. התורה הקיינסיאנית פשוט לא עובדת.
אורן | 30.04.14
75.
בועת הנדל"ן
מה שלא גדל -קמל והמחירים הגבוהים לא עולים יותר לכן זה יפול ובגדול!!!! ככל שזה עלה לחוסר פרופורציות שכזה ככה הנפילה תהיה גדולה יותר. בסופר -ירידה בקניות מסעדות יקרות נסגרות כל יום שומעים על פיטורים חדשים מה עוד צריך כדי להבין שמיתון קרב ובא.... חשוב שאנשים יתאזרו בסבלנות ויחכו לירידות -למחירים שפויים והם יהיו אלו שעוזרים להורדת המחירים... וגם ישאר להם כסף לימים אחרים ....
רונית | 30.04.14
74.
עוד מישהו שלא מבין שפה תמיד יש ביקוש!
ישראל מדינה קטנה, כל הזמן יש עליה, ירידה, נולדים, מתחתנים, מתגרשים, מתים וכל הזמן יש דרישה לדירות ואין קרקעות! מחיפה ועד אשקלון - הכל מלא! באר שבע, דימונה, ערד - הכל מלא! נסעתי אתמול במרצדס מסביון לכנס יזמים באילת (יש לי פחד מטיסות) - הכל מגדלים כל הדרך, אפילו באמצע מכתש רמון אין דונם אחד פנוי! מבצע מטורף של 300 אלף דולר לדירה קטנה בקרית-גת? מבצע המאה שלא יחזור! עיר בתנופה עם אפשרויות תעסוקה וחינוך משובחים!! מחיר של 400 אלף דולר לדירת 4 חדרים קטנה בבאר שבע זה לא רק מחיר הוגן, זאת מציאה לא נורמלית! באר שבע זאת הרי עירו של אברהם אבינו! מדובר בהשקעה שתכפיל את עצמה תוך חמש שנים בדוק! מחיר של דירה ברמת גן גבוה יותר מאשר דירה מקבילה בוונקובר, הגיוני? בטח שהגיוני! מי רוצה לגור בוונקובר? כל הזמן גשום! רמת גן פנינת המזרח התיכון, מחיר יעד לדירת ארבע חדרים לפי דעתי מיליון וחצי דולר בקלות. איך בדיוק ירדו מחירים? איך?! הכלכלה בישראל ברזל. עובדה בית הקפה הקבוע שלי בסביון תמיד מלא, עובדה לכל החברים והשכנים שלי יש מכוניות חדשות ועובדה שכולם גם נוסעים לחו"ל 4-5 פעמים בשנה. לישראלים יש בעיה של פינוק ובכיינות, הנה אני עובד, מתפרנס בכבוד והגעתי לבית משלי בלי משכנתא, זה שנולדתי להורים עשירים ואשתי גם ממשפחת מיליונרים לא קשור בכלל - הכל עשיתי בעשר אצבעות!
ישראל יזמסקי | 30.04.14
73.
לא מאמין שזה יקרה כמו שהוא מתאר...אבל שיהיה
בכל זאת קצת הגזמה להשוות את זה למשבר הפיננסי שהיה. אנחנו מדינה קטנה עם מחסור בדירות . למשקיעים יש כסף פנוי וגם עם הריבית תעלה זה לא יהיה כזה דרמטי ולכן קשה לראות מצב שיתקעו את הכסף בבנק ולא בדירות....ואם באמת הדירות ירדו שוב המשקיעים יקפצו וירכשו (כי כבר הבינו שאין כמו להתעשר מנדל"ן זול) ושוב הגלגל חוזר . קחו בחשבון שהאוכולוסיה הצעירה פה גדלה, וכנראה תיהיה עלייה יותר גדולה בשנים הבאות בשל גל אנטישמיות באירופה ...והם גם יחפשו דירות ויגיעו עם כסף מזומן לרכוש וזה לא יעזור לצינון השוק. הימור שלי- הקפאת השוק עם ירידת מחירי
אלון | 30.04.14
72.
תשובה ל-"מומחה" 55
הריבית הנמוכה הינה תוצאה של צמיחה נמוכה. נותנים ריבית נמוכה על מנת שאנשים עוכלו לצרוך, על מנת שהאינפלציה לא תהיה גבוהה, על מנת שערך המטבע המקומי ייתו קצת אוויר ליצואנים ובגלל שמדובר על שוק גלובלי. בטח שלא לעודד צריכה של דיור. כשריבית גבוהה, התוצאה היא פחות צריכה, יותר חסכון, שער מקומי גבוהה יותר וזה יכול להוביל לאינפלציה וירידה ניכרת בצמיחה. נכון, זה ישפיע לרעה על בעלי המשכנתאות אך זה גם ישפיע על הרוכשים וכתוצאה מכך, על מיעוט עסקאות נדל"ן, פשיטת רגל של קבלנים וכל מי שנמצא מסביב, גידול באבטלה ואם אה מומחה, אין צורך להמשיך בתיאור הזוועות שיכולות להתרחש. גם בעלי המשכנתאות ייפגעו אבל כל המשק ייפגע. העלאת ריבית בארה"ב, תביא להעלאת ריבית בארץ. אם אתה "מומחה" אתה אמור לדעת גם מה היה בשנות ה-80 עם האינפלציה ההיסטרית שהיתה ואנשים רכשו דירות ועמדו במשכנתאות. שנת 2000-2003 לוותה בקיפאון טוטאלי ברכישות של דירות אבל גם השוק היה במצב גרוע במיוחד. המשכורות של היום בממוצע יכולות לאפשר נטילת משכנתא בדיוק כמו שהיה לפני 30 שנה. אל לנו לשכוח שהיום כולם רוצים את הטוב ביותר והמפואר ביותר כשפעם זה לא היה כך. הכל עלה מסביב ולא רק הדירה. הקבלנים בעצמם אומרים, אנחנו יכולים למכור בהרבה פחות כסף אבל אז גם הסטנדרט יירד: בלטות רגילות ולא גרניט פורצלן, מטבח פשוט ללא סגירות שקטות ושטויות נוספות, ללא ארונות באמבטיות ללא פסי קישוט בקרמיקה בחדרי הרחצה ועוד ועוד אבל, כולם רוצים את הכי טוב בלי כסף. ובכלל, מה יגידו השכנים???? שלנו אין בלטות 100X100 בסלון שכל אחת עולה 2000 ש"ח...... זה הכל פלצנות של האנשים. כל דירה יכולה לעלות 200 אלף ש"ח פחות רק צריך שהאנשים יבינו את המגבלות שלהם ולא יקפצו מעל הפופיק. יש מקומות בעולם בהם בונים את המעטפת ואילו את החלוקה הפנימית נותנים לדייר לעשות לבד. כלומר מוסרים דירה שיש לה 4 קירות וזהו. אם תרצה, הקבלן יביא לך דירה מושלמת אבל צריך לשלם. אם אתה רוצה לחסוך, תעשה לבד. מעניין כמה מאלו שאין להם כסף ועמדו במחאה וצרחו שאין להם, יסכימו לקבל דירה כזו? מעניין איזה קבלן ירים את הכפפה לבנות ככה.
יעקב | 30.04.14
70.
ישראל חיה ותמשיך לחיות על הנס
כל מי שעיניו בראשו צריך לברוח מכאן.פצצה אירנית אחת תחסל את כל תל אביב וגוש דן. יוקר המחיה פה מטורף. אין עבודה ואם יש המשכורות נמוכות .המדינה חיה יותר ויותר על אובר דרפט. כולם שונאים את כולם. הכל נכון אבל- אבל מה לעשות שאיך שהוא כל העסק הזה עובד. המצב של ישראל היום לעומת 20 שנה אחורה הוא בלתי נתפס שלא לדבר על 40 שנה אחורה.לכל מי שעינו בראשו ברור שמה שקורה פה הוא דבר לא נורמלי.זה נכון. ישראל איננה מדינה רגילה.היא חיה בנס ומתשיך לחיות בנס .ולמרות כל הקיטורים למרות קרי ואובמה וביבי ולפיד ו בוזי ושאר התכשיטים -ישראל תמשיך לפרוח יהיה פה גן עדן .כך כתוב בתנך-הכל קורה לנו מול העיניים ואנחנו פשוט מסרבים לראות ולהבין.
נח | 30.04.14
68.
בועה
הוא שטענתי כל הזמן. הבנקים רודפים אחר הלקוחות שיקחו הלוואות. למעשה, הבנקים פותחים חשבונות חיסכון אצל הלקוחות. שמירת הריבית הנמוכה ,חוסר האפשרות לחסוך בבנקים ושמירת שער דולר נמוך ושקל חזק, הינו להעלאת דרוג האשראי של ישראל וזאת על על חשבון מצוקתם של אזרחי ישראל הכורעים תחת הנטל. הממשלה,בנק ישראל,האוצר, מינהל מקרקעי ישראל, משרד הפנים, הרשויות המקומיות , שותפים לחגיגה הארורה הזאת כל אחד בתחומו. סטנלי פישר ברח לפני התפוצצות הבועה והנגידה החדשה לא יהיה לה חשק להישאר כי זה כבר קורה. ובא לציון גואל...
elen | 30.04.14
67.
מיתון זה במילים אחרות "חלוקה מחדש של המשאבים" וזה מה שאני רוצה!
מיתון -- מחירים יורדים ואבטלה -- אחרי כמה שנים המיתון יפסק -- האבטלה תרד -- המחירים עדיין נמוכים ועולים לאט לאט ואני אוכל לקנות/להשכיר דירה, אוטו, אוכל במחירים שבעבורם אעבוד פחות שעות מאשר היום (כאשר היום אני מרוויח כ 7 אלף בחודש וזה לא מספיק לי לכלום). (בהוסף התהליך העשירים יהיו פחות עשירים והעניים יהיו פחות עניים - זה לא מה שאנחנו רוצים? (העניים...)
גם אם זה אומר כמה שנים של אבטלה - לאחר מכן אהיה עשיר יותר מהיום! | 30.04.14
65.
אין לי מושג מה איתכם, בעיני דירה בישראל פשוט לא שווה את המחיר.
לא מבחינת איכות החומרים והבנייה ולא מבחינת איכות החיים (אין כזה אצלנו). מחירים של שוויץ, צפיפות ואיכות חיים של הודו. בואו לא נתחיל לדבר על טווח טילים וכאלה.. אני במחירים כאלה לא רוצה לקנות. זה לא שווה את זה. ואם היה לי כל כך הרבה כסף? הייתי קונה בשוויץ.
 | 30.04.14
60.
מאז 1948 מחירי הדירות בישראל בעליה עם תיקון קל מטה אחת לעשור
כאן אין 100% מימון, כאן יש יותר ילדים מאשר דירות, כאן יש רק מרכז אחד, כאן זה המקלט ליהודי העולם מאנטישמיות, כאן אין שכונות של בניינים חדשים ריקים כמו שהיה בספרד, ארה"ב, אירלנד וסין. גם אם מחירי הדירות ירדו, בעלי דירות להשקעה עדיין מקבלים דמי שכירות, כך שאין מה להתרגש מתיקון על הנייר.
צביקה דורון | 30.04.14
55.
אם הריבית תעלה ב 4%, החזרי המשכנתא יזנקו ב 67% , וזאת אם לקחתם ריביות משתנות ופרסתם
את המשכנתה לתקופה של 30 שנה. צריך להבין, תשלומי המשכנתה הם נמוכים יחסית בגלל שהריבית נמוכה היום (0.75%) ובגלל שהמשכנתה פרוסה להרבה שנים. כשהריבית תחזור לגובה נורמלי של 3%-5% (בשנת 2006 לפני שהמחירים התחילו לזנק, הריבית היתה בין 5% ל 5.5%) תשלומי המשכנתה יזנקו , אוטומטית, ב 30%-50% , כאשר הזינוק הגבוה יותר יהיה אצל אלו שפרסו לתקופות ארוכות במיוחד. הזינוק יתרחש בגלל ההתייקרות האוטומטית במסלול פריים (וגם מק"מ), וזה יגרור התייקרות גם במסלול ריבית משתנה כל 5 שנים שלקחתם (כל הריביות קשורות אחת לשניה, ריבית משתנה כל 5 שנים צמודה וגם לא צמודה, קשורה לתשואות על אגרות חוב, והן יעלו חזק כשהפריים יעלה. בנוסף לכך מסלול זה יכול להתייקר גם בלי קשר לריבית בנק ישראל, למשל בגלל גרעון של הממשלה). זאת לעומת מחירי השכירות שלא צפויים לעלות בכלל בשנים הקרובות (ואולי לרדת בערים מסוימות) עקב הצפת היצע המתקרבת. כך שבעצם מי שחשוב לו יציבות או שקט נפשי הנובע מודאות גבוהה בהוצאות החודשיות שלו, יעדיף שכירות. מי שאוהב סיכונים ומוכן לשינויים גדולים בהחזר החודשי (רוב העם) לוקח משכנתה בריבית פריים או משתנה כל 5 שנים. מתי הריבית תעלה בחזרה לרמה הנחשבת נורמלית? כנראה כשארה"ב תצא מהמשבר של 2008, וזה צפוי בערך ב 2015 . מחלקת מחקר של בנק ישראל צופה ריבית של 2% בסוף 2015 ומשם הכיוון הוא למעלה. אבל לא באמת משנה התזמון המדויק, כי אנשים לוקחים משכנתה ל 25 שנה ומעלה, ובמוקדם או במאוחר זה יגיע והריבית תעלה. כך שממילא את הרוב המוחלט של תקופת המשכנתא אתם תעשו עם תשלומים ענקיים, גבוהים בהרבה ממה שדמיינתם. מה רוכשי דירות חושבים לעצמם? שפעם אנשים לקחו 300,000 שקל משכנתא ובקושי עמדו בתשלומים, והיום אפשר לקחת 800,000 ולשלם בלי בעיה? זה הכל מצב זמני ביותר עקב הריבית הנמוכה שארה"ב כופה על העולם כבר 5 שנים (אלו בדיוק 5 השנים בהן התרחש הזינוק במחיר הנדלן בישראל ובארצות נוספות). אם קניתם אז הכי גרוע מבחינתכם שלא יהיה ניתן למצוא קונה לדירה במידה ותחליטו למכור ולהפסיק לשלם. הסיבה היא שדקה אחרי שהריבית תעלה, הרוכשים שיתעניינו בדירה ידרשו למשכנתאות בריבית גבוהה וגם הם יגיעו למסקנה שהם לא מסוגלים לעמוד בתשלומים. כל אופציה של מיחזור משכנתא תהיה רק יקרה יותר בעולם בו הריביות גבוהות יותר. אם תחליטו לפרוס מחדש את המשכנתא מ 25 שנה ל 35 שנה (בהנחה שהבנק יאשר) תגלו שביחס להיום עדיין תשלמו יותר כל חודש! שלא לדבר על כך שבפריסות ארוכות משלמים בסוף פעמיים את מחיר הדירה. אגב, לכל מה שכתבתי יש להוסיף הצמדה למדד (אם לקחתם מסלולים כאלה) שנוטה לנפח את החוב לבנק עם השנים, ובצורה משמעותית. חפשו מחשבון משכנתא ותבדקו את ההחזר שלכם בריבית של 1.5% ואחר כך בריבית של 5.5% ותראו מה קורה להחזר החודשי. בהצלחה
מומחה למימון | 30.04.14
54.
תקציב המדינה לשנה הוא מעל ל-400 מיליארד שקל
החוב הישראלי במשכנתאות הוא כ-280 מיליארד שקל, כשאחוז גדול מהלווים הללו לקחו משכנתא של קרוב למליון שקל לזוג בריבית אפסית. עכשיו שוו בנפשכם מה קורה אם הריבים עולה ל-2% ו"רק" 20% מהלווים לא מסוגלים להחזיר את משכנת הענק שהם לקחו....(חוב של 56 מיליארד שקלים נוצר לפתע. תגידו לי שישראל ערוכה להחזיר חוב כזה בלי להכנס למשבר). רק זיכרו שכשהבועה מתפוצצת, מי שאשם בה הוא רק אדם אחד - ביבי נתניהו, ה"גאון" הפיננסי.
אלן גרינספן | 30.04.14
53.
איך אפשר לקרוא לפישר גיבור כשהוא הותיר אותנו עם בועת נדלן מטורפת?
פישר הוא ממש לא גיבור, והמדיניות של בנק ישראל רק תדלקה את בועת הנדלן. במקום לפתור את בעיית הנדל"ן ולאזן את השוק כשהמחירים החלו לנסוק, הוא עשה את ההיפך. ואנחנו נותרנו עם התוצאות. עכשיו זה הרבה יותר קשה לאזן את השוק אחרי שאנשים לקחו משכנתאות מטורפות. בתקופתו התחוללה כאן מחאה חברתית מהגדולות שידעה המדינה הזאת. אז באיזה עולם בדיוק פישר הוא גיבור?!
ממש לא גיבור  | 30.04.14
50.
שנים אומרים שהבועה תתפוצץ וגם נתנו תאריכים.. וכולם התבדו..אין בועה ולכן לא תתפוצץ
ריבית נמוכה זו מדיניות ולא מאחז עיניים. אנשים שקונים דירה משלמים בכסף אמיתי ולא וירטואלי. הבנקים מזמן לא לוקחים סיכון ולכן ההון ההתחלתי לקבלת משכנתא גבוהה.. הבעיה אצל האמריקנים שהם חושבים שכולם כמוהם ופועלים על פי דפוס ההתנהגות שלהם ולכן כל התחזית הזאת שווה למילה שנותן אובמה.. חרטא בקיצור.. הבעיה בנדל"ן בישראל היא משקיעים מבחוץ שהקפיצו את המחירים כאן.אם מלכתחילה היתה מדיניות שמגינה על האינטרסים של האזרח הישראלי הממוצע, אז לא היו עומדות אלפי דירות ריקות בירושלים וחיפה ונתניה של משקיעים זרים . המחירים היו נשארים סבירים והאזרח היה מסוגל גם לרכוש..
דני | 30.04.14
49.
הלואי הגיע הזמן
אין שום סיבה שבעולם שבמדינה בה זקנים ניצולי שוה ואחרים מחפשים אוכל בפחי זבל ואשר בה רבע מהילדים הולכים לפעמים רעבים לישון ימכרו פנטהאוסים ב30 מליון דולר. אין שום מדינה בעולם בה הדירה ולו היקרה ביותר בעולם עולה מליון משכורות מינימום. בישראל דירת 4 חדרים במקום טוב בתל אביב צריכה לעלות מקסימום 500 אלף דולר. ובהתאם לזה כל הדירות בארץ. כל מה שמעבר לזה זה בועה שהיגיע הזמן שתתפוצץ בפנים לכל האקירובים ומגדלי היווייים ומרכז ולב העיר ואפילו פנינה רוזנבלום לא תצטרך המסכנה לקנותדירה לילדה שלה ב5 מליון שקל היא תוכל לקנות לילדונת דירה במיליון וחצי שקל. אמן כן יהי רצון
דוד | 30.04.14
41.
זו גם דעתי
אבל הרבית לא חייבת לעלות על מנת שזה יקרה: כיום המשק במיתון: אנשים קונים פחות בסופרים כי הם חנוקים מהשכנתה + יוקר המחייה - משכרות נמוכות ולכן בעלי מפעלים מצריים פחות -> מפטרים עובדים שגם כך חנוקים -> הצריכה מצמצת עוד ובמגביל אנשים שלחוצים נאלצים למכור את הבית על מנת לצמצם הפסדים.
תותחן | 30.04.14
40.
גם אני מוכן לתאר כמה עובדות
3 עובדות שלא נכנסו למחקר של האדון המכובד: 1. בניגוד לארה"ב בישראל לא מחלקים משכנתאת בחינם בלי בטחונות מספקים. 2. בניגוד לארה"ב בישראל האוכלוסייה צומחת בקצב מהיר והדרישה לדיור לא תפסק בניגוד לאירופה ארה"ב שיש ילודה שמתקרבת ל- 1.6-1.8 נפש לזוג, כלומר - כל פעם צריך פחות ופחות בתים. 3. בניגוד לארה"ב בישראל היצוא עולה על היבוא כך שערך השקל לא עלה בגלל שזרים השקיעו את כספם וקנו שקלים, כפי שקרה בשווקים מתעוררים בהם הריבית הייתה גבוהה ומשקיעים מכרו דולרים כדי לקנות את המטבע המקומי ולקבל עליה ריבית גבוהה מזו של הדולר ו-"לעשות סיבוב" על הכלכלה שלהם. אני לא כלכלן מדופלם אך לא צופה שחורות כאותיות כל כך. יהיה קשה אבל לא כל כך ומחיר הדיור יישאר כפי שהוא וכאשר האינפלציה יהיה 2-3-4% בשנה אזי שתוך 5 שנים תהיה ירידה של 15-20% של ערך הדיור בשל העובדה שהמחיר הנומינאלי יישאר כפי שהוא, אך ריאלית המחיר ירד.
RONIAL | 30.04.14
38.
מי שאשם במצב זה מעמד הביניים
כל מה שדחפו לכם קניתם. עד שכבר הקוטג' טיפס ל7 שקלים ואיזה מסעודה משדרות כבר לא יכולה הייתה לנשום , אז התעוררתם והבנתם שיש פה שוד שיטתי לאורך שנים. לא היה אכפת לכם מאיתנו המעמד הנמוך , זה שאתם יכולים לקנות קוטג' ב7 שקל לא אומר שגם אני יכול. ברגע שקניתם דירת 3 חדרים רעועה בפ"ת במיליון שקל הדירה בדרום שיכולתי לקנות ב300 אלף עולה עכשיו 600 !! אבל לא היה אכפת לכם. קניתם עגלה לתינוק ב6000 שקל , אז העלו את מחירי כל העגלות , גם המעפנות. השכרתם דירה ב7000 בחור בת"א , גם לנו העלתם בעוד 70 אחוז. שילמתם ושילמתם ושילמתם ולא התחשבתם במעמד הנמוך הגמור גם ככה. זהו חטאכם.
 | 30.04.14
36.
פיצוץ? בסה"כ חזרה לשפיות. דירה באשקלון תחזור לעלות 80אלף$
כנ"ל בשאר הפרפריה. דירה 4 חדרים סטנדרט בת"א 300 עד 400 אלף מקסימום. דירות יוקרה בקו ראשון לים שווים יותר. חוץ מזה יצאנו קצת (הרבה) מהפרופורציה שבין ההכנסות להוצאות. יבוא איזה משברון אמיתי או מלאכותי, ונתכנס חזרה לרמת מחירים שמתאימים למשכורות שמשלמים במדינה.
מתבונן ונושם | 30.04.14
35.
הבועה
אני נדהם מהשנאה והטיפשות שמגלים כאן כמה מגיבים, הם מתפללים לפיצוץ בועת הנדל"ן ולירידת מחירי הנדל"ן, ואינם מבינים שאם הכלכלה תיקרוס גם הם יאבדו את מקום עבודתם, וגם במחירים זולים הם לא יוכלו לרכוש דירה. הבעיה היא לא הבועה, אלא התנהגות שר האוצר וראש הממשלה, מספיק לראות את התמונה של שניהם כפי שמופיעה כאן ולראות את זחיחות הדעת שלהם. תיקונים לא עושים בזמן מפולת, אלא לפני שמשהו קורה, אבל ביבי והטיפש שחושב שהוא כלכלן יאיר לפיד אינם שמים קצוץ על המצב, והם מרוצים מעצמם, זוהי הבעיה האמיתית, לא בועת הנדל"ן.מה עם מחירי המזון בארץ? האם זה לא קטסטרופה? רוצים שאנשים יקנו דירות בפריפריה, ויעבדו במרכז, אבל מחירי הנסיעות / הדלק, לא יאפשרו להם את זה, שיטפלו בחינוך ובבריאות, כאן נמצא עתיד המדינה,אבל מי שלא רואה אף אחד ממטר, לא יכול להנהיג את המדינה המסובכת הזו, עם הממלשה שאיננה מסוגלת למשול, ועם מפלגות שלצערי אני חייב לקרוא להן בשמן האמיתי מפלגות פשיסטיות עם "מנהיגים" פשיסטים כמו דנון, לוין, אלקין, בנט, חוטובלי ועוד.
צדוק | 30.04.14
33.
לא בהכרח, בשווקים המתעוררים עליית ריבית נבעה מזינוק באינפלציה
בעולם המערבי כמעט ואין אינפלציה , עליית ריבית תגיע כתגובה לבריאות כלכלית , בריאות כלכלית משמעותה שלאנשים ולמשק יש יכולת להמשיך להניע את הגלגל קדימה גם אם תהיה עצירה מסויימת , קריסה? לא בטוח. על הממשלה לעשות כל שביכולתה להוריד באופן מבוקר את מחירי הנדלן ובכך להקדים תרופה למכה.
סומו | 30.04.14
27.
הבועה לא ולא תתפוצץ
מחירי הדיור לא ירדו, סטנלי פישר הובא ע"י נתניהו, וכל נזק שיגרם בעתיד ונגרם בהווה, האשם העיקרי נתניהו, לא מתרשם ממה שעה כאן הנגיד פישר, למרות שעשה את מדיניותו אם בשכר מלא או חלקי, זה לא משנה, פישר ייזכר אצלי לפחות, שלא עניין אותו הדיור הציבורי, החלשים, ועוד, והמדיניות שלו הטיבה עם החזקים, טוב שאינו כאן.
אבי 88  | 30.04.14
26.
בנתיים מי שקנה דירה מרוויח
קניתי לפני 3 שנים כשכולם צרחו בטוקבקים לא לקנות כי אוטוטו הבועה תתפוצץ. לקחתי משכנתא צמודה לפריים כשעוד היה אפשר. מאז המחירים רק הכפילו את עצמם. החזרי המשכנתא שלי ירדו ב - 1,000 ש"ח לחודש ואני כבר החזרתי 100K מהמשכנתא. כשלקחתי את המשכנתא עשיתי חישוב שאוכל לעמוד גם בריבית של 6% ולמרות זאת את הכסף שחסכתי בנתיים אני שומרת בצד לימים שהריבית תעלה. מה המסקנה? שכל אחד צריך לעשות חישוב לעצמו תוך שהוא לוקח בחשבון גם את התרחישים הפחות טובים ומצד שני מי שלא לוקח סיכון (מחושב אמנם) לא יתקדם לשום מקום!
יעל | 30.04.14
22.
יוקר הדיור רובו מאגרות, מיסים, מחירי קרקע ושכר עבודה - נפילה לא תהיה
מחיר קרקע, אגרות בניה, מסי השבחה, מכס ומס קניה על ברזל, מלט, שכר עבודה וכול המיסוי עליו כול אלה גורמים ליוקר הדיור. תהיה אולי ירידת מה במחירים בטח לא צניחה חופשית. באשר לפריפריה, עברתי לגליל, עבודה אין. נכון שהארנונה חצי מתל אביב וכמעט לא משלמים על חניה, אבל הוצאות הדלק קפצו לשמים. מי שחושב על הרחבות ומצפים בצפון - ראוי שיחשוב פעם נוספת
סקיפר | 30.04.14
21.
הוא צודק!!!!
ישראל לא חוותה את משבר 2008 - כי אף אחד לא היה מושקע במניות בארה"ב באופן רציני. מנהיגי המדינה מיהרו להציג זאת כ'איתנות' ישראלית.... פישר נאלץ להוריד ריבית יחד עם כל העולם המערבי, בעיקר כדי להגן על השקל מתיסוף. באין ריבית אטרקטיבית - אנשים הפנו את הכסף לצריכה וקניית דירות. המחירים עלו, כמובן... ++++ זה לא מצב כלכלי טוב.... ארץ שלא מייצרת כלום, שחלק מהתעשיה שלה נודד לחו"ל או נסגר... מגזר ציבורי שמן ובטלן שהולך וותופח... מיסים עולים ומחירים מתייקרים... כמיטב מסורת היהודים - "עסקי אויר", כמו בסיפורי שלום עליכם.......
אלי בר-נס | 30.04.14
7.
ריבית גבוה לא יכולה לפגוע לא בבנקים ולא בהיי-טק
הריבית תעלה מתישהוא אין ספק, אבל זה לא יפגע משמעותית בבנקים כי המשכנתאות בארץ מאוד בטוחות לבנקים, בעיקר עקב אחוזי מימון מוגבלים וגם המגבלות האחרונות על תמהיל המשכנתא. חברות ההי-טק מושפעות מהריבית רק באופן עקיף משום שהריבית משפיעה על שער הדולר, אם הריבית תעלה בארץ פחות או יותר יחד על העלאת הריבית בשער העולם זה לא ישפיע על השער או אל חברות ההי-טק. הסטארט-אפים נכשלים כל הזמן וזה לא פוגע בשוק, זה מראש מסלול בסיכון גבוהה ואילו העוסקים בו מהמהנדס הזוטר ועד המשקיע מרוויחים יפה למרות שרוב החברות נכשלות. בקיצור הניתוח שלו לוקה בחסר.
מאיר | 30.04.14
3.
שמענו על נבואות הזעם השטויות האלה כבר יותר מדי
בינתיים הריבית בישראל היא מהגבוהות בעולם המערבי ובשנים שבהן סטנלי היה הנגיד הריבית הייתה הגבוהה ביותר (כארבעה אחוזים עוד בימי המשבר כשבאמריקה זה היה אפס). משבר הסב-פריים שקרה בארה"ב לא יקרה בישראל כי אצלנו לא מחלקים משכנתאות לכל הומלס שאין לו גרוש ולא קונים דירות בעיקר להשקעה (למכור אותן אחרי שנתיים ולגרוף רווח). בועת ההיי-טק היא ממש לא בועה. בניגוד לבועת הדוט קום של שנות האלפיים שנגרמה כתוצאה מחידוש אחד בלבד שמיצה את עצמו (האינטרנט), הטכנולוגיות החדשות שצצות היום נמצאות רק בחיתוליהן והן רבות ומגוונות (בעיקר בשוק האנרגיה). מחירי הדירות לא הולכים לרדת בקלות כזאת. סביר יותר להניח שיותר אנשים יעברו לפריפריה. גם אם המחירים ירדו, זה יקרה בהדרגה ולא יותר מדי. את הריבית אפשר להעלות בקצב הדרגתי כי אין חשש לאינפלציה. סך הכול יש בישראל אוכלוסיה צעירה (יחסית לא רק לכלכלות המערביות המבוססות אלא גם למתעוררות) ויש גם פוטנציאל לכניסה רצינית של חרדים וערבים לשוק העבודה. שלא לדבר על יהודים עשירים מהעולם שיכולים לעזור. גם הדוד סם יעזור במקרה של משבר. למעט מקרה של מלחמה רצינית וארוכה למשק הישראלי לא נשקפות בעיות רציניות.
שמואל | 30.04.14
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת