אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חתן פרס נובל, ג'וזף שטיגליץ: "הצעת הנושים ליוון היא עינוי חסר צדק והיגיון"

64 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

59.
למה עושים משאל עם ברגע האחרון
היה לייוונים מספיק זמן לעשות את משאל העם למה חיכו עד שיגיע הזמן לתשלום כדי לבצע את המשאל? תחושת בטן כדי למשוך זמן ולהלחיץ את הנושים. אינני יודע אם הייוונים עצלנים או שפילוסופית החיים שלהם היא העבודה אינה חיינו ויש חיים מעבר לעבודה. כנראה שאין להם מספיק כוח להתיעל והם צריכים לחץ מבחוץ. זוהי אשליה שהאיחוד האירופאי יכול להיות כמו ארצות הברית מיכוון שהמדינות שונות מאוד בתרבות ובשפה. אינני כלכלן אולי חלק מדינות האיחוד היו צריכים לשמור על המטבע המקורי ולהשתמש בשתי סוגי מטבע המקומי והיורו כך יש לממשלה המקומית יותר גמישות. אני מניח שהייוונים בתקופה הקרובה יהיו שקועים בעצמם ויורידו את ההתקפות המסורתים שלהם על ישראל.
אבי א. | 30.06.15
58.
שוכחים שיוון, ספרד, פורטוגל ועוד, היו דיקטטורת עד שנות ה-70
אירופה לא היתה דמוקרטית מעולם. כל המדינות שם הן מלוכנית או רפובליקות עם נשיא דמוי מלך בראשן. רובן הגדול היו דיקטטורות לאורך המאה העשרים. על איזה דמוקרטיה ו"שמיעת קול העם" מדבר הכותב? אירופה היום היא דיקטטורה של בנקים.
אירופה לא דמוקרטית | 30.06.15
46.
זב לא מאמר כלכלי אלא עמדה פוליטית נטו
בשם העמדה אפשר להתעלם מהמבנה הכלכלי הגרוע של יוון ואפשר לטעון שליוון מסורת דמוקרטית ( ואין קשר לאתונה העתיקה כמו גם לא לספרטה הטוטליטרית) בעוד שמערב אירופה אנטי דמוקרטית. היות אדם בעל פרס נובל אינה הופכת אותו לבר סמכא בנושא פוליטי. ראו למשל את פרופסור אומן...
אמיר | 30.06.15
34.
האמת איפה שהוא באמצע.....
23 + 27 די צודקים . היוונים חיו בלהלהלנד הרבה מאד שנים. שנים ארוכות של חוסר יציבות פוליטית הביאה למצב של השחיתות אותה מתאר 27. המצב הזה בו עובד מדינה מפעיל עסק פרטי בשחור בזמן העבודה שלו היא דבר נפוץ מאד ביוון. כך שהמספרים הרשמיים לא מגלים את האמת בשטח. ומאידך גיסא הארופאים התעוררו מאוחר מדי בכדי לגלות שאת הכסף שהם הילוו בהתחלה היוונים מפזרים לא נכון ולא יוצרים מקורות הכנסה/תעסוקה חדשים. מגזרים שלמים הצטמצמו (ספנות וכד, ) ולא רואים מרכזי היי טק או תחומי שרותים חדשים , הנדרשים בעולם המתפתח והחדש שרץ קדימה בקצב אחר לחלוטין משל יוון. (שהולכת אחורה כבר שנים). ובזה צודק הכלכלן שלאחרונה הארופאים משפיטים את יוון לא בכדי לעזור לה אלא בכדי לצמצם נזקים. כך שגם אלו שטוענים שהיוונים לא בסדר וגם אלו שטוענים שאירופה לא בסדר צודקים הפתרון הכי טוב ליוון ( בעקיפין גם לשאר העולם ) הוא שהם יחליטו לפשוט רגל יעשו ריסטרט למערכת הציבורית והכללית שם. וכמו שתיאר מגיב 23 יצאו כעבור שנים מחוזקים ולא פחות חשוב עצמאיים !!
חכם בלילה | 30.06.15
31.
הפרופסור טועה, יון סבלה מניהול פיננסי גרוע במשך שנים
כל ניהול צריך אחריות בסיסית. ביון כמו בישראל ישנם הסדרי פנסיה תקציביים בזבזניים ומושחתים. גמלאים ושאריהם מקבלים קצבאות של עשרות אלפים, משכורת 13 14 15. כמו כן יש שרות ציבורי גדול יקר ולא יעיל. וכל זה עולה כסף. בישראל חברת החשמל קורסת בגרעון ענק בגלל זכויות הפנסיה לעובדים, וביבי לא מספיק חזק בשביל לשבור אותם כפי שהוא מבצע בהצלחה מול נמל אשדוד(תחרות סינית) , גם גופי סמך ממשלתיים כמו אנברסיטאות, בתי חולים ורשויות מקומיות קורסים כלכלית בגלל הפנסיה התקציבית
פוני יער | 30.06.15
30.
לכל המלעיזים את היוונים על עצלותם - לידיעתכם הם עובדים הכי הרבה שעות באירופה
הנתונים מגיעים ממחקר מהשנה של ה- OECD יוונים עובדים בשנה 2037 שעות. הכי הרבה באיחוד האירופאי. הגרמנים לעומתם עובדים 1388 שעות בשנה. מתוך 38 חברות הארגון, רק ההולנדים עובדים פחות מהגרמנים. ורק הקוריאנים והמקסיקנים עובדים יותר קשה מהיוונים. הישראלים אגב עומדים על 1867 שעות בשנה. הרבה פחות מהיוונים. אז נדמה לי שהשיח על עצלנות ותרבות עבודה הוא בעיקר דיעות קדומות. עצלנים הם לא!
 | 30.06.15
28.
"קשה לייעץ לאזרחי יוון"? מה בדיוק הוא עושה בכתבה?
למה אפילו חתן פרס נובל מבכיין לעצמו את המילים כמו אחרון הטרחנים? מה פירוש "קשה לייעץ לאזרחי יוון"? קשה למי? הוא מציג לקראת סוף הכתבה (רק) את חסרוניה של האופציה האירופאית ("מיתון ללא סוף") ורק את יתרונותיה של אופציית הפרישה ("לעצב... עצמאית... תקווה"). הוא כנראה צודק וזה (ייעוץ) בדיוק תפקידו, אז שייעץ וישאיר לאמהות הפולניות שלנו (לא חשוב מאיזו עדה) את ההסתיגויות הצבועות בסגנון "אני לא אגיד לך מה לעשות, אבל אם לא תעשה מה שאני (לא) אומרת זה יגמר רע".
יש | 30.06.15
27.
אבלטה של 60 % - על כלכלה שחורה שמעת ? ביוון לאחרונה הסתובבת?
חברים יקרים, עם כל הכבוד הרב שאני רוכש לאנשים מהאקדמיה , בטח אינטליגנטים כמו הדובר, כמה נקודות להבנה מה הוא מפספס ובענק: 1. כלכלה שחורה שולטת ביוון. שיעורי האבטלה המצוטטים הינם עוד אחד מילקוט הכזבים. 2. נתונים משקיים כאלו, מטעים את כולם, אין לסמוך על הספרים של המדינה, ראינו זאת לכל אורך הדרך - זו תרבות וחינוך קלוקל, של דאג לעצמך על חשבון המדינה. בעיה שקיימת בגדול גם בישראל אך מגזר שלם של פראיירים מחזיק את כולם, השכירים המדווחים. בישראל רואים בשנה האחרונה מאמצים אמיתיים להתחיל ולטפל בתופעת העלמות ההון של העשירים. טרם הגיעו להעלמות ההון של האזרחים. 3. מדד מכוניות היוקרה - כך מי שיבקר ביוון, ייסע בערב לראות הופעות עם המקומיים, יהיה בהלם מוחלט מציי רכב עצומים של אוליגרכים שבמעוזי עושר של שוויץ גרמניה ואנגליה היו מתקנאים בהם. 4. משוואה לא מאוזנת: אזרח עשיר על חשבון מדינה ענייה. את זה ניתן יהיה לפתור רק במהלך מאד קשה, בטווח הקצר ובחינוך והבנה שאין כזה דבר התנהלות של כלכלה שחורה בטווח הארוך.
נאיביות אקדמית של פרופסורים | 30.06.15
25.
אז שאדון שטיגליץ ילווה ליוונים כסף. זה נורא פשוט. לקחת אתה צריך לשלם
היוונים לקחו הלואה ורוצים לקבוע את הריבית ואת קצב התשלום. טיפין טיפין. אז שיחפשו מי שילווה להם בתנאים הללו ונראה אם ימצאו (סביר שימצאו : רוסיה, סין אולי אפילו קטאר ישמחו לשים רגל באגן הים התיכון
שי | 30.06.15
23.
היוונים צריכים ללכת לחדלות פירעון - תוך 10 שנים הם ייצאו לחלוטין מהמשבר
מי שחושב שההסכם שמוצע ליוונים הוא טוב טועה ומטעה. זה הסכם עבדות מרצון - קבלו עכשיו הלוואת ענק, כדי שתוכלו להחזיר חלק מהחובות הקיימים, אחר כך תחזירו את הלוואת הענק במשך חצי מהנצח, ואז כדי לשלם את היתרה, קחו עוד הלוואת ענק, ושוב תשתעבדו. נראה לכם הגיוני? חדלות פירעון אינה נעימה. היא גוזרת על כולם עוני לכמה שנים קשות. היא אומרת שעסקים ייסגרו, שהעשירים יברחו עם הכסף שיצליחו להציל (אם כי, בואו נהיה הוגנים, הם לא יכולים למשוך יותר מדי), שכל מה שמיוצר מחוץ ליוון יעלה הון תועפות אדיר (כלומר, הם יסתובבו עם טלפונים של נוקיה שיש להם רק send ו end, פירות טרופיים הם ייקנו רק ביומולדת, שוקולד רק בחגים, וכמובן שהם ייסעו באוטובוס). אבל ממשלה חזקה ומאורגנת לתקופת צנע תוכל להרים אותם. ממשלה שתטיל מסים כבדים על הכנסות ואפסיים על עסקים, שתשקיע את כספי המיסים בקצבאות למי שחייב, חינוך, תעשייה ובפרויקטים לאומיים גדולים (כבישים, דיור, תיירות, תחבורה), תמשוך השקעות מבחוץ - מס חברות אפסי בשילוב עם מטבע זול יביאו המון השקעות מחו"ל וים של תיירים. עשר שנים קשות לכל היותר, ויוון תצא מהמיתון לחלוטין. מי שאומר שהם עצלנים לא מבין על מה הוא מדבר. הם נכנסו למיתון כי למעשה בגוש האירו הם היו חייבים לקחת הלוואות כדי לשרוד, למרות שלא היה להם סיכוי להחזיר אותן. היום, הם יכולים לבטל את הטעות ההיא. לחיות בהתאם לתוצרת, לעבוד קשה כמה שנים, ובסוף הם ישתקמו. נכון, יהיה יקר ויהיה קשה, אבל הם יתבססו על הכסף שהם מרוויחים והעבודה שהם עובדים בה, המשקל הפיננסי יילך לכיוון עבודה, לא לכיוון הון. זה יותר בריא ויותר נכון. גם לנו, אגב.
משה | 30.06.15
21.
יותר מ 10 שנים יוון הנפיקה אג"ח שלא יכלה לפרוע
על מנת לפצות על גירעון תקציבי, שגם הוא הוסווה היטב. זה לא שהיוונים עצלנים - רחוק מכך. זה זהם התעקשו לשמר מערכת של פנסיות תקציביות, מגזר ציבורי מנופח ולא יעיל, גביית חסר של מיסים וכלכלה שחורה, ומגזר צבאי מנופח, בזבזני ולא נחוץ ברובו. זה שהאירופים איפשרו את זה, בכך שהזרימו כספים למימון החגיגה, תמורת ניירות יפים עם אותיות ביוונית, לא אומר שלא צריך להחזיר להם את החובות. יוון עצמאית מאמצע המאה ה 19, ואני חושב שרוב הזמן היא סובלת מקשיים כלכליים וחלק מהזמן גם מחוסר יציבות פוליטית. דמוקרטיה, היא דווקא לא הייתה רוב הזמן הזה...
שרון | 30.06.15
19.
למה כל ישראלי מצוי מתייחס ליוון כאילו זה הדוד העצלן שלו שחי מעל הפופיק?
המנטליות של היוונים לא קשורה לבעיית הגירעון של המדינה. היא לא נוהלה על-ידי אנשים עצלנים שלא עובדים. היא נוהלה על-ידי פוליטיקאים ולא ברור לי אם הדברים שקרו קרו בגלל החלטות שגויות בהתבסס על הנתונים הידועים או בדברים שהתרחשו ללא קשר לרציונל שליווה את קבלת ההלוואות ושינו את הנסיבות כך שיוון נכנסה לסחרור. בכל מקרה, העניינים סבוכים מאוד ולא דומים לניהול תקציב משפחתי, אז מספיק להתייחס לזה כך. ארגנטינה שפושטת רגל כל כמה שנים היא מדינה מאוד עשירה עם הרבה משאבים, כך שברור שזה לא נובע מעצלות. וזה מגוחך להיכנס בחתן פרס נובל לכלכלה סתם כך. אתם לא חייבים להסכים עם משנתו הכלכלית, אם בכלל אתם מכירים אותה. אבל בדבר אחד הוא צודק - מעורבת כאן הרבה פוליטיקה שאין לה דבר עם כסף ומי שלא רואה את זה שלא יגיב.
יונה | 30.06.15
17.
כל הכבוד לפרופסור - דברים מאוד חכמים, לדעתי היוונים מבחינה מנטלית ותרבותית שונים
מאוד מהאירופאים, ליוונים יש את הקצב שלהם בעבודה - היתה טעות מלכתחילה להכניס אותם לגוש האירו. אם הם לא יתנתקו מהאירו מצבם יחמיר ולכן עליהם להכריז "פושטי רגל".. החוב הזה יכול ימוטט אותם מכל הבחינות ואפילו יכול להביא לפילוג העם היווני ובמשך השנים אפילו למלחמת אזרחים.
יוסי | 30.06.15
15.
סוף סוף כלכלן אחד הגיוני ודובר אמת ולא כל הפרשנים שאחר מקבלים תפקיד אצל הטייקונים
כל הכלכלנים בכל העולם הולכים על אידאולוגיה שיוצרת מספר פאודלים מודרניים שאחר כך הם עוברים לעבוד אצלם.אז המסקנה שהם פשוט דואגים רק לעתידם של הטייקונים ולא לעתידנו.הכסף שהוזרם ליוון לא הגיע לכיסי האזרחים למרבה הפלא יש בגרמניה וצרפת טייקונים שחיים טוב ממנו וכולם חייבים לקרן המטבע הבינלאומית והבנק האירופי כולם שותפים לשיטה ולמזימה.תחשבו על מה שקורה כאן לא דומה?
כלכלן נגד הגנבים | 30.06.15
13.
האירופאים כועסים כי היוונים מנסים לשמר את אורח החיים הקיים
אותו אורח חיים שהביא אותם למשבר - פנסיה מגיל צעיר, הטבות סוציאליות מופלגות וחוסר רצון לעבוד (שביתות כל הזמן). כל זה על חשבון גוש היורו ועוד בוכים כמה הם מסכנים. התושבים אפילו בחרו מפלגה שרצתה להעניק יותר... אם הם לא לוקחים אחריות לגורלם שלא יצפו שמישהו אחר ישלם עליהם. בסופו של דבר לאירופאים נמאס והם החליטו גם "להעניש" אותם קצת על הדרך. עדיין, ללא שינוי קיצוני בהתנהלות הכלכלית של יוון הם אף פעם לא יוכלו להשתקם ופשוט ידרשו כספים נוספים.
יוני | 30.06.15
11.
תגובה
ברצוני לומר שיש לי הערכה רבה לפרופסור שטיגליץ אבל אני חושב שיוון עשתה טעות שהיא נכנסה לגוש היורו . הייתי רוצה לדעת את דעתו של הפרופסור לגבי האפשרות שאחת ממדינות ארה"ב הייתה מחליטה לצאת מהגוש של 50 המדינות עקב בעיות דומות של יוון האם הוא היה מציע לאותה מדינה את אותו הפיתרון הרי גם בארה"ב אוקלהומה לא דומה למדינת טנסי או אריזונה במבנה כלכלתה ובמנטליות של תושביה וכו" אז איך שם יש מטבע אחד בנק פדרלי אחד וכו". לפי דעתי מדינות גוש היורו מסתכלות גם על מה שקרה בברה"מ ששם העסק נפל כתוצאה שלא היה כסף ובמילים אחרות ניהול כושל וההתפרקות של הגוש הביאה לכך שעד היום הרבה מדינות נשארו עניות בגלל שלא הייתה יציאה מסודרת וזה מה שמדינות גוש היורו מנסות כעת לעשות.
יוסי | 30.06.15
10.
מה שקורה ביוון הוא הפעלה של "דוקטרינת ההלם" של אסכולת שיקגו - החלשת המדינה וחיזוק בעלי ההון
דוקטרינה זו בוצעה בהצלחה בהרבה מדינות, החל משנות ה-70 ואילך: ארגנטינה, אורוגואי, צ'ילה, ברזיל, בריה"מ, דר' אפריקה, עירק, סרי לנקה. מורשתו של מילטון פרידמן, יהודי שענה על כל הקריטריונים של "הפרוטוקולים של זקני ציון, מעולם לא היתה חזקה כל כך...
 | 30.06.15
6.
הבעיה היא באמת מבנית ובעיה של ריבונות
גם במדינה כמו ישראל שיש בנק ישראל שקובע מדיניות מוניטרית, ויש ממשלה שקובעת מדיניות פיסקלית - המבנה לא דמוקרטי ,כי בנק ישראל לא נבחר על ידי העם ולא צריך לתת דין וחשבון לעם. הוא עצמאי. קל וחומר כשיש בנק אחד מרכזי לכל מדינות אירופה שקובע מדיניות מוניטרית, ולא יכול להתחשב בצרכי כל מדינה בנפרד. צריך לפרק את הריכוזיות הזאת. להחזיר למדינות את הריבונות. להחזיר לממשלה את היכולת להשפיע גם על המדיניות המוניטרית, וגם על הפיסקלית. כך היא באמת תוכל לבצע את הרפורמות הדרושות, וגם לתת דין וחשבון לאזרחים בוחרים.
מירית | 30.06.15
תודה, קיבלנו את תגובתך ונשתדל לפרסמה, בכפוף לשיקולי המערכת